Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kuchnia meksykańska |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 24-09-2009, 19:43 Kuchnia meksykańska
|
|
|
W zasadzie to obiecywałem jakiś czas temu ICe dać kilka przepisów tej kuchni. Akurat tak się składa, że mam jeden zapisany, to go przekleję. Jak będę pamiętał, to dam następne.
Wołowina z Michoacan
Składniki:
Odrobina mąki
pieprz, sól
500 gram wołowiny pokrojonej na gulasz
olej
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 duże pomidory
2 łyżeczki sproszkowanego chili lub ostrej papryki
1,5 litra rosołu wołowego
150 fasolki szparagowej
2 łyżeczki cukru
1) W głębokim talerzu wymieszać mąkę, pieprz i sól. Obtoczyć w nich mięso. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Fasolkę szparagową umyć i obciąć końcówki. Większe strąki podzielić na połowy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać.
2) Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim mięso. Dodać czosnek i cebulę, a następnie podsmażyć je do miękkości.
3) Dodać pomidory, dusić około 5 minut. Następnie zalać rosołem.
4) Dodać fasolkę szparagową, przyprawić ostrą papryką i cukrem, a następnie dusić na wolnym ogniu 20-30 minut, aż papryka będzie miękka.
Meksykański gulasz z kurczaka:
500 g mięsa z kurczaka
200 g czerwonej fasoli
1 zielona papryka
2 cebule
4 ząbki czosnku
200 g pomidorów bez skórek
2 szklanki rosołu
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu.
1) Posiekać czosnek i cebulę. Rozgrzać olej. Podsmażyć.
2) Dodać posiekane w kostkę mięsko. Podsmażyć.
3) Zalać rosołkiem. Dodać posiekaną w kostkę paprykę, fasolę i pomidory. Przyprawić. Gotować 20 minut.
Dobre te rzeczy są bardzo. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-09-2009, 21:55
|
|
|
Podstawowa tortilla:
Składniki:
4 tortille
2 cebule
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
trochę chili
olej
1/2 szklanki rosołu
4 pomidory
300 gram mięsa (ja preferuje wieprzowinę)
szklanka kukurydzy
szklanka fasolki
1) Rozgrzać olej i podsmażyć nań posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać mięso i również podsmażyć.
2) Zalać rosołem. Dodać posiekaną paprykę, wypestkowane pomidory i resztę składników. Ostro przyprawić. Gotować aż większość płynu wyparuje.
3) Powstałą mieszaninę zawinąć w tortille.
Warianty:
a) Tortille przed zawinięciem można podsmażyć (lub zjeść na surowo)
b) Można w ogóle nie zawijać w tortille. Wówczas potrawa nazywa się Chili Con Carne.
c) Można zamiast zwykłego mięsa użyć mielonego.
d) Zauważyłem, że często fasolę przed zawinięciem mieli się lub miksuje. Powstaje wówczas gęsta masa. Podawać z mielonym mięsem.
e) Można dodatkowo przyprawić oregano.
f) Ciekawy wariant to: 2 torille posypane od środka serem jak do pizzy, wyłożone nadzieniem i nakryte. Piecze się je, aż ser się stopi i podaje jak placek. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|