| Co takiego mają stare gry, czego nie mają te nowe? |
| Wersja do druku |
Szaman Fetyszy 
Epic One

Dołączył: 07 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 20-07-2005, 18:22
|
|
|
Lubię wracać do starych gierek choćby dlatego że pamiętam jeszcze czasy atarynki. Faktycznie klasyki mają w sobie to coś czego brakuje wielu nowszym produkcjom. Perełek które zapadają w pamięć też jakoś więcej było za dawnych czasów. Może dlatego że wiele było do wymyślenia? XD
Pamiętam także że wiele starych gier się "lizało przez szybę" czytając recenzje w takim TS czy innym SS bądź Gamblerze. Patrzyło się na screeny, a samej gierki za żadne skarby dostać nie można było. Obecnie już jest łatwiej - jest net i emulatory (cieszyłem sie jak dziecko gdy dorwałem Chaos Strikes Back :P).
I na pewno nieraz bedę wracał do staroci. |
|
|
|
|
 |
Pixa 
Bu de bu ai

|
Wysłany: 14-05-2007, 01:30
|
|
|
| tilk napisał/a: | Niestety, twórcy dzisiejszych gier często zapominają, że nowoczesna oprawa jest środkiem, a nie celem samym w sobie. Powstają przez to gry, które może i zachwycają oprawą, ale poza tym nie prezentują sobą niczego. Znakiem dobrej gry są dopracowane elementy poza oprawą - nietypowy pomysł, grywalność, dobrze poprowadzona fabuła. Słabe gry żyją co najwyżej rok od wydania, dobre gry tworzą wokół siebie społeczność graczy, którzy często grają w nią nawet po dziesięciu lub więcej latach od pojawienia się jej na rynku.
|
otoz to ^^
wg mnie top3 hitow ever:
-starcraft
-counter strike
-pro evolution soccer |
|
|
|
|
 |
Grisu 

|
Wysłany: 17-05-2007, 22:10
|
|
|
Witam!
Na wstępie chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post :]
Moim zdaniem w owej "magi" starych gier chodzi głównie oto ze są to gry , mozna powiedzieć , naszej młodości :) , dla mnie np. jedną z "najlepszych" gier jest Red alert 2 , albo cała reszta serii command & conquer ( bez generals) głównie dlatego ze pamiętam jakie kiedys wzbudzało emocje granie u kumpla w pierwsze C&C ,oglądanie tych kilku pixeli robiących za czołg , człowiek był młodszy ( 12 lat :] ) to wszystko odbierał inaczej . Tak samo Diablo 1 , była to pierwsza gra w którą grałem i pewnie nieraz z przyjemnością do niej wrócę (chociaz trzeba przyzac ze nic szczególnego sobą nie prezentuje , ale ma ten "klimat"). Sądze ze za kilkanaście lat ludzie będą z sentymentem wracać do dzisiejszych "superprodukcji" typu Oblivion czy Gotchic 3 zachwalając ich wspaniały klimat itp. |
|
|
|
|
 |
Pixa 
Bu de bu ai

|
Wysłany: 17-05-2007, 23:53
|
|
|
| co prawda to prawda ^^ blizzard ma talent do robienia gier... najnowszy tytul juz wkrotce ^^ |
|
|
|
|
 |
ByTheWay 
???

|
Wysłany: 18-05-2007, 01:02
|
|
|
Heh, ja to się w Final Fantasy 8ce zakochałem od momentu jak zobaczyłem tą grę u kolegi na PS1:p Po prostu klimat, fabuła, grywalność i jak na tamte czasy bardzo ładne przerywniki filmowe podbiły moje serce. Dalej też pamiętam Warcrafta II, jak dla mnie nawet fajniejszy był od III, miał w sobie to coś, czego III już nie ma. Do tego dochodzi oczywiście Counter i Diablo II ( pierwsza gra online, jeszcze na modemie o zabójczej prędkości 32 kb/s xD ) .
Co do Blizzarda i ich talentu. Faktycznie coś w tym jest, ale mój szacunek do tej firmy bardzo spadł po tych 2 latach z kawałkiem jak pykałem w WoW'a ( możliwe, że niedługo znowu zacznę, ale nie zmienia to faktu, że Blizzard mnie zawiódł ). Patrząc na to, jak bardzo są oni pazerni i wykorzystują naprawdę każdy możliwy chwyt, żeby wyciągnąć od gracza więcej kasy oraz to jak bardzo słuchają uwag graczy i jak świetnie funkcjonuje ich technical support to naprawdę można się załamać. W danej chwili równowaga między klasami w WoW'ie leży i kwiczy, a Blizzard ma od dawna gdzieś propozycje graczy. Dodajmy do tego fakt, że nie raz to gracze radzili sobie z problemami technicznymi wcześniej niż team Blizza. |
|
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-05-2007, 09:14
|
|
|
O Bogowie, Ósemka czy Diablo II to stare gry...faktycznie, co by patrzeć...
Dla mnie jest to czesto kwestia nostalgii, przyjemngeo powrotu do tego w co grało się kilka lub kilkanaście lat temu, albo tez o czym ejdynie czytało się w magazynach - bo były sobie kiedyś czasy, drogie dzieci, kiedy mając jeden komputer nie można było zagrać w każdą grę komputerową, która wychodziła.]
A poza tym, niekiedy są zwyczajnie lepsze. FF IV czy V biją na głowę trudnością części na PS2. FF VI fabularnie łomocze FF VII (o X-XII nie wspominając). Harpoon stopnie realizmu niszczy 90% współczesnych quasistrategii. |
|
|
|
|
 |
BOReK 
Kierownik

