Szaleństwo w anime/mandze |
Wersja do druku |
NecroMac
Biri biri!
|
Wysłany: 13-09-2012, 15:21 Szaleństwo w anime/mandze
|
|
|
Yo, zna ktos moze postacie w anime/mandze które z normalnych ludzi, stają się mordercami i/lub wpadają w obłęd?
Interesują mnie motywy prowadzące do powstania takowych charakterów, jakie czynniki i wydarzenia spowodowały przełamanie tego tabu. |
|
|
|
|
|
Silla
małe i wredne
|
Wysłany: 13-09-2012, 18:26
|
|
|
Pierwsze, co przychodzi mi do głowy to Higurashi. Tam było świrów do wyboru, do koloru. |
_________________ Dziwactwo rzecz względna.
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 13-09-2012, 21:34
|
|
|
Naruto?
Soul Eater? |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 13-09-2012, 22:20
|
|
|
...School Days, jako przejaskrawiony i anormalny przykład, choć w 100% celny. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 13-09-2012, 22:38
|
|
|
Neon Genesis Evangelion, rzecz jasna. "Główny zły" z Akiry też by się nadał. W Berserku głównemu bohaterowi czasem odpieprza, ale to chyba jednak nie to. W Cossette no Shouzo zabawa z duchem siada bohaterowi trochę na mózg. W Gantz praktycznie wszyscy poza głównymi bohaterami. W Jigoku Shoujo czasem się zdarza, ale tego nie polecam. Hmm... Perfect Blue też by chyba pasowało.
Tyle mi przychodzi teraz do głowy. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 13-09-2012, 23:56
|
|
|
Bardzo fajnie ten motyw wypada w Xamd. |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 14-09-2012, 00:01
|
|
|
Zdecydowanie Monster - długie, ale bardzo dobre anime o pogoni za kompletnym świrem. Z tym, ze nie jest to typ "buhaha", tylko lodowato zimny psychopata. |
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 14-09-2012, 07:32
|
|
|
W Mirai Nikki cały main cast jest w mniejszym lub większym stopniu szalony. Odchyły są różne, a i całość jest krwawa dość. |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
Crushmaker
|
Wysłany: 14-09-2012, 07:52
|
|
|
w Dragon Ballu jest taki Vegeta co ma na odwrót :) |
|
|
Sebaar
Dołączył: 12 Lip 2012 Skąd: Somewhere in time... Status: offline
|
Wysłany: 14-09-2012, 08:14
|
|
|
Yagami "Kira" Raito, czyli wzorowy uczeń stał się masowym mordercą gdy dostał namiastkę anonimowości oraz skuteczne narzędzie zbrodni w postaci Notesu Śmierci.
W Aoi Bungaku można znaleźć parę historii z szaleństwem w tle. |
_________________ ...a poza tym uważam że Toaru Majutsu no Index powinno dostać kolejny sezon.
The goddess of victory is waving her underwear in your faces!
Fritz Josef Bittenfield |
|
|
|
|
NecroMac
Biri biri!
|
Wysłany: 14-09-2012, 08:55
|
|
|
Nie chodzi mi o anime, ale o postacie.
Light się nie nadaje, bo on stał się mordercą z dnia na dzień. nie było tam żadnej transformacji. Zawsze wiedział co chce zrobić, a DN dał mu ku temu narzędzie.
Widze kilka tytułów które nie widziałem to przejże je gdy będę mieć chwilkę |
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 14-09-2012, 12:05
|
|
|
Serika napisał/a: | Zdecydowanie Monster - długie, ale bardzo dobre anime o pogoni za kompletnym świrem. Z tym, ze nie jest to typ "buhaha", tylko lodowato zimny psychopata. |
Przy czym Johan nigdy nie był normalnym człowiekiem, a (o ile dobrze zrozumiałem) NecroMac chce "przemianę: normalny -> świr". Co nie zmienia faktu, że Monster jest genialny.
NecroMac napisał/a: | Nie chodzi mi o anime, ale o postacie. |
Więc co do mojego posta:
- Neon Genesis Evangelion: Asuka i Shinji, przy czym oboje od najmłodszych lat natrafiają na mniej lub bardziej poważne przykrości życiowe. Przyczyny przemiany są głównie ukazane w retrospekcjach, zaś w trakcie anime tylko się ona pogłębia.
- Berserk: Guts, Casca i Griffith. W zasadzie każdy z nich pasuje, ale tylko w pewnych momentach. No i niestety bardziej to widać w mandze.
- Gantz: poboczni bohaterowie, których tam pełno.
- Akira: Tetsuo.
- Cossette no Shouzou: główny bohater (zapomniałem jak ma na imię). I nie jest to świrowanie jako takie, tylko hm... popadnięcie w obłęd z miłości?
- Jigoku Shoujo: różne postacie (to seria typu jeden odcinek = jedna historyjka) oraz główna bohaterka.
- Perfect Blue: tutaj uwierz na słowo, bo wolę za wiele nie zdradzać.
Przy czym jeżeli już rozmawiamy o popadaniu w szaleństwie, to należy wspomnieć Paranoia Agent. To w zasadzie główny motyw w tym anime.
I poza tym wszystkim jeszcze Narutaru by się nadało. Co prawda manga jest dużo lepsza, ale to czego szukasz znajdziesz i w anime. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
NecroMac
Biri biri!
|
Wysłany: 14-09-2012, 18:02
|
|
|
Danke, przejże w najbliższym czasie te pozycje. |
|
|
|
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 14-09-2012, 19:47
|
|
|
Trudno mi powiedzieć, czy to rasowy przykład świra, ale jedna z bohaterek Phantom of the Inferno ze słodkiej dziewuszki zmienia się w bezlitosną morderczynię, po tym jak w tragicznych okolicznościach zostaje zostawiona na pastwę zuego naukowca, który w preciągu 3 lat robi z niej maszynkę do zabijana, wmawiając jej, że kochany opiekun zostawił ją i oszalała z żalu i wściekłości dziewczyna planuje krwawą zemstę na swoim dawnym mentorze.
a że jej stan psychiczny już jest taki, że nic do niej dociera, to chyba się mieści w tej definicji. Taka wariacja a la Leon Zawodowiec - tylko inny ciąg dalszy, ale podobne okoliczności poznania się. |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 16-09-2012, 02:27
|
|
|
W Code Geass mamy parę ładnych przypadków "there and back again" i co najmniej dwóch rasowych świrów, przemiana jednego podana w retrospekcjach, a drugiego podczas wydarzeń zachodzących w serii. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
|