Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Second Life: Zastosowania Praktyczne |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-07-2007, 11:06 Second Life: Zastosowania Praktyczne
|
|
|
Second Life to ostatnio modne "coś", czym podniecają się ostatnio media. Generalnie zawsze, gdy o tym czytam nachodzi mnie myśl "Czy ci ludzie słyszeli o World of Warcraft"?
Generalnie Second Life jest programem, w którym można wcielić się w ludzika i robić wszystko to, co w prawdziwym życiu, a nawet trochę więcej. Generalnie jednak większość z tych przyjemności jest płatna i możliwa do nabycia dzięki specjalnej walucie, w pełni wymienialnej na dolary. Second Life szczyci się tym, że swe wielkie posiadłości posiadają w nim liczne, realne instytucje, które kupiły swe posiadłości za grube sumy (ostatnio nawet któryś z polskich ministrów wpadł na pomysł, by zdefraudować w ten sposób pieniądze).
Dziennikarze prorokują, że Second Life jest przyszłością internetu. Piszą, że za parę lat wszyscy mamy stać się właścicielami Avatarów (tak nazywają bohaterowie Second Life) za pomocą których mamy porozumiewać się w sieci. Paranoja pomału rośnie.
Prawdę mówiąc mi osobiście Second Life przypomina taką Massive Multiplayer Online Wideokonferencje skrzyżowaną z Google Adsense, Neopets, Sims, Sim City 3000 na prawdziwe pieniądze oraz ciężkim przypadkiem zidiocenia.
Nim jednak tak się stanie odpowiedzcie mi: jakie właściwie praktyczne korzyści można osiągnąć dzięki Second Life, których nie da się łatwiej i wygodniej osiągnąć istniejącymi już w internecie środkami? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-07-2007, 11:13
|
|
|
Wiesz, second life ma jedna roznice w stosunku do WoW - ma "zewnetrzny" interfejs. W zwiazku z tym mozesz cos "naprawde" stworzyc i opchnac. Czyli narysowac model domu w 3D, sprzedac go tam za ichnie dolce, ktore potem wymienic na prawdziwe (i to oficjalnie)
Nie wiem, czy jest to peirwsza gra ktora takie cos pozwala, ale na pewno najwieksza i najlepiej rozreklamowana |
|
|
|
|
|
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 19-07-2007, 13:14
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Nim jednak tak się stanie odpowiedzcie mi: jakie właściwie praktyczne korzyści można osiągnąć dzięki Second Life, których nie da się łatwiej i wygodniej osiągnąć istniejącymi już w internecie środkami? |
Po części wg mnie dla tego że temat jakim jest Second Life jest ostatnio mocno trendy, cały projekt jest w nagłośniony nawet za pomocą tradycyjnych mediów i co za tym idzie wiele instytucji w ramach działań marketingowych - bierze udział w Second Life traktując go jako kolejny kanał informacyjny który pozwala na trafienie ze swoją ideą/produktem/poglądem do potencjalnego odbiorcy.
Osobiście byłbym daleki od stwierdzenia że ...
Zegarmistrz napisał/a: | Dziennikarze prorokują, że Second Life jest przyszłością internetu. Piszą, że za parę lat wszyscy mamy stać się właścicielami Avatarów (tak nazywają bohaterowie Second Life) za pomocą których mamy porozumiewać się w sieci. Paranoja pomału rośnie. |
Bo jak dla mnie jest to totalny nonsens wyhodowany z połączenia aktualnego sukcesu Second Life i hurra optymizmu jego twórców - którzy chyba zapominają że ich sukces w dużej mierze jest wynikiem istnienia w cywilizacji informatycznej która jest bardzo podatna na nowości ale jednocześnie jest obdarzona niskim poziomem lojalności w stosunku do rozwiązań które tej społeczności się po prostu znudziły. Second Life nie będzie dla mnie żadną rewolucją po jakiego grzyba komuś nakładka graficzna na możliwości jakie proponuje nam internet - nic więcej tylko kolejna moda dla znudzonych swoją egzystencją ludzi zachodu którzy wolą "Second Life" od "Real Life/World". |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 19-07-2007, 14:19
|
|
|
Bianca napisał/a: | Czyli narysowac model domu w 3D, sprzedac go tam za ichnie dolce, ktore potem wymienic na prawdziwe (i to oficjalnie) |
Podobno parę osób już w ten sposób zarobiło całkiem ciężką forsę. Oczywiście sporo osób uważa to za plotki, ale gdyby tak było, to by o tym nie trąbili w kilku serwisach informacyjnych jednocześnie.
Jeśli to faktycznie to takie proste, to pomysł na zarobek jest niezły, dopóki cała ta zabawa nie padnie na bitową twarz. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-07-2007, 15:01
|
|
|
BOReK napisał/a: | Jeśli to faktycznie to takie proste, to pomysł na zarobek jest niezły, dopóki cała ta zabawa nie padnie na bitową twarz. |
no nie, bo to trzeba usiasc i wykonac ladny tatuaz/domek/cokolwiek - znaczy zaplanowac, zakodowac itepe. To wcale nie jest az tak trywialne i nie da sie zrobic jednym pstryknieciem palca
BOReK napisał/a: | Podobno parę osób już w ten sposób zarobiło całkiem ciężką forsę. Oczywiście sporo osób uważa to za plotki, ale gdyby tak było, to by o tym nie trąbili w kilku serwisach informacyjnych jednocześnie. |
Oni maja statystyki dostepne publicznie - jeszcze zanim wziela sie za to polska prasa polazlam tam kiedys zeby sobie obejrzec. Faktycznie, pare osob zarobilo, o to sporo ;)
Poza tym..... mam dziwne wrazenie ze chodzi o to, ze wiele ludzi czuje pewien niedosyt spedzajac ciezkie godziny na takim Eve czy WoWie, zbijanie tam ciezkich majatkow.... ktore moga przeniesc w "swiat realny" wylacznie metoda oszustwa - podczas gdy SL takie praktyki realizuje i kontroluje.
