Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Prince of Persia |
Wersja do druku |
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 08-06-2005, 19:55 Prince of Persia
|
|
|
Jakiś czas temu na rynku gier pojawił się tytuł "Prince of Persia: Sands of Time", który podbił serca wielu graczy. Przyznam się, że w część "pierwszą" (chodzi o "pierwszą z tych nowych", bo wiele gierek o Księciu było już wcześniej) nie grałem, jednak ukończyłem niedawno Warrior Within. Gra bardzo mi się podobała ;]
Fabuła jest ciekawa, z kilkoma znaczącymi zwrotami akcji i surprajsami oraz dwoma zakończeniami. W grach, których tematyką jest podróżowanie w czasie, można fabułę zrobić świetną lub przynajmniej bardzo dobrą, a twórcom PoP wyszło to rzeczywiście nieźle.
System walki i akrobacji nie wymaga komentarza, bo są fantastyczne, zwłaszcza, że można je jeszcze łączyć choćby z takim spowolnieniem czasu (znacznie lepiej wykonanym, niż choćby Force Speed w Jedi Academy).
Grafika przezentuje wysoki poziom, muzyka... cóż, niektórym się spodoba, innym nie- ja sam zastrzeżeń nie miałem, ale momentami zapętlanie utworów doprowadzało do białej gorączki...
Zagadki w grze, w których musimy korzystać z całej zwinności i szerokiej palety akrobacji Księcia są naprawdę fajne- co z tego, że wszystkie polegają na "dostań się do punktu B, potem wróć do A w przeszłości, przeskocz znów do teraźniejszości, by osiągnąć punkt C", skoro tak wciągają? :P
Cała gra ma otoczkę znacznie mroczniejszą niż poprzedniczka, czy się to spodoba, zależy od gustów... ma to też wpływ właśnie na muzykę.
Ciekawostka- właściwie cała gra toczy się na jednej gigantycznej, pełnej "sekretów" planszy, do tego w teraźniejszości (wielka wyniszczona forteca) i przeszłości (wspaniałe, błyszczące złotem zamczysko)... a ekran Loading zobaczymy tam tylko raz. Nie licząc oczywiście powtarzania gry po śmierci (save-pointy, duża wada, zwłaszcza w niektórych, cholernie trudnych i denerwujących momentach.. Bogu dzięki, że jest chociaż możliwość cofania czasu o te kilka sekund) i wczytywania zapisanej gry ;3 (system nieustannego kasowania tego, co za, oraz wczytywania tego, co przed nami)
Matko, jak ja się rozpisuję Oo' Równie dobrze można by po prostu napisać "Co o tej grze sądzicie"? ^^" |
_________________ Ej cze |
|
|
|
|
Aliens
|
Wysłany: 08-06-2005, 21:55
|
|
|
Ja słodko wspominam wersję tej gry na Amigę :D Nadal ją mam z działającą dyskietką ^_^
Sans of time też mam ( bardzo fajan giera ) ale ugrzązłem i nic więcej nie mogę zrobić :(
Pozdrawiam fanów Prince of Persia :D |
|
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-11-2005, 20:55
|
|
|
The Sands Of Time, był rewelacją. Była to pierwsza gra jaką kupiłem na Xboxa;) klimat, muzyka no i akrobacje z cofaniem czasu były priorytetowe przez ostry tydzień szarpania. Konstrukcja pułapek, przechodzenie ich dawało masę frajdy, zdobywanie kolejnych mieczy, doświadczenia co prawda tylko w powiększeniu paska energi i zasobów czasu "w kieszeni" ale i tak dawało radę.
Była to piękna opowieść, perska bajka do której często wracam. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 15-11-2005, 22:24
|
|
|
Ja uznaje tylko jedną wersję Prince of Persja - tą zajmującą 1 dyskietkę na Amidze 500. Upiornie trudna, gigantyczna szansa na zawał serca z emocji i kiedyś ją przeszedłem. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 20-11-2005, 19:17
|
|
|
Ja też tylko jedynkę uznaję :P.
Genialna gra na swoje lata. Zwłaszcza jeśli chodzi o animację postaci. Za tamtych czasów szczęka opadała bo księciu umiał... chwycić się czegoś, wspinać... ba złazić z platformy nawet :P Podobny poziom animacji uzyskano potem chyba dopiero w grze Flashback. No i jedynkę przeszedłem :P.
Co do dwójki... miałem na Pececie ale wieszała się. |
|
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-11-2005, 22:12
|
|
|
Taa zbitek pikseli był genialny ale to było dwano i nie ma do czego wracać, oczywiście czasem można odkurzyć starocie, ale emulowane nie dają tyle frajdy co na atarynce czy amisi z dżojstikiem w ręku.