|
Wysłany: 18-05-2007, 09:57
|
|
|
| Grisznak napisał/a: | | Harpoon stopnie realizmu niszczy 90% współczesnych quasistrategii. |
Ooo, Grisz prawdę mówi ^^. Ta gierka służyła mi kiedyś za encyklopedię, bo na Amidze wieszała się przy wyskoczeniu pierwszego kontaktu i w sumie można było tylko przeglądać jednostki. Warto by zobaczyć którąś z nowszych części. |
|
 |
Keii 
Tsunderemo©

Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 18-05-2007, 10:00
|
|
|
| Harpoon... Kiedy toto miałem na PCta, za nic nie wiedziałem, jak się za to ugryźć. Brrr >_< |
_________________ Blah blah dreams blah. |
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-05-2007, 10:25
|
|
|
| Keii napisał/a: | | Harpoon... Kiedy toto miałem na PCta, za nic nie wiedziałem, jak się za to ugryźć. Brrr >_< |
Nic dziwnego...część druga na PC miała instrukcję liczącą ok 200 stron. Tłumaczyliśmy to z kumplami dość długo.
A z tego co widzę, ostatnia wersja ukazała się w zeszłym roku. |
|
|
|
|
 |
Ari 
Livin' la Vida Loca

|
Wysłany: 18-05-2007, 11:19
|
|
|
ja wcale nie uważam że stare gry są jakoś uprzywilejowane pod względme gamepleyu wobec obecnych produkcji. Owszem niektóre założenia sa wykorzystywane do dziś i poznanie ich prekursorów to fajna sprawa, jednak bez ciśnień- cały czas wychodzą produkcje zrywające kask (np teraz męcze Okami, które jawnie przewyższa Okarynę Czasu- mimo całego mego uwielbienia do pierwszej trójwymiarowej Zeldy, i jej przełomowości).
jest parę gier ponadczasowych, które są niejako 'lekturą obowiązkową' dla fanów, do dziś będacych w czołówce co jednak nie znaczy że stare gry przewyższają nowe i mają 'to cos'.
16bitowe części Mario są ciągle rewelką ale nie taką żebym zaczął biadolić na Ratcheta, Jaka czy Sly'a, Street fighter 2 i Mortal Kombat to klasyki z fajnym klimacikiem ale nie da się przesiedzieć przy nich tyle czasu co przy Soul Calibur etc. itd. itp.
najmniej zestrzały się rpgi i strategie, ale to dlatego że w pierwszych najwazniejsza jest cały czas historia (więc FF6 i za 10 lat będzie kąskiem i za 20) a w drugich autorzy już chyba nie wiedzą w jaką stronę iść i co tu dodać. |
_________________ http://peacegrenade.wordpress.com/ |
|
|
|
 |
Ysengrinn 
czwartkowy bóg

Dołączył: 11 Maj 2003 Skąd: Pruszków, gdzie kończą się Reguły Status: offline
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 18-05-2007, 11:48
|
|
|
W strategiach (RTS-ach konkretnie) można dodać jeszcze mnóstwo rzeczy, postarać się bardziej zasymulować realizm, eksperymentować ze zdobywaniem doświadczenia i elementami RPG. Tylko twórcy są baaardzo ostrożni i większość pary idzie w superduper grafikę.
Sporo ciekawych pomysłów wprowadzili do Dawn of War, choć nie ustrzegli się i błędów
(zasobami są punkty strategiczne, które się przejmuje i dostaje z nich "rekwizycję", nieprzerwanie i stopniowo; niestety nieskończone zasoby oznaczają, że wszystko rozstrzyga się na samym początku rozgrywki - kto uzyska przewagę musi już tylko posyłać kolejne fale posiłków aż przeciwnik pod nimi utonie). Generalnie dużo jeszcze jest do zrobienia, pytanie brzmi, czy twórcy gier zdają sobie z tego sprawę (ja mam szajbę na punkcie historii wojskowości, więc pomysłów miałbym sporo, gorzej oczywiście z realizacją;p). |
_________________ Then give me one of those large enough to ride.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|