FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  IRC (qchat mibbit)  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
  Figurki z Anima Tactics
Wersja do druku
Daerian Płeć:Mężczyzna
Wędrowiec Astralny

Status: offline

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 05-09-2011, 14:24   Figurki z Anima Tactics

Trochę inna twórczość niż zazwyczaj umieszczane w tym dziale - ale w końcu skończyłem malować pierwsze cztery figurki z gry bitewnej Anima Tactics. Zamieszczam linka do podgalerii na Deviantarcie, w której się znajdują :D

http://daerian.deviantart.com/gallery/32427335

W reszcie galerii można obejrzeć moje ludziki z papieru ;-)

Numer Gadu-Gadu
3291361
Urawa Płeć:Mężczyzna
Keszysta

PostWysłany: 05-09-2011, 14:38   

Niech cię, zarazo, kawał dobrej roboty. Faustowi domalowałbym jakiś fantazyjny wzór na mieczu, jakąś spiralę, błyskawicę czy coś takiego (szerokie ostrze prosi się o coś takiego), a Kairosowi jakiś bajerki na włóczni, co by mniej monotonnie wyglądała.
Ech, szkoda, że moich nie mogę wrzucić, choć przy przeprowadzce trochę ucierpiały...

Relaxed Serpent.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 06-09-2011, 03:38   

Czym ty je malowałeś? Bo mi to wygląda na jakieś farbki olejne, świeci się jak diabli i sprawia wrażenie oblania figurki farbką bardziej niż pomalowania - aż trochę szkoda całkiem fajnych figurek. Zdecydowanie polecam farbki akrylowe. I w ogóle, jeżeli chce Ci się w to bawić tak żeby efekty były fajne, to polecam zaopatrzenie się w jakiś losowy box plastikowych figurek np. do Warhammera i potrenowanie na nich malowania, zwłaszcza jakichś drobniejszych szczegółów i samej techniki. Cieniowanie drybrushem na przykład nie jest jakoś szczególnie wymagające, a daje naprawdę fajne efekty.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Smk Płeć:Mężczyzna
(⌐■_■)

Grupy:
Syndykat
PostWysłany: 06-09-2011, 06:54   

Co Vodh rzekł. Akrylowe farby mają ponadto tą zaletę iż łatwo idzie je rozcieńczyć. I nie świecą się.
Masz pewną rękę, jakim pędzlem popełniłeś zbrodnię?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Emo kid

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 06-09-2011, 12:02   

Mnie to wygląda nawet na olej pokryty jakąś dodatkową warstwą lakieru/ werniksu. Tudzież każdą inną farbkę pokrytą czymś jeszcze, ale może to kwestia oświetlenia. Taka uwaga czysto techniczna - za grubo tę farbę nakładasz, wypadałoby ją bardziej rozcieńczyć. W przypadku olejów, terpentyna czyni cuda. Raz, że się tak nie błyszczą, dwa, szybciej schną, trzy, nałożona warstwa nigdy nie jest tak "ciężka". :)

Wędrowiec Astralny

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 06-09-2011, 21:21   

Podstawowa uwaga na początek - duża ilość komentarzy jakie dostałem wynika ze zdjęć. Żeby było cokolwiek widać jestem zmuszony robić je na makro i z lampą (co oznacza błysk lampy jakieś 5 cm od figurki). W tej sytuacji rozbłysk jest nieunikniony i figurki tracą na szczegółach/wyglądają na świecące się. Po kolei co do komentarzy :-)

Vodh napisał/a:
Zdecydowanie polecam farbki akrylowe.

To są bardzo porządne farby akrylowe (Citadel, Game Color, pactra), wliczając w to również porządny thinner (Game Color) ;-)

moshi_moshi napisał/a:
Mnie to wygląda nawet na olej pokryty jakąś dodatkową warstwą lakieru/ werniksu.

To są akryle. Problem tkwi w dość ciemnym mieszkaniu, co wymaga zdjęć makro z lampą.

