Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
O fandomie raz któryś |
Wersja do druku |
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 30-11-2009, 13:36
|
|
|
Widać Tęci jeszcze za mało sławny. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 30-11-2009, 13:40
|
|
|
Chodzi o to, by ludzie zaczęli pisać "i znowu ktoś się zabiera za coś, o czym nie ma pojęcia" i tu nagle SURPRISE, cześć to my. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-11-2009, 14:44
|
|
|
Morg napisał/a: | Widać Tęci jeszcze za mało sławny. |
Tęci czasy sławy ma już dawno za sobą.
Powiem tak - pomysł taki jak powyżej, wraz z kilkoma osobami już miałem, natomiast problem jest tego rodzaju - znam zbyt wiele osób i wiem zbyt wiele, aby o tym pisać. Dlatego na mnie tu nie liczcie. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 30-11-2009, 14:51
|
|
|
Spoko, takie głupoty to nawet i ja wysmarować mogę. Poza tym mnie nikt nie zna, nic do stracenia nie mam. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-11-2009, 15:00
|
|
|
Slova napisał/a: | Spoko, takie głupoty to nawet i ja wysmarować mogę. Poza tym mnie nikt nie zna, nic do stracenia nie mam. |
Ale i o fandomie nie masz zbyt dużego pojęcia. Jak zresztą większość Tanuków (z czego, jak mniemam, są zadowolone - może i słusznie). |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 30-11-2009, 15:23
|
|
|
A to miałoby naskakiwać na fandom, czy na anime? Bo na upartego do każdej subkultury można się przyczepić. Nawet do filatelistów (chociaż to nie subkultura). |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-11-2009, 15:26
|
|
|
Jedno jest tu ściśle związane z drugim i się zazębia. Trudno pisać o samym anime w oderwaniu od fanów, ich życia, konwentów itd. Po PierniConie ukazał się całkiem sensowny artykuł na ten temat we "Wprost", gdzie autor doedukował się na konwencie nieco i napisał o wszystkim, łącznie z loliconami i obostrzeniami prawnymi z nimi związanymi. Burzy nie wywołał. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 30-11-2009, 15:43
|
|
|
Grisznak: powiem szczerze: ostatnią rzeczą, jaką bym chciał widzieć pod sztandarem Tanuka jest prowokacyjna chryja z tobą w roli głównej. 90% ludzi niech sobie robi co chce, ale akurat ciebie wolałbym nie widzieć w żadnej, mogącej się skończyć spektakularną porażką działalności.
Wolałbym widzieć w tym już Slove, Ysengrinna czy dowolną inną osobę, która jest de facto nieznana. Oni są uniwersalni, ich wypowiedzi mogą trafić do każdego czytelnika, a nie tylko wąskiego grona do osób, które nie przepuściły żadnemu konwentowi w okresie ostatnich 10 lat. Mogą też bezpiecznie udawać idiotę, który nic nie wie o świecie, strzelił gafę, a teraz się pulta. Da się ich też zdjąć ze sceny i odciąć od nich we właściwym momencie. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 30-11-2009, 15:52
|
|
|
Cytat: | Cytat: | Ah! Zegar, czyżbyś planował zdradę fandomu? :) Czy wróg jest już tak blisko? :) |
Nie. Ja nie jestem fandomowcem, więc nie mogę zdradzić fandomu. |
No właśnie, kto jest, a kto nie jest fandomowcem...
Na Tanuki funkcjonuje (w sumie nawet nie wiem na ile słuszna) definicja fandomu jako "grupy tych ludzi którzy organizują/bywają na konwentach, wyzywają się na ACP i generalnie kiszą we własnym sosie". Ów fandom jest tworem niemalże mitycznym, na który patrzy się z mieszaniną zawstydzenia i politowania, co w sumie nie może dziwić - Tanuki zawsze było na pograniczu i trzon jego kadry nigdy nie składał się ze 100% mangowców, czy nawet 60% mangowców. Pamiętam zegową ankietę sprzed ładnych paru lat (gdy jeszcze było to forum slayersowe), z której ku umiarkowanemu zdziwieniu forumowiczów wynikało iż forum zbiera raczej fanów fantasy niż anime, a mimo upływu eonów fakt ten się się raczej nie zmienił.
Do czego dążę? Do tego, że jedni mówią "my fandom", inni, mówią "oni, fandom", a trzeci twierdzą, że fandom jest tam gdzie stało ZOMO. To powoduje semantyczny burdel, bo jeden (np. Eire swego czasu) przez krytykę fandomu rozumie samokrytycyzm, inni - krytykę (hipotetycznej, jak wspomniałem) społeczności, której światopogląd, model rozrywki i zwyczaje od jenocich dość istotnie się różnią i dość często wywołują gwałtowne reakcje. Dobrze byłoby zdawać sobie z tego sprawę, żeby kiedyś nie zdziwić się, że się kogoś obraziło.
