Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
De Profundis online |
Wersja do druku |
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 03-06-2012, 11:03 De Profundis online
|
|
|
Myślę, że przynajmniej część tu obecnych miała okazję słyszeć o jednym z najbardziej oryginalnych polskich systemów, jakim jest "De Profundis". Dla tych, którzy nie mieli okazji - W De Profundis gracze uczestniczą bez udziału Mistrza Gry, a sama gra polega na rzeczywistej korespondencji między uczestnikami gry, w której wymieniają się oni informacjami dotyczącymi życia ich postaci. Pierwotnie pomyślany jako system do listów papierowych, pochwalić może chyba najlepszym polskim podręcznikiem i klimatem, ściśle związanym z mitami Cthulu.
Mając za sobą trzy rozgrywki w De Profundis pomyślałem, że warto by spróbować z jego wersją sieciową, wykorzystującą emaile. Naturalnie, traci to na klimacie, ale jest jednak o wiele wygodniejsze niż pisanie listów papierowych, wysyłanie ich, czekanie na odpowiedzi (i modlenie się do Shub Niggurath, by poczta nie nawaliła).
Nic oczywiście nie zmusza, by prowadzić sesję De Profundis w realiach Cthulu. Tak naprawdę świat jest dowolny, można zatem spokojnie realizować ją w klimatach np. Code Geass (ot, kilku rozsianych po różnych częściach Imperium Brytyjskiego przyjaciół wpada na ślad intrygi skierowanej przeciwko aktualnemu cesarzowi), Nasuverse (grupa utrzymujących kontakty ze sobą magów stara się wyeliminować inną), Wampira: Maskarady, Star Wars czy czegokolwiek innego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozegrać je w klimatach historycznych (z trzech rozegranych przeze mnie partii, dwie miały właśnie taki charakter). Można też oczywiście sięgnąć po stare, dobre Cthulu i umieścić je w dowolnych realiach historycznych, byle tylko funkcjonowała wówczas poczta.
Jeśli będą zainteresowani, służę dokładniejszymi informacjami. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|