Vodh napisał/a:
Cieniowanie drybrushem na przykład nie jest jakoś szczególnie wymagające, a daje naprawdę fajne efekty.

One są cieniowane przy pomocy solidnie rozcieńczonego ink-u (15 kropel thinnera do 1 kropli inku) do figurek (fioletowy/brązowy). Technika zapożyczona z poradników Brush-or-Die.

moshi_moshi napisał/a:
Taka uwaga czysto techniczna - za grubo tę farbę nakładasz, wypadałoby ją bardziej rozcieńczyć.

Wezmę pod uwagę, ale te farby (poza złotym, który mam w dość kiepskim stanie) są rozcieńczone bardzo solidnie - średnio 4-5 kropel thinnera na 1-2 krople farby. Nie wydaje mi się też, aby były nałożone zbyt grubo - na Dark Chesire np. bez problemu wyróżniają się pojedyncze pióra, a na Kairosie - sznury na bicepsach, nie ma więc "zacierania" szczegółów pod warstwą farby. Możesz rozwinąć o co Ci chodzi dokładnie :-)?

Smk napisał/a:

Masz pewną rękę, jakim pędzlem popełniłeś zbrodnię?

Nie do końca rozumiem to stwierdzenie ;-)

Numer Gadu-Gadu
3291361
Smk Płeć:Mężczyzna
(⌐■_■)

Grupy:
Syndykat
PostWysłany: 06-09-2011, 21:26   

Nie wypada tak publicznie pytać, ale...
Rozmiar? I rodzaj włosia.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wędrowiec Astralny

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 06-09-2011, 21:46   

VALLEJO P515 #2/0
Mag-Pol 3, 2, 1, 00
Italeri 000
Martol 000 G1225

Numer Gadu-Gadu
3291361
Vodh Płeć:Mężczyzna
Relaxed Serpent.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 06-09-2011, 21:50   

Daer - ale farbek Citadela wcale nie trzeba rozcieńczać. Z tego co widzę na zdjęciach zamalowanie całej figurki rozcieńczonymi farbkami daje efekt taniej olejnej, a chyba nie o to chodzi. Efekt tego błyszczenia wygląda fajnie jeżeli jest używany do podkreślenia jakiegoś elementu figurki - np. peleryny, czy czegoś takiego. Może jak ktoś ma doświadczenie i umiejętności to da się tym wykręcić naprawdę niesamowite rezultaty, ba, nie wątpię! Ale niestety na tym poziomie to wygląda mocno tak sobie. I jasne, widać że zdjęcia też pozostawiają to i owo do życzenia, ale widziałem w życiu tyle figurek żeby móc sobie mniej więcej wyobrazić jak to wygląda na żywo nawet na podstawie nieidealnego zdjęcia.

No i nie zaszkodziłoby trochę różnorodności. Na przykład te pióra na głowie Dark Cheshire wyszły fajnie i przypuszczam, że taki miał być właśnie docelowy efekt absolutnie wszystkiego na wszystkich tych figurkach - tam się udało naprawdę ładnie. Tylko znowu, efekt psuje to, że całe wdzianko jest pomalowane dokładnie tak samo.

https://www.coolminiornot.com/217455?browseid=105246

Tu masz fajny przykład - pióra na taki mroźny niebieski, rogi inaczej, rękawy inaczej. I gwarantuję, nawet pocieniowane na tym poziomie wyglądałoby to znacznie gorzej gdyby wszystko-co-nie-jest-ciałem było pomalowane na jednolicie zacieniowany niebieski.

And damn you, i thought this hobby was long dead for me... Teraz zaczyna mnie ciągnąć powrót po latach do figurek i malowania >.>

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Wędrowiec Astralny

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 10-09-2011, 02:56   

Wrzuciłem nowe zdjęcia, tym razem figurki wyszły znacznie lepiej (chociaż nadal jeszcze lepiej wyglądają na żywo XD).
Link ten sam (podmieniłem zdjęcia na DA).

Numer Gadu-Gadu
3291361
Odpowiedz do tematu