Prince Of Persia na obecne generacje konsol daje radę, ze względu na specyficzny klimat, baśni. Co prawda Warrior Within poszedł w zupełnie innym kierunku ale warto zaliczyć obie części, trójka niedługo uderza na konsolki, będzie dobrze. |
|
|
|
|
|
slocik
|
Wysłany: 14-12-2005, 17:26
|
|
|
z tego co pameitam to w orginale mailismy 60 min na przejscie calej gry, albo game over :] a nowe czesci fajen nawet, szkdoa ze grafike obzydliwa, czasem az sie nei chce patrzyc na nia :/ |
|
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-12-2005, 18:08
|
|
|
Kiepska grafika? lol... |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-12-2005, 22:19
|
|
|
Cytat: | Kiepska grafika? lol... |
Szczególnie w 'Warrior Within' [czyli tym, co nabyłam tuż po premierze a jeszcze nie przeszłam. Czemu doba nie ma tak z 48h?] i trójce. |
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-12-2005, 22:49
|
|
|
lol x2
Kiepska grafika jest na kompach, ja na mojej konsoli nie mam zastrzeżeń do grafiki. Nie mówie o tym tylko ja. Na wszystkich serwisach, magazynach poświęconych grom, ten tytuł zalicza wysokie noty za grafike, więc o so chosi jakby? |
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 16-12-2005, 23:10
|
|
|
O to, że nie wszystkich stać na to, żeby przyszpanować konsolą, a też chcieliby pograć w ładną graficznie grę... >.> |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-12-2005, 23:12
|
|
|
Uchh... koBik: <przymrużenie oka> wstaw tu mój poprzedni post <otwarcie oka>
Czy jak się nie postawi na końcu '~_^' to juz nie wiadomo o co chodzi? To ma zaj... errmmm... efajną grafikę. Serio. Na kompach też.
Irian, nawet jak się nie ma najnowszej karty grafiki to na kompie wygląda ekstra. I chodzi szybko i bez większych cięć. Inna para kaloszy to ta przecudnej użyteczności kamera... |
|
|
slocik
|
Wysłany: 17-12-2005, 00:27
|
|
|
kobik czy ty w ogole znasz sie na sprzecie ?
oceny na konsolach za grafy ma wysokie bo w ramch danej konsoli po prostu nei da sie wiecej wyciagnac, co nei zmienia faktu ze grafika jest bardzo slaba. Dodanie efektow z directa 9 nie podbije ilosci poligonow ani rozdzilczosci textur:/
Pograj sobie w fear lub inna nowa produkcje i zobacz o ile klas w tyl jest pop :/
Co nei zmienia faktu ze gra sie fajnie :P |
|
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-12-2005, 08:34
|
|
|
Irian Baratai napisał/a: | O to, że nie wszystkich stać na to, żeby przyszpanować konsolą, a też chcieliby pograć w ładną graficznie grę... >.> |
- nikt tu nie szpanuje, w zasadzie konsole nie są drogie w porównaniu z jakąś kosmiczną kartą graficzną, za jedną kartę mogę mieć wszystkie trzy obecne konsolki. 3000tys. plnów za taką karte sobie rzyczą - nVidia Quadro FX 3450 256 MB PCI-Express x16, czyli jak dla mnie to za drogo...
GoNik napisał/a: | Uchh... koBik: <przymrużenie oka> wstaw tu mój poprzedni post <otwarcie oka>
Czy jak się nie postawi na końcu '~_^' to juz nie wiadomo o co chodzi? To ma zaj... errmmm... efajną grafikę. Serio. Na kompach też.
Irian, nawet jak się nie ma najnowszej karty grafiki to na kompie wygląda ekstra. I chodzi szybko i bez większych cięć. Inna para kaloszy to ta przecudnej użyteczności kamera...
|
- huh GoNik, jakbym słyszał intonacje w Twoim głosie to wiedziałbym o co chodzi, w tekscie trudno to wyczaić, ale mój zonk, sorki.
slocik napisał/a: | kobik czy ty w ogole znasz sie na sprzecie ?
oceny na konsolach za grafy ma wysokie bo w ramch danej konsoli po prostu nei da sie wiecej wyciagnac, co nei zmienia faktu ze grafika jest bardzo slaba. Dodanie efektow z directa 9 nie podbije ilosci poligonow ani rozdzilczosci textur:/
Pograj sobie w fear lub inna nowa produkcje i zobacz o ile klas w tyl jest pop :/
Co nei zmienia faktu ze gra sie fajnie :P |
- nie da się więcej wyciągnąć? bzdura. Jeśli siedzisz w temacie, popatrz na takiego Splinter Cella, pierwsza część szokowała, a gdy w końcu niedawno uderzyła trzecia część można powiedzieć, że pozamiatała konkurencje, zwłaszcza graficznie.
Prince jest typową grą w której nie da się podciągnąc graficznie wszystkiego jakby chcieli inni. Ubi Soft w tym temacie doszło do maksymalnego wykorzystania grafiki, czego oczekujecie na swoich kompach? przecież to tylko "konwersja" z konsol i bogu dzięki nie na odwrót.
Nie zagram w Fear bo musiałbym mieć kosmicznego kompa żeby zobaczyć go we wszystkich detalach :/ zresztą porównanie typowej gry tpp z fpp jest nie na miejscu, tymbardziej, że jedna powstała z myslą o konsolach a druga o pc. |
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-12-2005, 15:56
|
|
|
Kosmiczną kartę graficzną też nie wszyscy mają... >.> Whatever, to i tak jest offtop. Już nie będę. :>
(mój brat sobie kupił playa2, bu... Czemu mieszkam tak daleko od domu. T_T) |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|