Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Ankieta |
Czy uważasz, że lepiej puścić wolno winnego, niż skazać niewinnego? |
Tak |
|
96% |
[ 31 ] |
Nie |
|
3% |
[ 1 ] |
|
Głosowań: 32 |
Wszystkich Głosów: 32 |
|
|
|
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-06-2007, 20:02 Ankieta
|
|
|
Taka sobie ankietka, kontynuująca światłą tradycję spamtopików. Ciekawi mnie Wasza opinia na temat tej zasady prawnej.
EDIT: Dodałem podtytuł, aby było wiadomo, o czym jest ankieta, nie otwierając jej. Tilk |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 26-06-2007, 20:44
|
|
|
Tak.
Jeżeli nie da się przekonująco udowodnić winy, lepiej puścić przypuszczalnie winnego niż zaryzykować ukaranie niewinnego.
Tym bardziej, jeśli kara ma być surowa (a być powinna).
Inna sprawa, jakie dowody i jakie metody śledcze winne być dopuszczalne. Mamy na tym polu potworne dziury w niestosownych miejscach. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 26-06-2007, 20:57
|
|
|
Tak.
W przeciwnym założeniu może dochodzić do absurdów w rodzaju "niewinny? Nie szkodzi, wymuśmy przyznanie się do winy, bo zaniżymy statystyki/nie dostaniemy premii". A, powiedzmy sobie szczerze, do takich absurdów dochodziło i najpewniej nadal dochodzi... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 26-06-2007, 21:06
|
|
|
Cytat: | Mamy na tym polu potworne dziury w niestosownych miejscach. |
Bo ja wiem? Przy wszystkich reformach prawa karnego, akurat ten dział pozostawiano bez większych zmian, wychodząc zapewne z założenia że to co jest, wystarczy. Gdzie Twoim zdaniem są te dziury?
Cytat: | A, powiedzmy sobie szczerze, do takich absurdów dochodziło i najpewniej nadal dochodzi... |
Niestety masz rację. Co prawda to margines, jednak sam miałem do czynienia z takimi sprawami. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 26-06-2007, 22:03
|
|
|
Tak. Tym bardziej im ostrzejsza grozi kara. Pomyłki, jak wiadomo, się zdarzają - trzeba więc możliwie minimalizować szansę ich wystąpienia. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 26-06-2007, 22:25
|
|
|
Tak.
Pomyłki rzecz ludzka, naciąganie dowodów i wymuszanie zeznań też się zdarzają. Jeśli nie ma pewności co do winy, a kara jest z najwyższych, to lepiej puścić domniemanego winnego, niż skazać niewinnego. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 27-06-2007, 00:03
|
|
|
Teukros napisał/a: | Gdzie Twoim zdaniem są te dziury? |
Chociażby kwestia prowokacji policyjnej, najskuteczniejszej, a wciąż niemal nie stosowanej u nas.
Po drugie, kwestia dowodów z przesłuchań wspomaganych farmakologicznie. Tu IMO wzorcowe rozwiązania ma Izrael, który dopuszcza takie metody, jednak jako dopuszczalne uznaje jedynie ujawnione tą drogą dowody materialne.
Innymi słowy, można tam podejrzanego o morderstwo zamknąć i napompować prochami, aż wszystko opowie; jednak w sądzie nie będą dopuszczalne zeznania, a jedynie znalezione w efekcie takiego przesłuchania dowody materialne, np. ślady odnalezione na miejscu ukrycia zwłok, czy same zwłoki. Zapobiega to pokusie wymuszania przyznania do winy.
Niestety, członkowstwo w eurosojuzie wyklucza tak zdroworozsądkowe podejście...
Po trzecie, kwestia dokumentowania. Np. najprostsza metoda uniknięcia mandatu, to zażądać świadectwa homologacji i normalizacji wideoradaru, albo radaru i zegarka (godzina wystawienia!) użytych przez policjanta, przez GUM... czysta paranoja. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-06-2007, 00:25
|
|
|
Tak. Możliwość skazania niewinnego i przyzwalanie na taką okazję to zwyczajnie ingerowanie w wolność człowieka, a więc chyba jeden (jeśli nie największy) z największych błędów, jakich dopuszcza się ludzkość wobec siebie samej. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-06-2007, 08:28
|
|
|
Chyba Tak.
