FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  IRC (qchat mibbit)  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
  Komputer do gier czy aby napewno aż taki drogi
Wersja do druku
de99ial Płeć:Mężczyzna
Big Bad Wolf


Dołączył: 01 Lip 2008
Skąd: Lublin
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 02-07-2008, 09:55   

Cytat:
Za 1500 to ja ci poskładam z C2D E 7200 a nie pokastrowanym pentakiem którego by był wydajny musisz podnieść domyślne taktowanie o 50%. A za 1650 to E 7200 + nowe HD 4850 od Sapphire.


Wiem ale z tymi HD 4850 jest teraz kłopot ze znalezieniem.

Co do procka - da się nie powiem. Moja propozycja była "na szybko od ręki" a nie "maksymalizacja efektów".

Cytat:
Zasilacz troche słaby ta Karta ledwo wydoli na tych 400 W nieby pobór tego zestawu co piszesz to tylko 360 W ale w mocnym stresie moze skoczyć o 60 W a zwłaszcza jesli by ktoś podkrecał tego petaka.


Zasilacz akurat jest bardzo solidny - Enlighty to jak Chiefteki i naprawdę dają radę. A 360 W to ten zestaw by łykał z C2D Extreme a nie z tym pentkiem. Nawet jak byś dołożył C2D 7200 to pobór maksymalny nie przekroczyłby 320W a i to z mocnym naddatkiem.

Co do dysków - u nas jakoś nie wracają a sporo ich schodzi. Z kolei nasi klienci narzekają na Segate. Głośne i awaryjne. Co poniektórzy wolą WD. Dysk to akurat nie problem - nasz klient nasz pan jak to sie mawia ;)

Cytat:
Co do pamieci lepsze wyniki w w OC mam na polskich poczciwych GOODRAMACH niby CL te patrioty maja szybsze ale miedzy jednymi a drugimi miałem tylko 12 puktów róznicy co daja tylko 10 % wiecej wydajnoswci pamieci , czyli około 1 % lepsza wydajnosc kompa a cena patrioty sa drogie za ta cene lepiej dołożyć do C2D albo zbierac na szybsza grafike.
Co do pamieci to najbardziej zawiodły mie GEIL sa przereklamowane przez snobów maniaków czytajacych branżowe pisemka. To tak jak z Nvidia a ATI oczywiscie GTX 260 jest nawet o 15 % szybszy od HD 4850 ale jest tez 2 razy droższy.


Z GOODRAMAMI bywa różnie. Patrioty nie są teraz drogie a na pewno lepsze jeśli chodzi o pracę bez OC niż jakieś OEM. Te kostki nie dałem do OC - do OC wrzuciłbym serię Extreme Performance, które są do tego stworzone i producent gwarantuje określone timingi.

No i ja też mam dostęp do tych hurtowników ;) Ale jak ustalimy żelazną bariere 1500 zł to ciężko złożyc coś lepszego ;)

_________________
http://www.defectivebydesign.org/
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mortimern Płeć:Mężczyzna
widzisz emo to zabij


Dołączył: 23 Cze 2008
Status: offline
PostWysłany: 02-07-2008, 14:14   

jak ciezko to znaczy że marze masz wysokie : P

Co do 320 w to chyba w spoczynku
A co do Chiefteca to ich tansze pozycje ostanio spadły jakosciowo na łeb na szyje.
FEEL III już im dorównuje a MC bije. Takw iec skoro ten Enlight jest taki jak chieftec

NP w konfiguracji C2D E 4600
4 GB Geil OCZ
2x 250 GB WD w raidzie
GF 9600 GT Gainwarda
DVD R Samsung nie pamietam już jaki
Płyta GIGABYTE GA-P35-S3G
zasilacz CHIEFTEC (GPS-400AA-101A) ATX 400 Watt już padał jak sie zapusciło jakakolwiek z nowszych gier tak samo jak i w 3d Marku

Przy lepszych zestawch jak sie ludzie nie chca bawić w OC to 450W min

ale z drugiej strony znowu oc czesto zmusza nas do kupna lepszych podzespołów przez co tracimy korzysci finansowe zwiaznae z OC.


A co do pamieci to jednak nasz GOODRAM jest stanowczo niedoceniany a znowu Geile czy patrioty ciut przeceniane

A wracajac do zasilaczy to ja bede chyba zmuszony do przeskoku na zasilacz min 550 jakiegos tagana albo MC Volcano bo przy mojej konfiguracji i dwóch krecaonych HD 3850 w crosfiere orac podkreconym do 2,8 ghz C2D E 4500 to FEEL III ledwo wydala

Ogólnie najlepsze z zasilaczy z wyższej półki sa Tagany i BeQiet
A najlepsze z zasilaczy budzetowych w granicach 100 zł to MC FEEL III ( tylko III Bo wersje Feel II oraz I to badziewia sa )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
de99ial Płeć:Mężczyzna
Big Bad Wolf


Dołączył: 01 Lip 2008
Skąd: Lublin
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 02-07-2008, 15:25   

Cytat:
jak ciezko to znaczy że marze masz wysokie : P



Albo kiepskiego dostawce ;)

W każdym razie da się ale trzeba pokombinować.

