Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kluby anime w Polsce |
Wersja do druku |
krew_na_scianie
kościsty seksapil
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 19-01-2010, 22:48 Kluby anime w Polsce
|
|
|
Muszę przyznać, że ostatnio coraz bardziej ciekawi mnie sprawa działalności klubów czy stowarzyszeń w Polsce powiązanych z mangą i anime, czy też formy takiej działalności luźno powiązanie z krajem Kwitnącej Wiśni. Jako iż Tanuki sprzyja wymianie zdań i pooglądam użytkownikom z całej Polski, to chciałabym podpytać jak to jest w Waszym mieście. Czy na terenie Waszego miasta działa podobny klub? Czy ktoś z Was należy do lokalnego klubu anime? A może o takowym słyszeliście? Jeśli tak - to jak wyglądają takie spotkania? Bo właśnie ubolewam mocno nad faktem, że czegoś podobnego nie ma w Łodzi.. |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
|
Wysłany: 19-01-2010, 23:23
|
|
|
Nie ma?
http://myanimelist.net/clubs.php?cid=12353
Co prawda sam jeszcze nie byłem(pomimo iż należę do nich na papierze), ale to raczej z powodu trudności dojazdowych. Z tego co czytam to aktywnie uczestniczą w działaniach klubu spotykając się co jakiś czas.
Spróbuj dowiedzieć się więcej od założycieli tego klubu na MAL'u. |
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
|
Wysłany: 20-01-2010, 21:58
|
|
|
Bardziej chodziło mi o takie kluby działające przy np. Domach Kultury, Ośrodkach Inicjatyw Społecznych (lub Społeczno-Kulturalnych) czy też przy Miejskich Ośrodkach Kultury, i mających osobowość prawną. Z tak czystej ciekawości - dysponuje ktoś informacjami w tej kwestii, czy założenie czegoś takiego jak np. klub mangi w Zgierzu, jest trudną sprawą?? |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 20-01-2010, 21:59
|
|
|
Gdy mówisz "trudną" chodzi ci o perspektywy dla działalności, czy kwestie prawne? |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
|
Wysłany: 20-01-2010, 22:22
|
|
|
Właściwie na opinie w obu sprawach się nie obrażę. :) |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 20-01-2010, 23:45
|
|
|
O Zgierzu wiem tyle, że jest, a w aktywności żadnego klubu mangi czy anime nie działałem, więc o praktycznej stronie powiedzieć nic ciekawego nie mogę.
Od strony prawnej, jeżeli chcesz mieć status stowarzyszenia - poprawna procedura mówi o zebraniu min. 15 ludzi, uchwaleniu statutu i wyborze komitetu założycielskiego. Uchwalony statut, protokół z wyboru komitetu, listę założycieli wraz z ich danymi (imię, nazwisko, miejsce i datę urodzenia, adres i czytelny podpis), oficjalny adres dla stowarzyszenia i oczywiście wniosek o rejestracje składa się do sądu rejestrowego. Ten "niezwłocznie" w ciągu 3 miesięcy powinien dokonać wpisu (lub nie, jeżeli coś w statucie będzie śmierdziało).
Jeżeli na poprawności ci nie zależy, czy po prostu brakuje członków, to za kilku można dać figurantów dla protokołu, którzy zagłosują na "nie" i członkami stowarzyszenia nie zostaną. Ustawa wcale nie mówi, że minimum 15 członków stowarzyszenie mieć musi, tylko że minimum tylu ma uczestniczyć w uchwaleniu statutu. Czego prawo nie zabrania, to jest dozwolone. Naturalnie, wszystko to rozegra się jedynie w protokole. Jeżeli chodzi o statut jednak, to tu lepiej podejść do tego poważnie, bo przy ewentualnym rozrośnięciu się klubu może stać się potem sporym problemem. |
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
|
Wysłany: 22-01-2010, 10:47
|
|
|
Dzięki Costly za cenne rady. :) Jeszcze miałabym pytanie - czy między założeniem klubu a stowarzyszenia jest jakaś różnica? Domyślam się, że jest, tylko nie rozumiem za specjalnie jaka.. |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 22-01-2010, 12:13
|
|
|
Gdy mówisz, na przykład, "klub piłkarski", to określenie "klub" wcale nie określa tu statusu prawnego. Bo taki klub może być stowarzyszeniem sportowym, może być spółką akcyjną, czy też mieć jakąś inną formę organizacyjną. Jeżeli chcesz założyć "Klub mangi", to będzie to tylko nazwa, jeżeli chcesz nadać temu tożsamość prawną, to właśnie przez stowarzyszenie (to bardzo pojemne pojęcie, nie określające prawie w ogóle merytorycznej strony działalności).
Jeżeli żadnej większej działalności nie planujesz, to tożsamość prawna potrzebna klubowi wcale nie jest. Z wynajmem lokalu czy kupnem materiałów na osobę fizyczną nie ma żadnych problemów w końcu, składek na poważne kwoty pewnie też nie będzie. Problem zaczyna się przy kwestiach sponsorowania czegoś czy ogółem obracania realnym kapitałem, przy tym sprawne prowadzenie tego już wymaga stowarzyszenia - nikt nie będzie sponsorować osoby fizycznej, pewien piekarz przekonał się dlaczego w głośnej niedawno sprawie... |
|
|
|
|
detka
małe lisie zuo :3
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 11-04-2010, 17:33
|
|
|
Jeśli chodzi o kluby to na górnym śląsku mamy klub otaku ^^ to znaczy "Górnośląski klub otaku - Hitohana" funkcjonuje on już od roku i jak na razie można powiedzieć że zaczyna się powoli rozwijać ^^ ostatnio zaczynamy współpracę z Gliwicką Giełdą Komiksów a nasze comiesięczne spotkania mają na celu promowanie m&a na terenie śląska ^^ i służą też jako miły sposób do spędzenia czasu w gronie osób o tych samych zainteresowaniach :)
Na ostatnim spotkaniu było wiele atrakcji i całe spotkanie miało w sobie coś z konwentu, co prawda liczba mangowców nie przekroczyła 40 osób, za to pojawiło się wiele osób z zewnątrz :3
Ogółem jako klub udzielamy się również przy organizacji różnych atrakcji, w styczniu np grupa naszych klubowiczy była w Chorzowie na Dniu Japońskim i miała krótką prelekcję na temat m&a ^^
A na samym forum można spotkać wiele osób, znaleźć informacje o konwentach lub po prostu porozmawiać na różne tematy :D
To by było na tyle, jak ktoś zainteresowany to zapraszam do nas na Hito ^^ |
|
|
|
|
|
s3shir0
Dobrze wychowany
|
Wysłany: 11-04-2010, 18:44
|
|
|
Jestem z Zabrza studiuję w Gliwicach i nic nie wiem ;b |
_________________ Kłamstwo bywa wszak marzeniem złapanym na gorącym uczynku. |
|
|
|
|
detka
małe lisie zuo :3
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 11-04-2010, 18:52
|
|
|
s3shir0, to już wiesz ^^ szczerze mówiąc klub nie jest jeszcze za bardzo znany ale pracujemy nad tym <kiepsko ale pracujemy^^"> większość się o nas dowiaduje przez znajomych, bądź są to osoby które natknęły się na nasz sleep na konwentach :) |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|