Co do negatywnych zjawisk w fandomie - na pewno są. To czy i jak bardzo są w nim powszechne zależy w sporej części właśnie od definicji fandomu, która w chwili obecnej oznacza dla mnie wszystko i nic, Force of Chaos Undivided. Osobiście nie podjąłbym się pisać artykułu o czymś co równie dobrze może być świnią jak i świńską grypą. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-11-2009, 15:59
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Grisznak: powiem szczerze: ostatnią rzeczą, jaką bym chciał widzieć pod sztandarem Tanuka jest prowokacyjna chryja z tobą w roli głównej. 90% ludzi niech sobie robi co chce, ale akurat ciebie wolałbym nie widzieć w żadnej, mogącej się skończyć spektakularną porażką działalności. |
Gdybym ja się za to wziął, sukces miałbyś gwarantowany, bo wobec tego trudno by było ludziom przejść obojętnie. Inna sprawa, że w zasadzie nasz fandom nie jest aż tak chory czy w jakikolwiek inny sposób spaczony, aby zasługiwał na szczególnie dotkliwą krytykę. Ma zjawiska negatywne typowe dla takich zbiorowości, ale gdybym go porównał z kilkoma innymi, muszę przyznać, ze broni się całkiem nieźle. I w dużej mierze dlatego jest on tym czym jest.
Ergo - w co tu pluć? Te najgorsze zjawiska są schowane głęboko i chyba nikt z tu obecnych nawet o nich nie wie, a przy pomyślnych wiatrach za jakiś czas wszyscy o nich zapomną. A te pozytywne są często traktowane jako oczywista oczywistości i nie doceniane.
Co się tyczy definicji - ja pozostaję przy tej jak najszerszej - ogół osób oglądających anime/czytających mangi i traktujących to jako co najmniej hobby. A potem są już po prostu kolejne kręgi wtajemniczenia. |
|
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 30-11-2009, 16:34
|
|
|
Cytat: | Co się tyczy definicji - ja pozostaję przy tej jak najszerszej - ogół osób oglądających anime/czytających mangi i traktujących to jako co najmniej hobby. A potem są już po prostu kolejne kręgi wtajemniczenia |
Emm, nie żebym się czepiał, ale ja się osobiście za fandomowca nie uważam. Owszem, M&A to moje hobby, miłość i pasja, ale były nimi zanim tak naprawdę o jakimś fandomie się czegoś więcej dowiedziałem (co stało się na Tanuki, na którym dopiero niecały rok urzęduję). Na konwenty nie chadzam, po klubach się nie udzielam, a recenzje piszę dla własnej satysfakcji. Nie to, że mam coś do fandomu (bo nie mam, choćby nie wiem jakie tu legendy na Tanuki opowiadali), ale osobiście nie czuję się jego częścią.
Zresztą, teraz pytanie czy jest różnica między tym, jak to Ysen ujął, mitycznym fandomem a ludźmi dla których M&A to pasja prywatna, której nie uprawiają z chęcią bycia częścią "większej całości". Dla mnie różnica jest. Fandomowcem jes dla mnie ten, kto się za takiego uważa, choć pewne minimalne kryteria spełniać musi, ale to inna bajka.
A negatywne zjawiska to ma każda "grupa specjalistyczna", więc nie ma się tutaj nad czym pochylać.
Cytat: | Gdybym ja się za to wziął, sukces miałbyś gwarantowany, bo wobec tego trudno by było ludziom przejść obojętnie |
Tylko po co to komu? :) I kto by nie przeszedł obojętnie? Raczej tylko ci, którzy wiedzą o co chodzi. Bo reszta to by to w przysłowiowej czarnej dziurze miała ;) |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
Ostatnio zmieniony przez Mitsurugi dnia 30-11-2009, 16:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 30-11-2009, 16:35
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Gdybym ja się za to wziął, sukces miałbyś gwarantowany, bo wobec tego trudno by było ludziom przejść obojętnie. Inna sprawa, że w zasadzie nasz fandom nie jest aż tak chory czy w jakikolwiek inny sposób spaczony, aby zasługiwał na szczególnie dotkliwą krytykę. Ma zjawiska negatywne typowe dla takich zbiorowości, ale gdybym go porównał z kilkoma innymi, muszę przyznać, ze broni się całkiem nieźle. I w dużej mierze dlatego jest on tym czym jest. |
Nie. Miałbym gwarantowaną porażkę: wkurzyłbyś ludzi, nastawił negatywnie do siebie i do nas, przypiął łatkę pieniaczy. Albo też zanudziłbyś ich jakimiś rzeczami, które interesują wąską grupę osób, które były na konwencie X przed siedmioma laty. Innymi słowy: nastawiłbyś ich do siebie negatywnie, albo wynudził. O ile ludzie ludzie lubią, jak ich się delikatnie podbechtuje, to nie lubią, gdy wpadają w gniew, albo gdy nie rozumieją o co chodzi. I nie lubią też osób, które zbyt często prowokują, nawet jeśli mają rację.
