Forum Kotatsu

Użytkownicy - Wasze nicki...

Ryuu_Davis - 19-05-2003, 18:46
Temat postu: Wasze nicki...
Ciekawi mnie, skąd się wzięły wasze nicki... Bo niektóre są dosyć zastanawiające, jakies anime, literatura...?
Mojego nie powiem, bo to SMSowy skrót od dwunastu imion i nazwiska :twisted:
MrBat - 19-05-2003, 18:57
Temat postu:
no mój to raczej z zadnej lektury tylko z wyobraźni i mojego charakteru...
1. bat (ang. nietoperz...) bo lubię chłodek i czerń a co za tym idzie kolor czarny
2. a Mr to jakoś tak wyszło bo samo Bat mi nie pasowało ''^^
Xellia - 19-05-2003, 19:17
Temat postu:
Moj nick pochodzi
a) od imienia Xellosa
b) z mojego fica
c) tak na mnie woła my friendka^_-
Dąbi - 19-05-2003, 19:40
Temat postu:
No ja mam parę nicków

Dąbi --> nic skomplikowanego po prostu jest to skrócona i przerobiona wersja nazwiska ma zwiazek z imieniem moim chyba charakterem i posturą też troszkę ^^ ... ( no kto wie jak się nazywa najsłynniejsze drzewo w Polsce? ) nadana przez przyjaciół znających mnie osobiście ponoć idealnie mnie opisuje ( cokolwiek to znaczy)

DaBi --> wariacja nicka Dąbi uzywana w grach fpp z prozaicznego pododu że po prostu nie ma tam nigdzie ą

Łowca czarownic --> nick czatowy mający wiele znaczeń min. moje aktualne zajęcie, zainteresowania (rpg fantasy -> Warhammer), poszukiwanie swojej własnej czarownicy ^^ oraz po prostu brzmiacy originalnie i wzbudzajacy ciekawość ludzi

WitcHunter --> nick gierkowy (RTCW) używany od jakiegoś czasu najpierw podczas meczy zagranicą zastępując skutecznie DaBiego a teraz już powrzechnie. Pisany jest przez jedno wspólne H po po dodania taga klanowego i kolorków nie mieści mi się cała nazwa

Nathaniel lub po prostu Nat --> to znowuż imię tegoż łowcy i pochodzi od ulubionej postaci z rpg ( Nat to miano nadane jemu przez WiPki) pozatym oznacza ono ponoć po hebrajsku Bartłomiej a to po zdrobnieniu daje Bartek a moje własne imie po zdrobnieniu też Bartek da
Crack - 19-05-2003, 19:58
Temat postu:
Mój jest nickiem po małej zmianie, a było to tak:
1. Krak - na początku podstawówki miałem kiedyś problem z wymową "r", później (chyba w 6 klasie) jakiś chłopak przypomniał to moim kolesiom i tak powstał Krak (odgłos wydawany przez wronę :))
2. Crack - "zangielszczone" Krak - wymawia się tak samo. Powstało wskutek dostarczania kolegom cracków do gier i mojej dobrej znajomości angielskiego
Ewa_1982 - 19-05-2003, 23:11
Temat postu:
Akurat z moim nickiem to żadna filozofia.
Ewa to moje imię, przynajmniej nie muszę odpowiadać jak mam na imię, bo każdy wie.
A 1982 to mój rocznik 8)
No i powstało Ewa_1982
g_v_s - 20-05-2003, 07:48
Temat postu:
OK. postaram się to jakoś przystępnie wyjaśnić.

To było jakieś 7-5 lat temu. Czytałem sobie takie pisemko o RPG - Magia i Miecz, tam był taki dział "Kraina Goblinów" poświęcony humorowi. I tam właśnie przeczytałem taką ksywę jakiegoś gracza: Baron Glut von Smark. Całkiem mi isę spodobała, a że wtedy ostro grywałem w Starcrafta i tylko Zergami to zacząłem jej używać.

A teraz używam skrótu po jestem leniwy... ;)
Avellana - 20-05-2003, 08:08
Temat postu:
U mnie jak nie wiadomo, o co chodzi, to na pewno o rośliny (niewyczerpane źródło imion). Avellana to nazwa gatunkowa mojego ulubionego krzola, z którym czuję się związana także charakterem. Nazwy rodzajowej tegoż krzola, Corylus, też używam, ale rzadziej, bo za często muszę tłumaczyć, że jednakowoż jestem rodzaj żeński. A co to Corylus avellana, to już bardzo łatwo sprawdzić.
Irian - 20-05-2003, 10:30
Temat postu:
Mój nick pochodzi z dwóch źródeł:

1) od smoczycy z opowiadania LeGuin (wtedy jeszcze nie było o niej powieści, więc nie była zbyt popularna);

2)Jest taka śliczna wyspa, która nazywa się Nowa Gwinea - myślę, że każdy kojarzy. Otóż jej zachodnia część należy do Indonezji, która w ichnim języku nazywa się Irian. Cała nazwa tej części to Irian Barat (lubię grzebać po encyklopediach ^_^).

Z kolei po japońsku Bara znaczy róża, a tai - ślad. W całości daje to ładne imię Irian Baratai - czyli Irian Ślad Róży.

P.S.
Jest jeszcze Irian z książki o kotołaku (z dopiskiem - Różanooka), ale jeszcze tego nie czytałam.
Seymour - 20-05-2003, 10:40
Temat postu:
Kiedys pisalem ficka o mojej klasie, gdzie glownym bohaterem byl wlasnie Judash. Kumple czytali, podobalo sie im i z biegiem czasu zaczeli mnie tak nazywac. Ot proste. Na szczescie dzis nikt nie ma tych kopi przy sobie i ciesze sie, bo czytajac to nie moge uwierzyc jakie bzdury tam wypisywalem

Jeszcze wczesniej podpisywalem sie jako Lord Skarpeta grajac w Heroesow 2. Kumpel byl Sir Sikawa :twisted:

Najczesciej kumple mowia do mnie po prostu Pit. Taka wariacja angielskiego Pete. Od imienia
Gola_s - 20-05-2003, 11:57
Temat postu:
Moja wzięła sie od nazwoska Gola.
Z początku mi przeszkadzała, ale teraz nie używam innych. ( a ja stefan co? dop. Stefan) No chyba że ty. Al skąd ty tu???
Yumegari - 20-05-2003, 13:15
Temat postu:
U mnie sprawa jest niezwykle prozaiczna - Yumegari to Łowca Snów, chamsko zerżnięte z CLAMPowskiej nowelki (główna bohaterka, Tatsumi, też jest Yumegari^^)

Używam także skrótu Yumi (przez co pewna część mówi do mnie Yumi-chan) Yum(egar)i. Później CLAMP nadał takie imię bohaterce Chobitsów, która, o dziwo, jest troszkę do mnie podobna^^

Na chacie Kawaii znana byłam też przez jakiś czas jako Anioł Sennej Gwiazdy. Bierze się to z mjego zainteresowania Oh! My Goddess, gdzie boginki miły swoje anioły. Ponieważ też chiałam mieć swojego, i że jestem Yumegari (łowca snów), musiałam mieć anioła związanego ze snami. A że przepadam za gwiazdami, wyszedł Anioł Sennej Gwizady^^

Niekiedy używam Aphrodith, ale rzadko. Ten nick to po prostu Afrodyta^^. Nie wiem sama, dlaczego ją wybrałam...^^"
Anonymous - 20-05-2003, 14:29
Temat postu:
Dobra, to może teraz ja...
Historia jest dosyć zawiła:
W zaszełem wakacje miałam takie Xellosowskie włoski - do podbórdka i z grzywką. Zafarboiwałąm jesaszetką na fiolet i pokazałąm sie kumpeli - ina krzyczy "Wyglądadsz jak Hotaru". Czyli Saturn z Sailorow. Ten nick przyjelam na SGA, a potem go zmodyfikowałam do Hotaryuu. Aa Ryjek, khm, Ryuu to skrót od tego... A davis to jedno z moich dwoch nazwisk, wykonawców Cobain (Nirvana) von Davis (KoRn) ^_^"". Czyli Ryuu Davis to ya :/
Ysengrinn - 20-05-2003, 14:40
Temat postu:
Ysengrinn to po pierwsze wilk z francuskich średniowiecznych bajek czy czegoś w tym stylu, "Powieść o Lisie". Z charakteru to raczej Dilgear^^. Inteligencji zresztą też^^.

Oprócz tego imię zapożyczyło dwóch pisarzy: Tolkien dla jakiegoś Hobbita i Sapkowski, dla Elfa Isengrima Faoiltiarny, którego cechą szczególną była wielka szrama na pysku^^. Ogólnie istnieją trzy wersje imienia, ja wybrałem jedną i przez przypadek dowaliłem jedno niepotrzebne "n" na końcu. Stąd morał by czytać uważnie^^.
Ryuu_Davis - 20-05-2003, 14:48
Temat postu:
Awww, nie zalogowałam sie... tam nad Ysengrinnem to bylam ja ^^''' ta infa :evil: , zawsze zapomne sie lognąć ><"
Satsuki - 20-05-2003, 15:12
Temat postu:
heh... Satsuki też jest po chamsku zerżnięta z CLAMPowskiego dziełka ^^''' A dokłądnie to X'a ^^'''

Ale z CLAMPowską Satsuki czuję pewną więź XD Komputers is maj lajf!!! *_* <ściiiiiiiiiiiiisk monitor> ^_____^

Mako-chan - 20-05-2003, 16:22
Temat postu:
Oglądał ktoś z was Sailor Moon? Tak? No to chyba wszystko jasne...^^
BGI - 20-05-2003, 22:46
Temat postu:
Tjaaa to była długa historia jak powoli powstawał mój nick. Najpierw, w piątej kl podstawoofki był Bohdan, czyli kompletna przeróbka nazwiska^^ następnie 'h' zmieniło się na 'g'. Kolejna zmiana to zdrobnienie - 'Bogi'. Później(1kl GM) Bogi wstępuje do grupy grafficiarzy(wandal jeden z drugim i trzecim-dop. Głos z tłumu:), kolejne skrócenie i zostaje do teraz BGI_^_'
coyote - 20-05-2003, 22:49
Temat postu:
Mój nick pchodzi z komiksu on-line by Aurore Black Cat... ale wzięłam akurat je,bo mam słabość do wanilii,banalny powód ale zawsze. No,a mój inny nick,Lilith - pochodzi od tego,iż uważam się za reinkarnację tejże Lilith i dla tego,że po prostu wszyscy w realu tak mnie nazywają,a dlaczego?Bo kiedyś im opowiedziałam swoją i swojej koleżanki wersje Anioła Lilith,i się im wkręciło...
Lothlori - 21-05-2003, 13:34
Temat postu:
Nio i widzicie, każdy ma jakąś fajną historyjkę na temat swojego nicka, a ja mam taką głupią... Po prostu jak we Władcy Pireścionków był las elfów Lothlorien to sobie dwie literki obciełam i mi się spodobało i od tamtej pory używam tegotworu jako nicka ^^''
ka_tka - 21-05-2003, 14:03
Temat postu:
Tio ja mam głupią historię... Po prostu moja babka od wuefu wołała na mnie Katka (nie podobało mi sie to, ale co tam :P), co mozna zauwzyc od razu od imienia, a kreseczka powstała podczas zakładania sobie poczty (pierwszy krok w stronę netu :P)... Nie wiem, czemu w innych miejscach się kreseczki nie pozbywam, przyzwyczaiłam sie do niej ^^
Szaman Fetyszy - 21-05-2003, 14:29
Temat postu:
Moj nick pochodzi z mojej mangi. Bambosh Riderzy to ludzie obdarzeni przez bamboshe nadludzką mocą. W realu funfle mówią na mnie Peter (też postać z mojej mangi ^^, notabene to również angielska wersja mojego imienia ).
Justine - 21-05-2003, 15:58
Temat postu:
Justine - tu chyba nie trzeba wiele wyjasniac...moje osobiste imie w necie i w realu

Pozatym mozna spotkac moja osobe, jako Witch Justine (no coz to wyjasnia moja zyciowa profesje) i Jusuchina - japonska wersja mojego imienia.
Dark_Saturn - 21-05-2003, 21:23
Temat postu:
geez.... jakby sie tak roztkliwić to faktycznie, dużo mój nick przeszedł
Z początku miałam mieć nick Lina(nie mówię, że na forum, ogólnie-przecież to moja idolka!! normalnie ten sam chcrakter!!) ale był zajęty. Skleciłam go z moimi ulubionymi liczbami (aż dwoma, bo pojedynczo się nie dało-też były zajęte) i tak powstała lina2116(tak tak, jestem tu zarejestrowana jako 2 osoby...-_-) Po długich męczarniach, czyli po wysłuchaniu dostatecznej ilości uwag typu: cześć Lina rocznik 2116!(ave Ci, Ysher, czy jak wolisz Irenicus) postanowiłam zmienić na Dark_Lina. A że na forum chciałam być w większym obrębie niż Slayersi przypomniałam sobie Sailorki. moimi ulubionymi czarodziejkami były Jupiter(nie Jowisz, Jupiter!!!!!) i Saturn. Moja psiapsióła to Mako-chan więc ja jestem Saturn. No i moja wielka miłość do wszystkiego co dark, więc wyszła nam Dark_Saturn!! Przecież to logiczne!!^_^ Proste jak świński ogonek, czy też sznurek w kieszeni :) No, ewentualnie jak konstrukcja cepa 8)
Dzik - 21-05-2003, 22:35
Temat postu:
U mnie sprawa jest o wiele prostrza. Wystarczyło biegać po lasach, straszyć dzieci, nie pokazywać się w domu przez 4 lata i sypiać w buszu.
A na serio, to z powodu "szaleństw", które dokonuję.
Ksywka wiąże się z nieobliczalnym charakterem :twisted:
evil-witch - 22-05-2003, 09:11
Temat postu:
mój nick chyba latwo wyjasnic...
łatwo sie wkurzam i rżne jakoms wiedzme którą nie jestem ... wkurzyc sie można :]...
Siri - 22-05-2003, 09:28
Temat postu:
A mój? Hisoria mojego nicka być długa i zawiła... ^^
Głównie chodzi o to, że we wszystkich możliwych miejscach natykam się na imię "Syriusz"
Zawsze ^^
Otwieram byle jaką książkę w księgarni "Syriusz świcił jasno nad nimi".
Z niewiadomych powodów zatrzymujemy się w restauracji "pod Syriuszem"
Hotel "Syriusz"
Dzisiaj w Slayersach też był "sirius"
No i jeszcze ukochana postać książkowa - Syriusz oczywiście ^^
Stąd się wzieło "Syriiuszka" (tak, przez dwa i ^^)
Ale nikomu nie chciało się tego pisać.
Skróciło się do Syrii.
A potem do Siri ^^
I jest ^^
Ami - 22-05-2003, 17:15
Temat postu:
Moja ksywa powstała ze zmiany imienia Amellia.
A dlatego Amellia ponieważ:
-to moja ulubiona postać w slayersach
-bo to moja ulubiona postać z ksiązki "pamiętnik księżniczki"
Boski Miszcz - 22-05-2003, 18:29
Temat postu:
Mój nick na pewno nie wziął się od Dragon Balla, napewno też nie od tego że jestem jakimkolwiek mistrzem w czymkolwiek (a w byciu największym debilem i fajfusem we wszechświecie? dop.Naga) Sam nie wiem wsumie skąt się wziął :D .... Trzebaby się kiedyś zastanowić :wink: ...
Yang - 23-05-2003, 02:11
Temat postu:
A z moim nickiem to zupełnie inna historia. Jakieś 12 lat temu po prostu musiałem sobie coś wymyślić, żeby się wpisywać. Pierwsza myślą jaka mi przyszła do głowy było słowo Yang. Nie wiem skąd mi się to wzięło, ale że fajnie brzmiało i było krótkie to przyjąłem je. Dopiero po paru latach spotkałem się z tym słowem i dowiedziałem się coś niecoś o jego znaczeniu. A oznacza mniej więcej: mężczyzna, dzień, światło, dobro i musi być w równowadze z kobietą, nocą, ciemnością, złem. Wtedy dopiero sobie uświadomiłem jak bardzo mi to pasuje (nie mówiąc o orientalnym charakterze samego słowa), bo czyż nie jestem mężczyzną poszukującym kobiety, by osiągnąć równowagę? Czyż nie jestem dniem uwielbiającym noc (wystarczy spojrzeć na porę wysłania posta)? A może nie jestem światłością rozświetlającą ciemność (każdego znajomego, bądź świeżo poznanego uświadamiam co to jest M&A)? Jedyne co nie pasuję to to dobro. Ale wg mnie to i tak dobrze jak na dziesięciolatka, nie wiedzącego nic o swojej przyszłości i zainteresowaniach.
Anonymous - 23-05-2003, 12:46
Temat postu:
eeeeeeeee... z kąd to było... Dawar to w języku elfów Mrok... nie wiem tak jakoś się przyjeło ale częściej podpisuje się Vardamerethiel co znaczy Kapłanka Rathmy...
Kaolka - 30-05-2003, 18:01
Temat postu:
a KAolla??? kaolla jest z love hina ^^ i tyle ^^ to taki dzieciak co lubi.. kocha zwierzaki... ma ich dzungle w pokoju... jest balaganiara (choc ja nie balaganie... no dopla.. moze czasem) ... i baaaaardzo po prostu dziecieca do bolu :P wszyscy mysla ze to blondynka, ale ona taka nie jest :P:P:P

czasem bywalam da_ji :) czyli tom piekna kobieta z soul hunter :P bo swego czasu bylam taka jak ona... ale teraz nie ^^ i jestem Kaolla :D:D:D
cronotrigger - 30-05-2003, 20:17
Temat postu:
No mój nick jest bardzo prosty

a więc ...

Baaaardzo lubię grę CHRONOTRIGGER ... a główną postacią w tej grze jest CRONO i po zmieszaniu tych wyrazów powstaje... CRONOTRIGGER
łatwe no nie?
Noire - 01-06-2003, 19:54
Temat postu:
Tyo ja moze do tematu ^^:
Jak powsatł mój nick? Nie wiem dokładnie,sama go wymysliłam,jak jush wymyslam jakąś nazwe tio z przyzwyczajenia zaczynam od N pierwszej literki mojego imienia,a póxniej wszystko biegnie wg przypadku do dopadnie "o" ,później "i" itp.
Jesli ktos wymyslił wczesniej takiego nicka albo jakis bohater/bohaterka czegokolwiek sie tak nazywa to przysiegam to czysty przypadek ^^ '
Miya-chan - 01-06-2003, 20:33
Temat postu:
Noire to "czarna" po francuskiemu :D Odpowiada Ci ten posępny kolorek? ;)
Noire - 01-06-2003, 20:35
Temat postu:
tiak? o ja cie krence,uwielbiam ten kolorek ^^,ciesze siem przełogromnie ^^
Okiren - 01-06-2003, 21:05
Temat postu:
Ksyfka Okiren?? To takie skumplikowane... Mam akite, która siem wabi Neriko! Kofam jom najbardziej na świecie, bo to japoński pies, cholernie mądry i jest dla mnie jak najlepsha pshyjaciółka. Jej imię oznacza po japońsku "kluski", a że na mnie wołajom "klusia" to tesh siem tak kciałam nasfać... tyle że tak głupio trochem podawać siem za Neriko- jeshcze siem kiedyś psiunia będzie kciała gdzieś zalogować w netku jako Neriko, a tu wshystko będzie zajęte pshes jej panią&best friend.... Dlatego ja jeshtem Neriko czytana od tyłu dla odmiany :) OKIREN-CHAN!!!!!!!!!! :D
Crofesima - 01-06-2003, 21:37
Temat postu:
hihi.. a mooj nick wziął sie... od nazwy płaszcza zewnętrznego ziemi! Hih.. ostatnio to powtarzaliśmy na gegrze... spodobała mi sie ta nazwa... :D
Pico - 02-06-2003, 21:52
Temat postu:
Nowięc tak nie będę opowiadałmojej biografi zagrałem w gierkę i spodobało mi się imie jednego z bohaterów^^
Avellana - 10-06-2003, 13:18
Temat postu:
Temat wyczyszczony z offtopów... Ale jeszcze mnóstwo osób mogłoby coś napisać o swoich nickach! Jesteśmy ciekawi!
Nirra - 10-06-2003, 13:33
Temat postu:
moj nick wzial sie z mojej wyobrazni,bo jak bylam w pietej klasie to sobie wyobrazalam,ze mam tak na imie:D:D:D
Serika - 10-06-2003, 13:39
Temat postu:
Hmmm... Moja historyjka jest bardzo prosta i bardzo nieciekawa. :> Potrzebowałam nicka i wykorzystałam imię jednej z bohaterek mangi Zetsuai - nie, żebym się z nia identyfikowała, po prostu dobrze brzmiało :P I tak już zostało.

Z ciekawostek - jakiś czas później dowiedziałam się, że takiego samego nicka ma moderatorka forum Kawaii i osoba pisząca artykuły do bodajże Mangamixa (nie czytam tego, więc nawet nie jestem pewna, czy z czymś nie pomyliłam :>). I teraz co jakiś czas muszę dementowac plotki, że "Nie, nie jestem TĄ Seriką". Podobieństwo ksywek niezamierzone, ale troszkę mi głupio... ^^"
Anonymous - 13-06-2003, 16:30
Temat postu:
Pico napisał/a:
Nowięc tak nie będę opowiadałmojej biografi zagrałem w gierkę i spodobało mi się imie jednego z bohaterów^^

o kurka hje hje czyżby to chodziło o ta gierkę 2D co na końcu sie szczelało temu potworczakowi w.... eeeeee... no... w jaja -_-' heheheheh... pzrefulwypas fajniasta była ale szkoda ze taka krótka hje hje...
Kocham Raila Claymore'a - 18-06-2003, 08:09
Temat postu:
A moj się wziął stąd

Klaudia-> Klaudusia-> Dusia-> Dosia -> a zeby było poważnie -> Deo
Yuby - 18-06-2003, 10:43
Temat postu:
U mnie najpierw był Juby. Pewien znajomy mnie tak kiedyś nazwał. Potem zmodyfikowałem na Yuby (oryginalniejsze), ale czyta się ciągle tak samo.
Serika - 18-06-2003, 11:25
Temat postu:
Czyżbym odkryła wielką tajemnicę i Deo ma tu dwa profile? :P
Kocham Raila Claymore'a - 20-06-2003, 22:30
Temat postu:
?Serisiu, to ty nie widziałaś podpisu pod "Dośką"? "Kocham Raila Claymore'a to ja...I na serio go kocham..."

I tak właśnie jest, więc się nie zdziwcire, że z Resurrection zrobiła się promocja Lost Universowego Xelska i Neeny Mercury^^
Vel - 30-07-2003, 10:25
Temat postu:
Vel (pełna brzmi Velindel) nie jest moją prawdziwą xywką- sam ją wymyśliłem jako zastępczą dla tej, którą widzicie w dopisku...
A ta oryginalna? Czyli Zizabodaładaładaboinboinfritt?

Kto zgadnie skąd to wytrzasłem? Ogłaszam małego konkursika (to chyba jeszcze nie zachodzi o offtop?)- kto zgadnie dostanie...
...jeszcze wymyślę ^_^

Pytanie jest niewątpliwie trudne, więc i nagroda będzie wysoka...
Może 100000$? Jakby co, to wyślę faksem ;P.
tilk - 31-07-2003, 10:15
Temat postu:
Mój nick to "fonetyczno-polski" ^^ zapis imienia shol'va (zdrajcy) Teal'Ca, Jaffa w zespole SG-1 (serial Stargate SG-1). Otrzymałem go w dość nieprzyjemnych okolicznościach (nie zamierzam o tym pisać więcej), ale został. I jestem już na tyle znany pod tym nickiem (zobaczcie w google^^), że raczej go nie zmienię.

