FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  IRC (qchat mibbit)  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
  Recenzja Medievala II
Wersja do druku
Asthariel Płeć:Mężczyzna
Turiański nerd

Status: offline

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 24-04-2010, 19:48   Recenzja Medievala II

Wiem, że temat troszkę nie pasuje do pozostałych w tym dziale... Zamierzam wysłać tą reckę na konkurs. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi zwrócił uwagę na błędy składniowe / interpunkcyjne. Zrecenzujcie moją recenzję ;-P

My, gracze, wiele zawdzięczamy studiu Creative Assembly. To oni pozwolili nam walczyć o Japonię w Shogunie, poznać mroczne wieki średniowiecza w Medievalu, czy podbić świat ku chwale Rzymskiego Imperium w Rome. Ich największym osiągnięciem pozostaje jednak nie najnowszy Empire, a nieco wcześniejszy Medieval II. Dzieło w żaden sposób rewolucyjne, ale ewolucyjne. I to jak!

Teoretycznie nie zmieniło się wiele – wybieramy państwo, którym rządzimy lat 400, próbując podbić nieprzyjaciół... czyli w zasadzie wszystkich. Na mapie Europy mamy do czynienia z rozgrywką turową. Rozsyłanie dyplomatów, szpiegów, skrytobójców, przesuwanie wojsk, ulepszanie miast - to wszystko już znamy i kochamy z poprzednich odsłon cyklu. Agenci grają teraz większą rolę niż kiedyś – zabójcy likwidują wrogich generałów, kapłani propagują naszą wiarę, kupcy generują większe dochody z handlu, a szpiedzy... No cóż, szpiegują. Oczywiście najważniejsi są generałowie, których statystyki mają wymierny wpływ na postawę wojsk.

Skoro o żołnierzach mowa – z pewnością pamiętamy wspaniałe, rozgrywające się w czasie rzeczywistym bitwy między tysiącami zbrojnych, łuczników i kawalerii. Trzeba przyznać – te bitwy jeszcze nigdy nie były tak piękne! Przede wszystkim, koniec z wojnami klonów – każdy żołnierz rożni się czymś od pozostałych. A animacje! Na pewno często będziecie się łapać na tym, że scrollujecie maksymalnie obraz tylko po to, by popatrzeć z bliska na rzeź, jaką nasze wojsko robi nieszczęsnym oddziałom komputera. Czy jest bowiem coś przyjemniejszego niż widok flanki piechoty rozrywanej przez szarżująca kawalerię?

Skoro tak chwalę, nie mogę nie wspomnieć o muzyce, która świetna jest – spokojna na mapie taktycznej, zagrzewająca do boju podczas bitew. To w dużej mierze dzięki niej mamy taką wczuwkę w ten wirtualny świat po drugiej stronie monitora.
W tej beczce miodu jest jednak obowiązkowa łyżka dziegciu – wciąż AI nie jest żadnym wyzwaniem taktycznym dla gracza, a bitwy wygrywa się (po kilku treningach) aż za prosto. Nie powinno przecież być tak, że w grze zaplanowanej na 200 tur, już po 20 udaje mi się zająć niemal całą Francję, z Paryżem włącznie?

Zatem, czy warto kupić? Jeśli jesteście fanami strategii odpowiedź może być tylko jedna – jasne, że tak! Zwłaszcza, za tak niską cenę – tej inwestycji z pewnością nie pożałujecie.

+ Bardzo dobra grafika, jak na strategię
+ Niskie wymagania
+ Klimat
+ Muzyka
-Mimo wszystko, to tylko usprawniony Rome
-Kiepskie AI
Ocena: 8+

Tren Płeć:Kobieta
Most awesome

Status: offline

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 24-04-2010, 20:17   

Wyłapywanie błędów to nie moja najmocniejsza strona, ale postaram się pomóc.

Momentami ciut przesadziłeś z inwersją:

o muzyce, która świetna jest - jest świetna

wciąż AI nie jest żadnym - AI wciąż

Nie powinno przecież być tak, że w grze zaplanowanej na 200 tur, już po 20 udaje mi się zająć niemal całą Francję, z Paryżem włącznie? - to zdanie stwierdzające, znak zapytania na końcu nie pasuje

Poza tym nie jestem pewna czy kolokwialne stwierdzenia, takie jak "scrollowanie" i "wczuwka" powinny być w tym tekście. Oczywiście to zależy od tego na jaki to konkurs. Jeśli dobrze podejrzewam, że do magazynu z grami komputerowymi to "scrollowanie" może (chyba) zostać, ale z "wczuwką" spotykam się po raz pierwszy i nie wiem jak innym, ale mnie ona zgrzyta.

Ale jako całokształt brzmi to całkiem nieźle. Powodzenia w konkursie!

“Happiness is fundamentally a part of the human soul. There isn’t any ‘yes’ and ‘no’ distinction. It is just whether you are ‘aware’ or ‘not aware’ of it. [...] To experience happiness, that is the first thing to do.”
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Odpowiedz do tematu