| Zmienione imiona postaci |
| Wersja do druku |
Xeniph 
Buruma

Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 25-01-2012, 11:17
|
|
|
Dwa ciekawsze przypadki jakie kojarzę:
Tekkaman Blade: wszyscy (poza samym Evil Overlordem) Tekkamani noszą imiona pochodzące od rodzajów broni białej. Są więc tytułowy Blade, Dagger, Lance i tak dalej. Z tego schematu wybijają się jedynie Tekkaman Evil i Tekkaman Shara. Tłumaczenia zachodnie, w rzadkim przykładzie nazw zmienionych mających więcej sensu niż oryginalne, przechciły ich odpowiednio na Sabre i Rapier.
Szkoda, że inne zmiany w tym serialu nie były równie zasadne - przykładem płk. Jamison. Najwyraźniej nazwisko "Freeman" było nie dość amerykanskie...
Houshin Engi: historia oparta na starej chińskiej opowieści. W polskiej wersji imiona japońskie zastąpiono ich chińskimi odpowiednikami. |
|
|
|
|
 |
Keii 
Tsunderemo©

Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 25-01-2012, 11:37
|
|
|
Dziękuję wszystkim za pomoc. :)
| Xeniph napisał/a: | | Houshin Engi: historia oparta na starej chińskiej opowieści. W polskiej wersji imiona japońskie zastąpiono ich chińskimi odpowiednikami. |
Jestem w szoku, ale nigdzie nie potrafię znaleźć listy imion z polskiej wersji, dziwne.
Muszą mi wystarczyć Taikun, Naza, Błyskawica i Szenkun. |
_________________ Blah blah dreams blah. |
|
|
|
 |
Bezimienny 
Najmniejszy pomiot chaosu

Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Gdzieś pomiędzy dniem wczorajszym i jutrzejszym Status: offline
|
Wysłany: 25-01-2012, 22:41
|
|
|
| Keii napisał/a: | Dziękuję wszystkim za pomoc. :)
| Xeniph napisał/a: | | Houshin Engi: historia oparta na starej chińskiej opowieści. W polskiej wersji imiona japońskie zastąpiono ich chińskimi odpowiednikami. |
Jestem w szoku, ale nigdzie nie potrafię znaleźć listy imion z polskiej wersji, dziwne.
Muszą mi wystarczyć Taikun, Naza, Błyskawica i Szenkun. | To faktycznie nieźle namieszali w imionach. Widzę tu wersje japońskie, chińskie i polskie w jednym podejściu.
Edit: no dobrze, zwracam honor, poza Błyskawicą imiona są chyba takie same w wersji amerykańskiej. |
_________________ Nie straszne nam lata płynące,
Nie groźne nam mowy wylewne,
Nie skuszą nas prawdy mylące,
Nasze peleryny są pewne.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|