Zizabodaładaładaboinboinfritt:
Twój pseudonim skojarzył mi się z... jednym ze skeczów Monty Pythona, mianowicie "Johann Gambolputty... von Hautkopft of Ulm" z odcinka 6 - "It's the Arts". "Czemu świat nie zapamiętał imienia Johann Gambolputty de von Ausfern -schplenden -schlitter -crasscrenbon -fried -digger -dangle -dungle -burstein -von -knacker -thrasher -apple -banger -horowitz -ticolensic -grander -knotty -spelltinkle -grandlich -grumblemeyer -spelterwasser -kürstlich -himbleeisen -bahnwagen -gutenabend -bitte -eine -nürnburger -bratwustle -gerspurten -mit -zweimache -luber -hundsfut -gumberaber -shönendanker -kalbsfleisch -mittler -raucher von Hautkopft of Ulm". Długość zbliżona w zakresie tolerancji ^^
Vel - 31-07-2003, 12:49
Temat postu:
Heh, no cóż, w dziesiątkę nie trafiłeś, ale ładne porównanie... Szczerze mówiąc nie dziwię się, że to imię zapomniano... ^^
Zegis Black Priest - 02-08-2003, 15:38
Temat postu:
hmm... czemu masz takiego nicka to nie wiem Vel. Teraz jak pozwolicie opowiem o swoim nicku <na sali słychać tylko jedno słowo: Nie> a więc cieszy mnie wasz entuzjazm ;) hmm najpierw jeszcze zanim obejżałem Slayersów wymyśliłem sobie imię Zegis (czemu takie nie pytajcie bo nie pamiętam), potem po obrejżeniu Slayersów spodobał mi się Rezo, stąd kapłan, czarny wyszedł jak dowiedziałem się że kolorkami tytułowali w świecie Slayers najwybitniejszych magów, poza tym z tak banalnego powodu jak to że lubie czarny :)). Teraz mój nick to Zegis de Xan Black Priest, to de Xan pojawiło się gdy grałem w NeverWinter Nights <pomruk na widowni: "ten to chyba tylko gra na kompie, czyta mangi i ogląda animie"> dlatego że w NWN postać musi mieć imię i nazwisko (a do tej pory byłem bez nazwiska) to "de" nasuneło mi się jakoś tak niewiadomo kiedy i dlaczego, Xan jest zaś od mojego ulubionego czarnoksięźnika z Baldurs Gate 1, elfa Xana. Obecnie najczęściej tytułuję się Zegis de Xan, lub pełnym nickiem jednak tutaj przetrwał Zegis Black Priest by przypominać mi o dawnych czasach i oczywiście z lenistwa :)) gdyż nie chce mi się już zmieniać... (prawdomówność brzydka cena ;)
Distant - 02-08-2003, 16:11
Temat postu:
to dziwne ale jeszcze tu nie przypostowałem ;p
więc czemu Distant hmmm....
zawsze przyjmuję nicka oznaczającego odludka, obcego, dalekiego przybysza, potocznie mówiąc kosmitę.

W tym przypadku Distant jest skrótem od Distant Traveller czyli Wędrowca z Dalekich Stron, a skrótowo Distant ;->
Danterger - 20-08-2003, 15:12
Temat postu:
Veluś płać mi odrazu nagrode... to Zizacośtam wziąłeś z Garffielda (czy jakoś tak((chodzi o tego kota)))sam to kiedyś czytałem:-p
Danterger - 20-08-2003, 15:22
Temat postu:
za szybko wcisnołem to wyślij...zapomniałem napiszać o swoim nicku...:-))
ekhm...ja naprawde mam na nicka:-) ADIK. Ale tak jakoś wyszło że pięć osób wkoło mnie też tak sie zwie i Adik jestem tylko dla starych kumpli. Teraz jestem Danterger>Danti>Dan.[/b]

[edit=Serika] Przypominam: na górze posta masz kilka przycisków. Na przykład krzyżyk służący do usuwania podwójnych postów i "zmień", którym post można zmienić (jak sama nazwa wskazuje) - nie ma sensu pisać dwóch postów, jeśli to samo można napisać w jednym.
Vel - 20-08-2003, 17:33
Temat postu:
Danti- od tego jest funkcja zmień. A poza tym ty tego nie czytałeś, bo ja ci to powiedziałem- jesteś więc oficjalnie zdyskfalifikowany :P.
Gato - 21-08-2003, 17:59
Temat postu:
Co do mojego nicka...
Gatomon = mój ulubiony Digimon. Wygląda jak biała kotka.
Kot = moje ulubione zwierzę
Gato = skrót od Gatomon

A zatem, mam takiego nicka ponieważ:
1. Lubię Gatomon
2. Lubię koty
3. Jestem półkotką ^_-

[edit=Serika] Dyskusja o Digimonach przeniesiona do działa "Manga & Anime", może jeszcze kogoś zainteresuje :>
ka_tka - 21-08-2003, 18:29
Temat postu:
A mnie się "Gato" kojarzy z Kawaii :P
Anonymous - 21-08-2003, 20:45
Temat postu:
Moj nick przeszedl pewne permutacje na #anime-pl, poczatkowo Smoq, poynie Smook, az dzisiejsza postac nastala. Na czatach czasami uzywam aliasu Caibre.

Gatomon jest sweet. (mowi to ten, co cala serie z rtl II dla siostr zgrywal >D)
Nibilondiel - 07-09-2003, 18:21
Temat postu:
A mój nick czyli Nibilondiel to po prostu Kasia po elficku ^^
Gola_s - 08-09-2003, 14:46
Temat postu:
Moja pochodzi od nazwiska - Gola tylko _s dodać.
Pomysł własnotwrczy :)
ka_tka - 08-09-2003, 20:40
Temat postu:
Dziwię się, że potrafisz sobie jaja z własnego nazwiska robić... Zazdroszczę, też bym tak chciała z mojego ^^''
Irian - 09-09-2003, 12:17
Temat postu:
Mój pierwszy nick to był prosty anagram od imienia i nazwiska - Raima Kasnorowa. Jak komuś się chce, może spróbować to rozplątać ^__^
Anonymous - 09-09-2003, 16:01
Temat postu:
mój nick powstał z zamiłowania do wszelkiego rodzaju śmiesznych, sympatycznych i nietypowych imion. jestem prawie pewna, że gdybym była facetem(^^') to mój nick miałby coś wspólnego z Syriuszem, Jeremiaszem lub RemigiuszemXD. odstępy pomiędzy jadz, "i "oraz "ka" powstaly dlatego, że to fajniej wyglądało. na samym początku nie zdawałam sobie z tego sprawy, lecz niektórzy sądzą, że jestem dwoma owobami o nickach jadz, no i ka^^
jadz_i_ka - 09-09-2003, 16:09
Temat postu:
ajaj... to był mój post^^' chyba się nie zalogowałam!!
Irian - 12-09-2003, 09:44
Temat postu:
A ostatnio znalazłam w necie, że 'baratai' znaczy po węgiersku 'przyjaciel'. Albo 'przyjazny'. Albo jakoś tak; węgierski to dziwny język ^_^
Teeta - 23-10-2003, 14:20
Temat postu:
Od Kapitan Tiity z Plastic Little ^^
Inai Nerse - 23-10-2003, 21:37
Temat postu:
a ja po prostu rąbnęłam bratu wymyślone przez niego imię Inai, dorobilam se nazwisko i powstał chaos :) (czyli ja, Inai) :)
Irian - 24-10-2003, 10:44
Temat postu:
Brzmi prawie jak Lina Inverse ^^
ka_tka - 24-10-2003, 15:47
Temat postu:
ano własnie mi się też skojarzyło ^^''
Noire - 24-10-2003, 16:40
Temat postu:
I N A I N E R S E
L I V

Tylko wyciachać ostatnie "I" w imieniu i powtranżałać literki w odpowiednie miejsca i wychodzi dokładnie to samo ^_^

P.S:Ja wiedziałam od razu ^^ //Akurat -.-//

edit

qrde,jestem pewna ze dałam wiecej spacji ==
Satsuki - 25-10-2003, 13:34
Temat postu:
Mi też się to od samego początku kojarzyło z Liną Inverse...

Brak kilku literek bardzo łątwo zauważyć :>

Ale nick fajny ^^

coyote - 25-10-2003, 15:15
Temat postu:
Tak a propo nicków z nazwiska - też bym chciała zrobić taki bajer, ale z mojego się raczej nie da - jakieś takie i imię mam niefortunne (chociaż guess what? Zaczynam sie do niego coraz bardziej przyzwyczaiać i akceptować ^^" co nie zmienia faktu, że głupio brzmi) i nazwisko raczej też...jedyny nick jaki mi przyszedł do głowy i jest pochodny od mego rodowego tytułu to0 "szubienica" a raczej optymistycznie to nie brzmi ;P
Yuby - 25-10-2003, 15:52
Temat postu:
Z mojego bardzo łatwo da się zrobić nick... Wystarczy wziąć pierwszą połowę nazwiska.^^
Irian - 25-10-2003, 18:05
Temat postu:
Z mojego niekoniecznie - chyba, ze anagram (uwielbiam się bawić w anagramy - stąd biorę imiona większości moich postaci ^^) Kasnorowa Raima... Ale to tak z rosyjska brzmi ^^ Używam tego przede wszystkim na zagranicznych czatach i forach niefantastycznych. Świetnie działą na francuzów, zawsze myślą, że jestem z Algierii ^__^
raflik - 25-10-2003, 21:20
Temat postu:
Z mojego wystarczy zmienic jedna litere i dodac inna a wyjdzie nazwa ptaka :>
Crofesima - 25-10-2003, 21:44
Temat postu:
Irian... Irma... hm... może...Wronowska? Bo na pewno "-ska" jest na końcu.. kwestia pierwszych cześciu literek.
A ja powiem nazwisko... bo co z tego, że je poznacie? A z tych waszych "podpowiedzi" nic nie wyniosę... tak jak wy z mojej (Raflik, może jesteś Sra... znaczy się *ehehe* nie to miałam na myśli ^^')
ORŁOWSKA
Jedyne co z tego mogę zrobić to orła. A może Wosołrak?....
ka_tka - 26-10-2003, 11:30
Temat postu:
A z mojego można pare rzeczy wykombinować... Ale nie wiem, czy wtedy bym nie została z forum wywalona ^^''

Ewentualnie po 18, kiedy bez przeszkód zmienie sobie na panieńskie mamy będzie można popróbować, bo łatwe do obrobki jest :P Ale przez te 4 lata to mi się pewnie juz sieć znudzi (akurat! :P)
Aria - 29-10-2003, 21:50
Temat postu:
mój nick? wymyślony przezemnie samą, a raczej imię psa mojego kumpla ^^. który został zaszczolony( pies! nie kumpel! kumpel żyje!) przez jakiegoś (niecenzurowane słówko nazywające wulgarnie część ciała mężczyzny) myśliwego, będącego właścicielem tego psa. czyli mam imię po psie ^^, jak Indiana Jones ^^. a tak poza tym to lubie krótkie imiona zaczynające sie na samogłoskę.
Inai Nerse - 30-10-2003, 11:52
Temat postu:
jest komiks Aria, nie widziałaś go? myślałam, że to stąd wzięłaś nicka... zwłaszcza avatarek by trochę na to wskazywał... te złote włosy...
Aria - 30-10-2003, 16:16
Temat postu:
KOMIKS? o mnie?! gdzie?! chce to widzieć! a co do emblematu ^^ to moja osobista radosna twórczość. w życiu nie zgadniecie kogo przerobiłam na paincie ^^
Lincia - 30-10-2003, 17:27
Temat postu:
Ja wiem - Linę . Screen z odcinka , w którym musiała się przebrać i śpiewać ^^'''
Aria - 30-10-2003, 18:22
Temat postu:
Hura! wygrałaś! szkoda że nie ma nagrody ^^. Tak... Aria złodziejka, jeśli już więcej o mnie. ale już sie robi off top

[edit=Serika] O właśnie, właśnie... słuszna uwaga. Kontynuować proponuje na privie.
Anonymous - 30-10-2003, 21:26
Temat postu:
Heh, konia z wozem, rzedem i woznica temu, kto odkryje geneze mojego drugiego nicka Caibre.

Jako ulatwienie podam, ze inspirowalem sie polskim ASem fantastyki >/
g_v_s - 31-10-2003, 06:21
Temat postu:
Nie wiem co to ma z ASem wspólnego, ale Caibre występuje w powieści "Wyspa bitwy" Seana Russella
Devil from hell - 31-10-2003, 19:31
Temat postu:
A mój nick?wziołem go od qmpla który nie nawidzi Slayers^^(i nie czytać mi debil^^)
Ale mój prawdziwy nick...
mały konkurs kto wie co to jest Sildihildidryńdrynhil?(nagrode pośle faksem)
Distant - 31-10-2003, 19:40
Temat postu:
Coś mi mówi że to kolejna znajoma Velowi osoba a Sildihildidryńdrynhil pewnie ma takie same źródło pochdzenia co Zizabodaładaładaboinboinfritt ;) (czyli patrz kilka stron wcześniej na post Dantegera)
Aria - 31-10-2003, 20:06
Temat postu:
Sildihildidryńdrynhil? nigdy tego nie potrafiłam wypowiedzieć ^^. a teraz ci zniszcze całą zabawę i powiem że to wziełeś z Wiedźmuna ^^. to jest nazwa miecza Gierwalta! <usuwa sie przed ciosem> haha nie trafiłeś! <jeb!> <Aria ląduje na podłodze> he...he... trafiłeś... X_X'
(cóż kiedyś będze sie musiała nauczyć przestać podpadać wszystkim na około ==')
Vel - 01-11-2003, 09:55
Temat postu:
Zabraniam plagiatowania mojego podpisu. Możesz se mieć długi nick, ale z tym cieniem to przesadziłeś. Co ty, swoich pomysłów nie masz? Atak kloWnów?! ;D

Ech, Aria, ubiegłaś mnie z odpowiedzią... ^^'
Anonymous - 01-11-2003, 12:42
Temat postu:
g_v_s napisał/a:
Nie wiem co to ma z ASem wspólnego, ale Caibre występuje w powieści "Wyspa bitwy" Seana Russella

W zyciu nie czytalem. Thx >)
g_v_s - 02-11-2003, 07:32
Temat postu:
Ja też nie, na goooglach znalazłem :P
Lukisuzuki - 29-12-2003, 11:56
Temat postu:
Mój nick czyli Lukisuzuki ma baaarz o złożoną historię(taaak strasznie)
pochodzi on ze szkoły podstaowej w ktorej zaczynalem interesowac sie manga i bylem inny niż wszyscy. No i ktoś zawołał suzuki(wtedy to byłą jedyna "chińska" nawza która wszyscy znali. Potem ktoś od imienia zarymował Lukisuzuki. no i od tamtej pory jestem Lukisuzuki, dla przyjaciół Luki, lub Suzu
tyle.
Aria - 29-12-2003, 18:41
Temat postu:
oooo widze choć raz na temat :P

(Aria postawiła sobie nowy cel w życiu };P)
Ch4os - 09-02-2004, 00:29
Temat postu:
Mój nick powstał w wyniku grania w Counter Strike , pózniej mi zostało a ta 4 pośrodku jest dla wygody ponieważ gziekolwiek się loguje to chaos jest zajęty... a chaos1 jakoś mi nie pasuje
Ragnarok_666 - 22-02-2004, 00:55
Temat postu:
mój nicj powstał bo fajnie wygląda, jak ktoś nie wie co znaczy może poszukać w encyklopedii
tilk - 22-02-2004, 11:08
Temat postu:
*gulp* Nowa Ruda atakuje.
Szaman Fetyszy - 22-02-2004, 11:09
Temat postu:
Jeszcze dojdzie Marcel i będzie mafia noworudzka ;).
Ryuzoku - 22-02-2004, 11:43
Temat postu:
ej no tłum to sie już jakaś faktycznie mafia robi=)
no ale w sumie lepiej jak z Nowej Rudy niżw warszawy (20000 userów o_0)
a tak wogule to i witam nową osobę na forum!!
Ragnarok_666 - 22-02-2004, 11:47
Temat postu:
Cytat:
no ale w sumie lepiej jak z Nowej Rudy niżw warszawy

no, też nie lubię tych z Warszawy;)

Cytat:
a tak wogule to i witam nową osobę na forum!!

również wszystkich witam :roll:
Inai Nerse - 22-02-2004, 12:41
Temat postu:
Ragnarok_666 napisał/a:
no, też nie lubię tych z Warszawy;)

taki mały szczegół... właśnie przemawiasz do Warszawiaka...
Ragnarok_666 - 22-02-2004, 15:12
Temat postu:
Cytat:
taki mały szczegół... właśnie przemawiasz do Warszawiaka...
to nie ja napisałem że "lepiej z Nowej Rudu niżw warszawy"
pozatym zrobiłem ";)" co znaczy że żartuje
Chimeria - 22-02-2004, 15:58
Temat postu: ^^
Czy jest sens wyjaśniania mojego nicka? ^^
Serika - 22-02-2004, 17:40
Temat postu:
Drodzy przedstawiciele noworudzkiej mafii: obawiam się, że jesteście z góry skazani na porażkę. Warszawa obstawiła kluczowe pozycje - trzy stanowiska moderatorskie - i teraz to nam, kochani, możecie podskoczyć! :P
Witcher Kai - 11-03-2004, 12:07
Temat postu:
Witam, Ja tu nowa jestem ^^ Mój nickuś wział się od opowiadania, które niegdys napisałam (na podstawie którego wraz z asystentką próbujemy wypocić coś komikso-podobnego __^__). Główna bohaterka miała straaaaaasznie idiotyczne imiona, więc swoje nazwisko skróciła po prostu do "Kai". Potem ze względu na wygląd i charakter zaczęli na nią wołać witcher (z ang. wiedźmin Na pewno wiecie na czym polega praca wiedźmina _^_). Jakoże mi sie to spodobało i ja się tak nazywam. BTW: Dziś obecnie wiekszość woli uzywac terminologii "witcher" :))))
Avellana - 11-03-2004, 12:22
Temat postu:
Witam! (Co mi przypomina, że trzeba topic do witania nowych założyć, bo zaraz tu będzie offtop na trzy strony...) Życzę wielu postów i dokumentnego zagrzęźnięcia w bajorku chaosu, jakie kryje się pod powierzchnią tego forum.
Gato - 13-03-2004, 03:15
Temat postu:
Ja też witam ^_^
Zegis Black Priest - 21-03-2004, 00:43
Temat postu:
Równierz witam, a znów postuje bo
a) widze że ostatni post jest z 13 odświerzać po 7 dniach to chyba jeszcze nie zbrodnia.
b) Takie sprostowanie odnośnie mojego nicku (jak ktoś szukał pracy a jest biologiem wie o co chozi):
Nie mam nic wspólnego z firmą Egis, gdy wymyślałem sobie ksywe nie wiedziałem że coś takiego istnieje. O firmie dowiedziałem się równo 2 dni temu od kuzyna...

Jaki zbieg okoliczności...
xellas - 21-03-2004, 01:19
Temat postu:
mój nick jest od Xellosa(też mi odkrycie) gdyż zauwarzyłam aż za dużo cech wspólnych z nim:
-herbata
-ukrywanie wszystkiego
-znikanie w najmniej odpowiednim momęcie
-fryzura^^
to tylko najbardziej rzucajace się w oczy^^
Chimeria - 01-04-2004, 16:35
Temat postu:
Ostatnio czytałam w jakimś ficku o siostrze Xellosa, która miała właśnie tak na imię: Xellas.
I to nie tu na WB.^^
Noire - 01-04-2004, 16:38
Temat postu:
'Xellas' to jest także inna wersja imienia stwórczyni i pani Xelloss'a - Zellas
xellas - 01-04-2004, 17:55
Temat postu:
O kurcze^^ gdzie jest ten fick??
Chimeria - 01-04-2004, 18:42
Temat postu:
Przeczytaj na WB, bo tamtego adresu nie pamiętam. Chyba"Co by było gdyby Xellos miał siostrę?"
xellas - 01-04-2004, 18:46
Temat postu:
znalazłam^^ świetne!!! teraz muszę się pilnować żeby autor nie pomyślał
że wziełam imię z tamtąd^^'
Mai_chan - 20-05-2004, 15:47
Temat postu:
Nie wiem, czy to ma sens odświeżanie tematu po ponad miesiącu, ale co tam. Mój nck na poczatku miał być ksywką bohaterki z mojego pierwszego opowiadania, do którego się teraz nie przyznaję. Ale potem stwierdziłam, że mi się podoba i sobie go zawłaszczyłam. Poza tym ma wspólne dwie litery z moim imieniem i z miesiącem, w którym się urodziłam ^^. I z tąd się właśnie wzięła Mai-chan. Poza tym w realu nazywają mnie Szczygieł, a we wszelkiego rodzaju fikach, questach itp. nazywam się Maya.
Zegarmistrz - 20-05-2004, 16:54
Temat postu:
Odnawianie tematów po miesiącu ma jak najbardziej sens... Czasy świetności tego forum minęły wraz z ostatnią emisją Slayersów, nowych osób wiele nie mamy, więc każdy, kto się przyplącze i zechce reaktywować jakiś stary temat jest witany chlebem i solą...
Saluchna - 20-05-2004, 17:17
Temat postu:
(chyba, że robi same off-topy, jak ja ^^")

No więc.. (tym razem nie będzie offa ^^)
Mój nick (Sal) wzięłam od bohaterki mojej gry RPG robionej w RPG-Makerze. Miała mój charakter, a poza tym to mi się podobało ^^
g_v_s - 20-05-2004, 17:46
Temat postu:
I tym razem off ;)
Można skądś zassać tego RPG??
Saluchna - 20-05-2004, 19:02
Temat postu:
Nie, nigdy go nie skończyłam.. wredne wirusy ==' Musiałam zrobić format...
Mycha - 21-06-2004, 16:26
Temat postu:
Więc mój nick pochodzi od........<zaduma>........nie wiem zmyśliłam na poczekaniu......<rezygnacja>:(
Soy - 09-08-2004, 21:22
Temat postu:
Mój takoż ma pewną genezę... A za częło się tak:
Daaaaaawno temu byłam z dwoma kolegami na basenie. Podsłuchiwaliśmy, jak ludzie rozmawiaja i smialismy się z tego... Jakaś kobitka powiedziała, że jej prędzej kaktus na głowie wyrośnie, niż coś tam się stanie. Kumple zaczęli się potem ze mnie naśmiewać. Ja wtedy stwierdziłam, że mnie to prędzej soja niż jakieś tam kaktusy...
I to słówko się do mnie przykleiło. "Soja" jednak wydawała mi się mało ciekawa... ekhem, powiedzmy... I zmieniłam na "Soya". I wszyscy pytali, czy to się jakoś inaczej czyta __^__'' Więc skróciłam do "Soi", ale po przeczytaniu FY aż mnie skręciło...
Zmieniłam "i" na końcu na "y" i oto jak powstało "Soy" ^^. A poza tym ta forma nicka przypomina mi jego historię^^ .