Cytat:
A co do Chiefteca to ich tansze pozycje ostanio spadły jakosciowo na łeb na szyje.
FEEL III już im dorównuje a MC bije. Takw iec skoro ten Enlight jest taki jak chieftec


Tez to zauważyłem, ale porównując Enlighta miałem na mysli STARE chiefy ;) Nie nowe. Enlighty to bardzo solidne zasilacze. Postawiłbym je obok serii MC oraz Corsarzy ;) Można na nich polegać.

Co do poboru mocy - troche przesadzasz z tymi watami.

popatrz:http://pclab.pl/art32994-8.html
Tutaj 320W bierze komp w konfigu: http://pclab.pl/art32994-5.html
z 3870 x2 które obecnie jest najbardziej łakome na prąd (poza może nowym GTXem). Popatrz na inne konfiguracje ile brały watów. Przesadzasz albo masz problem z miernikami ;)

Cytat:
Przy lepszych zestawch jak sie ludzie nie chca bawić w OC to 450W min


Nie ma sensu imho. Jak sie ktos nie bawi w OC i nie bierze grafiki na dwóch rdzeniach to taki MC400W wystarczy w zupełności, zwłaszcza, że potrafi pracować z wyższym obciążeniem niż 400W.

Jak bierze dwuprocesorową grafike to 100W więcej w solidnym zasilatorze i spokojnie wystarczy. Wcale nie musi brać minielektrowni.

Dla bawiących się w ekstremalne OC to i 1MW to za mało...

Cytat:
A co do pamieci to jednak nasz GOODRAM jest stanowczo niedoceniany a znowu Geile czy patrioty ciut przeceniane


Co do Geila się zgodze. Co do Patriota - już nie. Patriot to solidna marka. Przeceniany jest Kingston. A Goodram jest niedoceniany zarówno jak Transcend czy A-Data.

Cytat:
A wracajac do zasilaczy to ja bede chyba zmuszony do przeskoku na zasilacz min 550 jakiegos tagana albo MC Volcano bo przy mojej konfiguracji i dwóch krecaonych HD 3850 w crosfiere orac podkreconym do 2,8 ghz C2D E 4500 to FEEL III ledwo wydala

Ogólnie najlepsze z zasilaczy z wyższej półki sa Tagany i BeQiet
A najlepsze z zasilaczy budżetowych w granicach 100 zł to MC FEEL III ( tylko III Bo wersje Feel II oraz I to badziewia sa )


Tak szczerze to ciężko kupić słaby zasilacz za kwotę powyżej 250zł. Tu trzeba sie postarać. Co do Twojej zasiłki - polecałbym MC 500 W teraz mocno potaniały a spokojnie udźwignie Twój konfig ;)

A nowe konstrukcje Tagana są lekko niedopracowane - jadą obecnie na marce bo juz tak dobrze napięć nie trzymają (mowa o nowych konstrukcjach).

Ach i zmień może te dwa 3850 na jakiegos jednego 4870 ;) W przyszłości dokupisz drugi i masz potwora ;)

_________________
http://www.defectivebydesign.org/
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mortimern Płeć:Mężczyzna
widzisz emo to zabij


Dołączył: 23 Cze 2008
Status: offline
PostWysłany: 02-07-2008, 16:11   

jeden HD 3850 w stresie potrafi pożereć po 145 wat bez oc około 10 wat mniej 2x to masz 290 W procek na takiem podkreceniu w stresie potrafi wyżreć do 100 W to już jest 390 w plus reszta każdy dysk to około 15 - 20 plus płyta około 40-60 w niby przy maksymalnym obciązeniu mój zestaw bierze 479 W ale ten nadmiar mocy to mało czasami zdazaja sie spatki na sieci bo to wiocha to juz w ogóle. a na wrzesń szykuje zmiane na 2 x HD 4850 albo przy dobrych wiatrach na jedna HD 4870X2 z tym że karty to akurat 1 zawsze dostaje od Saphire :P a kupuje tylko jedna przez co zawsze chodze na cosfire a jako ze takiego HD 3850 moge se od nich kupić dla siebie za 254 zł to i tak tanio.

Jakiegos z seri HD 4850 dostane w sierpniu do celów testowo marketingowych ale nie wiem jakiego.


