FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  IRC (qchat mibbit)  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 65, 66, 67, 68, 69  Następny
  Kto mi powie... - Edycja 2
Wersja do druku
shugohakke Płeć:Mężczyzna
Najstarszy Grzyb

Dołączył: 15 Gru 2011
Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 08-08-2015, 22:14   

Nope. Tylko teoretyczne rozważania. Mandaty mnie się zdarzają z częstotliwością raz na 23 lata, do tej pory (oh statistics, you dirty little whore), więc najgorzej nie jest.

Weźmy przykład z domu: skrzyżowanie Kamiennej i Ślężnej, Wrocław. Nawiasem mówiąc tam właśnie ogólny pomysł na taki problem mnie naszedł. Jadę bicyklem z północy ulicą Ślężną i traf chciał, że planuję skręcić w lewo, na wschód. Jak się do tego zabrać (uwzględniając sygnalizację ma się rozumieć)?

_________________
I crossed the mountain and I climbed the river...
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BOReK Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 15 Lip 2005
Status: offline
PostWysłany: 09-08-2015, 05:14   

W takiej sytuacji jest najprościej. Zajmij sobie wcześniej pas do skrętu w lewo i trzymaj się lewej krawędzi - wszak skręcając w lewo nie musisz już trzymać się maksymalnie prawej krawędzi pasa, zwłaszcza że zamierzasz opuścić jezdnię za moment. Teraz masz dwie legalne opcje:
- stojąc na czerwonym zsiadasz z roweru i wprowadzasz go przejściem dla pieszych na chodnik, ustawiasz się na DdR i dalej wiesz co robić,
- jadąc na zielonym i sygnalizując skręt w lewo zjeżdżasz od razu na DdR tuż za przejściem - jesteś w domu.

Gdzieś są wątpliwości?

_________________
You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ichi-chan Płeć:Kobieta
Ićsprite!


Dołączyła: 29 Wrz 2009
Skąd: nie chcesz wiedzieć...
Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 29-10-2015, 22:00   

Mam pytanie czy ktoś mógłby mi polecić jakiś dobry skaner? Zależy mi na skanerze typu artist-friendly.

_________________
Caw Caw Modrafokas
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kokodin Płeć:Mężczyzna
evilest fangirl inside


Dołączył: 25 Paź 2007
Skąd: Nałeczów
Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 30-10-2015, 00:55   

Z generalnych doświadczeń mogę tylko powiedzieć, że większość plusków z niższej półki zdecydowanie nie oddaje ciemnych kolorów, większość hp-ków prześwietla ale w gamie da się to przyciąć, natomiast w canonach z którymi się spotkałem, często trafiały się bad pixele. Reszta skanerów jakie widziałem to skanery zintegrowane w drukarkach i urządzeniach laserowych typu xero, raczej a3 niż a4.

Z tego co mam w pracy zdecydowanie najlepszy jest hp scanjet 3770 i wiem że są nowsze, ten ma 5 lat.
Klasyczny, świetlówkowy, przystawka do negatywów i klisz. przyzwoity kontrast, chociaż jak każdy hp prześwietla trochę gamę. przyciski szybki skan, szybkie xero lub email. Z oprogramowaniem się nie bawiłem nigdzie dalej niż przystawki twain , bo w zasadzie my tego głównie do dokumentów używamy, ale ołówki , kredki i długopisy skanuje dobrze. Największy minus to ok minutowy pierwszy rozruch.

_________________
kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Ichi-chan Płeć:Kobieta
Ićsprite!


Dołączyła: 29 Wrz 2009
Skąd: nie chcesz wiedzieć...
Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 30-10-2015, 17:27   

Dzięki, obczaję :D

_________________
Caw Caw Modrafokas
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
GoNik Płeć:Kobieta
歌姫 of the universe


Dołączyła: 04 Sie 2005
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 30-10-2015, 18:42   

Nie podam ci konkretnego modelu, ale skanery epsona są ok.

_________________
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Nanami Płeć:Kobieta
Hodor.


Dołączyła: 18 Mar 2006
Status: offline

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
House of Joy
PostWysłany: 31-10-2015, 21:19   

Musialam sie przesiąść na stacjonarkę.
Denerwuje mnie ekran... literki sie rozmazują, a mnie oczy bolą bardziej niz zwykle. Jak zmienie ulozenie kabla (najgrubszy, czarny, chyba zasilanie kadłubka xd) to wraca do normy. Ale potem znow sie troche ruszy i to samo... Próbowalam przyklejac tasma do biurka w dobrej pozycji, ale sredniawo działa. Pole magnetyczne zaburza...?
Co z tym fantem? Wymiana kabla czy cos pomoże?

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Crack Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 13 Maj 2003
Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 31-10-2015, 21:53   

Może... te kable powinny być krótkie, dobrze ekranowane i mocno siedzieć w swoich gniazdach. A jeśli się da to powinnaś użyć kabla DVI, HDMI albo DisplayPort - ciągną sygnał cyfrowy i z nimi takie numery nie występują (chyba że to bardzo kiepski monitor i w DVI umie ładować tylko sygnał analogowy).