PS, Sal, wydaje mi się, że wiesz, że w Discworldzie była jedna Sal?... Fajna mała X3
Saluchna - 09-08-2004, 21:24
Temat postu:
Nie, nie wiem, bo nie czytałam ani jednego Discworlda XD Soju XD
Soy - 09-08-2004, 21:27
Temat postu:
<off_top>uważaj sobie.... I nadrób zaległości X3</off_top>
Saluchna - 09-08-2004, 21:28
Temat postu:
To jest ZEMSTA! Wahahahahahaaaa XDD
Będę nadrabiać, jak te książki w zg znajdę =='
Soy - 09-08-2004, 21:30
Temat postu:
<off_top> w każdej lepszej bibliotece, Anomaniaczko X3 </off_top>
Saluchna - 09-08-2004, 21:31
Temat postu:
W zg nie ma 'lepszych' bibliotek, niestety. A w empiku jest okolo 20 książek na półce z fantastyką =='
Soy - 09-08-2004, 21:33
Temat postu:
<off_top> Saluś, to nie nasz MEGAofftopland, lepiej sie gdzieś przenieśmy... ale powiedz gdzie, bo ja tu z nawigacją niezabardzo =='''' </off_top>
ka_tka - 09-08-2004, 21:36
Temat postu:
Polecam na priva, gg na przykład...
Razuri - 05-01-2005, 11:20
Temat postu:
Mój nick wziął sie od nazwy kamienia: Lapis lazuli. Podmieniłam tylko ,,l" na ,,r" I już mamy mojego nicka, Rapis Razuri, dla przyjaciół Razuri albo Raz ^_^
Faye - 06-02-2005, 11:16
Temat postu:
Wszyscy, którzy za dobrych, starych czasów (nie wiem, czy też za dzisiejszych, bo okrutnie i brutalnie pozbawiono mnie Hypera :( ) oglądali Cowboy Bebop domyślą się, skąd się wziął mój nick.
Dla niedoinformowanych (raczej nieprawdopodobne, ale możliwe): Faye Valentine to dziewczyna, która była częścią załogi Bebopa, niezależna i sprytna ;) <pokazuje "victory">. Myślałam nad zmianą nicka na coś bardziej Slayers'kiego, ale domyślam się, że nie tylko ja jestem fanką Slayers i głupio by było troszke :p.
I tyle.
Avellana - 06-02-2005, 12:43
Temat postu:
Ha! Faye była zawsze w czołówce moich ulubionych postaci z anime... Cowboy Bebop na Hyperze, to było piękne... Pierwsze naprawdę dobre anime jakie w życiu widziałam - i nadal numer jeden na mojej liście ulubionych.

A co do Slayers - słusznie Ci intuicja podpowiedziała, wszelkie nicki "slayersowe" powtarzają się tu w tylu wersjach, że łatwo pomylić ich właścicieli. Lepsza jest oryginalność.

No, a poza tym witam serdecznie :)
Mai_chan - 06-02-2005, 13:35
Temat postu:
Co to, fatum jakieś czy jak? Wczoraj oglądałam sobie właśnie dwa ostatnie odcinki Bebopa (mam nagrane ^^v) Faye zawsze lubiłam, lubię i lubić będę. I zawsze mi jej będzie szkoda... Ale to dyskusja na inny temat :) Fajny nick, nie powiem ^^ Dobrze mi się kojarzy :)
Ryuzoku - 06-02-2005, 17:29
Temat postu:
Kod:
powtarzają się tu w tylu wersjach, że łatwo pomylić ich właścicieli

wiesz Ave,akurat mój nick jest inny, w życiu nie widziałem takiego na całym necie jaki do tej pory przeleciałem...więc chyab Ryuzok to udany nick,chociaż w miare oryginalne...:P

no i witam witam nową użytkowniczkę (tutaj bo mi sie nie hcce postów nabijać na złość tym nabijaczon wszystkim!:P)
Faye - 07-02-2005, 18:59
Temat postu:
Fatum oglądania Bebopa ^_^. W sumie nie dziwię się, że wszyscy znają Cowboy'a, w końcu to jest tak słynne jak Slayers czy Dragon Ball (oj przesadziłam :p).
Faye lubię, bo to jest zaradna babka i jak trzeba to komuś dołoży :D no i raczej nikt nie bierze jej imienia za nicka :D

P.S. Jeszcze raz dziekuję za miłe powitanie :* :)

Pozdroofki śle:
(no i się zacznie wymienianie nicków... :p a to tylko ten jedyny raz :) )
Faye per Faye_Valentine per Faja per Shinigami per Wiewióra per Ewcia... Ufff, to chyba wszystkie wymyślone nicki, jakie sobie w życiu dopasowałam :p
Xeloss - 10-03-2005, 14:35
Temat postu: Skąd się wziął mój Nick?

Nomikyo - 10-03-2005, 20:33
Temat postu:
Mój nick....mój nick wymyśliłam sama...na początku miałam kilka koncepcji a po rozmowie z bananem (chodzi mi osobe nie gadam jeszcze z owocami XD) doszłam do wniosku że pasuje 'Nawikyo' ale zmieniłam 'aw' na 'om' i wyszło 'Nomikyo' XD czasami jeszcze sie podpisuje Naru
Anonymous - 18-03-2005, 01:07
Temat postu:
A mój wzioł się od tego jak dawno dawno temu w II klasie szkoły średniej ksiądz nazwał mnie czerwonym komunistycznym wampirem żerujacym na polskim prawożądnym katolickim społeczeństwie. Potem to trochę poewoluowało i zostało Redvampire

PS nie mam nic do księży wielu ich jest normlanych ale z klechami tak jak z ludźmi matóly się zdażają
IKa - 18-03-2005, 21:06
Temat postu:
dobra... że czerwony to kojarzę metodą skojarzeń.... ale dlaczego komunistyczny i krwiopijca? ...
Anonymous - 18-03-2005, 23:14
Temat postu:
Gdzieś tam mam legitymację młodzieżówki PPS
Eltanin - 28-03-2005, 17:52
Temat postu:
Ja się nazwałem od gwiazdy. Konkretnie od gammy w gwiazdozbiorze Smoka.
Anonymous - 05-04-2005, 14:01
Temat postu:
Kilka lat temu wkurzony mnożącą się niczym króliki modą na nadawanie sobie elfich imion zdecydowałem sięna ksywkę kojarzoną z jedną z najlepiej pokazanych w literaturze fantasy postaci negatywnych. Szczegółów nie piszę, kto nie jest odmóżdżonym przez mtv ćwokiem ten wie, skąd ona pochodzi.
Ysengrinn - 05-04-2005, 14:09
Temat postu:
Bez wyzwisk proszę.

Swoją drogą w filmie spłycili te postać, ze szpiega Saurona zrobili smakosza hobbitowiny;P
Anonymous - 05-04-2005, 14:13
Temat postu:
Sorry, ale dziś, po zrobieniu filmu, wiedza okołotolkienistyczna nie jest czymś porównywalnym z umiejętnością odczytywania piętnastowiecznych dokumentów pisanych po fińsku, dlatego każdy kto ma trochę oleju we łbie będzie wiedział, skąd się wziął Grisznak.
A co do postaci Grisznaka w filmie to racja, ale to akurat byłem w stanie wybaczyć, w przeciwieństwie do kilku innych postaci ( no ale nie miejsce tu na takie dyskusje ).
Irin - 15-04-2005, 22:27
Temat postu:
Wielki Edit...

Nie mogłam znieść myśli, że ten post jeszcze tu istnieje, więc sprostuję. W dodatku to co napisałam nie było do końca prawdą. No to go.

Przez długi czas byłam Irią. I jeszcze sporo osób się tak do mnie zwraca (trzeba będzie im to jakoś sprostować...). A Irin? Z pewnej książki...

Dokładniej z książki o japońskich mieczach, którą pożyczyłam od taty. Śliczna, duża, w twardej, błyszczącej okładce.

Na ostatnich kartkach tejże książki znadowały się różne, wybrane japońskie znaczki. Postanowiłam, od tak, sprawdzić sobie czy nie złożyły by się na mojego nicka...
I prawie się złożyły. Było "i", było "a" ale nie było "r". Ale za to było "rin"...

Następny rysunek podpisałam właśnie Irin, a nie Iria. I jakoś tak zostało...
Zegarmistrz - 15-04-2005, 22:55
Temat postu:
Cześć. Witam serdecznie w naszym hermetycznym grajdołku.

Błagam! Używaj shift'a!!!
Irin - 15-04-2005, 23:00
Temat postu:
Shifta? Dobrze... Ale polskich liter nie muszę? Już będę grzeczna ^^
Zegarmistrz - 15-04-2005, 23:14
Temat postu:
Polskie litery to inna kwestia... Po prostu wygodniej czyta się tekst, gdy wyraźnie widać, gdzie kończą się, a gdzie zaczynają zdania.

Ja nie mam żadnej osobistej satysfakcji z naskakiwania na nowych, ale niestety na tym polega moja rola (i na tym, że od czasu do czasu z rozpędu skasuje komuś posta, zamiast zedytować).

Przepraszam za kłopot i życze bezstresowej egzystencji po wsze czasy.
Meath - 16-04-2005, 10:52
Temat postu:
Meath- było imieniem mojej bohaterki na mojej pierwszej sesji. Koleżanka poszperała w słownikach związanych z elfami i innymi stworkami, przesłała mi kilkanaście imionek i wybrałam akurat to. Z tego co pamiętam to Meath znaczy "poznać, poznawać".
Ysengrinn - 16-04-2005, 23:21
Temat postu:
Meath to chyba taka kraina w Irlandii...
Meath - 17-04-2005, 11:58
Temat postu:
tak i nazwa jednego z hrabstw... i właśnie z tym najczęściej kojarzy się ludziom mój nick ^^"
wa-totem - 17-04-2005, 23:07
Temat postu:
Heh. Mnie moim nickiem 'ochrzczono'. Komuś się kojarzyło... Wysokie, wielookie, jak rozczapierzy skrzydła to... ^__^; Z czasem, za sposób w jaki prowadziłem korki z rachunkowości, dostałem jeszcze w.a.

Wielce Apodyktyczny... -___-

Gorzej że zdarza mi się czasem gdzieś w realu walnąć "Wu A Totem. Miło mi.." Ale najgorzej było jak w telewizji poszła ta reklama Redd's. Ciągle słyszałem "Totem potem..." x_x
Avellana - 19-04-2005, 13:04
Temat postu:
Wiesz co, totem: z tym wysokim i rozczapierzającym skrzydła to jest coś na rzeczy.

Ja nick wymyśliłam te prawie dwa lata temu, jak odważyłam się zarejestrować na forum. Długo kombinowałam, co by pasowało i cały czas byłam niezadowolona z efektów. Albo było pospolite, albo wściekle pretensjonalne, albo głupio brzmiało. No więc w końcu zaczęłam szukać po obcojęzycznych nazwach roślin i zauważyłam, że jeden z moich ulubionych krzaków, czyli leszczyna, ma przecież bardzo dobrą łacińską nazwę gatunkową: Corylus avellana. No to i zostałam Avellaną, ale ładne kilka miesięcy potrwało, zanim się przyzwyczaiłam do tego pomysłu. A teraz już przepadło.
Ataru - 19-04-2005, 13:19
Temat postu:
Tak, warto mieć nick, który nie jest pospolity. Ja nicka nie musiałem sobie wymyślać, tak ochrzciła mnie moja stara dobra korespondentka, później bliska znajoma i tak mi zostało po dziś dzień, a nie sądzę, żeby ktoś chciał mieć nick, który przedstawia "największego pechowca, nieudacznika i idiotę w całym wszechświecie" ;)
IKa - 19-04-2005, 14:24
Temat postu:
hmm... mój sie wziął z prozaicznych powdów - nie wiedzialam, jak podpisywać swoje rysunki i metoda prób doszłam do najprostszego rozwiązania - pierwsza litera imienia, nazwiska, ostatnia imienia XD i wyszło IKa.
A drugi "Minamoto" -> jak zakładałam konto na onecie, okazało sie, że IKa jest zarezerwowane, więc w ruch poszedł słownik japońsko-polski :>.
wa-totem - 19-04-2005, 16:12
Temat postu:
IKa napisał/a:
A drugi "Minamoto" -> jak zakładałam konto na onecie, okazało sie, że IKa jest zarezerwowane, więc w ruch poszedł słownik japońsko-polski :>.
Hmmm... a czy w tym słowniku było coś o kulturowym kontekście tego słowa w roli nazwiska? Jeśli nie, to przeczytaj moją recenzję Otogizoushi. Napisałem tam na ten temat co nieco... 'źródło' albo 'pochodzenie' to tylko znaczenia literalne.

Ataru napisał/a:
nie sądzę, żeby ktoś chciał mieć nick, który przedstawia "największego pechowca, nieudacznika i idiotę w całym wszechświecie" ;)
To skąd na forach tylu Shinjich? ^_~
Ataru - 19-04-2005, 16:17
Temat postu:
Shinji to nie Ataru, on jakieś tam zalety ma i może się podobać ludziom jego charakter, a kto widział Urusei atsura, ten wie...
IKa - 19-04-2005, 19:25
Temat postu:
wa-totem napisał/a:
IKa napisał/a:
Hmmm... a czy w tym słowniku było coś o kulturowym kontekście tego słowa w roli nazwiska? Jeśli nie, to przeczytaj moją recenzję Otogizoushi. Napisałem tam na ten temat co nieco... 'źródło' albo 'pochodzenie' to tylko znaczenia literalne.

Niestety słownik był jak najbardziej "dosłowny" ^__^ innych kolokacji nie znalazłam. Ale kontekst kulturowy wygląda całkiem dobrze :>
Doreen - 04-05-2005, 10:09
Temat postu:
To może teraz ja...
Jedną z moich ulubionych książek Pratchetta jest "Reaper Man" aka "Kosiarz". Bo występuje tam Śmierć i całe stadko przesympatycznych nieumarłych. I Hrabina Doreen Notfaroutoe. Może i nie wyróżniała się zbytnio z zastępów dyskowych postaci, ale miała klasę (lub coś w stylu :)), a to, jak rządziłą mężem było po prostu urocze. :)
Ostatnio wyszperłam też, że Doreen to francuskie imię żeńskie (acz mało popularne) o znaczeniu "Złota".

Czasami używam też nicka Tandi, taki hołd złożony grze "Fallout", która była moim pierwszym komputerowym rpgiem (i nadal jest jednym z najlepszych, z jakimi miałam styczność)
Illuminari - 27-10-2005, 16:29
Temat postu:
Teraz ja:P Mój nick to Illuminari, co po łacinie znaczy oswiecony/oświecona.
Varda - 30-10-2005, 14:46
Temat postu:
Dawno, dawno temu szukalam nicka dla siebie, jako ze poslugiwanie sie wlasnym imieniem w sieci bylo dosc uciazliwe [czesto wystepuje, mozna z kims innym pomylic etc.].
Pamietam, ze grzebalam po roznych ksiazkach i ksiegach imion i jakos nic mi nie podchodzilo. Albo imie brzmialo zbyt pretensjonalnie, albo wydawalo mi sie po prostu brzydkie. I wreszcie trafilam na "Varde". Ladne imie, autentyczne, ma swoj rodowod i znaczenie, ktorego wyjawiac ani mysle ;) Jesli ktos ciekawy, od czego siec i biblioteki.
Pozniej jakos wpadl w moje lapki "Silmarillion", gdzie wystepuje postac o tym samym imieniu. Zaczelam sobie o niej czytac i troche irytowala mnie mala ilosc, ledwie wzmianki o Pani Gwiazd. Zaczelam wiec dopisywac historie, ktore gdzies tam leza zapomniane na plytkach lub stosach makulatury w moim pokoju ;)
Minelo juz pare lat, zzylam sie bardzo z moim nickiem, tak ze stal sie jakby drugim imieniem. Nawet moi rodzice go znaja, gdyz czasem znajomym zdarza sie zapomniec i zadzwonic, proszac do telefonu Varde ;)

Strasznie podobaja mi sie zdrobnienia, jakie wymyslala dla mnie moi znajomi. Gdzies nawet spisalam sobie liste pomyslow wraz z nickami autorow :)
besmirch - 30-10-2005, 15:50
Temat postu:
besmirch .. z ang.. rzucać cień na kogoś lub coś, to nick forumowy .. bo gdzie nie trafie zawsze musi dojsc do ciekawej wymiany zdan :>

wczesniej uzywane glownie mmorpg/fps..

G.K.R. - Giker taka bajeczka byla .. a ja maly bylem ;p

Ariok - "srogi lew" - demon zemsty, stronnik Szatana, upadły anioł (jak w Raju utraconym Miltona, gdzie podczas bitwy w niebie ulega serafinowi Abdielowi). Według De Plancy'ego Arioch jest demonem zemsty, lecz "posługuje się zemstą tylko wobec tych, którzy sami się do niej uciekają".

XES - zgadnijcie dlaczego :> (podpowiedz: pozory myla)
Scyller - 31-10-2005, 10:42
Temat postu:
Hmmm...koledzy mówią mi Scyller ponieważ mają głupią wyobrażnię i nie umią wymyślić coś fajniejszego,a chodziaż nie podoba mi się ta ksywka,przyzwyczaiłem się do niej i nawet mi się zaczyna podobać :D
Ysengrinn - 08-11-2005, 23:15
Temat postu:
Big Evil Grin.

I tak, wiem od kogo oni wzięli swą nazwę-_-. Trudno.
Anonymous - 14-11-2005, 13:01
Temat postu:
Mój nick nie pojawił się od tak sobie, grając w kosza, kumple nazywali mnie Kobik bo uwielbiam Lakersów i zwłaszcza Bryanta, stąd nick;)
Kielon - 24-11-2005, 01:04
Temat postu:
Kiedy przyjechalem do Warszawy na studia moi koledzy wymyslili mi ta ksywe. Przyzwyczailem sie do niej i tak jakoś zostalo:]
Zegarmistrz - 24-11-2005, 13:19
Temat postu:
Znam skądź ksywę... Nie udzielasz się przypadkiem na jakichśforach o RPG?
Kielon - 24-11-2005, 17:13
Temat postu:
Nie... nic wspolnego z jakimkolwiek forum RPG nie mam i nie miałem.
chise - 05-12-2005, 02:17
Temat postu:
Chciałabym móc napisać tutaj coś mądrego i odkrywczego, niestety historia uzywanego przeze mnie nicka streszcza się w jednym zdaniu: 'tak po prostu wyszło'.
Tak się złożyło, że po zobaczeniu tej nazwy po prostu uznałam ją za swoją, bez jakiejkolwiek inspiracji w postaci bohaterek anime czy ew. postaci autentycznych.
Kontekst dopiero się rodzi, przyjdzie kolejne słowo, które stanie się moje i dzięki któremu już bez żadnych wątpliwości potwierdzę i zaznaczę, że jestem jednostką wyjątkową:)
Ale to już przyszłość pokaże.
Ringo - 14-12-2005, 19:33
Temat postu:
Sama nie wiem, skąd wzięła się moja xywka... Może wy wiecie, co ona tak naprawdę oznacza! xD
Irian - 14-12-2005, 20:34
Temat postu:
Jabłko po japońsku, albo taka zabawka do rzucania po polsku... :P
Ringo - 14-12-2005, 20:51
Temat postu:
Jabłko? Dzięki =)Muszę sobie zaraz zmienić tytuł =)))
Kocic - 31-12-2005, 00:02
Temat postu:
Właściwie to Kocic wzięło się od Kocicy, kocica ma to do siebie, że się kojarzy co poniektórym, poza tym dużo osób jeszcze kiedy używałam nicka kocica mówiło do mnie kocicu, w ten sposób powstała Kocic (odmieniana w zależności od humoru męską odmianą bądź żeńską odmianą). Natomiast kocica wzięła się zasadniczo od mojej postaci do Wilkołaka - kotołaczki, wyjątkowo milutkiej i mojej absolutnej manii na punkcie kotów.
Mrrr...

K.
korsarz - 31-12-2005, 11:00
Temat postu:
Hehehe, po prostu jak zapuściłem włosy, to musiałem je jakoś związać w kitę, co by mi przed oczami nie latały... No i usłyszałem od chłopaków w szkole, że wyglądam jak pirat. Więc wybrałem taki nick który kojażyłby się z piratami, ale tymi morskimi, a nie tymi co sprzedają płyty na bazarze... Pewnie nic oryginalnego ;)
Dida - 01-01-2006, 21:09
Temat postu:
Mój nick pochodzi z 'Sagi o Ludziach Lodu'. Wybrałam go, gdy zapisywałam się do PIFFu (fanklubu LL). Potem zaczęłam się interesować forkami m&a. Stwierdziłam, że bez sensu będzie używanie dwóch ksywek, jednej dla fanów Margit Sandemo, a drugi japońskiej kreski. Nick ten nie jest specjalnie oryginalny i często bywa zajety np. na kurniku albo na Allegro. A poza tym podobno tak nazywa się jakiś piłkarz. Nie sprawdzałam jednak prawdziwości tej informacji.
Kejmur - 01-01-2006, 22:58
Temat postu:
Mój nick znaczy tyle co... nic. Był to dziwny pomysł mojego starszego brata (czasem je nadal miewa), który na początku mnie irytował. Potem jednak wszyscy zaczęli tak na mnie wołać, czasem także rodzina, więc już zostało. I nawet go polubiłem. Pozdrawiam.
hijack - 18-01-2006, 23:57
Temat postu:
A mój nick ma swoje korzenie już od dawna. Parę lat temu widziałem krótki filmik jak to bla bla bla ... nie ważne tam (scenka z samochodem jak facet obrywa z własnego gana w nogę). Śmieszny filmik :D No i tego samego dnia poszedłem z kolegami do kawiarenki internetowej pograć jak to zwykle bywało w Counter Strika - wtedy to nałogowo - no i nie miałem pomysłu żeby walnąć nick. Zebrało mi się żeby napisać wtedy hijack ( co znaczy po prostu "porwanie" - no i jest jeszcze taki program :F). Nic szczególnego, chociaż łezka w oku się kręci ;)
BOReK - 19-01-2006, 13:22
Temat postu:
Heh, kojarzę to XD.
- HIJACK!!!
- Hi... - i przybicie piątki w strzelbę :D. Jeden z pierwszych tego typu, jakie widziałem.

A mój nick - od nazwiska :P. Ciągnie się to za mną od zamierzchłych czasów (czyli od poczatku liceum albo i wcześniej). Szczegół, że całkiem sporo osób go używa i co się rejestruję na forum czy gdzieś - zajęte :/. Z tego powodu, a także z paru innych, może niedługo zmienię ksywkę (jak coś sensownego wymyślę ^_^).
korsarz - 19-01-2006, 18:04
Temat postu:
Też widziałem XD
mooooooocne :DDD
Linek - 22-01-2006, 02:00
Temat postu:
Mój nick zaczerpnęłam z anime Slayers. Wcześnie podpisywałam się Lina-chan, jadnakże troszkę mi zbrzydł i teraz zamiennie stosuje Linek. :)
Enevi - 20-02-2006, 18:48
Temat postu:
Jeżeli chodzi o mnie to wymyślałam imiona do książki i tak jakoś wyszło : P
Silent Angel - 20-02-2006, 21:50
Temat postu:
Nickname wziął się właściwie od mojej osobowości. Chociaż nie wiem skąd wzięła się druga część z nicku... Pewnie przez moje umiłowanie do aniołów.
Ichigo - 17-03-2006, 19:53
Temat postu:
Zaprzeczam absolutnie by mój nick pochodził z Tokio Mew Mew .Po prostu tak mi wpadł do głowy jak przeglądałam słownik japoński (ichigo to truskawka dla japońsko-niedokrztałconych).Ja jestem po prostu truskaweczka.
wa-totem - 18-03-2006, 12:05
Temat postu:
Ichigo napisał/a:
(ichigo to truskawka dla japońsko-niedokrztałconych)

はい、はい、分ってる!兎に角、内のフォーラムへようこそ、苺ちゃん。
wersja dla krzaczkofobów i tych co nie włączyli kodowania utf-8:
Hai, hai, wakatteru! Tonikaku, uchino FUORUMU he youkoso, ichigo-chan.
BOReK - 18-03-2006, 12:24
Temat postu:
wa-totem napisał/a:
wersja dla krzaczkofobów

Buahaha, w pierwszej chwili przeczytałem "dla kaczkofobów" i tak myślę - co jest? :D
Nezumi - 18-03-2006, 15:32
Temat postu:
najpierw byłem Szczur (wymyślili mi w szkole po wielokrotnym przekręcaniu nazwiska). potem miałem kilka innych nicków o których nie chce mi się pisać, teraz jestem Nezumi czyli Szczur po japońsku
Amra - 19-03-2006, 16:36
Temat postu:
Mój nick zostal stworzony na potrzeby opowiadania i tak juz jakos zostalo... :D
Yumiko - 13-05-2006, 17:12
Temat postu:
Mi wszyscy Nina mówią.
Pozmieniali troche moje imię ;).
Ale na forum dałam sobie Yumiko ktoore mi sie jakos tak,wymyslilo(xD)
kiedy prubowalam se znalesc jakis nick do gry online a moja Nincia byla zajęta.
a dalam je na forum bo bardziej japońskie jest ;p

Maxia - 13-05-2006, 17:49
Temat postu:
moje wzielo sie od tego jak mnie kiedys na czacie nazwali...ale i tak maja swoje wlasne wersje....np Macia (bo x jest obok c) i Maxiolek (nie wiem skad sie wzielo :p)
tenma - 13-05-2006, 23:15
Temat postu:
mój nick.. jak ktos oglądał "Shool Rumble" to powinien wiedzieć skąd on sie wziął :)
Kottie - 13-05-2006, 23:59
Temat postu:
Mój nick wymyśliłam sama dawno temu, na początku moje styczności z internetem, a że ludziom się podobał (oczywiście mnie też) to już został :> oczywiście wziął się od mych kocich ulubieńców :)
Lares - 18-05-2006, 17:05
Temat postu:
Lares członek nowego obozu, przywódca szkodników i częściowo najemnik. Dzielny wojownik posługujący sie świetnie broniom biała,jest sprytny i służy dobrą radą.