Red, na litość, tego się nie da odczytać. Zainwestuj w wielkie litery i przecinki, co? Bo informacje potrzebne, ale straszliwie chaotyczne.

IKa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
de99ial Płeć:Mężczyzna
Big Bad Wolf


Dołączył: 01 Lip 2008
Skąd: Lublin
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 03-07-2008, 10:07   

Hmm...

Cały zestaw na HD 3850 łyka w spoczynku 112 w stresie 216 Wat. Na konfiguracji: http://pclab.pl/art29726-6.html

Radki 3870 w stresie łykają maksymalnie 110W a Ty piszesz, że Twoje 3850 145 na sztukę... To jakies bajki są - skąd Ty wziąłeś te liczby? Nawet jeżeli założymy, że wykręcony 3850 weźmie tyle samo mocy co niewykręcony 3870 to i tak te 145 jest z kosmosu....

Inna sprawa - to, że zasilacz ma nabite 400W nie znaczy, że potrafi pod takim obciążeniem długo pracować - w rzeczywistości zasilacze średnie i słabe jak mają połowę tego co na tabliczce to jest nieźle. A FEELIII to dobrych konstrukcji nie należy.

Te zasiłki gubią stabilność przy większym obciążeniu (czyli przy obciążeniu ok 70% wskazania tabliczkowego) i stąd zapewne kłopoty ze stabilnością. Dodatkowo do tych kart graficznych potrzebna jest solidna linia 12V - a FEELIII ma niezłą - do jednej karty bez OC sie nada ale do dwóch to juz za mało.

Krótko mówiąc - Twój komp wcale nie jest taki prądożerny (na Boga 3870x2 łyka w stresie z mocnym konfigiem 330W niecałe a Twój niby 479??? Co On ruska konstrukcja socjalistyczna???) tylko masz za słaby zasilacz. I nie musisz kupować do tego 600W - wystarczy naprawdę solidne 450 (MC 500 załatwi sprawę).

_________________
http://www.defectivebydesign.org/
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mortimern Płeć:Mężczyzna
widzisz emo to zabij


Dołączył: 23 Cze 2008
Status: offline
PostWysłany: 03-07-2008, 10:31   

Widocznie ma badziewne mierniki.

Z tym ze pomiary robiłem na BeQiet a nie na FEEL

Co do FEEL to ma badziene zasilanie na molxach a jako że wersja III ma tylko jedna wtyczke zasilania PCIE. to do crosfire druga trzeba ciagnąc przejsciówka z Molexa.

A co do tekstu z PC Labu to te 176 W w spoczynku z HD 2900 XT ?? sama t karta w spoczynku potrafi wyssać 140 W. A w stresie grubo ponad 250 . No chyba ze na serio mam przekrecone mierniki. Ale ogólenie jak patrzyłem teraz na ich inne testy to maja jakoś zabójczo niskie wyniki. 114 W w spoczynku to mi zabierała platforma 45 z Athlonem BE i kartą HD 3650. A im zabiarała ponoć tyle platforma testowa na której badali HD 4850.
Choć to moze być odpowiedź gdyz ich maszyna jest zbudowana na płycie Intel D975XBX. Która ma barzdzo dobrze zaprojektowana funkcje oszczedzania energii. Niestety tańsze MOBO tak dobrze nie maja. I fakt faktem ze w celu unikniecia zwisów przy wysokim podkrecaniu procka ja zwiekszam napiecie na chipseci ie procku i wyłaczam opcje oszczędzania energii.

Co Do MC to przy tak wysokich wynikach sprzedaży FEEL jakie sa ostanio moge liczyć na "puktowego" Volcano 650 juz za 2 tygodnie

a tak zmieniajc temat Mam teraz zainstalowane EVGA GF GTX 260 896 MB i z jednej strony wydajnoć od mojego Crosfire jest wyższa o ponad 23% ale kurde moje 2 HD 3850 kupione po standardowych cenach detalicznych 345 zł za sztuke to i tak połowa tej ceny detalicznej tego nowego GF która u mnie wynosi 1139 zł na dzień dzisiejszy z mała tendencja spadkowa. Czyli praktycznie 2x wiecej i nie wiem czy opłaca sie coś takiego ludziom kupowac tylko dla lepszego cienia palmy w Crizisie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
de99ial Płeć:Mężczyzna
Big Bad Wolf


Dołączył: 01 Lip 2008
Skąd: Lublin
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 03-07-2008, 11:12   

GTX 260 - w ogóle nowe GPU od NV - to tylko pokazówka. Oni maja najszybszy układ ale co z tego? Bardziej opłacalny jest zakup ATI 48xx ale zawsze znajdzie się maniak fpsów dla którego poniżej 60 to jest niegrywalny tytuł - i tacy co nie liczą się z kasą. Tacy kupią GTXa. Reszta - zwłaszcza osoby oszczędzające długi czas na kompa - wezmą ATI bo bardziej sie opłaca. Klatek kilka mniej i zamiast 100 będzie ich 86 a różnicę w cenie można wsadzić w inne podzespoły - np. solidne mobo ;)

Tak to wygląda ;)

Volcano da sobie radę i szczerze proponuje sprawdzić czy te mierniki nie są jakieś kopniete... a radki 2xxx są baaaardzo łakome na energię.