Przy plusach i minusach jednego i drugiego, więcej "plusów dodatnich" ma jednak domniemanie niewinności. Aczkolwiek tylko wtedy, kiedy towarzyszyć jej będzie wystarczajaco skuteczny system kar. |
|
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 27-06-2007, 09:45
|
|
|
Tak.
Wypuszczenie winnego z braku dowodów może uchodzić za pomyłkę, a skazanie niewinnego to już czysta niesprawiedliwość i to bardzo silne odczuwana przez takiego podejrzanego. Oczywiście w przypadku wypuszczenia winnego cierpieć bedą ci, którym wyrządził krzywdę, poza tym może narobić jeszcze wiecej zła...to jest ta zła strona, ale nie można pozwolić, żeby unikanie takich pomyłek kosztowało kogoś niewinnego lata życia, to by był absurd. |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-06-2007, 09:50
|
|
|
Oczywiście, tak. I jak sądzę, wszyscy tak odpowiedzą. Tyle tylko, że to działa w teorii. W praktyce "opinia publiczna" wie doskonale, kto jest winny i jeśli sąd wypuści jakiegoś mordercę/ubeka/aferzystę z braku dowodów, to się podnosi wrzask i wezwania do linczu, połączone z uwagami o niekompetencji organów ścigania. Argumentu, że sąd nie znalazł dość dowodów, żeby orzec winę, a w związku z tym musiał się trzymać domniemania niewinności, nikt wtedy nie słucha. Tym bardziej, im bardziej sprawa jest poważna - typu, bo ja wiem, gwałt i morderstwo, albo pedofilia. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 27-06-2007, 10:06
|
|
|
Tak. Istnieje jednak spora ilość ALE...
1) Zawsze będą przypadki skazanego niewinnego. IMO w interesie wszystkich stron leży jak najsurowsza kara połączona z jak najmniejszym czasem odsiadki. Można zrekompensować ubytek na zdrowiu i wyleczyć, przynajmniej w jakimś stopniu. Straconego czasu natomiast jeszcze nikomu nie udało się cofnąć i nieprędko sie uda.
2) Prawdą jest, że społeczeństwo i tak samo potrafi wymierzyć karę, niekoniecznie fizycznie. Tak więc domniemanie niewinności do pewnego stopnia jest fikcją samo w sobie.
3) Wymuszanie przyznawania się do winy zawsze będzie występować i wyeliminować się tego nie da, ponieważ z zasady ciężko coś takiego udowodnić a nie można wierzyć we wszystko, co mówi oskarżony (ma prawo kłamać we własnej obronie).
4) Wymienione przez totema szpary w przepisach. Doprowadzają one sytuację na skraj absurdu. |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 27-06-2007, 12:29
|
|
|
Zdecydowanie tak. Nie można ryzykować, że niewinny człowiek spędzi połowę swojego życia w więzieniu, z drugiej strony należy robić wszystko żeby uniknąć wypuszczania na wolość autentycznych przestępców (nie mam na myśli niewystarczających dowodów, ale np. błędy proceduralne, niedopatrzenia). |
|
|
Arashino Shiro
władająca czasem...
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 27-06-2007, 13:21
|
|
|
tak. argumenty są w pierwszych dziesięciu postach. nie chcę powtarzać wypowiedzi innych. po prostu zgadzam się z nimi. |
_________________ Żyj póki możesz, bo każdy twój dzień może być twoim ostatnim... |
|
|
|
|
Luna
Gdzieś tam...
Dołączyła: 25 Lis 2006 Skąd: dom mój tam, gdzie serce me Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 27-06-2007, 16:40
|
|
|
Moim zdaniem logiczne powinno być, że jeśli nie można postawić czystego zarzutu, to jak można skazać taką osobę? Ale nie wiem, czy powinno tak po prostu się ją ( osobę ) wypuścić. |
_________________ Leżę i czekam aż zło przeminie, jak nie przeminie... Poleżę jeszcze...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|