Jak ktoś grał w Gothica to wie o kogo mi chodzi:)
akaryuu - 18-05-2006, 17:17
Temat postu:
heh.. U mnie zwykle polaczenie: aka [czerwony] + ryuu [smok] :] I wszystko jasne :D :D

Wlasciwie czerwony po japonsku pisze sie 赤い [ akai ], ale powyzsza wersja z tego co wiem tez jest dopuszczalna w takim zestawieniu :]
Tsunami - 24-05-2006, 14:10
Temat postu:
Tsunami nie kojarzy się dobrze (czemu się ani trochę nie dziwię). Ale jak już raz się przyjęło, to zostawiłam. Kolega nazwał mnie tak dwa lata temu na geografii, w czasie lekcji o oceanach i zjawiskach na nich spotykanych. Użyłam tego nicka w czasie rejestracji na Anime World. Od tamtej pory nie zrezygnowałam.

Dużo rzadziej rejestruję się jako Jeanne, co jest francuską wersją imienia Joanna. Czasami ludziom wydaje się, że to na cześć Marron - reinkarnacji Joanny d'Arc z mangi Ariny Tanemury, ale nie jest to zgodne z prawdą.
Anonymous - 24-05-2006, 18:45
Temat postu:
Tsunami kojarzy się bardzo miło. Na przykład:
BOReK - 24-05-2006, 19:41
Temat postu:
O tak, Tsunami kojarzy się nam bardzo podobnie :].

EDIT: o kurka, przegapiłem, a to był/jest szatański, sześćset sześćdziesiąty szósty post mojego autorstwa ]:>.
Tsunami - 24-05-2006, 19:56
Temat postu:
Cóż, życie zaskakuje mnie nieustannie. Lepiej kojarzyć tsunami z powabną panią, niż z kataklizmem.
Mai_chan - 24-05-2006, 20:00
Temat postu:
Należy zaznaczyć, że Nadobna Pani (TM) jest oprócz tego statkiem kosmicznym :P Ale cóż, to w końcu Tenchi Muyo ;P
Martita - 07-07-2006, 18:00
Temat postu:
Moja ksywa?
moi znajomi tak na mnie mowili w skzole. dlaczego? sama nie wiem, ale przyznam, że moja ksywa jest oryginalna, no nie?
przypuszczam, że "Martita" wyszła od "Partity"- czyli muza.
na czytelni jestem zalogowana jako Martha. tutaj też chciałam, ale nie mogę tego zmienić :x.
Martha- czyli zangieszczenie mojego pięknego, kobiecego imienia(kyyaaa, a słyszałam angielską wersję: Marty!!!)
Szarodziej - 16-07-2006, 10:24
Temat postu:
Szary Czarodziej- czy to nie jest logiczne? Od koloru i profesji

Poza tym szarodziej to również:

Cytat:
1. mało widoczny magik;

2. gość, który tak cię poczaruje, że nawet nie będziesz wiedział, kiedy cię oszuka

Oshii Rion - 02-09-2006, 19:03
Temat postu:
Najpierw było Raion, a Raion to lew. Ale potem zmieniłam na Rion, bo dźwięczniej brzmi. A że "Rion" jest dużo, to dodałam "Oshii", bo lubię wyrazy z literką "shi". A "Oshii" oznacza "beznadziejna". ;]
Udai - 05-10-2006, 09:21
Temat postu:
Mój nick wybrałem z 3 powodów:

- jest krótki, wg. mnie dobrze brzmi, nietrzeba go skracać

- pochodzi z CB (mojej "najulubińszego" anime rozrywkowego) nosi ją czarnoskóry hitman charymatyczny, oszczędny w słowach i śmiertelnie niebezpieczny

- po wrzuceniu słowa Udai do japońsko-angielskiego translatora wyskakuje "the whole world" - co całkiem dobrze określa spektrum moich zainteresowań :)
Lila - 05-10-2006, 11:40
Temat postu:
a moj od kwiecia Lilji
LunarBird - 05-10-2006, 14:24
Temat postu:
Że niby jesteś czysta i piękna jako lilija, zgadza się? :P Cóż, musiałabyś być unikatem porównywalnym ze mną a to niewykonalne. Chociaż z drugiej strony w twoim wieku... może faktycznie świat jeszcze nie zszedł na psy aż do tego stopnia... ^^'

A co do mnie.

Jest taki programista i hacker, Solar Designer. Stąd Lunar. Potem przez skojarzenie wyszło mi LunarBird. w grach często nazywam swoją postać Claiho, stąd CLH. A pierwszy człon ma mi przypominać o tym, że raz otarłem się o śmierć. Jestem wierzący, gdybym nie był, byłbym tym, na co wskazuje mój nick (requiescant in pace).
Nwo HadeS - 05-10-2006, 17:32
Temat postu:
Mój nick pochodzi z greckiej mitologii (jak pewnie doskonale widac)
Natomiast Nwo to skrót nazwy składu w którym nagrywam (Na własne oczy)
Syrad - 05-10-2006, 17:36
Temat postu:
Raz tłumaczyłem ale zrobie to jeszcze raz zaczne od genezy...
...Dawno choć nie tak dawno temu zaczołem grać w gry sieciowe, ponieważ moja szkolna ksywka była zazwyczaj zajęta, stworzyłem nową. W tym że czasie ogarneła mnie pasja o tematyce fantazy i mitologii. Więc stworzyłem nick Syrad z dwóch ulubionych stworzeń i historycznej nazwy jednostki militarnej.Były nimi następująco:
SMOK
DRAGON
GRYF
Później tak je przestawiłem, by były łatwe do wymowy i zapamiętania.
Jak ktoś spotka w ET SYRAD'a to będe prawdopodobnie ja.
Nemi - 30-10-2006, 17:47
Temat postu:
Moja historia nick'u raczej nie jest zawiła ani skomplikowana.
Po prostu pewnego pięknego dnia potrzebowałam jakiejś ksywki, z racji iż zadnej nie posiadałam postanowiłam pogrzebac w słownikach. Wzięlam więc do ręki "Szkolny Słownik Mitologi i Bibli". Znalazłam tam pewną nimfe o imieniu Egeria nie przypadło mi to do gustu ale za to była przy niej jedna nazwa jeziora "Nemi". No cóż spodobała mi sie i od teraz jestem Nemi^^
korsarz - 30-10-2006, 18:56
Temat postu:
Oshii Rion napisał/a:
A "Oshii" oznacza "beznadziejna". ;]

W skrócie o twórcy "Innocence" ;>
Lila - 31-10-2006, 11:41
Temat postu:
ja chyba powinnam sie nazywac maruda glupolek ;) - bo i to i to prawda :)
Salva - 31-10-2006, 20:55
Temat postu:
Jako że jestem tutaj nowa, wypadałoby się jakoś przedstawić. Skąd Salva ? Mam suczkę której nijak nie umiałam wymyślic imienia. Już po fakcie przeglądając atlas roślin trafiłam na rośinkę o nazwie Salvinia. Strasznie mi się spodobała i żałowałam że nie trafiłam na tę nazwę wcześniej bo niechybnie bym tak suczy dała na imię. Wobec tego, mimo że upłynęło od tego czasu półtora roku cały czas ta Salvinia we mnie siedziała. Ale za często ostatnio ta Salvinia mi się zaczęła kojarzyć z różnymi dziwnymi rzeczami, wobec tego skróciłam do Salvy. Poza tym pierwsza litera jest jednocześnie pierwszą literą imienia jednej z moich ulubionych bohaterek, Sango, co też miało swój wpływ. W każdym razie zawsze to oryginalne ( pomiając fora o tematyce botanicznej... ).
Anonymous - 05-12-2006, 14:15
Temat postu:
Sirona to jest bogini celtycka, bla bla bla :) a Shirone powstało po ty, jak wrzuciłam Sironę do tego japońskiego tłumacza imion. Wsjo
fonewm - 05-12-2006, 18:01
Temat postu:
Mój nick powstał w dosyć zabawny sposób. Otóż miałam się zalogować na stronę z neopetkami. Wpisywałam różne pseuda do rejestracji, niestety każde, które mi się podobało było już zajęte. Dlatego postanowiłam pogrzebać w czasopismach Kawaii (miałam już poważny brak twórczości). Dziwnym trafem znalazłam swój nick w grze pt."Phantasy Star: Online". Wtedy o tym nie wiedziałam ale jest to imię jakiegoś maga, najgorsze, że mężczyzny >_<. Jednak tak się przywiązałam do niego, że używam go przez cały czas. Jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju :)
SenSeiji - 05-12-2006, 20:14
Temat postu:
Z mojm nickiem to było tak. Jak zaczynałęm grać w RO na KDR musialem wymyslić jakas fajna xywke której nikt inny nie bedzie miał, no to wiec zaczolem szperac po różnych moich pismiakach i znalazłęm "Seiji" (znalazłem go chyba w Kawaii albo Mangazyn teraz juz nie pamietam ^^"), po niecałym roku czasu przeżucilem sie z RO na L2 i że cześć ludu z tamtą używała (że tak powiem) podwójnego niku dożuciłem "Sen" i tak wyszedł moj nick "Sen Seiji". Ale i tak wieksza cześć przyjaciól od tamtej pory woła na mnie po prostu "Sen" spowodowane jest to chyba tym że lubie naprawde dluuuuuuuuuuugo spac ^^.
Zegarmistrz - 06-12-2006, 09:29
Temat postu:
SenSeiji napisał/a:
(znalazłem go chyba w Kawaii albo Mangazyn teraz juz nie pamietam ^^"),

Wiesz, tak się zastanawiałem, czy masz coś wspólnego z nim, kiedy zobaczyłem twój nick.

O ile mi wiadomo, to osoba najczęściej identyfikowana jako Seiji (jeśli nie ma ich przypadkiem dwóch... Bo np. nasza Serika używa przypadkiem takiego samego nicka jak jakaś pani z Kawaii.) pisał przez czas jakiś do Magii i Miecza, o Kawaii i Mangazynie nic nie wiem.
SenSeiji - 06-12-2006, 10:24
Temat postu:
Już Ci odpowiadam na to poszukałem jeszcze raz go ^^. Dokładnie znalazłem go w Mangazyn Nr1/2004 (2) styczeń/luty 2004 (hihihi za dokładnie ^^) na stronie 78 w krótkiej recenzji Fullmetal Alchemist jest mała ramka kto twożył to anime, z tamtąd posłużyłem sie imieniem reżysera Seiji Mizushima ^^. I dzięki za jedno, znalazlem przy tym szukaniu tytuł anime którego juz kawał czasu szukałem Maburaho o dziwo jest na tej samej stronce ^^.
Nanami - 06-12-2006, 19:15
Temat postu:
A mój nick jest z gry jRpg Suikoden II ^____^ Siostra głównego bohatera. W sumie mało rozpowszechniony, bodajze pare osób w Polsce takowy sobie przywlaszczyło. W tym znam jedna, która aktywniej sie do niego przywiazała.
acx - 07-12-2006, 14:31
Temat postu:
Jeśli chodzi o mój nick to jest on totalnie bez sensu i nie ma z nim związanej żadnej historii. Czyli idealnie do mnie pasuje.
Elbereth - 20-12-2006, 11:17
Temat postu:
Mój nick : wszędzie figuruję jako Varda, ale ktoś już jest tak zarejestrowany na tym forum, więc postanowiłam nazwać się tak jak Vardę nazywano w Śródziemiu. Obie nazwy są wymyślone przez mistrza Tolkiena.
Tyczek - 29-12-2006, 21:34
Temat postu:
Mój nick wziął się od nazwiska. A połączenie imienia z nazwiskiem...
FranzKafka - 31-12-2006, 18:54
Temat postu:
a mój to chyba logiczne:
- bo Kafka wielkim pisarzem był =)
Lila - 01-01-2007, 03:18
Temat postu:
Hmm... dziwne... nie wiem i nie rozumiem wielu waszych nickow...

AV: Prosze, mozesz mi zmienic nick na Lila - bez kropek ?? :D
Seaven - 01-01-2007, 17:52
Temat postu:
Witam, jako że jestem tu nowy pomyślałem, że ten temat będzie doskonały by się przywitać, powiedzieć coś o sobie i jak temat nakazuje coś o moim nicku.

Jako, że wcześniej miałem mało ambitne nicki takie jak oklepany chyba przez większość ludzi w sieci: "Ice" pomyślałem, że czas na coś nowego. Od imienia Dawid raczej mało można ułożyć a i mieszając z nazwiskiem nic mi nie wyszło, pomyślałem, że spróbuje od innej strony. Moją ulubioną liczbą jest siedem pomyślałem, że coś z tego może wyjść. Japońskie "nana" było bo dobre dla kobiety a "Shichi" wydawało mi się zbyt niezrozumiałe dla moich znajomych, postanowiłem przerobić angielskie "Seven" dodając "a". Nick ten służy mi już od 5lat, widział wiele gier, for czy chatów doczekał się wielu skrótów oraz nawet zdarzyło się iż ktoś doszedł do tego skąd on się wywodzi. Obecnie jednak jedyny "skrót" jaki przetrwał to po prostu 7 - gdyż tak mnie na forach nazywają leniwi koledzy.
Vodh - 01-01-2007, 18:39
Temat postu:
Witamy na forum!

A w połączeniu z Twoim avatarem nick nieodparcie kojarzy mi się z czymś powstałym z nazwy 7th heaven ^.^
ghostface - 01-01-2007, 18:47
Temat postu:
Zawsze męczy mnie wymyślanie nicków. Zwykle jeśli mam jakiś pomysł, okazuje się, że nick jest zajęty, za krótki, itede. Kończy się na tym, że szukam czegoś co ma jakiekolwiek znaczenie i nie zostało jeszcze użyte.

Ghostface jest dość przypadkowe. Pochodzi z piosenki The Dead 60s "Ghostfaced Killer".

All those screams
Sounds like murder
The Return of the Ghostfaced Killer

You better watch out
You better lock your door
Coz' you don't know who that killer will be waiting for

The Ghostfaced Killer!

Nie wnikam o czym właściwie jest ten tekst :] Utwór jest świetny, podobnie teledysk.
Avellana - 01-01-2007, 21:28
Temat postu:
Lila napisał/a:
AV: Prosze, mozesz mi zmienic nick na Lila - bez kropek

Jeśli to było do mnie - zrobione :)
Lila - 02-01-2007, 13:36
Temat postu:
Było Było :D I ślicznie dziękuje...
Vodh - 02-01-2007, 19:42
Temat postu:
Jeszcze tylko wywal Kyrie Eleison z podpisu i pędź do tematu "oceniamy poprzednią osobę" po kilka wysokich ocen ^^

A no i właściwie ja wiem czy ten lisek taki poważny? Jest piękny, śłodki i milusi ^^ ale nie pasuje do niego poważny Firefox. Ot, moja opinia ^^.

A bez kropek, kropków, dwukropek i dwukropków Twój nick wygląda zdecydowanie lepiej.
BOReK - 02-01-2007, 22:57
Temat postu:
Firefox poważny? E tam, mi się kojarzy z zabawą. Głównie dlatego, że już doń rzywykłem i generalnie jest prosty w obsłudze. Na razie nic się do niego nie umywa pod tym względem (uwaga: to była ocena wybitnie subiektywna, wszelkie komentarze zostaną zignorowane :P).
Lila - 03-01-2007, 00:57
Temat postu:
Vodh napisał/a:
Jeszcze tylko wywal Kyrie Eleison z podpisu i pędź do tematu "oceniamy poprzednią osobę" po kilka wysokich ocen ^^

A no i właściwie ja wiem czy ten lisek taki poważny? Jest piękny, śłodki i milusi ^^ ale nie pasuje do niego poważny Firefox. Ot, moja opinia ^^.

A bez kropek, kropków, dwukropek i dwukropków Twój nick wygląda zdecydowanie lepiej.

Chcesz, Masz :P - oby mi to tylko na lepsze :D

BOReK napisał/a:
Firefox poważny? E tam, mi się kojarzy z zabawą.

Juz nie jest powazny :D - wystarczy, ze Scfany :>
Momoko - 07-01-2007, 17:02
Temat postu:
mój nick znalazłam w "Norwegian Wood" Haruki Murakami (gorąco polecam!). Tak nazywała się siostra jednej z dziewczyn głównego bohatera, która w całej książce miała ze dwie kwestie, z tym, że imię zostało przetłumaczone (momoko to znaczy różowa) i jakoś mi przypadło do gustu. Jednocześnie to kontynuacja do imienia mojego królika, który się nazywa Momo
voyager - 24-01-2007, 20:17
Temat postu:
Mój nick wziął się stąd, gdy jeszcze w czasach liceum pisałem testy z angola, a bazgrałem strasznie, to było chyba w 2 klasie przyszła nowa nauczycielka i od razu zrobiła test sprawdząjący, więc ładnie się ekhem podpisałem, Konrad W.........k, swoim pismem, gdy oddawała najpierw głowiła sie 5 minut jak to odczytać specjalnie jej nikt nie mówił ze to moja praca, a ona po 5 minutach "to chyba będzie Konrad Voyager", no i tak juz zostało przezwisko na całe 3 lata liceum:P Potem na maturze mi puściła tekst " Tylko podpisz sie czytelnie voyager":D ehhh wspomnienia:D
Sakura_chan - 28-02-2007, 13:25
Temat postu:
Mój nick jest z przekory, bo nie znoszę wiśni.
Shiori - 28-02-2007, 15:41
Temat postu:
Mój nick to rzecz jasna z Death Note ^^.
Amelli - 27-03-2007, 10:38
Temat postu:
Historia mojej ksywki nie jest opowieścią o męstwie i poświęceniu. Nie jest również eposem ku chwale imperium czy też Boga, który to również nie ma z nią nic wspólnego. Jest za to efektem olśnienia, którego żem doznał pewnego, letniego dnia roku 2003…i tak dalej, i tak dalej…

Napomknę, że pierwotka koncepcja obejmowała dodatkową literę w wyrazie, a sumą ich było słowo > amellas. Ostatecznie jednak poznaliście jej (ksywki) skróconą wersję ;)
Avalia - 28-03-2007, 10:57
Temat postu:
To było chyba ponad 2 lata temu....koledzy zaproponowali abym zaczeła grać w Tibie, no to się zgodziłam, kolega zrobił mi konto i ponieważ każdy nick jaki chciałam był zajęty komputer wylosował nick "Juziji" i tego najczęściej używam. Koniec...
Sivii - 10-04-2007, 22:37
Temat postu: ...
Mój nick jest efektem długotrwałych rozmyślań na temat: "Jaki by tu wymyślić nick żeby było i orginalnie i ciekawie." Wszystko zaczeło się z 4 lata temu od nicka Rinio - nic nie znaczący zbiór liter, wykożystany dlatego że fajnie brzmiał... Z biegiem czasu okazało się że taki strasznie orginalny to on nie jest, a przekonałem się o tym gdy owy nick okazywał się już zajmowany przez inne osoby gdy chciałem się gdzieś zarejestrować. Został on zastąpiony przez kolejny nic nie znaczący nick - Siver (lekki nawiazanie do ang. Srebra). funkcjonował on przez ok 1,5 roku (w niektórych miejscach stosowałem połączenie obydwu nicków - Siverinio, poźniej skrócony do Siveri). Po pewnym czasie przestał mi sie podobać, więc po kolejnych rozwarzaniach na temat nicka przyjął on formę Sivii (powstał na bazie poprzedniego). I takim pozostał do dziś, i zapewne pozostanie, bo mi w pełni odpowiada (choć jedyna wada że czasami bywa za krótki, np. na Gmailu)...
Hio-chan - 11-04-2007, 19:22
Temat postu:
To ja powiem krótko (Avalia już pewnie kilka razy wie skąd mój nick się wzioł), no to zaczynamy
1. Obejrzałem Shaman King'a
2. Zarejestrowałem się na forum o SK
3. Na nick pomysłu nie miałem więc wymyśliłem że będę miał nick "Hao & Opacho"
4. Jako ,że ten nick mi się wydawał za długi i wszyscy mysleli ,że mam rozdwojenie jaźni ^^ to postanowiłem go skrócić i wziołem pierwsze litery imion (& zamieniłem na "i")
5. Więc wszyscy się do mnie zwracali później per Hio (poprosiłem o zmiane nick'u na Hio)
Od tego czasu wszędzie sie jako Hio rejestruje (czasem Ohi). Nick krótki, łatwy i przyjemny :)
krad88 - 12-04-2007, 20:12
Temat postu:
Krad .... hihi ^^ Wzieło sie to ni stąd ni zowąd , po przeczytaniu Hellsinga stwierdziłem ,że czytanie "wstecz" to dość ciekawe doświadczenie, dlatego też pewnego pięknego dnia przechodząc pod mostem zauważyłem piękne grafiti brzmiące "Dark City" oczywiscie samoczynie ,dla checy , przeczytałem od tyłu .. i tak powstał Krad ^^

Póżniej dowiedziałem sie o mandze DNAngel i było mi troszke głupio , ale nick pozostał , zresztą Krad/Krado z DNA w jakiś magiczny sposób odzwierciedla moją osobowość (tak przynajmniej sądzi kumpela ,dzięki której pokochałem japońską kulture ^^ )

ps. Czasem jako nick stosuje AGEMO ,ale przeważnie tylko na forach treści technicznej (elektronika ,kompy i inne podobne) ...
Dlaczego AGEMO? A kto to wie ... Zawsze lubiiłem WEAPONY w FF7 ^^
(hehehe)
So_Dakki - 14-04-2007, 18:00
Temat postu:
Moj nick to żadna filozofia. Wziął się od bohaterki anime "Soul Hunter/Łowca dusz". Serial wywarł na mnie ogromne wrażenie (to było dawno a ja byłam młoda... albo raczej młodsza ;P) i do tej pory wracam do niego z wielką przyjemnością. Wiele razy zmieniałam nicki, ale ten przywarł do mnie na dobre i raczej tak już zostanie (przynajmniej w najbliższym czasie).

Athi - 22-04-2007, 13:27
Temat postu:
Mój nick wziął się stąd, że lubię kolor zielony ^^ a przy okazji moim zdaniem fajnie brzmi jak go się wymawia :} Pierwszy raz używam tego nicka, bo gdzie indziej przedstawiam się jako Athi :) ten nick nic nie znaczy i został wzięty z programu i mojej wyobraźni...
616 - 26-04-2007, 20:47
Temat postu:
Mam taki zwyczaj nadawania sobie nicków kompletnie niezwiązanych z tematem forum na którym sie rejestruję, ale związany z jakims moim innym zainteresowaniem. Tak jest i tutaj.