_________________
One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Smk Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 28 Sie 2011
Status: offline

Grupy:
Syndykat
PostWysłany: 01-11-2015, 00:48   

Jeśli to kabel zasilający,to znaczyłoby że transformator dogorywa.
Ogólna zasada mówi by raczej nie puszczać kabli sygnałowych i zasilających obok siebie. Niby ekranowane, ale dziwy zawsze się dzieją.
Czytanie ze zrozumieniem sugeruje mi iż objawem jest brak ostrości obrazu przy dźgnięciu kabla przy jednostce centralnej. Wniosek jak wyżej. Ja ostatnim razem takie cuś miałem za czasów monitorów kineskopowych, i to była ewidentnie wina sygnału analogowego już po stronie samego ekranu.

Rozwiązanie - zablokuj zarazę książką, albo wciśnij między wtyczkę a gniazdo coś co utrzyma kabel we właściwej pozycji. Opis usterki zbyt lakoniczny >P

_________________
There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BOReK Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 15 Lip 2005
Status: offline
PostWysłany: 01-11-2015, 08:29   

Smk napisał/a:
zablokuj zarazę książką,

Moja Amiga z powodu problemów z gniazdem zasilania ponad rok spędziła opierając się kablem na temperówce.

"Najgrubszy czarny" pasuje raczej do kabla sygnałowego, jednak zasadnicze pytanie brzmi - jak wygląda wtyczka... Objawy pasują do uszkodzonego albo g.....nianego kabla sygnałowego, one są w standardzie ekranowane i zewnętrzne pole nie ma prawa na nie wpływać. No chyba że masz w pokoju kolumnę estradową na pełnych obrotach. >D
Dla uszkodzonego kabla jest jedna droga - do śmieci. Nowy kosztuje relatywne grosze i łatwo go wymienić.

_________________
You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kokodin Płeć:Mężczyzna
evilest fangirl inside


Dołączył: 25 Paź 2007
Skąd: Nałeczów
Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 01-11-2015, 11:40   

Ja bym zaczął od pytania jaki to monitor? Może nie warto go ratować. Plaski lcd, bania z "dupą", czy jeszcze coś innego. Niemniej jeżeli chodzi to na kablu analogowym, to poszukał bym dla lcd rozdzielczości natywnej matrycy i taką ustawił, ewentualnie usyawić skalowanie poziome. Dla crt jest owszem"pole magnetyczne" czyli głośniki, zasilacze innych urządzeń itp. Ale zazwyczaj w opcjach wyświetlania jest side mirroring lub inne opcje redukujące prześwit zakłóceń na kablach. Trzeba by sukcesywnie ustawić odpowiedni poziom.
W przypadku starego lcd z dogorywającym zasilaczem, np 17 calowe flatrony w srebrnej obudowie, należy wywalić monitor na śmietnik. Przynajmniej w monitorze mojej siostry zaczęły zdychać inwertery świetlówek i monitor niby lcd, niby na cyfrowym kablu a po ok pół godziny pracy obraz zaczynał być nieostry w horyzontalnie i jedyną metodą było wyłączyć i włączyć. Zmiana zasilacza nic nie dała a zmiana matrycy lub inwerterów była nieekonomiczna aby się tak bawić w diagnozę, więc kupilem zbitego ibm-a i matrycę do tegoż za w sumie 40 zł.

_________________
kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
shugohakke Płeć:Mężczyzna
Najstarszy Grzyb

Dołączył: 15 Gru 2011
Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 14-12-2015, 19:48   

Odnośnie chodliwego tematu: łamania konstytucji.
Czy uprawnione jest zdanie powtarzane po wyroku z 03.12 "PO łamała konstytucję swoją ustawą o trybunale"? A w ogólności, czy wprowadzenie ustawy, która została, później, uznana przez TK za niezgodną z ustawą zasadniczą jest jej łamaniem?

Mój chłopski rozum ścisłowca mówi mi, że nie. Pisanie niekonstytucyjnych ustaw jest naturalnym elementem procesu legislacyjnego, a TK istnieje w dużej mierze po to, by to wykazywać i wymuszać poprawki... ale może się mylę? Może to jest łamanie prawa (naturalnie w praktyce nie zagrożone żadną karą, gdyż niejako dopuszczalne i zaplanowane)? Potrzebuję oceny jakiegoś lawgeeka ;)

_________________
I crossed the mountain and I climbed the river...
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość
Gość
PostWysłany: 31-01-2016, 14:37   

Kto mi powie...


Jak wyewoluowały Nietoperze?
Powrót do góry
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok


Dołączyła: 22 Maj 2009
Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 31-01-2016, 15:31   

Gość napisał/a:
Jak wyewoluowały Nietoperze?

Dawno, dawno temu, Mama Toperz i Tata Toperz bardzo, bardzo się kochali i mieli dzieci. Ale te dzieci były do nich zupełnie niepodobne. Koniec.

_________________
Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
9349483
Ichi-chan Płeć:Kobieta
Ićsprite!


Dołączyła: 29 Wrz 2009
Skąd: nie chcesz wiedzieć...
Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 31-01-2016, 15:35   

Przedtem
Teraz

_________________
Caw Caw Modrafokas
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 66 z 69 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 65, 66, 67, 68, 69  Następny
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików
Możesz ściągać załączniki
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group