Naprawdę sądzisz, że ktoś chciałby czytać na Tanuki o tym, co działo się na jakimś konwencie? Przecież Tanuki nie jest serwisem konwentowym czy też fandomowym. Na Tanuki trzeba pisać o zjawiskach dotyczących Tanuki.
Jak mówiłem: ty masz już przylepioną łatkę. Ysen czy Slova są świeży, nie ciągną się za nimi wcześniejsze kłótnie. Im łatwiej będzie udawać, że nic się nie stało. I ośmielę się powiedzieć, że lepiej wyczuwają atmosferę panującą między ludźmi.
Ysengrinn napisał/a: |
Cytat: | Cytat: | Ah! Zegar, czyżbyś planował zdradę fandomu? :) Czy wróg jest już tak blisko? :)
Cytat: | Nie. Ja nie jestem fandomowcem, więc nie mogę zdradzić fandomu. |
|
No właśnie, kto jest, a kto nie jest fandomowcem...
|
|
Powiem tak: ja się nie identyfikuję z jakąkolwiek grupą społeczną oglądającą anime (poza userami Tanuki). Zawsze sam sobie byłem sterem, kompasem i mapą, czy jak to tam szło. Nigdy też nie uważałem się za mangowca, zawsze wolałem fantasy. Nie mogę zdradzić czegoś, z czym nie jestem związany. Mógłbym co najwyżej zdradzić Tanuki, a tego nie planuję. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 30-11-2009, 16:53
|
|
|
Zegar to co napisałem:
Cytat: | Ah! Zegar, czyżbyś planował zdradę fandomu? :) Czy wróg jest już tak blisko? :) |
To był żart, jak coś ;). Nie żebym cię wsadzał do beczki z fandomem. Po prostu zastosowałem takie, a nie inne słowa. Nie chciałbym bym być opacznie zrozumiany po prostu :).
Cytat: | Zawsze sam sobie byłem sterem, kompasem i mapą, czy jak to tam szło |
Dokładnie to miałem na myśli w poprzednim poście, tyle, że Zeg ujął to znacznie lepiej. Dla mnie M&A zawsze było moją prywatną sprawą, a o mitycznym fandomie dowiedziałem się dopiero na Tanuki. I rzeczywiście, w sumie jedyną "grupą" do której należę jest Tanuki. A chyba nikt tutaj z nas Tanuki do fandomu nie wrzuci. :)
A tak z innej beczki. Z tego co tutaj piszecie wynikałoby, że fandom to raczej manga niż anime (nie wiem, pytam tylko). |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 30-11-2009, 16:56
|
|
|
Mitsurugi napisał/a: |
Dokładnie to miałem na myśli w poprzednim poście. Dla mnie M&A zawsze było moją prywatną sprawą, a o mitycznym fandomie dowiedziałem się dopiero na Tanuki. I rzeczywiście, w sumie jedyną "grupą" do której należę jest Tanuki. A chyba nikt tutaj z nas Tanuki do fandomu nie wrzuci. :) |
Według klasycznej, fantastycznej definicji "fandomu" Tanuki jak najbardziej do niego należy, skupia bowiem ludzi w jakiś sposób działających w ramach swojego hobby. Wedle tej używanej w światku Mangi i Anime: fandomem są ludzie jeżdżący na konwenty i skupieni wokół ACP-u. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 30-11-2009, 17:27
|
|
|
Zegarmistrz, zapomniałeś o mojej jeszcze jednej zalecie: jestem nieuchwytny. Ewentualna zemsta ze strony mangowców zakończyła by się zaginięciem ich Gdzieś Tam Na Wschodzie, gdzie, jak to w ostatnim odcinku Rodziny zastępczej powiedziano, "Palą, gwałcą i rabują".
No, ale to tylko żarty, bo ani ze mnie dziennikarz, ani osoba, której zdaniem by się ktoś przejął. Już raz swoją opinię o aktualnych nastrojach w fandomie wyraziłem i jakoś odezwy wielkiej nie było. Nic dziwnego.
No, ale z fandomem na pewno żadnej wspólnoty nie czują. Można by powiedzieć, że to przez bariery geograficzne nawet. Dla mnie fandom to jest o tam, daleko i, pomimo Internetu, nie umiem tych dystansów przezwyciężyć. A tak, ich, bo względem tego procederu mam różne zarzuty. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|