616 to numer rzeczywistości w którym dzieje się akcja 90% komiksów Marvela.
Ari - 26-04-2007, 21:07
Temat postu:
nick mam jaki mam bo,na imię mam (nie za dużo 'mam'?) Arkadiusz, w liceum tak mi zdrabniali zamiast Arek poprostu :P Ari Ari

przyjęło się w towarzystwie (nie tylko tym ze szkoły), więc czemu miałbym go tu nie użyć? (jestem raczej przeciw internetowym ksywkom, wolę by ludzie stosowali te z reala)
Arashino Shiro - 27-04-2007, 13:46
Temat postu:
U mnie była najpierw postać z mojego opowiadania o imieniu Arashi a potem doszło do tego nazwisko, na początku miała być Shiroi ale w którymś momencie została przekręcona na Shiro...a że Shiro też coś znaczy po japońsku to ogólnie wyszło ładne tłumaczenie imienia i nazwiska. I tak zostało. Arashino Shiro
pestis - 29-04-2007, 12:55
Temat postu:
pestis..ot zwykła dżuma.
Neji - 30-04-2007, 11:33
Temat postu:
Neji, moja ulubiona postac z Naruto, chyba każdy zna tego małego "geniusza" =p
Lila - 30-04-2007, 14:43
Temat postu:
Nie takiego Malego znowu :/
Zetsubou Billy - 30-04-2007, 15:23
Temat postu:
Jesli ktos ogladal DeathNote albo slucha niejakiego zespolu Maximum The Hormone powinien wiedziec...jesli nie juz wyjasniam ten oto zespol ma pewna bardzo piekna piosenke...(zwiazana z DN) dzieki tej piosence znalazlem sobie nick, poniewaz "Zetsubou Billy" to tytul tej piosenki...
Neji - 01-05-2007, 10:53
Temat postu:
Lila napisał/a:
Nie takiego Malego znowu :/

jak nie małego, 2m to on nie ma =P
B-Real - 03-05-2007, 17:08
Temat postu:
Moj nick bierze sie od ksywy pewnego slawnego na calym swiecie rapera ktory wywodzi sie z grupy muzycznej "Cypress Hill". Moj ulubiony zespol i rowniez uzekla mnie tresc nicku.
Caladan - 03-05-2007, 18:32
Temat postu:
Powstał przez przypadek. Wtedy nie wiedziałęm, co napisać, więc tak wyszło.
Gdybym miał teraz zmieniać nick. To wybrałbym Draco, Kai, Kane, Caladan, Dragonsword, Greyfire.
Melmothia - 03-05-2007, 18:38
Temat postu:
Dino napisał/a:
Gdybym miał teraz zmieniać nick. To wybrałbym Draco, Kai, Kane, Caladan, Dragonsword, Greyfire.

Możesz napisać do Trzymajacych Władzę i ładnie poprosić.
Kai nie, bo by się kojarzyło z Keii, Dragonsword też niezbyt. Kane mi sie z forsą kojarzyć będzie ;) poza tym trochę dziewczęce.
Moim zdaniem albo Draco (niezbyt mi się podoba, ale Tobie by pasowało), albo Caladan (ma ładne brzmienie), albo Greyfire (to też ładnie brzmi).
Caladan - 03-05-2007, 18:45
Temat postu:
Melmothia napisał/a:
Kane mi sie z forsą kojarzyć będzie ;) poza tym trochę dziewczęce.

Ten bohater zapewniam cie nie był dziewczecy:)
Rozważe twoje słowe i może zrobię ankietę małą za jakiś czas dla zabawy.
Bezimienny - 03-05-2007, 20:37
Temat postu:
Melmothia napisał/a:
Kane mi sie z forsą kojarzyć będzie ;) poza tym trochę dziewczęce.
Biorąc pod uwagę, że jest to angielska pisownia imienia Kain, to za dziewczęce trudno je uznać ;)
Miyu_ - 03-06-2007, 17:52
Temat postu:
A ja swojego pożyczyłam z Mai HiME/Otome od dziewczyny z kapeluszem.
Interesująca postać :).
Mara - 03-06-2007, 18:17
Temat postu:
Marą mnie zaczęła nazywać siostra i jakoś tak się przyjęło, a z małej bo zapomniałam napisać dużą xP
cintra - 05-06-2007, 22:05
Temat postu:
cintra wyszła dość przypadkowo.... kilka lat temu (łał, jak to brzmi ;)) rejestrowałam się na jakiejś stronie i "ryba" - to od mojego nazwiska- było zajęte. A że byłam wtedy świeżo po lekturce "cylu wiedźmińskiego...."

W zasadzie sama się zastanawiam, co mną kierowało przy wyborze - chyba stwierdziłam, że imię któregoś z bohaterów będzie zbyt oklepane. Małą literą pisane chyba tak na przekór. ^^
Ryan - 07-06-2007, 15:59
Temat postu:
Ryan to nikt inny jak Ryan Atwood z serialu the o.c.
Mr.Evil - 08-07-2007, 14:58
Temat postu:
Łatwo wydedukować. Po prostu jestem ZŁY!
Veritas - 11-07-2007, 10:53
Temat postu:
Będę chyba nieco oryginalny -
Veritas, czyli Kobieta którą Kocham.

Dziękuję za uwagę, haha ; )
antico - 17-07-2007, 16:53
Temat postu:
moja własna twórczość internetowa, a wszystko zaczęło się jak lat temu 7 zakładałem swojego pierwszego maila, chciałem wybrać coś żeby nie było cyfr na końcu bo bałem się, że je zapomnę, od tamtego czasu wszędzie na necie używam tego pseudo, i naprawdę rzadko zdarza mi się by był zajęty (a nawet jeżeli to zazwyczaj dodaje końcówkę daty urodzenia i po sprawie), nie pisze z dużej litery, gdyż nie jest to imię tylko nazwa własna

de facto słowo to po włosku oznacza antyczny, starożytny, i w pewnym sensie oddaje to mój charakter, gdyż uchodzę za dość staroświecką osobę
youna - 17-07-2007, 20:29
Temat postu:
pewnie każdy z was zna bohaterkę gry FF o imieniu Yuna
co prawda dodałam tam "o" ale czytam się tak samo:)
wiem też że jest takie japońskie słowo ale nie mogę znaleźć tłumaczenia:(
Teukros - 18-07-2007, 13:40
Temat postu:
Cytat:
wiem też że jest takie japońskie słowo ale nie mogę znaleźć tłumaczenia:(

Z ciekawości poszukałem.

Wikipedia podała to : http://en.wikipedia.org/wiki/Hibiscus_tiliaceus

Słownik online... cóż... "służąca w łaźni".
Genji-san - 27-07-2007, 22:41
Temat postu:
Hmm mój nick...
Cóż byłam, jestem zauroczona postacią
z książek tj. "Chmara Wróbli" i "Honor Samuraja" Takashiego Matsuoki.
Otóż Genji (jeden z głównych bohaterów) to daymo Akaoki :D
No hmm za duzo tłumaczenia, cóż ja może powiem tak przeczytajcie książkę(ki)
To sami ocenicie :)

Tyle od demnie :)
longerowa - 27-07-2007, 23:30
Temat postu:
Longerowa, bo.. a oglądacie Lovely Complex? Mam coś z Koizumi^^
wa-totem - 28-07-2007, 12:16
Temat postu:
Genji-san napisał/a:
Genji-san Płeć:Kobieta
najmłodszy daymo Japoni
Genji-san napisał/a:
Właśnie.
Co to ma być to nieszczęsne "daymo"?
Jeżeli chodzi ci o tytuł faudalny, to to się pisze 大名, a romanizuje albo daimyo albo daimyō. Bo nie sądzę by chodziło ci o daimon (大門, główne wejście) albo o daimoku (題目, nagłówek, główny tytuł).

Jeżeli nie uczysz się japońskiego, generalnie ostrzegam przed (nad)używaniem zapożyczeń na tym forum, mamy tu zarówno nieźle radzących sobie z językiem amatorów, jak przyszłych specjalistów (studentów japonistyki).
Genji-san - 28-07-2007, 13:46
Temat postu:
wa-totem napisał/a:
Genji-san napisał/a:
Genji-san Płeć:Kobieta
najmłodszy daymo Japoni
Genji-san napisał/a:
Właśnie.
Co to ma być to nieszczęsne "daymo"?
Jeżeli chodzi ci o tytuł faudalny, to to się pisze 大名, a romanizuje albo daimyo albo daimyō. Bo nie sądzę by chodziło ci o daimon (大門, główne wejście) albo o daimoku (題目, nagłówek, główny tytuł).

Jeżeli nie uczysz się japońskiego, generalnie ostrzegam przed (nad)używaniem zapożyczeń na tym forum, mamy tu zarówno nieźle radzących sobie z językiem amatorów, jak przyszłych specjalistów (studentów japonistyki).

cóż , przyznam że się nie uczę japońskiego (gdzie tam :P), ale daymo to książę (przynajmniej tak wynika z książki i tak to było przetłumaczone.

No i dzięki za ostrzeżenieżenie, zeby nie nadużywać zaporzyczeń. No bo jeżeli tu mamy nieźle radzących sobie z "japońszczyzną", to ja już nie będe ;) A jak co to się skonsultuję z specjalistą.
Keii - 28-07-2007, 14:01
Temat postu:
To popraw w takim razie to "daymo" na "daimyo", jak napisał totem, żeby nie mieć babola w tytule.
wa-totem - 28-07-2007, 15:15
Temat postu:
Genji-san napisał/a:
ale daymo to książę (przynajmniej tak wynika z książki i tak to było przetłumaczone.
Takie słowo nie istnieje. Książę to byłby 王子 (oushi), 皇子 (koushi), albo 太子 (taishi). W pewnym sensie można, ale nie należy, tak tłumaczyć daimyo.
Co do książki, w Polsce często piszą je barany, a wydają osły. Nie byłby to pierwszy przypadek kiedy w książce są oczywiste byki.
Nami - 13-08-2007, 15:29
Temat postu:
Nami - ruda bohaterka z anime One Piece xD"
Oglądałam to anime na RTL II, po niemiecku oczywiście, i bardzo przypadło mi do gustu, świetne po prostu ^^
A że ja jestem ruda, Nami jest ruda, to tak mi się spodobało ^-^"
Anonymous - 13-08-2007, 17:31
Temat postu:
a czasami DAYMO nie znaczy "diabeł" po japonsku?
wa-totem - 13-08-2007, 17:56
Temat postu:
marysia napisał/a:
a czasami DAYMO nie znaczy "diabeł" po japonsku?
Nie.
Na diabły jest wiele różnych słowek, akuma, maou, akki, majin...
Tomekku - 14-09-2007, 23:57
Temat postu:
Co do Japońskiego.
Od kilku dni uczę się Japońskiego i właśnie z lekcji wyniosłem swój nick.

Tomekku - z tego co wiem, tak czyta się moje imię (Tomek :P) w Japońskim. I "mam pamiętać, żeby przypadkiem nie zapisywać sobie tego jako Romaji" :D

Jeżeli coś się nie zgadza to, bardzo proszę o wytłumaczenie.

Pozdrawiam.
Keii - 15-09-2007, 01:27
Temat postu:
Teoretycznie wszystko się zgadza, ale pies pogrzebany leży właśnie w zapisie romaji. Podwojenie ma tutaj być po to, żeby brzmiało to bardziej "naturalnie", ale tak naprawdę nie jest to wymówienie dwa razy szybko tej samej spółgłoski, tylko zwarcie krtaniowe, wzdłużające ją. Zapis faktycznie wygląda トメック, ale jeśli ktoś tych zasad nie zna, może mieć problem z poprawnym jego wymówieniem.
Wyjaśnienie na życzenie :)
Tomekku - 15-09-2007, 02:45
Temat postu:
Bardzo dziękuje za wytłumaczenie :)

Na szczęście z wymową w Japońskim nie mam problemów (tak mi się wydaje :P)
Po tylu latach śpiewania w wannie ulubionych Japońskich piosenek...ehh :)
Zresztą według mnie, śpiew to najlepszy sposób na poprawne wysławianie się w obcych językach. Zanim nauczyłem się Angielskiego to też sobie śpiewałem, więc jak szedłem na zajęcia to nigdy nie miałem problemu żeby coś powiedzieć. A jeszcze bardziej cofając sie w czasie...Jak byłem mały to Cartoon Network leciało tylko po Angielsku, ale to mnie nie zraziło :), natomiast w języku Niemieckim nie jestem w stanie za dużo powiedzieć ponieważ nie miałem z nim zbyt dużego kontaktu w przeszłości. Po niemiecku to jedynie pisać potrafię i to tylko jak się wcześniej wykuje :).

OMG. Ale Offtopic wyszedł. Usuną, nie usuną, usuną, nie usuną..... :P Się okaże.

W sumie. Można usunąć :) Jest już trochę późno i na forum sam jestem więc trochę się rozbestwiłem ;).

Pozdrawiam.
R4zeil - 16-09-2007, 18:20
Temat postu:
Mój nick po drobnych korektach prezentuje się w taki sposób jak widzicie. Zapożyczony od jednego z głównych bohaterów gry Soul Reaver Raziela. Jak dobrze widzicie przestawiłem dwie litery "i" oraz "e", dlaczego? Na mój gust tak milej brzmi, po za tym Raziel jest za pospolitym nickiem. Aby dodać więcej blasku memu nickowi zamiast litery "a" umieściłem liczbę "4", która ma w bardziej oryginalny sposób odzwierciedlać literę "a".

Tyle ode mnie.

Pozdro
dr_eddker - 20-09-2007, 23:25
Temat postu:
A ja akurat jadłem kisiel dr. Oetkera xD
Escalayer - 28-10-2007, 14:04
Temat postu:
Moj nick jest z Hentai o tym samym tytule ;)
Dante Dy`nei - 29-10-2007, 00:00
Temat postu:
Jak powstał mój nick ...

A więc jest sobie pewien Dante z Gry/Anime "Devil May Cry". Jako, że jarałem się tą postacią, to i imię mi się spodobało. Za to "Dy`nei" dodałem żeby nick nie były nazbyt wtórny. A one "Dy`nei" wygrzebałem z kreatora imion w Neverwinterze.

Ot cała historia.
Kusoku - 29-10-2007, 15:09
Temat postu:
moj polaczenie mojego ulubionego bohatera Cloud(wersja japonska)
ze slowem agility(tyz po japonsku)
czyli niby nic specjalnego
ClareSilverEyes - 29-10-2007, 17:50
Temat postu:
Moj Nick poprostu sie wziol bo na trzecie imie mam Clare czyli Klara a SilverEyes bo mam srebne oczy :)
Eskel - 29-10-2007, 22:10
Temat postu:
Nie jestem pewien czy pisalem w tym temacie, chyba nie, przynajmniej nie na tym forum:)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Eskel

- wiki :P Wlasnie z powiesci Sapkowskiego wzialem nickname, stwierdzilem ze jest 'w sam raz', nie rzuca sie w oczy, nie jest czesto spotykany i istnieje mala szansa na odgapienie czy znalezienie drugiego takiego:)

Chociaz po premierze gry, spodziewam sie ataku klonow:) Coz.
cintra - 08-11-2007, 16:33
Temat postu:
Ha, kolejna osoba z nickiem zainspirowanym "Wiedźminem". ^^
Miło, miło - a co do tego "ataku klonów" - baaardzo prawdopodobny, chociaż nie wiem czy akurat będzie tak dużo "Eskelów"...
Nakago - 23-11-2007, 22:25
Temat postu:
Jakieś... 7 lat temu potrzebowałam nicka, bo zaczynałam zabawę w Internecie. Byłam wtedy w miarę na świeżo po obejrzeniu "Fushigi Yuugi", więc na pseudo wybrałam sobie główny czarny charakter, jaki tam występuje; głównie dlatego, że po ostatnim odcinku było mi go żal, a myślałam, że nikt go nie lubi, więc... (naiwnych nie sieją :-P). Tegoż czarnego charaktera mam też w awatarze i na nim się wyżywam w fikach - taka transakcja wiązana :-P.
Dida - 24-11-2007, 10:53
Temat postu:
Dawno, dawno temu byłam w Poznaniu na konwencie 'Urodziny Nakago-sama'. I tak mnie zastanowiło, biorąc pod uwagę Twój nick i to skąd jesteś, czy miałaś z nim coś wspólnego. ^ ^
Nakago - 24-11-2007, 11:04
Temat postu:
Aha. Tylko nie wiem, czy się przyznawać :-P. Tak, byłam jedną z dwóch głównych organizatorek. To był nasz pierwszy - i jedyny - konwent, więc wypadł tak, jak wypadł. Przykro mi :-(.
Elof - 24-11-2007, 14:27
Temat postu:
Kto czytał trylogię "Zima świata" wie, iż Elof to kowal i główny bohater tej wspaniałej powieści. To tyle;)
Wilk Stepowy - 29-11-2007, 15:28
Temat postu:
A ja dorobiłem się nicka z książki Hessego - przykleili mi go i tak zostało - podobno zasłużyłem ;)
krew_na_scianie - 28-12-2007, 20:31
Temat postu:
Mój nick powstał po wielkim przemyśleniu - jaki tu stworzyć nick, by był jednocześnie oryginalny (by nie mieć wiecznych problemów z rejestrowaniem się na różnych stronach itd.) , wpadał w pamięć i był przy okazji trochę mroczny. I tak od słowa do słowa - a wynik końcowy można "podziwiać"! Trochę szkoda, że często bierze się mnie za faceta z powodu nicka, ale za nic bym go nie zamieniła :)
Pan B - 28-12-2007, 21:29
Temat postu:
B to pierwsza litera mego nazwiska a po za tym lubię jak mi mówią na pan.
Dodaje mi to również powagi.
ProgCooler - 30-12-2007, 16:21
Temat postu:
Hmmm, Cooler pojawił sie gdzieś w gimnazjum i szczerze powiedziawszy nie pamiętam sytuacji z której sie zrodził. Wydaje mi sie, że chodziło o wentylator do peceta. "Prog-" natomiast wziął sie z mojej miłości do progresywnego grania.
Iiverin - 30-12-2007, 18:28
Temat postu:
Iiverin - prościej nie może być ;) tłumaczenie mojego imienia (Ewelina) na japoński ;)
Keii - 30-12-2007, 19:43
Temat postu:
Ale "Ewelina" po japońsku brzmiałoby po prostu "Ewerina", ewentualne "Eberina" :)
Vlyyk - 12-01-2008, 21:58
Temat postu:
Mój nic przylgnął przez Counter-Strike'a, a było to tak: graliśmy se z kumplami a mnie o dziwo nie szło pod innym nickiem jakiego kiedyś używałem więc sobie pomyślałem(o tak wiem że to prawnie nie możliwe ale jednak:) a kij zmienię nick może pomoże, a że w jakiejś wtedy czytanej książce któraś z postaci zwała sie jakiś tam Vlyk (Victor albo Pieter nie wiem) to dodałem jeden y więcej dla zmyły że niby sam wymyśliłem i o dziwo już jako Vlyyk zacząłem w tego CS'a wymiatać tak że kumple już tylko mi Vlyyk mówili. I tak to było i bedzie. Powiedziałem HOWGH

tak btw stary nick brzmiał Khaddar(khadd krótko) ale jakoś się nie przyjął, a Vlyyk i tak jest lepsze:D
osk - 13-01-2008, 00:40
Temat postu:
Osk'iem ( mój nick odmienia się jak imię Oskar :) ), ludzie zaczęli mnie nazywać już w gimnazjum. Wszystko wzięło się z wady wymowy mojego kumpla który nie wypowiada "r" i skrócił sobie moje imię :) Z czasem niechętnie ale przyzwyczaiłem się, choć często musiałem używać alternatywnego nicka - Orfeusz gdyż trzy znaki to często za mało do wypełnienia formularza :P
Orfeusz pojawił się na fali fascynacji mitami i starożytnością w ogóle (ach ta Iliada :) ), a dokładniej z mojego ulubionego mitu.
Ras Zielin - 13-01-2008, 12:13
Temat postu:
Mój nick bierze się z 2 rzeczy :] a) osobowości; b) nazwiska;

Przez okres dzieciństwa różnie na mnie wołano:
W okresie podstawówki, Ci którzy chcieli być dokuczliwi mówili mi Siwy -_-'
Miałem z tego powodu drobne kompleksy, których na szczęście się wyzbyłem ^^'

Tak czy siak z charakteru jestem pozytywną osobą i dla skojarzenia pozytywnego ludzie zaczęli mi mówić: zieleń, zielu, ziele, zielin lub po prostu zioło ^^

Ostatecznie przyjęło się Zielin i tak też zwracają się do mnie znajomi i przyjaciele :)
CELL767 - 02-02-2008, 04:43
Temat postu:
Cell bo mój idol z Anime i postać z którą się utożsamiam i rzekomo jestem podobny ^^
a 767 to wytwór mojego "Boskiego" intelektu bo myślałem ze to data narodzin Cella wg. ESK (ery smoczych kul) no ale potem doczytałem uważniej... i w sumie wyszło ze to data Cell Games więc źle nie jest a numerek był mi potrzebny żeby wyróżniać się od innych Cellów w necie. Mniej więcej takież samo zastosowanie ma użyty do Nicka CapsLock
Amnezjusz - 03-02-2008, 17:03
Temat postu:
Historia mojego nicka jest bardzo prosta. Po przeczytaniu powieści "Strony Bólu" - dziejącej się w uniwersum Planescape - której bohaterem był ... "bohaterski Amnezjusz" postanowiłem, że na sesjach D&D właśnie takie imię będzie nosić moja postać. Jakiś czas potem zacząłem odwiedzać różne fora o tematyce fantastycznej i tam również rejestrowałem się jako Amnezjusz. Jeszcze później samego Amnezjusza przemianowałem na Ezjusza z Amnu, fikcyjnego podróżnika, który jest 'autorem' większości moich tekstów publikowanych w serwisie Poltergeist :)
Skaman - 11-02-2008, 23:59
Temat postu:
Mój nick jest z zamiłowania do gier a szczególności do serii "tony hawk's" więc mój nick nie brzmi Skate-man tylko Skaman.
Nanoha - 20-02-2008, 17:24
Temat postu:
Hmm...jakieś 2 lata temu założyłam konto na YouTube z nickiem Nanoha no i wszyscy potem zaczęli tak do mnie wołać to już się przyzwyczaiłam ;]
tai - 07-03-2008, 00:23
Temat postu:
Mnie się to zaczęło pewnego zimnego wieczora. Dobra. Właściwie to kiedy założyłam bloga poprosiłam by mi wymyślili ksywkę. I na czopątku była Takako Inuzka, później Takako-chan, następnie Tai-chan, a z powodu mojego bezdennego lenistwa skróciłam ksywkę do trzech liter i tak zostało ^^
Kage - 08-03-2008, 09:50
Temat postu:
Mój nick to imię głównej bohaterki z Inuyashy. 19 to mój wiek.
Keii - 08-03-2008, 09:58
Temat postu:
To nie odpowiedź na moje pytanie "Co zrobisz, kiedy stuknie Ci 20", co sugerowałaś w temacie z wiekiem.
Kage - 08-03-2008, 10:00
Temat postu:
19 nie będę zmieniać bo po co? Po prostu z określania mojego wieku 19 zamieni się w ozdobę.
Korialstrasz - 08-03-2008, 23:06
Temat postu:
"Yes, I am a dragon. A red dragon, to be precise. Long have I worn the form of one mortal creature or another, however, for it has been my choice to walk among you, teaching and learning as I strive for peace among all of us."

