Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Matura ustna |
Wersja do druku |
Garnek3d
|
Wysłany: 09-09-2008, 16:09 Matura ustna
|
|
|
Witam
Mam mały problem jestem teraz w klasie maturalnej i chciałbym was prosić o małą pomoc
„ Rozwiąż problem wpływu konwencji literackiej na sztukę Anime. Odwołaj się do wybranych przykładów ‘’
temat zgłosiłem już rok wcześniej ale nauczycielka mi zmieniła żeby nie został odrzucony
ale teraz jest mały problem z wybraniem tytułów do prezentacji i chciałbym was prosić o jakieś propozycje.
Wybrałem już dwa tytuły Anime
-Seirei no Moribito
-Neo Genesis Evangelion(np:egzystencjalizm,watki Biblijne)
Z tych tytułów już mam się do czego odwołać ale potrzebuje jeszcze z 2-3 tytuły anime
więc czekam na wasze propozycje+wątek danego tytułu i nie chce żadnych ,,Ecchi" itp bo mnie takie coś napawa obrzydzeniem...
Po prostu szukam anime z dobrą fabuła i żebym miał się na czym oprzeć
czekam na wasze propozycje lub jakieś porady. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 09-09-2008, 16:53
|
|
|
Z reguły nie odpowiadam na takie pytania (nie lubię odwalać za kogoś roboty), ale w tym przypadku mam podpowiedź: zainteresuj się seriami będącymi luźnymi adaptacjami literatury zachodniej - np. Romeo x Juliet, Gankotsuou. Powinieneś z nich coś w temacie wycisnąć. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 09-09-2008, 16:54
|
|
|
A ja w ogóle nie za bardzo pojmuję na czym ma Twoja prezentacja maturalna polegać? Dziwny ten temat sobie wybrałeś. |
|
|
Easnadh
a wee fire
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 09-09-2008, 17:08
|
|
|
Ach, kombinujecie aż za bardzo z tymi maturami. Ja miałam normalne tematy dotyczące zwykłych lektur i nie miałam problemów.
A nie dziwię się, że pytasz o jakieś podpowiedzi, bo ja też mam problemy, bo podobnie jak Nanami nie łapię, o co chodzi.
A na podstawie książek zrobiono jeszcze np. "Juuni Kokki". |
_________________ ☾
I’m always right and you should listen to whatever I have to say
and never disagree, ever, EVER for the sake of your wolvlihood. |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 09-09-2008, 17:09
|
|
|
Ja bym poradziła jednak spytać, czy nie dałoby się jeszcze zmienić na coś w stylu "inspiracje kulturą zachodnią", czy "literatura europejska w anime". Bo w obecnej formie twój temat to samobójstwo. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 09-09-2008, 17:39
|
|
|
Bo ja wiem, czy takie samobójstwo... jest bardzo trudny, ale i ciekawy. Przynajmniej tak, jak go rozumiem. Na twoim miejscu skupiłabym się, zamiast na samych adaptacjach literatury zachodniej, raczej na, jak to ująłeś, "konwencjach". Na przykład, wymyśliłabym sobie grecką tragedię jako bazę i szukała anime, które jest na tej zasadzie zbudowane, niekoniecznie będąc czystą ekranizacją. Albo wzięła na tapetę formę krótką, powiedzmy nowelę, starając cię wskazać jej elementy w wybranym anime. Na koniec mogłabym wspomnieć o ekranizacji jakiegoś klasyku, i do tego rzeczywiście najlepiej nadaje się Romeo i Julia - abstrahując, jak wiernie jest przeniesione na ekran. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Bo mi brakuje trochę obeznania, zarówno w anime, jak i w literaturze :P |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 09-09-2008, 18:11
|
|
|
Hmmm nie wiem jak to było, ale Kino no tabi bardzo przypomina "Małego Księcia". Możesz coś poszukać na ten temat i wykazać podobieństwa.
Co do tragedii antycznych, to bardzo wpasowuje się w ten schemat Code Geass. Co prawda nie jest to pewne, bo zakończenie jeszcze nie znamy, ale coś tam wspomnieć możesz.
Zresztą w wielu anime występują znane toposy z literatury i sztuki. Ale to już chyba poza tematem. W ogóle temat dość dziwny. Ja bym za łatwo zeszła z tematu, nie wiem jak ty, |
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 09-09-2008, 18:28
|
|
|
Khem, być może wiele anime czerpie z zachodniej kultury, ale to prędzej przypomina chaotyczny kłębek myśli nieposkładanych, niż branie tego wszystkiego na poważnie. Jak dla mnie, żeby "rozwiązać problem" to najpierw jakiś problem musi istnieć. Wpływ konwencji literackiej na sztukę anime - to się wręcz woła o posiadanie szerokiej wiedzy o społeczeństwie japońskim.... |
|
|
blitzshuster
nikopol
|
Wysłany: 09-09-2008, 18:40
|
|
|
Powodzenia Patelnia, matura ustna jest banalniejsza niz sie wydaje. Najlepiej robic na ostania chwile jom;)
polecam texhnolyze:
- egzystencjalizm
- mistycyzm
- symbolizm
- freudyzm
- archetypy
- futuryzm
- problem nihilzmu i eternalizmu (tego drugiego pewnym nie jest)
- no i sam stosunek formy co do tresci jest zastanawiajacy, jak rowniez powiazania religijne (np. zejscie z 'nieba' na 'ziemie' i wprowadzenie zamieszania przez mezczyczne z wasami [nie pamietam jak sie nazywal, ale kazdy wie o kogo chodzi])
mozna pewnie znalezc jeszcze inne poruszane zagadnienia w ww. anime i zrobic naprawde gruntowna analize, a potem przedstawienie. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|