Poza tym, obstawiam ze moga miec tez iezla ochrone "antyplagiatowa" (ktorej nie ma na przyklad Tanuk) - a w momencie gdy wiadomo kiedy dokladnie pojawil sie skrypt A i skrypt B, jest to cholernie ciezkie do oszukania, i jesli admini skrypt-podrobke usuna, to nie ma tak naprawde mozliwosci "spiracenia" cudzego dokonania |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 19-07-2007, 15:52
|
|
|
Bianca napisał/a: | To wcale nie jest az tak trywialne i nie da sie zrobic jednym pstryknieciem palca |
No oczywiście, wiem to. Tylko zamiast budować dom w pocie czoła i ryzykować ciężkie uszkodzenie ciała można zasiąść wygodnie przy komputerze i oddać się czysto twórczej pracy ^^. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-07-2007, 16:51
|
|
|
wiesz no, jak narysujesz pikny projekt domu to tez go sprzedasz ;)) (tylko bys jeszcze musial miec do niego uprawnienia) |
|
|
|
|
|
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 20-07-2007, 09:50
|
|
|
Bianca napisał/a: | (tylko bys jeszcze musial miec do niego uprawnienia) |
mmm ... a gdyby tak zacząć pełnić rolę kogoś kto przyznaje takie uprawnienia - mam dziwne wrażenie że społeczność Second Life nie poszła by na to ;) |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-07-2007, 09:56
|
|
|
Udai napisał/a: | mmm ... a gdyby tak zacząć pełnić rolę kogoś kto przyznaje takie uprawnienia - mam dziwne wrażenie że społeczność Second Life nie poszła by na to ;)
|
Wiesz... Mógłbyś wydawać certyfikaty jakości. Albo prowadzić gazetę budowlaną oceniającą projekty. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-07-2007, 10:11
|
|
|
A oni tam mają swoje media, gazety, radio, tv? Korci mnie założenie secondlifowej wersji Radia Maryja albo God TV. |
|
|
|
|
|
Tyczek
♩♪♫♬
|
Wysłany: 20-07-2007, 15:41
|
|
|
Wiesz Grisz... tam wszystko możesz założyć chyba... skoro MSWIA planuje ekspansję do Second Life. |
|
|
cintra
|
Wysłany: 20-07-2007, 15:45
|
|
|
BOReK napisał/a: | Podobno parę osób już w ten sposób zarobiło całkiem ciężką forsę. |
nawet nie podobno... są już pierwsi milionerzy :) ogladałam dobry dokument, bodajże na Discovery Channel na ten temat. Ale tak naprawdę to jak w życiu - masz dobry pomysł i dobrze go zrealizujesz- zarobisz. Jeden człowiek np. zarobił na tym, że wykupił wirtualne billboadry rozstawione na różnych serwerach, a potem sprzedawał je całkiem realnym firmom za całkiem realne pieniądze. Jakaś marka odzieżowa wypuściła kolekcję dla avatarów i umieściła ja w ichnim wirtualnym sklepie.
I zarazbiają. :] |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 20-07-2007, 18:59
|
|
|
Tyczek napisał/a: | Wiesz Grisz... tam wszystko możesz założyć chyba... skoro MSWIA planuje ekspansję do Second Life. |
MSWiA to betka, tam do twych "drzwi" mogą zapukać wirtualni inspektorzy podatkowi z amerykańskiego IRS-u, albo wirtualni agenci FBI - obydwie organizacje mają w Second Life swoje komórki. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Tyczek
♩♪♫♬
|
Wysłany: 20-07-2007, 22:17
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | Tyczek napisał/a: | Wiesz Grisz... tam wszystko możesz założyć chyba... skoro MSWIA planuje ekspansję do Second Life. |
MSWiA to betka, tam do twych "drzwi" mogą zapukać wirtualni inspektorzy podatkowi z amerykańskiego IRS-u, albo wirtualni agenci FBI - obydwie organizacje mają w Second Life swoje komórki. |
Tego to nie wiedziałem O_o
No ale cóż... jeśli coś jest popularne i można coś przy tym zdziałać to się akurat nie dziwie. |
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-07-2007, 11:57
|
|
|
Cytat: | - Tutaj za mieszkanie przy samym Rynku zapłacimy od kilkuset złotych do nieco ponad tysiąca - zaznacza Magdalena Skórska z Supremum Group, krakowskiej agencji reklamowej, która przeniosła największy w Europie rynek do trójwymiarowej rzeczywistości. Kosztorys pozostałych atrakcji, jakie czekają na zwiedzających Second Krakow, dopiero powstaje. |
to jakby ktos mial watpliwosci co do cen ;))
(mowa o replice Krakowa w SL) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|