Każdy grający w WoWa powinien wiedzieć kto to Korialstrasz. A żeby było śmieszniej, mało jest tych co wiedzą. A żeby było jeszcze śmieszniej - ja nigdy w World of Warcraft nie grałem :D

Po raz pierwszy o Korialstraszu przeczytałem w "Dniu Smoka" Richarda Knaaka, mało ambitnej literaturze na podstawie Warcrafta dwójki. Mało ambitnej - to nie znaczy słabej. "Dzień smoka" jest (nie tylko ja tak uważam) jedną z najlepszych książek na podstawie gry komputerowej, jaka powstała. Mnie się tak spodobała, że choć nie miałem wcześniej sposobności zagrania w żadnego Warcrafta, pożyczyłem od znajomego drugą część tej gry. Tutaj niestety spotkało mnie rozczarowanie, bo Korialstrasz w grze nie pojawił się ani razu. W Warcrafta 3 też zagrałem, ale z mniejszymi nadziejami. Tutaj również Krasus z Kirin Tor (jak jest znany wśród ludzi) nie wystąpił. Ale wtedy dowiedziałem się o kolejnej książce Richarda Knaaka (czy też raczej trylogii). Aktualnie czytam drugi tom - jest, niestety, dużo słabszy od "Dnia Smoka", ale ja mimo wszystko polubiłem tego zakochanego "kochanego i poczciwego" smoka, który zaryzykował wszystko żeby ocalić swoją ukochaną, pomimo że wszystko dookoła wskazywało na rychły koniec smoczej rasy.

Korialstrasz jest czerwonym smokiem, jednym z kochanków Królowej Smoków (smoki nie uznają związków 1 - 1), który przez wiele lat udawał elfiego maga z księstwa Dalaranu. Powiodło mu się tak bardzo, że został wybrany do rady magów Kirin Tor, która władała tym krajem i doradzała królom w rozwiązywaniu światowych problemów. Krasus (jego pseudonim wśród ludzi), był jednak cały czas pochłonięty kwestią zdrady innego smoka, Nelthariona i jego udziału w porwaniu Królowej Smoków. Jego udział w zakończeniu wojny z orkami jest nie do przecenienia (ale to zrozumieją tylko ci, co przeczytają "Dzień Smoka" :) )

PS> Korialstrasz jest pisany po angielsku i wymawia się "Korialstrez". Ew. istnieje zdrobnienie "Korial" ;)

Jeżeli ktoś jest ciekawy dalszych informacji, zapraszam tutaj:
http://www.wowwiki.com/Krasus

Poznajdywałem też parę fan-artów i fan-songów:
http://thechaoticknight.deviantart.com/art/Krasus-35887380
http://mornmeril.deviantart.com/art/First-Flight-15689210
http://semias.deviantart.com/art/Korialstrasz-39544330
---
http://amanounmei.deviantart.com/art/Once-Again-15949078
http://artuleska.deviantart.com/art/The-Flight-of-Korialstrasz-54490332
Kage - 10-03-2008, 16:21
Temat postu:
WOW! To dopiero dokładny opis.
Alexielangel - 10-03-2008, 18:04
Temat postu:
Alexiel bohaterka pewnej mangi Angel Sanctuary, a angel bo byla aniołem ;p i lubie ja. tak prosto
BloodRevan - 12-03-2008, 15:15
Temat postu:
BloodRevan to zmieniona wersja nicku "BloodRaven", Który wcześniej posiadałem. (Teraz tez czasem go używam) A żeby być oryginalnym (w końcu na pewno nie byłem jedynym posiadaczem takiego nicka) "Raven" zmieniłem na "Revan", jako że dzień wcześniej zaliczyłem SW: KotOR. I tak już zostało do dziś.
44 - 12-03-2008, 23:08
Temat postu:
'44', tudzież '40i4'. Nick pochodzi oczywiście z dziadów, nadali mi go koledzy(prawdopodobnie wstawieni), gdy odpowiedziałem im na SMSowe pytanie odnośnie moich uczuć do pewnej niewiasty(ach, jakie to romantyczne)
Treść pytania:" Jest tu niejaka XXX, pyta czy ją jeszcze kochasz"
Odpowiedź:"Dobry pasterz kocha wszystkie swoje owieczki, nawet te, które zbłądziły"
Uznali to za jakieś mistyczne, i skojarzyło im sie z fragmentem dziadów. Jak? Nie mam pojęcia, nie pytajcie, ale spodobało mi się, więc zacząłem używać. Głownie w necie, bo w realnym życiu to dość nie praktyczne.
Cadei-kun - 23-03-2008, 14:46
Temat postu:
Mój nick wzioł sie od karty DM Alcadeias. Po tem po licznych przeróbkach był Cadei, a ponieważ byłem dobrym przyjacielem koledzy dodali kun i tak zostało.
Asthariel - 10-04-2008, 17:54
Temat postu:
Mój sie wziął niewiadomoskąd, byłem młody i głupi, wiec wybrałem taki aby ,,mhocznie '' brzmiał. A teraz sie przyzwyczaiłem.
Frantic - 10-04-2008, 22:51
Temat postu:
Mój się wziął od piosenki zespołu MetallicA którego juz nie słucham swoja droga ;p
Grethort - 11-04-2008, 15:22
Temat postu:
Frantic napisał/a:
wzioł

wziął* jak już ^^

Mój nick? Hmm... sam nie wiem skąd dokładnie się wziął. Pamiętam tyle, że robiąc moje pierwsze kroki w grach MMO musiałem jakoś nazywać postać - zazwyczaj używałem do tego generatora imion. W końcu zdecydowałem się na 'wygenerowanie' dwóch fajnie brzmiących nicków - i je połączyć.

I tak powstał Grethort ~~
viesiu - 12-04-2008, 17:06
Temat postu:
Bo do mnie w gimnazjum tak mówili :) Już tak nie mówią, ale nick został, a przez "v" bo jest teoretycznie "oryginalny" :)
Agon - 05-05-2008, 19:15
Temat postu:
Zazwyczaj na forach posługuje się innym, stałym nickiem, ale uznałam, że na to forum będzie on zbyt banalny. A więc wybrałam Urufu - z japońskiego wilk (był również do wyboru ookami, ale urufu bardziej mi się podoba ;) ). Ogólnie moje zamiłowanie do tych zwierząt zadecydowało o takim wyborze.
Astek - 05-05-2008, 19:43
Temat postu:
heh z moim nickiem historia banalna, mam dwóch braci, każdy był Astek to i mi się dostało:D
Mugen - 05-05-2008, 20:49
Temat postu:
Cóż mój nick to po japońsku nieskończoność, chyba moje ulubione słowo. No a muszę przyznać, że ta wersja bardziej mi się podoba niż polska czy angielska.
Elof - 06-05-2008, 09:37
Temat postu:
Jeśli chodzi o mój nick, to ten kto czytał trylogię "Zima świata" Michaela Scotta Rohana będzie wiedział o co chodzi. Dla tych, którzy nie czytali to powiem tylko, iż był to pewien chmmm... dość szczególny kowal ;)
Tikula Amarie - 01-07-2008, 15:49
Temat postu:
Tikula wzięła się z rodziny - takie po prostu znaleźli mi przezwisko, kiedy miałam chyba z sześć lat. Moi młodsi bracia nigdy nie nazywają mnie po imieniu, zawsze jestem Tikulą, względnie Tiką - krócej ;) Amarie natomiast to postać z Silmarillionu Tolkiena. Brzmieniem przypomina nieco moje drugie imię. A poza tym, gdy pierwszy raz rejestrowałam się na forum, chciałam mieć nick dwuczłonowy i tak już mi jakoś zostało, że wszędzie jestem Tikulą Amarie XD
de99ial - 01-07-2008, 15:59
Temat postu:
de99ial - dokałdniej deggial (czyta sie prze "g" nie żadne "dż"). Imie pewnej istoty z Islamu. Strasznie spodobała mi się ta geneza i tak jakoś przykleiło się... Plus Therion ma płytę o tym tytule na koncie ;)
Kari-chan - 01-07-2008, 16:17
Temat postu:
A mój nick wziął się od skrótu mojego imienia (Karolina) bo pewna osoba którą bardzo lubię czasem mnie tak nazywała ;p czyli Kari i dodałam jeszcze chan bo mi się to spodobało i ładnie to wygląda ^^
Batatshi - 01-07-2008, 16:42
Temat postu:
Mój nick ma dziwną historię...Kiedyś jak byłem młody to postanowiłem się "jakoś" szpanersko nazwać :]. Ponieważ uwielbiałem Batmana (hm hm teraz raczej nie xd) jakoś tak mi naszło Batat (co się później okazało Batat to słodki ziemniak xd) Podrosłem i postanowiłem dodać "shi", ponieważ Uwielbiam Japonię. Nie brzmi tak źle, no przynajmniej dla mnie ;).
Madziam - 19-12-2008, 17:55
Temat postu:
Madziam, powstała ze zdrobnienia mojego imienia. Siostra mnie tak nazywała najpierw, a później inni zaczęli mówić na mnie Madziam, Madziamek, Dziamek xP I tak różnie ^^ Zostało.
Yakow - 19-12-2008, 20:18
Temat postu:
Ja poszukiwałem imienia dla postaci do sesji RPG. Naszło mnie, żeby sprawdzić jak moje prawdziwe imię brzmi w innych językach. Mój nick to nieco zmieniony - żeby wyglądało bardzie fantasy - imię Jakow po rosyjsku czyli Jakub po polsku. Tak jakoś zostało, że w grach (c)RPG zacząłem tego używać, a z braku innych pomysłów wklepałem na forum.

Poza tym zapis cyrylicą wygląda strasznie fajnie i takie imię miał mój potężny mag - wygląda to wręcz jak jakieś magiczne runy przy pierwszym spojrzeniu. Aczkolwiek w tym /runicznym/ zapisie występuje oryginalne J, a nie Y.
Anonymous - 19-12-2008, 20:21
Temat postu:
W grach cRPG, trzeba nadawać swoim postaciom imiona. Tak, zazwyczaj moje postacie dostawały imię Cain lub Serafin.
Velg - 19-12-2008, 20:33
Temat postu:
Ja również mam nicka związanego z RPG. Kiedyś bardzo lubiłem drowy - przez co w wyniku małej zabawy z drow translatorem powstało Velg'larn, później skrócone do Velg. ;)
Morga - 24-12-2008, 15:46
Temat postu:
Mój nick to Morgana, ale został brutalnie skrócony do Morga:)
Jeszcze za czasów pierwszych popisów pisarskich bohaterce nadałam imie Morgana.
I tak wyszło. Często przerabiany również na Morgiszon.
Morg - 27-12-2008, 21:46
Temat postu:
Double warning! Double warning!

A tak na serio to ciekawy zbieg okoliczności.
Mój nick ma jednak źródła w wymyślaniu imienia dla postaci cRPGowych. Teoretycznie źródło jakieś ma - bo zazwyczaj wymyślam na podstawie czegoś - ale niestety przeszedł od oryginału tyle metamorfoz, że sam nie wiem. Używany w każdym bądź razie przez cały czas od wymyślenia.
Sumiko - 28-12-2008, 12:31
Temat postu:
Nie będę oryginalna... Mój nick tak samo powstał podczas tworzenia postaci do RPG dawno,dawno temu... postać poszła w zapomnienie, a imię zostało ze mną.
Może nie jest jakoś "superaśnie wypasiony i zUyyy" ale mam do niego ogromny sentyment... w końcu jest ze mną lata... xDD
Achmed - 31-12-2008, 19:45
Temat postu:
Widzę, że 3/4 userów nicki wyniosło z gier RPG :>

Ja raczej nie wykazałem się co do mojego nicku. Obejrzałem kiedyś na YouTube popisy pewnego pana i jego "lalki" - Achmeda Terrorysty. Zapomniałem nawet jak mu tam było, w każdym razie bardzo mi się to spodobało i postanowiłem jego imię bezczelnie skopiować. A potem jakoś tak zostało... A moje wcześniejsze nicki nie były zbyt twórcze, za każdym razem miałem praktycznie inni, a więc przywiązałem się do Achmeda.
Reiketsu - 05-01-2009, 17:18
Temat postu:
Mój nick jest owocem dokształcania się słownikiem english-japanese. Znaczy on ni mniej ni więcej "cold-blooded", co przekładając na ojczysty brzmi "bezwzględny, bezlitosny". Jedynym mankamentem jest nazywanie mnie przez niektórych "Rei-chan". Skrót ten jest wszak imieniem żeńskim. Niemniej jest to świetna sposobność do wykazania trafności owego nicku. A konkretniej jego polskich odpowiedników ;)

Achmed napisał/a:
Widzę, że 3/4 userów nicki wyniosło z gier RPG :>

Ja również wyniosłem jeden z RPG. Jednakże używam go wyłącznie na forach o tematyce RPG/Fantasy. Do M&A bardziej przystaje japoński.
Loko - 05-01-2009, 20:22
Temat postu:
Mój nick został wymyślony przez jakiegoś kolesia około 10 lat temu, począł on z wiadomych powodów (włosy) wołać na mnie "Loczek", potem przez parę lat przekształciło się to w Loko. Ta ksywka kiedyś mnie bardzo wnerwiała, ale teraz już się do niej przyzwyczaiłem i można powiedzieć że przylgnęła na stałe.
Lokstar - 06-01-2009, 18:38
Temat postu:
Zaś jeżeli chodzi o mnie , nick "zerżnięty" z książki, otóż Lokstar to inaczej Loki , bóg kłamstw, główny bohater "Kłamcy" Jakuba Ćwieka .
Kiruś - 06-01-2009, 20:00
Temat postu:
Kiruś - nick zerżnięty z mojego imienia :D
Ruda_Szczotka - 06-01-2009, 20:43
Temat postu:
Kumpel mnie tak przezwał i już zostało :D
Wszystko przez mój kolor włosów :D
Karasu - 10-01-2009, 14:42
Temat postu:
A ja bardzo lubię kruki... Więc to chyba oczywiste :D
Grabarz - 10-01-2009, 21:58
Temat postu:
Dlaczego Grabarz bo nie Zegarmistrz żart oczywiście. Moja postura i czasem zachowanie pasuje do grabarza i tak jakoś wyszło.
pamp - 10-01-2009, 22:32
Temat postu:
Pamp tak mnie przezwała koleżanka jakieś 8 lat temu i od początku było pisane z malej litery ;p tak jest do dzisiaj :D
Spaidi - 01-02-2009, 21:28
Temat postu:
tak jak juz pisalem w innym watku moj nick to moja ksywka z czasow liceum.
Wymyslila, a moze tylko zapoczatkowala je moja nauczycielka od geografii xD pozdrawiamy pania Jolantę Dankiewicz :) Nauczycielkę Zespołu Szkół Samochodowych we Włocławku XD
Zaczelo sie od tego, ze ja jak to ja, odwracalem sie i gadalem na zajeciach, ciagle dostawalem ochrzan, ze to robie. Podobno przez to mialem dostac skrzywienia kregoslupa xD Potem zostalem poinformowany, ze dostane Pajaczka(pamietacie takie szelki co pikaja jak sie garbisz xD). Pozniej Pani Dankiewicz zaczela na mnie wolac Pajaczek, klasa szybko zalapala, lecz rownie szybko jej sie to znudzilo. Nastepnie byl spiderman, potem skrocona wersja Spaidi i tak juz zostalo :P
Hisayo - 13-04-2009, 21:57
Temat postu:
A mój... Rysowałam mangę (wtedy kiedy byłam mała i głupia, lepiej mnie nie pamiętać), no i nie wiedziałam jak dac na imię postaci. A postać była UDERZAJĄCA podobna do panieneczki Fon z TMM. No więc - wybrałam imię seiyuu - i tyle.
A drugi nick... (ogólnie mam kilka) to już chodzi o Kaguyę (SM tom 11, lubię Kadzię po prostu ^^)
Ori - 28-04-2009, 15:51
Temat postu:
Mam drugie imię które powoduje głupi wyraz twarzy u ludzi jak je słyszą: Oriana

i tak powstał mój nik:Ori

PS. Długie lata później dowiedziałam się,że w hobbicie jeden z 13 krasnoludów ma tak samo na imię T.T, a potem wyszła nowa seria StarGate gdzie byli źli Ori... Zbieg okoliczności?
Teukros - 28-04-2009, 16:22
Temat postu:
Mi kojarzy się przede wszystkim z Orianą Fallaci, chyba najsłynniejszą z osób noszących to imię.
sickNess - 28-04-2009, 17:24
Temat postu:
Starałem się znaleźć jakiś naprawdę prosty nick - i tak pomyślałem o sickNess. Odnosi się to w sumie do mnie (chorowity jestem) i N w środku dla "udziwacznienia" :P
Ori - 28-04-2009, 17:39
Temat postu:
Nie jestem spokrewniona :) ale nie powiem jest to imie z historią ponieważ wszystkie dziewczyny w mojej rodzinie mają tak na drugie od 5 pokoleń
Ysengrinn - 28-04-2009, 17:53
Temat postu:
Ooo, to tylko zazdrościć takiej tradycji. Zresztą Oriana ładnie brzmi:>.
Piotrek - 28-04-2009, 22:49
Temat postu:
mój nick? szczerze mówiąc to od dawna go nie lubię, i brzmi i wygląda głupio
jak powstał? gdy zaczynałem przygodę z netem potrzeba mi było nicku do gry w Soldat'a (raczej większość orientuje się co to jest). I tak w chwili impulsu napisałem imię + play, a wiadomo co to oznacza. Od dłuższego czasu nijak to do mnie nie pasuje, nie gram niemal zupełnie, czasem tylko na konsoli coś odpalę. Czemu został do teraz? Bo nie miałem pomysłu na nic innego, używam jeszcze bardziej oficjalnego nicku ale do tego forum nie pasował :P Dlatego wolę, jak pisze do mnie per Piotrek, nic więcej.
Paweł - 28-04-2009, 22:53
Temat postu:
A myślałem, że to coś w rodzaju zamiłowania do soczków Kubuś Play (serio) ;D
Dred - 29-04-2009, 08:09
Temat postu:
A tera o mnie. Swego czesu bardzo chciałem mieć dredy (jak Bob Marley! :D ). Głownie po to, aby otoczeniu pokazać, jaki to ja jestem tró, zuy i inny od pozostałych. Oględnie mówiąc - miał być to krok robiący ze mnie prawdziwego metalowca (z resztą, jak można być tró w wieku 13 lat?!). Od samego pomysłu odwiodła mnie rodzicielka. Dziękuje jej za to. ;] Znajomi jednak postanowili mi nadać taki, a nie inny pseudonim. Sam w sobie po czasie obumarł, ale pozostał w formie internetowego nicku. Wielokrotnie chciałem go "modernizować", ale wraca on do mnie jak bumerang. ;]
Naraku_no_Hana - 19-05-2009, 19:10
Temat postu:
Proste. "Naraku no Hana" to tytuł piosenki openingowej Higurashi no Naku Koro ni Kai, którą z miejsca pokochałam (piosenkę znaczy). Oznacza "Kwiat Piekieł". Tak mi się to określenie spodobało, że zrobiłam sobie z niego nick. Żyli długo i tęsknili za sobą xp
Ponury - 19-05-2009, 22:57
Temat postu:
A o mój nick zapytajcie pana (pana? o.O) w moim avatarze.
Może taki trochę creppy, zły i "ponury", ale tak w gruncie rzeczy to raczej zabawny. Rąbnięty wręcz... cały ja... ^^
(No dobra, a dla tych którzy nie kminią o co chodzi, Ponury to imie tego gościa z kosą. Bo nie każdy musiał wiedzieć)
Sasayaki - 29-05-2009, 13:52
Temat postu:
Ponury napisał/a:
A o mój nick zapytajcie pana (pana? o.O) w moim avatarze

O Ponury, Ponury!!! Z Billego i Mandy!!!

Mój się wzioł z tytułu odcinka XXXHolica, pasuje do osobowości (ale w realu nie w necie ^_^)
kiedyś używałam Kurosuna... ale mi się przejadł...
Kikimora - 11-07-2009, 17:42
Temat postu:
Mój avatar jest rodem z Sayonary Zetsubou Sensei. Pocieszny, nietuzinkowy, wyróżniający się. Mam go od roku i lubię go. Tutaj mam inny nick, kikimora - albo z Wiedźmina, albo ze słowiańskich wierzeń, jak kto woli. Ten właściwy, to Qualu. Wyeluował on z mojego kosmicznego imienia - Kalina. Kalina - Kaliś - Kalu - Qualu. (:
Meido - 29-07-2009, 19:29
Temat postu:
U mnie przypadek dość rzadki, mianowicie Meido jestem nazywana również w realu, wśród znajomych.
Gdy oznajmiłam koleżankom (wszystkie znają i kochają anime), jaką to sobie pracę znalazłam, jedna z nich wrzasnęła: "Ale jaja, Malina jest meido!!!" i tak zostało.
zonk486 - 13-08-2009, 01:33
Temat postu:
u mnie nick jest związany z moimi głównymi zainteresowaniami oraz przyszłym zawodem.

zonk - postać pewnego kota pojawiająca się w dawnym teleturnieju "Idź na całość". Oznacza ona w moich okolicach coś śmiesznego.

486 -(dokładniej: i486,Am486,Cyrix 486) oznacza serię procesorów różnych firm(oryginałem było i486 Intela), które w ekstremalnych warunkach osiągały aż 150 MHz. mnie akurat zainspirowała wersja DX2 @ 66 Mhz.

swego czasu miałem nich zonk@dx2@ ale to było dawno i nie prawda (miałem ok. 12 lat)
Outside - 26-08-2009, 14:22
Temat postu:
A mój nick wziął się po obejrzeniu serii Higashi no Eden :D.
No i pasuje do mnie :)... Zawsze jestem troche outside :p i raczej obserwuje niż komentuje.
Lelouch - 27-08-2009, 01:04
Temat postu:
Mój nick chyba łatwo powiązać z jednym anime. chłopak skrywający sie pod maską w moim avatarze właśnie tak się nazywał. Tak mi się jakoś spodobała wymowa.

Spoiler: pokaż / ukryj
Oczywiście " Code Geass " Proste prawda?

Lila - 27-08-2009, 03:35
Temat postu:
Lelouch napisał/a:
Mój nick chyba łatwo powiązać z jednym anime. chłopak skrywający sie pod maską w moim avatarze właśnie tak się nazywał. Tak mi się jakoś spodobała wymowa.

Spoiler: pokaż / ukryj
Oczywiście " Code Geass " Proste prawda?

Wierz mi, dalo by sie znalesc ladniejsze ujecie lub nawet gotowy awatar z Lulusiem, np.:

.. ..

Zawszew mozna je obrobic. ( Nie chce mi sie szukac wiecej a z Zero trzeba by bylo zrobic wlasne, bo sa kiepskie te co znalazlam :P )

PS: Feel no fear, Zero is here!
Vodh - 27-08-2009, 03:41
Temat postu:
Z jednej strony aż dziw, że jak dotąd żaden Lelouch się tu nie zarejestrował, ale z drugiej strony może to o czymś świadczy?

Tak czy inaczej kfik ;)
Lelouch - 27-08-2009, 18:49
Temat postu:
Lila napisał/a:
Wierz mi, dalo by sie znalesc ladniejsze ujecie lub nawet gotowy awatar z Lulusiem

Zawsze mi się jakoś bardziej podobał lulu pod postacią zero. Może niedługo zmienię, ale mi się na razie nie chce szukać najlepszego ujęcia.
Vodh napisał/a:
Z jednej strony aż dziw, że jak dotąd żaden Lelouch się tu nie zarejestrował, ale z drugiej strony może to o czymś świadczy?

