Altruista napisał/a: |
Co to jest to Miso i Udon? |
A dziękuje Enevi za wyjaśnienia, ale wykorzystam jeszcze twoją osóbkę i dopytam. |
Enevi napisał/a: |
-Okonomiyaki (cudo ^___^) |
Paweł napisał/a: |
czy ma podobny smak do czegoś co jest znane w Polsce? |
Co to jest Yakitori i Tonkatsu? Przynajmniej się człowiek czegoś nowego dowie. |
Zegarmistrz napisał/a: |
Drugie to wieprzowina, zdaje się, że jest otoczona ciastem i ugotowana w oleju, jak frytki. |
Paweł napisał/a: |
Chodziło mi o Taiyaki |
moshi_moshi napisał/a: |
Bardzo często występuje też dango i ich odmiana? anko. |
Beryl napisał/a: |
Zegermistrzu, a może jakiś artykuł o tych wszystkich śmiesznych zabaweczkach do robienia bento? |
Gdyby ktoś oglądając anime (obojętnie jakie) natknął się na scenę, w której pojawiają się obrazki:
- gotowania - przyrządzania potraw - gotowych potraw - jedzenia czegokolwiek prosiłbym go o zrobienie screena i wysłanie do mnie. |
Cytat: |
ja to bym se spróbował kulki ryżowe ;-] |
Sasayaki napisał/a: |
A ja chciałabym wiedzieć jak oni robią te "zawijane" omlety. |
Czyli mogę chyba użyć wędzonego łososia? |
Ja robiłam z ryb wędzonych i grillowanych- pstrągów, łososi, szczupaków, nawet śledzia. Nie było tró, ale za to smaczne. W ogóle surowej bym nie polecała, chyba, ze z własnego stawu |
Chyba masz rację Eire... ponoś w takiej pandze można znaleźć cały układ pierwiastkowy... |
Takoyaki czyli te kulki z ośmiornicy jedzone na festiwalach w Anime. |
To wiem, ale radziłabym zająć się czymś co nie wymaga specjalnego oprzyrządowania. Takoyaki to jedzenie raczej straganowe... typu zapiekanka i potrzebna jest specjalna tacko-patelnia. |
Dorayaki - składniki
3 jajka 3/4 szklanki cukru pół łyżeczki sody do pieczenia 3 łyżki wody 1 szklanka przesianej mąki olej roślinny do smażenia Nadzienie - pasta anko: 250 g czerwonej fasoli 2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli Dorayaki - sposób przygotowania Jak przygotować ciasteczka Dorayaki? Zacznij od przygotowania nadzienia - pasty anko. Do głębokiego garnka wlej wodę i wsyp fasolę. Postaw na duży ogień i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz o połowę ogień i gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź. Włóż z powrotem fasolę do garnka i dodaj około 4 szklanki wody. Gotuj na średnim ogniu aż do momentu wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj fasole przez około godzinę lub do momentu, gdy zmięknie. Następnie odlej większość wody. Dodaj cukier, sól i gotuj do momentu odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia. Teraz możesz przystąpić do przygotowywania ciasteczek. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i dokładnie roztrzep. Rozpuść sodę w wodzie i dodaj do jajek. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Podgrzej patelnię i dodaj odrobinę tłuszczu. Nabierz trochę ciasta, uformuj okrągłe ciastka i połóż na patelnię. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, obróć ciasto. Powtarzaj to aż do uzyskania 8 ciastek. Zostaw do ostygnięcia. Następnie ciasteczka połącz w pary. Na jedną połówkę nałóż wcześniej przygotowaną słodką pastę anko i przykryj drugą połówką. Delikatnie ściśnij brzegi połówek, aby się ze sobą połączyły. Japoński deser - Dorayaki podawaj z herbatą Lipton Asian Temple, która wzbogaci smak deseru i urzeknie każdego gościa na Twoim przyjęciu... Lipton Asian Temple to delikatna zielona herbata połączona z płatkami róży i fiołka. Kompozycja ta uchwycona w torebce piramidce pozwoli odkryć przyjemność urzekających smaków Azji. Smacznego! |
peki napisał/a: |
Genialny temat i świetne artykuły w czytelni Zegarmistrzu! Tylko jak to sie stało że dopiero wczoraj zauważyłem ten temat... |