FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  IRC (qchat mibbit)  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
  Kanon lektur Anime
Wersja do druku
Ruda Płeć:Kobieta

Status: offline
PostWysłany: 13-02-2011, 18:45   

Gdyby kazali mi obejrzec animowaną wersję Pana Tadeusza, gdzie Telimena jest przesadnie biuściasta, a Zosia to ogromnooka niewiasta, która podczas biegania pokazuje swoją szlachecką bieliznę, porzuciłabym to hobby. Może przerzucilabym sie na ciężarówki?
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
anulka406 Płeć:Kobieta
Unfabulos :)

PostWysłany: 13-02-2011, 23:10   

Ja osobiście myślę, że być może - okazjonalnie. Ale nie na jakąś masową skalę. Można czasem coś wartościowego obejrzeć i omówić, ale... Takie "Naruto" czy nawet jakieś "Robotboy" nie ma szans konkurować z takim Quo Vadis, Panem Tedeuszem czy nawet Biblią! A jeżeli już mamy się zabierać za multimedia zamiast książek, to może najpierw filmy? A nie od razu na japońskie mangi i anime się rzucać. Skoro mangi, to gdzie komiksy? Może najpierw jakiś Asterix albo coś Marvela? Manga i anime to akurat sa ostatnie w kolejce. Może my tym oddychamy i żyjemy, ale dla przeciętnego człowieczka to zwykłe kreskówki z jakiegoś odległego zakątka świata, tak samo ważne i wartościowe jak np. germańskie. Dla samego japońca anime to zwykłe kreskówki. Widział to kto, żeby kreskówki w szkole obowiązkowo oglądać?
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
10892933
Nina-Lazur Płeć:Kobieta

PostWysłany: 28-08-2011, 09:34   

Hmm Czemu nie. To miałoby sens jako przedmiot akademicki na japonistyce ;p. Było by nie omal niemoralne gdyby ktoś skończył japonistykę nie zapoznawszy się z klasyką anime i mangi. A robienie z czegoś lektury obrzydza nam czyjąś twórczość przede wszystkim dlatego, że w szkole lektury są omawiane w zły sposób. Ja miałam w liceum dobrą polonistkę z która można się było spierać czy Rakolnikow to bohater pozytywny czy negatywny, ważniejszy od klucza był rozwój naszego światopoglądu i naszego umysłu.

Numer Gadu-Gadu
4309761
emilykrys Płeć:Kobieta

PostWysłany: 13-09-2011, 03:13   

Nie widzę nic złego, albo. Chociaż można przyjąć, że anime odczytu lub manga nie może niczego nauczyć nadal zawiera kluczowe informacje o innej kulturze. Nigdy nie zaszkodzi dowiedzieć się o innych krajach.
Powrót do góry
Keii Płeć:Mężczyzna
Tsunderemo©

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 13-09-2011, 08:43   

Nina-Lazur napisał/a:
Było by nie omal niemoralne gdyby ktoś skończył japonistykę nie zapoznawszy się z klasyką anime i mangi.

Sporo japonistów, w tym większość kadry, nie przepada za mangą i anime.

Numer Gadu-Gadu
2734602
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 13-09-2011, 09:42   

O właśnie - Keii, czy jesteś w stanie powiedzieć cokolwiek na temat przyczyn takiej niechęci? W sumie to ciekawe :D

O męcę twórczej:
[23:09] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Keii Płeć:Mężczyzna
Tsunderemo©

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 13-09-2011, 09:56   

Nie oszukujmy się, anime i mangi to po prostu bajki i komiksy. Fakt, popularniejsze w Japonii niż ich odpowiedniki u nas, ale mimo wszystko uprzedzenia są raczej podobne, że to dla dzieci itp. Przypuszczam, że kadra ma po prostu ważniejsze dzieła na głowie, żeby się tym zajmować, a co do młodych... Jak widać można lubić Japonię i gardzić poszczególnymi składowymi jej popkultury.

Numer Gadu-Gadu
2734602
Hisayo Płeć:Kobieta
Mniumniu! ♫

PostWysłany: 13-09-2011, 19:33   

Ale... ale że mangi/anime obowiązkowe, w szkole? Noł sank ju. Ja jednak wolę poznawać ważniejsze polskie (no i niepolskie) dzieła, niż czytać, oglądać i analizować to, co pewnie by mi się nie spodobało. Mangi w roli lektur to ewentualnie w Japonii, nie tu~!

Swoją drogą - tytuł tematu jest żartem, prawda? Bo jak na niego patrzę, to mi się słabo robi...

Numer Gadu-Gadu
1909381
Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Odpowiedz do tematu