Przeglądając userów coś tam znalazłem, ale są raczej nieaktywni.
Kyoushu - 03-10-2009, 19:04
Temat postu:
Nick zaczerpnięty ze słownika english-japanese podczas jednej z mych cyklicznych eskapad językowo dokształcających. Znaczy on ni mniej ni więcej "Assassin". Zważywszy na niską jego "podaż", względnie konweniujący mi wydźwięk, oraz brak czasu i chęci do dalszych poszukiwań, postanowiłem prowizorycznie zapewnić mu azyl nad swym avatarem.
Velg - 03-10-2009, 19:33
Temat postu:
LOL, ktoś jeszcze wywodzi nicka od tak pseudomhrocznego słowa, jak „skrytobójca” ;P Cóż, pocieszające ;)
Avellana - 03-10-2009, 19:55
Temat postu:
Velg, każdy ma prawo wybrać sobie nicka, jakiego uważa za stosowne i jaki mu odpowiada. I moim zdaniem należy to szanować :)
Velg - 03-10-2009, 19:59
Temat postu:
Ave, ale ja TEŻ utworzyłem nicka z internetowego translatora od tego nieszczęsnego „assassina” i się z nim solidaryzuję :D Tylko ostatnio zdarza mi się być... Hmmm... uszczypliwym ;)

A jego nick jeszcze fajnie brzmi ;)

Edit: I w sumie ironię kierowałem bardziej w swoją stronę - choć naturalnie, jeśli ktoś poczuł się obrażony, to przepraszam ;)
Sasayaki - 03-10-2009, 20:00
Temat postu:
A mnie się nawet podoba, można fajnie zdrabniać: Kyousiek, Kyosik... albo klasycznie Kyou-kun!
Slova - 03-10-2009, 21:30
Temat postu:
Sasayaki napisał/a:
Kyousiek, Kyosik... albo klasycznie Kyou-kun!

Jak dobrze, że mój nie jest taki plastyczny i ciężkoodmienialny....
Sasayaki - 04-10-2009, 10:26
Temat postu:
Chcesz się założyć? No to teraz wybieraj: Slovek, Slovuniek, Sloviczek, Slovuś, Slovunio...
Slova - 04-10-2009, 11:39
Temat postu:
Sasayaki napisał/a:
Sloviczek,

Jedyna prawidłowa forma.
Costly - 04-10-2009, 16:10
Temat postu:
Sasayaki napisał/a:
A mnie się nawet podoba, można fajnie zdrabniać: Kyousiek, Kyosik... albo klasycznie Kyou-kun!

Stąd tylko krok do Kyon-kun...abstrahujesz w wyjątkowo groźnym kierunku Sas ;p

A Velg po prostu przekuwa swoją radość w złośliwość - nie jest jedynym skrytobójcą na forum, która takowym został z lenistwa i braku lepszego pomysłu ;p
Sasayaki - 04-10-2009, 19:56
Temat postu:
Costly napisał/a:
Stąd tylko krok do Kyon-kun...abstrahujesz w wyjątkowo groźnym kierunku Sas ;p

O faktycznie... Hm, ale ja jak to pisałam myślałam o Fruit Basketcie a nie o Haruhi.
Edit: Slova oficjalnie zostałeś Sloviczkiem! Wiem że się cieszysz ;P
Kouta90 - 04-10-2009, 22:54
Temat postu:
Mój nick wziął się z Elfen Lied, akurat w czasie w którym zakładałem konto siedziało mi to anime w głowie, tylko nie pamiętam czy oglądałem czy byłem na kacu Elfen Liedowskim który mnie z tydzień trzymał, normalnie wstrząs psychiczny ;-]. Pozdrawiam
Kyoushu - 07-10-2009, 16:36
Temat postu:
Velg napisał/a:
LOL, ktoś jeszcze wywodzi nicka od tak pseudomhrocznego słowa, jak „skrytobójca” ;P Cóż, pocieszające ;)

Cóż, odgrywawszy skrytobójcę na sesji zobligowany byłem do nadania mu imienia. A jako iż w klimatach japońskich była ona osadzona, jednym z pierwszych manewrów graczy jest translator :)
Velg napisał/a:
ja TEŻ utworzyłem nicka z internetowego translatora od tego nieszczęsnego „assassina”

Drowiego, jak mniemam? Velg'larn か?
Velg napisał/a:
choć naturalnie, jeśli ktoś poczuł się obrażony, to przepraszam ;)

*Nadąsał się i bąkając coś pod nosem wyszedł za drzwi.*
Velg - 07-10-2009, 16:58
Temat postu:
Dokładnie ;) Jest to jeden z reliktów niegdysiejszej fascynacji DnD i drowami - innymi są sentyment do Mezro, oraz fakt, że w Multi drowy dostały taryfę ulgową :P

Disclaimer: powyższa część częściowo odnosi się do mojego nicku, wiec post nie jest całkowitym offtopem ;)

A co do translatorów - osobiście wolę wziąć dowolne imię w klimatach bliskich klimatom sesji aniżeli chodzić z drużyną o przykładowych mianach (w tłumaczeniu): Wojownik Pierwszy, Wojownik Drugi, Wojownik Magiczny (rodzeństwo, dwóch wojowników i mag; nazwisko wspólne), Groźny Skrytobójca ;) Ale cóż, to tylko moje zboczenie ;P

Kyoushu napisał/a:
*Nadąsał się i bąkając coś pod nosem wyszedł za drzwi.*

A wychodź sobie - teraz mogę pomarudzić bez zarzutów, że psuję morale... :P
elektrohurt - 08-10-2009, 20:58
Temat postu:
mój nick jest od elektryzującego wyglądu
Loko - 08-10-2009, 21:08
Temat postu:
Patrz, a ja myślałem że cię prąd w dzieciństwie kopnął...
Aoi Mizuki - 16-10-2009, 21:26
Temat postu:
Aoi Mizuki - wpadłam na to jakiś już czas temu. Ten co choć troche kojarzy wie, że z japońskiego Aoi to niebieski, a Mizuki to woda, czyli w wolnym tłumaczeniu niebieska woda. Woda to mój żywioł (jestem skorpionem) Niebieski to mój ulubiony kolor. To wszystko ^^ [/b]
Keii - 17-10-2009, 00:16
Temat postu:
Aoi Mizuki napisał/a:
Ten co choć troche kojarzy wie, że z japońskiego Aoi to niebieski, a Mizuki to woda

Ten kto faktycznie chociaż trochę kojarzy japoński wie, że woda to "mizu". Mizuki to dereń.
Aoi Mizuki - 17-10-2009, 07:42
Temat postu:
O ja, faktycznie ( teraz mogę się czego przyczepić do mojego słowniczka kieszonkowego z japońca) Dzięki Keii że mnie uświadomiłaś, a niech będzie niebieski dereń ^^ w sumie to bardzo ładne kwiatki :)
hermes - 19-10-2009, 08:41
Temat postu:
hmmmm ja kiedyś oglądałem film
i tam byl motyw z Hermesem poslancem
od bogow i tak jakos sie przyjelo
(od tamtego czasu wszędzie mam za nick Hermes)
Salva - 19-10-2009, 09:05
Temat postu:
"Jestem Hermes posłaniec bogów, adieu..."

Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać. Co to za film był?
BOReK - 19-10-2009, 09:45
Temat postu:
Jakoś tak pierwsze do głowy przychodza "Gwiezdne Jaja" właśnie... >]
hermes - 19-10-2009, 13:10
Temat postu:
chyba wiesz bo właśnie zacytowałeś
Usunięto.

Proszę się hamować ze słownictwem. IKa - Zua Biurokratka

Edward - 19-10-2009, 13:37
Temat postu:
Nie trudno zgadnąć , nick od imienia jednej z mojej ulubionych postaci :)
Edward Erlic , FMA :) Nie wiem dlaczego , ale ten typ od razu przypadł mi do gustu , może dlatego , że mamy podobne charaktery :D
Teukros - 19-10-2009, 18:40
Temat postu:
Temat dotyczy pochodzenia pseudonimów użytkowników, i bardzo proszę, aby się go trzymać. Uwagi dotyczące działania moderacji proszę zgłaszać w przewidzianym regulaminem trybie.

Miju-chan - 22-10-2009, 22:51
Temat postu:
Eh.. mój nick wywodzi się od tego że jak pisałam kiedyś szybko swoje imię to każdy czytał je jako Miju....a moje prawdziwe imię to Maja >.< (nie przepadam za nim...)
Sasayaki - 22-10-2009, 22:59
Temat postu:
Miju, Miju... hm, brzmi milutko... ale przyznam że zanim to przeczytałam, nie byłam pewna czy właściwą formą czytania jest "miju" czy "midżu". Teraz kiedy znam etymologię wnioskuję że właściwa jest wersja pierwsza.

Swoją drogą Maja to śliczne imię :3
Miju-chan - 22-10-2009, 23:03
Temat postu:
O dzięki :D Ale i tak za nim nie przepadam xD
Ale za to podoba mi się twój nick choć ja bym go skróciła do Sasay xD
KaYumi - 11-11-2009, 00:15
Temat postu:
zgadzam się Maja to ładne imię:)
mój nick to takie małe połączenie Ka-od Kandy (z tego względu że przez długie czarne włosy tak mnie nazwali no i uwielbiam tę postać z d gray mana)i Yumi takie japońskie damskie imię które bardzo mi się podoba, i kojarzy mi się ze słowem yume, czyli marzeniem...eh jedna literka a odmienne znaczenia, chociaż ponoć Yumi oznacza kobietę piękną (do której ja się nie zaliczam) a marzenie pięknie może być:)
0rdi - 11-11-2009, 11:08
Temat postu:
0rdi, hm... Pełna nazwa brzmi 0rdinarum po edycji słowa ordinarium- klik!.
Skrót jest łatwiejszy do wymówienia : >
Poza tym wiele ludzi sądzi iż nick wywodzi się prędzej od ordynarnego niż 'stałego'.

PS: Przyłączę się do fanklubu Sasayaki, i KaYumi- mnie również podoba się imię Maja : )
Miju-chan - 17-11-2009, 19:11
Temat postu:
Oj No przestańcie.. jeszcze się zaczerwienię ;D

Um KaYumi jako dziewczyna powinnaś więcej się cenić.. każda z dziewczyn ma w sobie to coś a mając nicka z takimi znaczeniami ^^ masz głębokie wnętrze .. Ale nie wiedziałam że yume to marzenie thx ^^
Mayissa - 17-11-2009, 20:16
Temat postu:
Mój nick zrodził się w Grecji podczas przerwy obiadowej :) jest to uproszczony zapis greckich liter gdzie Y to gamma. Czyli powinno czytać się Magissa, ale większość mówi do mnie May. A z czym kojarzy się magisa? Pewnie większości z magią lub z przyprawą magi :) Magissa po grecku to czarownica... i pasuję jak ulał. Przed ślubem kobieta jest czarodziejką, po ślubie - czarownicą :)

A i dla mnie Maja to ładne imię.. podobno wzięło się od Marii.( ja też swojego nienawidziłam, takie twarde, warczące.. wszystko się zmienia gdy wypowie je właściwa osoba :)
KaYumi - 21-11-2009, 23:06
Temat postu:
Miju-chan napisał/a:

Um KaYumi jako dziewczyna powinnaś więcej się cenić.. każda z dziewczyn ma w sobie to coś a mając nicka z takimi znaczeniami ^^ masz głębokie wnętrze .. Ale nie wiedziałam że yume to marzenie thx ^^

no może i to prawda, mam marzenie, ale w życiu się nie spełni, chociaż;> jak się postaram...haha .ja się cenię, ale za swój charakter, proszę mnie tutaj nie zrozumieć w negatywnym sensie że jestem narcyzem czy coś, po prostu myślę, że jeżeli człowiek sam się nie doceni, to nie da rady postępować tak, aby cenili go inni:) wygląd owszem ma jakieś znaczenie, (ja np bym chciała publicznie występować, a do tego raczej dobry wizerunek jest potrzebny)=(mam na myśli założenie zespołu czy coś-haha w tym kraju nie realne, ani z moim poziomem wokalnym, chociaż mogę go wyćwiczyć;>^^)...cóż^^
Grunt to się nie poddawać^^

ps. jeśli ktoś by chciał mnie posłuchać, zapraszam na mojego bloga www.kuroarashii.blog.onet.pl jest tam na razie jedna piosenka, a może będzie więcej taki żywszych:)
Kuroi - 05-12-2009, 20:19
Temat postu:
Mój nick hmm :
Kuroi <--- co z japońskiego na polski oznacza tyle co Czarny <--- tak na mnie wołają już od jakiś 6 czy 7 lat gdyż jako małolat miałem różne pomysły i pewnego dnia zafarbowałem włosy na czarno znajomym to siadło i tak zostało po dziś dzień
Shaddo<--- to nick którego często używam w sieci (japońskie imię)
Kouta<--- ostatnio na czatach zacząłem używać takiego nicku z powodu jednej panny którą dzięki temu udało mi się w końcu pocieszyć ... Nick pochodzi z M&A Elfen Lied :)
Miju-chan - 06-12-2009, 16:09
Temat postu:
NIe wiem czemu... ale wydaje mi się że skądś cię znam Shaddo. i to właśnie z sieci...hm..ciekawe nicki nie ma co ^^
Kuroi - 06-12-2009, 16:40
Temat postu:
Miju-chan napisał/a:
NIe wiem czemu... ale wydaje mi się że skądś cię znam Shaddo. i to właśnie z sieci

No wiesz to jest całkiem możliwe :)
Cytat:
ciekawe nicki nie ma co ^^

Dzięki wielkie :D
Radyjko - 08-12-2009, 00:02
Temat postu:
Mój nick...uch, to dłuższa historia^^

Mój pierwszy nick w życiu brzmiał Radioaktywny. Nick ten był o tyle poręczny, że zawierało się w nim niejako moje imię;-) Z czasem na pewnym forum spieścili mi Radioaktywnego na Radyjko, co - przyznaję - bardzo mi się spodobało^^ Kiedy zjawiłem się na forum Tanuki, chciałem nadać sobie jakiś inny nick, wybrałem więc imię postaci z jednego z moich opowiadań. Potem zniknąłem na długi czas z forum Tanuki, a gdy powróciłem, stwierdziłem, że nie chcę już tego nicka. Wybrałem Radyjko, bo przywykłem już, że na moim drugim forum wszyscy mówią do mnie Radyjko - zresztą uważam, że ta spieszzczona wersja brzmi przeuroczo^^ Rozważałem też nicki Horo (na cześć Horo ze Spice&Wolf, na dwóch forach używam właśnie tego nicka) i Radyjko-chan (koleżanka tak na mnie mówi i strasznie to lubię - ale poprzestałem na samym Radyjku, bo bałem się - być może irracjonalnie - że zostanę oskarżony o wprowadzaniie płciowego chaosu na forum;-)).
Najzabawniejsze dla mnie w tym spieszczeniu jest to, że również moje imię - Radomir - wszyscy spieszczają^^ Tak więc udało mi się nieźle podpasować nick pod imię^^
Niejadalna. - 13-12-2009, 12:13
Temat postu:
Mój nick... hm.. kiedyś podpatrzyłam jak ktoś miał nick "nieidealna" a ja jestem analfabetką i przeczytałam "niejadalna" i spodobało mi się. Dopiero po kilku razach próby przeczytania tego nicku zrozumiałam że to było słowo "nieidealna" ale nick "niejadalna" jakoś mi przypadł do gustu ^^ No i tak zostało...
Sjuu - 13-12-2009, 13:49
Temat postu:
Mój nick wziął się z mojego przezwiska szkolnego - Sjuzi, które to wzięło się od imienia. Od jakiegoś czasu wszyscy to sobie zdrobniają i skracają i stąd większość osób mówi do mnie Sju. A ja dodałam jeszcze jedno "u", w sumie nie wiem po co ;d.
boytoy - 14-12-2009, 21:02
Temat postu:
Hmmm mój nick usłyszłam w jakimś serialu, młoda dziewczyna zobaczyła dwóch chłopaków w łóżku i do jednego z nich powiedziała boytoy, spodobał mi się ten zwrot i postanowiłam użyć go jako nick :)
Sasayaki - 14-12-2009, 21:09
Temat postu:
No no... yaoistki mogą piszczeć ;]
Broken Fang - 18-12-2009, 19:52
Temat postu:
Mój Nick pochodzi z komiksu Obcy Kontra Predator z 1993, gdzie główny łowca miał taki pseudonim :). Złamany Kieł = Broken Fang.
Talantea - 18-12-2009, 22:38
Temat postu:
Moj nick jest wymyslem chorej wyobrazni XD
Mirror - 19-12-2009, 10:58
Temat postu:
Mirror... Mirror. No lusterko, prawda?
Lubię to słowo i koniec. xD
Zhuquo - 26-12-2009, 16:18
Temat postu:
Zhuque - nazwa jednej z czterech chińskich mitologicznych stworzeń (Qinglong/Seiryuu [青龍] , Zhuque/Suzaku [朱雀], Baihu/Byakko [白虎], Xuanwu/Genbu [玄武]), które przyjęły się również w Japonii.
Wyłowione podczas dokształcania się na gruncie japońskiej kultury.

Niemniej nick wycięty na wskroś z mitologii wydał mi się zanadto trywialny. Zamieniłem więc "e" na "o", czego skutek możecie teraz podziwiać ;)
Sythriel - 17-01-2010, 14:50
Temat postu:
<usunięty>
s3shir0 - 17-01-2010, 14:55
Temat postu:
Właściwie to powinien być Seshiro, ale ktoś się już pod takim zarejestrował. W sumie dużo nie ma co mówić na ten temat. Wziąłem go z takiej jednej karty z Magic-a.

Koranona - 18-01-2010, 16:54
Temat postu:
Kora, bo choć to tak jakoś dziwnie brzmi i kojarzy się z Persefoną, to tak mnie zwykli nazywać wśród dalszych znajomych, i nona, najładniejszy (z nazwy, nie z brzmienia!) interwał, jedyny nazywający się w miarę po ludzku. I tak też mnie czasem nazywają: nona mała xD (9m). No więc zdecydowałam się na kora-nona
Madoko_MJ - 27-01-2010, 17:31
Temat postu:
Madoko_MJ- Madoko to moje imię po chińsku, właściwie powinno być Madoka ale zmieniłam a na o a MJ to moje inicjał po polsku ^^
Natasza - 08-02-2010, 09:57
Temat postu:
Natasza - ładniejsza wersja mojego imienia

Marcelina - żeńska forma mojego alter ego

:D
Thirteen - 03-03-2010, 17:18
Temat postu:
Thirteen- cóż, od mojej ulubionej liczby i od tego, ze jestem jedną z nielicznych lubiących ja. I tak jest z wieloma rzeczami- lubię nielubiane (hm, jak choćby Suzaku z CG), kochanego nie cierpię (Vampire Knight, Naruto, Ouran... jakoś mi nie przypadły do gustu). Poza tym to jeszcze od jednej z moich ulubionych (niecierpianych przez większość, jakżeby inaczej) postaci- Thirteen z Dr. House, czyli jednego z moich ukochanych seriali.
Jarmac1 - 03-03-2010, 18:42
Temat postu:
Zdaję sobie sprawę że jest niezbyt ciekawy, jednak nigdy nie przywiązywałem do takich rzeczy większej uwagi. Napiszę jednak dlaczego tak brzmi. Należę do osób niezwykle zapominalskich. co w połączeniu z okazjonalnym korzystaniu z neta (działo się to lata temu kiedy musiałem używać modemu) sprawiało że często zapominałem jaki mam login i e-maile. Chcąc jakoś go zapamiętać starałem się stworzyć jak najprostszy. Połączyłem więc pierwsze sylaby imienia i nazwiska dodatkowo dorzuciłem jedynkę. Od tamtej pory używam początku mojego adresu jako nicków na różnych stronach, ponieważ jak używam innych zazwyczaj zapominam jaki on jest i muszę nowe konto zakładać.
Sucharek - 03-03-2010, 21:16
Temat postu:
Sucharek - no po prostu szczupła jestem, co się ludziom kojarzyło z czymś suchym i tak wyszło. :)
Cromell - 13-03-2010, 14:59
Temat postu:
Literówka z polskiego wydania Baldur's Gate II zaowocowała moim nickiem... i taki się już ostał. Przywiązałem się do niego przez te wszystkie lata, rzadko kiedy jest zajęty :D no i znajomi z sieci mają tendencję do zdrabniania/skracania mojego nicka do Crom/Cromuś/Cromciu xD Mi to nie przeszkadza, a zawsze jest nieco sympatyczniej...
Morg - 13-03-2010, 17:41
Temat postu:
Cromell napisał/a:
Literówka z polskiego wydania Baldur's Gate II zaowocowała moim nickiem...

Khem... a o tym bym nie pomyślał - mnie osobiście na myśl pewien Oliver... czyżby spaczenie historyczne?
Cromell - 13-03-2010, 18:39
Temat postu:
Morg, owszem, wiele osób ma skojarzenia z pewnym Oliverem "królobójcą" Cromwellem, przez co zdarzają sie ludzie uparcie szukający litery W w moim nicku. :P Jednakże oryginalna geneza jest mniej historyczna. :)
Yoshik - 07-04-2010, 12:43
Temat postu:
Historia prosta jak budowa cepa.
Zaczęło się od książki "Władcy Japonii" i historii dwóch braci, Yoritomo i Yoshitsune. I tak przyległ do mnie nick Yoshitsune, niestety nie na długo gdyż wiele stron USA wyrzucało komunikat o "przekleństwu" w nicku, tak więc trzeba było coś zmienić. Tak powstał Yoshi który niestety prawie zawsze był zajęty. Tak wyłonił się Yoshik. Yoshi plus pierwsza litera nazwiska.
Visenna - 07-04-2010, 19:26
Temat postu:
Mój obecny nick, Visenna, wcale nie wziął się z "Wiedźmina", jak by się mogło zdawać. W rzeczywistości wzięłam to imię z książki o średniowieczu, którą znalazłam w domu. Było tam wypisanych kilka imion żeńskich z tego okresu - jedno mi się bardzo spodobało, więc wzięłam. W oryginale zapis był przez "W"(pojawiła się też oboczna wersja, Wizenna), ale stwierdziłam, że wolę przez "V" i tak już zostało. Muszę przyznać, że długo szukałam w necie, czy była taka święta - znalazłam tylko zalążek artykułu w wikipedii o jakiejś zakonnicy i moje zmartwienie było wielkie, bo chciałam wciąć to imię na bieżmowanie. :P oj nieładnie, nie wolno kierować się tym, jak brzmi imię, tylko tym, co zrobił święty...
Dlaczego akurat ten? Zawsze interesowałam się średniowieczem, poza tym uważam, że ładnie brzmi i pasuje do mnie. Jak na razie nie mam ochoty go zmienić, więc jest dobrze. : )
Easnadh - 07-04-2010, 19:34
Temat postu:
Visenna napisał/a:
W rzeczywistości wzięłam to imię z książki o średniowieczu, którą znalazłam w domu.
Mogę prosić tytuł? :)
reiji777 - 07-04-2010, 21:22
Temat postu:
Mój nick pochodzi od imienia postaci z gry na ps2 "Namco X Capcom" (i tak pewnie nikt nie kojarzy) Reijiego, a te trzy siódemki to tak jakoś wyszły. Myślałem dać sobie na nick moją ksywę 'Marian', ale zmieniłem zdanie.
moshi_moshi - 07-04-2010, 21:28
Temat postu:
A szkoda, Marian to fajna ksywka i charakterystyczna! Na pewno byś się wyróżniał :)
reiji777 - 07-04-2010, 22:12
Temat postu:
Zawsze mogę zmienić ^_^ to żaden problem.

Edit:

Darn it... jednak nie da się
Norrc - 29-04-2010, 16:55
Temat postu:
Visenna, za każdym razem gdy czytam Twoje posty, wydaje mi się, że są moje ^^ Dlaczego? Visenna (Zmieniona dla zwiększenia oryginalności na Vissena), to nick, który towarzyszy moim WSZYSTKIM postaciom w RPG/MMORPG od wielu lat. Jest on tak zakorzeniony w moim umyśle, że używałem go nawet jako hasła w banku...