EDIT

PS. Rozumiem, że sam prowadzisz swój własny sklep?

_________________
http://www.defectivebydesign.org/
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mortimern Płeć:Mężczyzna
widzisz emo to zabij


Dołączył: 23 Cze 2008
Status: offline
PostWysłany: 03-07-2008, 11:37   

Włsnie radki 2900 potrzebowały kurde małej elektrowni a na tym tecie pc Lab pokazuja że 176 wat żarł im cały zestaw z ta karta. Moim zdaniem maja te wyniki "ciut zanizone" plus jeszcze ta płyta z bardzo dobrze rozbudowanym zarzadzaniem i oszczednoscia energii.

A co do zasiłek Volcano to sa jedne z lepszych. Modularna budowa , zupelnie inne lepsze podzespolz z ktorych je zbudowano i co najważniejsze moge dostac za dobre wzniki spredażowe za frajer.

A co do sklepu to prowadze dzia podzespołow bazowych wiekszej firmy stowarzyszonej Action Wroclaw oraz partnerskiej z Ab , ABC Data , Intlem , Modecomem , I-Boxem, oraz Sapphire i Gigabyte
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
de99ial Płeć:Mężczyzna
Big Bad Wolf


Dołączył: 01 Lip 2008
Skąd: Lublin
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 03-07-2008, 13:18   

Popatrz: http://pclab.pl/art26383-25.html

a te 176 to żarł w spoczynku - może to mało?

Co do Volcano - wiem, że są solidne ;) Ale sklep masz własny, tzn. pracujesz sam w swojej firmie a nie dla kogoś?

_________________
http://www.defectivebydesign.org/
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mortimern Płeć:Mężczyzna
widzisz emo to zabij


Dołączył: 23 Cze 2008
Status: offline
PostWysłany: 03-07-2008, 14:07   

tak ale tam pisze że cały zestaw a przecież ta karta w spoczynku żre ze 140 conajmniej.

niee działalnosci gospodarczej to ja unikam jak woda. Zwłaszca teraz jak czerwiec był tak badziewny że jakbym miał samodzielny swój sklep to bym nie miał na normalna wypłate ani dla siebie ani dla pracowników. Ten miesiac uciagnał głownie dział podzespołow sieciowych dział sieci i mój serwis komputerowy. I jak tak dalej pójdzie to zamiast zatrudnic jeszcze ejedna osobe na serwis bede musiał zwolnić jedna osobe ze sklepu.
Juz mnie przezio meczył bym kogoś wytypował ale narazi sie wstrzymał.
Znowu taka wielka firma nie jestesmy zatrudniamy tylko na stałe 12 osób Sklep hardware 2 Osoby Serwis 2 osoby ja (1) dział obsługi alegro 1 osoba dział wifi 2 osoby 1 przedstawiciel handlowy ale tylko niestety od artykułow sieciowych których jestesmy importerem z Chin , 2 montazystów anten i ksiegowa plus na montazu jeszcze od 2do 5 osób na umowa zlecenie. A to kurde mało by by na serwis sie przydały 2 osoby z Autem i z 2 magazynierów i jeszcze jedna dziewczyna na dził obsługi alegro i sklepu internetowego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
de99ial Płeć:Mężczyzna
Big Bad Wolf


Dołączył: 01 Lip 2008
Skąd: Lublin
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 03-07-2008, 14:50   

Cytat:
tak ale tam pisze że cały zestaw a przecież ta karta w spoczynku żre ze 140 conajmniej.


;) To prawie jak Twoje 3850 ;) Ale na serio - nie da się tak ze 100% pewnością powiedzieć ile żre karta - to sie tylko szacuje. Z pewnościa określa się całe zestawy - a to mówi samo za siebie - prawie 180 W w spoczynku to potwór - NIC nie robi a żre jak smok. A 320 w stresie - to minielektrownia potrzebna. W porównaniu do 2900XT 3xxx seria jest energooszczędna jak atomowa elektrownia względem zwykłej na węgiel.

A... czyli podobnie jak u nas. No ale my żyjemy z przetargów masakrycznych ;) I zatrudniamy nowych ludzi ;)

_________________
http://www.defectivebydesign.org/
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików
Możesz ściągać załączniki
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group