Tak więc, zawsze gdy Cię widzę, łezka mi się w oku kręci.
Tyreus - 12-05-2010, 01:16
Temat postu:
Mój nick pochodzi z gry "Zeus - Pan Olimpu" w którą kiedyś namiętnie grałem. Przy tworzeniu profilu można było wybrać jedno z kilkudziesięciu greckich imion i jednym z nich było właśnie "Tyreus". Któregoś razu przypomniało mi się podczas rejestracji na jakimś forum i tak już zostało:)

P.S. fajny temat:)
BoginiMarzeń - 23-07-2010, 18:57
Temat postu:
Uwielbiam marzyć, więc postanowiłam wymyslic cos oryginalnego i chyba mi się udało ;_)
Shinku - 11-08-2010, 16:18
Temat postu:
Mój nick to:

A) z japońskiego znaczy 'rubin' - rubiny są czerwone, a ja uwielbiam kolor czerwony , on jest jak odzwierciedlenie mojej duszy! ;D
B) jest to imię mojej ulubionej postaci z anime Rozen Maiden

http://forum.tanuki.pl/avgal/gallery_4512.htm#2061
Akai - 11-08-2010, 17:40
Temat postu:
Shinku napisał/a:
z japońskiego znaczy 'rubin' - rubiny są czerwone, a ja uwielbiam kolor czerwony , on jest jak odzwierciedlenie mojej duszy! ;D
.. to wyjaśnienie bardzo mi przypomina filler'a z Naruto Shippuuden'a z pewną postacią a imieniu Guren. Miała ciekawą moc tworzenia rubinów .. Bardzo ciekawa i delikatna bohaterka ; ) Co do koloru czerwonego - także bardzo go lubię, ale nie ze względu na jego symboliczne znaczenie miłości ..

akai_akumu tak szczerze .. to nie miałam pomysłu na nick ; ) a uczę się japońskiego, więc otworzyłam słownik i pierwsze dwa wyrazy, które mi się spodobały to były właśnie "akai", czyli czerwony i "akumu" - koszmar .. Jednakże, nie ma się czego bać ; )
Akasha - 17-09-2010, 00:24
Temat postu:
Akasha... lubię mitologię wampiryczną, cóż poradzić ;)
Sasayaki - 17-09-2010, 09:11
Temat postu:
Cytat:

Zainteresowałaś mnie, na tyle bym sprawdziła wikipedię... a tam żadnych wampirów. Tylko coś o hinduiźmie bla, bla... jeden z podstawowych żywiołów planu astralnego itd.

Przechodzę na angielską- jest! Tyle, że to nie mitologia a postać z powieści.

Nie zmienia to faktu, że słówko jest świetne :]
Caladan - 17-09-2010, 12:03
Temat postu:
Mój nick pochodzi z cyklu książek zwących się Malazan Empire. Caladan jest jednym z głównodowodzących sił powstańczych przeciwko Imperium Malazan. Jego przeszłość jest bardzo zagadkowa. Nie chce psuć zabawy, ale dam jeden tekst niżej. Do teraz zastanawiam się czy nie zmienić Caladana na Calandera, czyli połączenia Caladana z inną postacią tego cyklu Anomandera.

"Caladan Brood, leżący pod menhirem,
zwiastun zimy, w kurhanie, nie znający smutku...
...jego grobowiec odarto ze słów,
a w dłoniach, które miażdżyły kowadła...
...dzierży młot swej pieśni -
żyje, śpi tylko, ostrzeżcie więc bezgłośnie
wszystkich: nie budźcie go.
Nie budźcie go."
Valerain - 17-09-2010, 12:14
Temat postu:
Mój nick, wymyśliłam jeszcze za czasów kiedy grywałam w jakieś gry mmorpg i tak jakoś zostało.

Akasha napisał/a:

To była królowa wampirów z "Królowej Potępionych" z Kronik Wampirów Anny Rice. Interesująca postac, trzea przyznać :))
Akasha - 18-09-2010, 21:46
Temat postu:
Hihi :D Dzięki za wytłumaczenie, faktycznie powinnam była od razu napisać... A powiedziałam mitologia, ponieważ, wedle historii Kronik, Akasha była królową Egiptu jakieś 4 tysiące lat p.n.e. :) Stąd takie ujęcie sprawy :)

Caladan bardzo mi się podoba... A o serii nie słyszałam, czyjego autorstwa to jest? :)
Ryze - 20-09-2010, 23:45
Temat postu:
U mnie nick to sprawa dość prosta. Jest to nazwa jednego z bohaterów w pewnej MMORPG w którą ostatnio czasami pogrywam ;)
zombie_kitten - 21-09-2010, 00:02
Temat postu:
Caladan napisał/a:
Mój nick pochodzi z cyklu książek zwących się Malazan Empire. Caladan jest jednym z głównodowodzących sił powstańczych przeciwko Imperium Malazan. Jego przeszłość jest bardzo zagadkowa. Nie chce psuć zabawy, ale dam jeden tekst niżej. Do teraz zastanawiam się czy nie zmienić Caladana na Calandera, czyli połączenia Caladana z inną postacią tego cyklu Anomandera.

"Caladan Brood, leżący pod menhirem,
zwiastun zimy, w kurhanie, nie znający smutku...
...jego grobowiec odarto ze słów,
a w dłoniach, które miażdżyły kowadła...
...dzierży młot swej pieśni -
żyje, śpi tylko, ostrzeżcie więc bezgłośnie
wszystkich: nie budźcie go.
Nie budźcie go."

O to ciekawe :) Nie słyszałem o tym cyklu książek. Mi się Caladan wcześniej kojarzyło z Diuną, była to nazwa planety :)
Karai - 17-03-2011, 18:27
Temat postu:
Mój nick wziął się... *dramatyczne werble* z lekcji WF-u _^_
Podczas skoku wzwyż, zanim skakałam, wszyscy chłopcy: "Szczupakiem skacz, szczupakiem!", to ja im, że skoczę karasiem, pokonałam w tym najlepszego gościa z wf-u w mojej klasie i na cześć tego zwę się Karasiem ^^
A tu Karai bo tak.
Nina-Lazur - 23-03-2011, 10:33
Temat postu:
Mój nick wydaję się nieciekawy, ale jest już moją tradycją że pospisuje się w ten sposób w internecie (zawsze z żabą w awatarze). Sam nick pochodzi z powieści którą pisałam już 3 razy, za każdym razem zarzucając pisanie gdy coś nie grało w fabule. Główną postacią jest tam właśnie Nina-Lazur, która jest moim alterego ^_^

Btw czy mi się wydaje czy Malazan Empire to to samo co Malzańska Księga Poległych?
Keii - 23-03-2011, 10:42
Temat postu:
Nina-Lazur napisał/a:

Btw czy mi się wydaje czy Malazan Empire to to samo co Malzańska Księga Poległych?

To świat z tej powieści.
Athi - 23-03-2011, 15:25
Temat postu:
Nina-Lazur napisał/a:
(zawsze z żabą w awatarze)

A czemu akurat z żabą? :)
kenereri - 23-03-2011, 17:21
Temat postu:
Mój nick nie pochodzi z żadnego anime ani mangi. Próbowałam stworzyć sobie taki, którego nikt na pewno nie będzie miał. Kombinowałam, łączyłam, przekręcałam... Potem wpisałam do Wuja Gógl i nic się nie wyświetliło... Taki był mój cel ^3^
Nina-Lazur - 24-03-2011, 20:41
Temat postu:
-> Athi, bo żabki to takie sympatyczne małe stworzonka, dokładnie jak ja :). Po za tym od maleńkości lubię żaby.
Castiela - 29-03-2011, 18:45
Temat postu:
Mój nick... Używam go od niedawna, wcześniej to było Mariah007(z Beyblade), ale to daaawnooo, przez parę lat to Tajniaczka, przez krótki czas Futago, a teraz jest Castiela. Od anioła Castiela z Supernatural, którego kocham, ubóstwiam i w ogóle trele morele.^^
kokodin - 29-03-2011, 23:28
Temat postu:
Z racji, że trzeba od czasu do czasu napisać coś bez sensu, wypatrzyłem sobie ten temat.
Tak więc kokodin jest nickiem pochodzącym z mojego mocno poplątanego mózga. Powstał on na podstawie kilku czynników w okolicach roku 2002-2003.
Pierwszy czynnik to imię pewnego bohatera filmów since fiction Anakin Skywalker. Z jego imienia pobrano liczbę sylab i ostatnie dwie literki.
Początek pochodzi natomiast, jako skrót myślowy, bezpośrednio od moich nicków z gier. W grach o high score z 3 znakowym wisem było to xxl, 4 znakowym kura, natomiast we wszystkich dłuższych Kura XXL (lub ufo XXL).
Tak więc kokodin można tłumaczyć na "Wielki Gdaczący Skywalker".
Dodam, że w grach ze stajni Georga Lucasa, moje imię w grze zawsze było pełne, kokodin Skywalker. Imię kokodin jest pisane zawsze małą literą.
Jeśli chodzi o życie codzienne, obowiązuje nie kokodin a Sierści lub Pan Sierści. Natomiast w grach fpp występuję jako Pikaczu, w pokemonach i gta jako Bubbas.
Drużyna Wormsów "Krupasy" składa się z:
(generała)Kolbas
(kapitan)Krupas
(sierżanta)Krupin
(sierżanta)Krupun
(szeregowego)Kulpaser
(szeregowego)Kura
(szeregowego)XXL
(szarej eminencji)Psychol
VioletMeh - 31-03-2011, 15:40
Temat postu:
Pochodzenie mojego nicka jest w zasadzie bardzo proste:
Violet, od mojego ulubionego koloru.
Meh = ja.
Tak więc wychodzi fioletowa ja. ^ ^
Ot, i tyle.
Minori - 02-04-2011, 22:50
Temat postu:
Minori ?

Nick mój wziął się z .. hmm .. imienia Japońskiego, które występuje również w anime. (świetne połączenie) Ogólnie miałam zawsze duży problem z doborem nicku. Brałam najczęściej imiona ze znanych anime, ale stwierdzam, że było to mało oryginalne, a większość tych imion nie podobała mi się. Ale w końcu jest ! Minori - imię które spodobało mi się od pierwszej chwili. Kojarzy mi się z krwistą czerwienią .. podchodzącą pod szkarłat - nie wiem dlaczego, ale lubię takie kolory. W dodatku jedna bohaterka anime miała tak na imię i była ona bardzo pozytywnie niezrównoważona psychicznie - jak ja, więc dało mi to też dużo do myślenia .. no .. i zostało.
Szatanowa - 06-04-2011, 03:43
Temat postu:
Mój nick to w zasadzie nie jest moim dziełem... Wystarczył mój "uroczy" charakter, ta obca forma życia na mojej głowie, którą zwę włosami i moje nazwisko, żeby znienawidzony przeze mnie (z wzajemnością) "kolega" z klasy zaczął na mnie wołać "Szatanowa", co przyjęło się w całej szkole i choć teraz to urocze przezwisko skrócono do samego "Szatan" (na lekcji religii patrzą na mnie teraz częściej niż na katechetkę, wystarczy że padnie słowo "diabeł" lub właśnie "szatan"), to ja się przywiązałam do wersji pierwotnej, która jest skądinąd oryginalna i już jej używam.

Na portalach społecznościowych, czatach, czy nawet w komunikatorach internetowych używam też nick'a "Miyuki", czyli po prostu japońskiego imienia, które zapożyczyłam (no co za niespodzianka) z anime. Jednak nie z popularnego "Lucky Star", bo gdy zaczęłam używać tego imienia, nawet nie wiedziałam o istnieniu tej serii, tylko z cukierkowego yuri "Strawberry Panic", którym swego czasu byłam zafascynowana.

EDIT: Ja się zawsze rozpiszę o.O
rockmetalboy - 06-05-2011, 16:29
Temat postu:
Rockmetalboy - bo słucham rocka i metalu i nie jestem jeszcze do końca ?dorosły?

DmtGhosT - nie mam pojęcia.
Aleksa - 12-05-2011, 14:18
Temat postu:
Aleksa - w sumie tak sobie imie skróciłam i tak wyszło. Proste ;D
nmrc - 12-05-2011, 15:17
Temat postu:
nmrc, skrót od nomercy. Bez przebaczenia - moje motto życiowe.
Vodh - 12-05-2011, 17:33
Temat postu:
Przebaczenie to forgiveness. No mercy znaczy bez litości. Jestem bardzo ciekaw, mógłbyś doprecyzować, które z tych dwóch jest Twoim mottem życiowym?
nmrc - 12-05-2011, 18:48
Temat postu:
Mój błąd faktycznie, bez litości. Ale oba idealnie pasują. Byle do przodu po trupach.
Sasayaki - 12-05-2011, 18:58
Temat postu:
nmrc napisał/a:
Mój błąd faktycznie, bez litości. Ale oba idealnie pasują. Byle do przodu po trupach.

Wypowiedź pasuje do avatara.
wukuwu - 20-05-2011, 08:22
Temat postu:
moje nicki zawsze byly dlugie i skomplikowane dlugo dlugo nad tym siedzialem zanim wpadlem na cos co nie bedzie bardzo kulo mojego oka
wkoncu po wielu za i przeciw zdecydowalem sie na wukuwu
oznacza on w zasadzie niewiele
stworzony z wyjscia ewakuacyjnego o godzinie 4 nad ranem w pracy ^^
nie pytajcie jak na to wpadlem bo sam nie wiem
moshi_moshi - 20-05-2011, 12:28
Temat postu:
wukuwu, ładnie proszę o duże litery, przecinki, kropki i znaki polskie... Nie chciałabym kasować twoich postów.

wukuwu - 20-05-2011, 12:34
Temat postu:
hai hai. Od teraz będę się starać z całych sił jednak !
Szczerze przyznam lepiej idzie mi pisanie w języku angielskim niż polskim.
Tren - 20-05-2011, 15:38
Temat postu:
wukuwu napisał/a:
Szczerze przyznam lepiej idzie mi pisanie w języku angielskim niż polskim.

Z tego co wiem angielski TEŻ zawiera interpunkcję. ;p
wukuwu - 20-05-2011, 17:46
Temat postu:
Z tego co mi zię wydaje. Mniej! !!! dużo dużo mniej. Obiecuję poprawę.
buczo - 30-05-2011, 18:53
Temat postu:
hehehe Mój nick to nic nad zwyczajnego, pamiętacie morzę reklamę fanty gdzieś z przed pięciu lat? tam ogórkiem po dżungli? tam właśnie pada tekst "pijta fanta bądź bamboocha" czy coś takiego. Kumple stwierdzili że idealnie pasuje do tej reklamy i zaczęli mnie tak nazywać, z czasem przekształciło się to w Buczo i tak to jak na razie pozostało, teraz to nawet bardziej do nazwiska pasuje hehe;)
wukuwu - 01-06-2011, 02:57
Temat postu:
Mnie Buczo kojarzy się z czarnym charakterem z Desperado, tylko tamten był Butcho ^^
Headless - 06-08-2011, 12:56
Temat postu:
Od razu rozwiewam wszelkie wątpliwości; mam głowę. ^^ A nick to pierwsze co mi do niej wpadło, gdy pomyślałam "to musi być coś z DRRR". Wiadomo, Celty, Headless Rider.
Żadna filozofia :D
Assin - 06-08-2011, 16:45
Temat postu:
Assin nic szczególnego pochodzi od Assassin i używam go od podstawówki... Wzięło się od Assassinów z Twierdzy Krucjaty. :)
Kirivia - 06-08-2011, 21:33
Temat postu:
Kirivia.. Nick wymyślony na potrzeby rejestracji do gry ;D tak jakoś samo przyszło..;P
alternatywy:
Mika - skrót od Mikala, nicku wymyślonego przeze mnie w wieku bodajże 10 lat
Nevaris/Noramys - wymyślone częściowo przeze mnie, używane w przypadku gdy np. Kirivia już istnieje (plagiat albo po prostu mam konto i nie pamiętam hasła).
Madoko_MJ - 07-08-2011, 14:20
Temat postu:
Nevaris mi się podoba : D

Mój nick Madoko powstał tylko z braku lepszych pomysłów i jest japońskim odpowiednikiem mojego imienia + zmieniona ostatnia litera z "a" na "o". < oprócz tego dodałam swoje inicjały , ale to już na rzecz poczty internetowej xp>
Na co dzień znajomi już tak od ok 4 lat mówią do mnie "Maj" (jakby moje pełne imię było nie wiadomo jak długie xD) No ale tak jakoś już się przyzwyczaiłam ^ ^ i mi to nawet pasuje.
Loko - 13-08-2011, 00:06
Temat postu:
Prawie wszyscy znają mnie pod dwoma nickami. O ile z odmianą Liścia nie ma problemów, to z głównym już są. Otóż:

M: Loko
D: Loka
C: Lokowi
B: Loka
N: z Lokiem
Ms: o Loku
W: Loko!~

Innymi słowy, odmieniamy to jak słowo "lok".

Wiem, że temat jest średnio odpowiedni, ale uznałem, że ta krótka informacja nie zasługuje na osobny, a ten jest jako tako zbliżony. I tak pewnie większość nie zwróci uwagi albo nie zapamięta, ale warto spróbować.
Luik - 23-08-2011, 01:14
Temat postu:
Skąd się mój nick wziął? Sam nie wiem. Jeśli mnie pamięć nie myli to w odległej prehistorii (czyli pewnie z 8-9 lat temu) w jakiejś grze trzeba było wpisać swój nick przy zakładaniu swojego profilu, ale mógł mieć on tylko 3 litery. Wtedy wpisałem Luk (od mojego imienia). Jakiś czas potem w innej grze, w której już nie było ograniczenia też chciałem wpisać Luk, ale się pomyliłem i wpisałem Luik. I tak zostało. Niezbyt porywająca historia, co?
byczusia - 31-10-2011, 20:05
Temat postu:
Byczusia- pamiętam jak miałam gdzieś te 13 lat i była moda na epulsa. Więc ja tak sobie myślałam jaki tu by sobie nick wymyślić? Nie lubię robić sobie nicków pt. imię+rocznik, ew. jakieś cyferki, czy nazwa postaci skądśtam(chociaż czasem co do tego drugiego bywają wyjątki)- no i wymyśliłam byczusia, gdyż mój znak zodiaku to byk, więc stąd mój nick
Tirisfal - 01-11-2011, 21:53
Temat postu:
No a ja jestem człek leniwy więc po prostu wziąłem nick z książki. Można też go spotkać w grze. Pierwszej osobie która mi na PW napisze skąd jest i co oznacza stawiam piwo - ale tylko na terenie Wrocławia ;)
Smk - 01-11-2011, 22:41
Temat postu:
Lokacja WoWowa o ile pamiętam. Pełne jesieni, zawsze.
Tirisfal - 02-11-2011, 02:52
Temat postu:
Pisać na PW primo - secundo nie, choć blisko
Vodh - 02-11-2011, 03:13
Temat postu:
Ciekawy nick :) Jeżeli to faktycznie coś znaczy, to podziel się znaczeniem i źródłem informacji jeżeli możesz - jak nie chcesz psuć swojego małego 'konkursu' to może być PW.
Makuś - 13-11-2011, 16:44
Temat postu:
Makuś od makoto czyli prawda tak nazwała mnie koleżanka i tak zostało :)
Amadeo - 27-01-2012, 12:14
Temat postu:
Mój nick pochodzi od takiej jednej postaci anime, która jest ale gdyby jej nie było to nie byłaby żadna strata dla anime, dlatego jakoś przypasowało mi jej imię :D
Naja - 28-01-2012, 21:59
Temat postu:
A moje zwyczajne Naja... Po prostu tak na mnie wszyscy mówią. Mam za długie imię ;D
Silla - 28-06-2012, 00:45
Temat postu:
Kilka lat temu czytałam książkę, której bohaterka miała na imię Rapsodia. Spodobało mi się, podchwyciłam, zarejestrowałam się tak na innym forum. Potem w czasie rozmowy na SB ktoś Rapsodię przekręcił na Rapsillę, a potem skróciłam to na Sillę. Dopiero po dłuuugim czasie dowiedziałam się, że Silla to jedno z Trzech Królestw Dawnej Korei xD
Kaitek - 29-06-2012, 20:25
Temat postu:
No cóż... Lubię śpiewać a, że moja koleżanka lubi vocaloidy, a szczególnie Kaita to nazwała mnie Kaitkiem od śpiewania~~
Ender - 24-10-2012, 11:18
Temat postu:
Z bardzo dobrej książki SF, która niestety ma być niedługo zekranizowana ;)
VeParadox - 11-01-2013, 11:22
Temat postu:
od zawsze tak mnie nazywają... to przejaw mej pychy i analizy niezrozumiałości ludzkiej na me wypowiedzi.
Raizel - 02-02-2013, 15:24
Temat postu:
Mój wziął się ze świetnej mangi jaką czytałem (mało ich czytałem ;d) nosi tytuł Noblesse,
a jej główny bohater Cadis Estrama Di Raizel
Cierpa - 02-02-2013, 17:21
Temat postu:
Mój nick? Od nazwiska... a pseudonim na Youtube został wymyślony na szybko, gdyż mój główny nick był już zajęty... Pomyślałem sobie o moim braku doświadczenia w kwestii nagrywania filmów na YouTube, więc nazwałem się tak jak widać xD
Raczej nie zmienię na Advanced/Skilled PeL ;)

Avatar to profil Wakabayashi Genzo, którego podziwiałem od szczeniaka xD
Lycoris - 17-06-2013, 18:11
Temat postu:
Hm...Mój nick to nazwa pewnego, czerwonego kwiatka. I z racji tego, że bardzo mi się spodobał + był powiedziany w mandze Kuroshitsuji to...od jakiegoś czasu właśnie nim się posługuje. I myślę, że tak zostanie. W każdym razie mam nick zapasowy, gdyby co ^^
dayashita23 - 04-08-2013, 11:25
Temat postu:
mój nick jest zjapońszczoną wersją nicka dayser czyli (daj ser) :P
Marlow - 05-08-2013, 00:04
Temat postu:
Marlow. Od nazwiska Charles'a Marlow'a, alter ego Josepha Conrada (właściwie Józefa Korzeniowskiego), pisarza i żeglarza żyjącego na przełomie XIX i XX wieku.
Marlow to żeglarz i narrator, a także uczestnik wydarzeń przedstawionych w książkach Conrada. Kilka z nich (jak na przykład "Jądro Ciemności" czy świetny "Lord Jim") część z Was pewnie zna.
W każdym razie jest to jeden z moich ulubionych bohaterów literackich. A poza tym jego nazwisko fajnie brzmi. ;]
Maru - 19-09-2013, 21:08
Temat postu:
Mam na imię Marta,kiedyś <może nadal mam> bzika na punkcie Naruciaka to był Maruciak a ,że mi się to znudziło to skróciłam do Maru.
JuggernautDrive - 07-10-2013, 16:12
Temat postu:
JuggernautDrive od mocy Boosted Gear i Divine Dividing z High School DxD oczywiście jak ktoś oglądał owe Anime albo czytał Mange wie o co chodzi ;D

Raelam - 30-11-2013, 18:28
Temat postu:
Mój nick nie ma niestety ciekawej historii. Potrzebowałam go do gry i to było pierwsze co wpadło mi do głowy. No i tak zostało ;D
nokiototo - 19-02-2014, 18:46
Temat postu:
Będę oryginalna. Nie miałam pomysłu na nick, to sobie go wygenerowałam na stronie Benkyo xD
RabbitD - 14-03-2014, 19:39
Temat postu:
Nick zainspirowany jedną z moich ulubionych mang ;p
Koara-chan - 08-09-2015, 13:46
Temat postu:
:)
anajo - 12-05-2016, 12:46
Temat postu:
Mój nick jest miksem imienia i nazwiska. I pasuje do mnie :)
kowalskianna11 - 20-09-2016, 12:08
Temat postu:
Mój nick to moje nazwisko i imię :)
firiwifi - 18-01-2017, 10:14
Temat postu:
Mój nick został wymyślony po tym, jak miałem problemy z WiFi :P
Taro-chan - 06-07-2017, 17:54
Temat postu:
Na wikipedii patrzyłem męskie japońskie imiona i Taro mi sie spodobało i potem dodałem chan

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group