Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
jRPG (SNES) |
Wersja do druku |
Doktor J
The Mad Scientist
|
Wysłany: 31-08-2008, 22:09 jRPG (SNES)
|
|
|
Szukam ostatnio gier typu jRPG na SNESa. Wikipedia nie za bardzo mi ostatnio pomogła.
I tu dochodzi moje pytanie Czy zna ktoś może coś w stylu Chrono Triggera i Final Fantasy czy Legend of Zelda na tę konsolę. Zelda i FF mają trochę prymitywną grafikę. zależałoby mi na czymś co ma grafikę w stylu ChT, albo nowocześniejszą.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. |
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 31-08-2008, 22:14
|
|
|
Doktor J napisał/a: | Zelda i FF mają trochę prymitywną grafikę. zależałoby mi na czymś co ma grafikę w stylu ChT, albo nowocześniejszą |
Gdybym chciał się wyzłośliwiać poleciłbym Ci Chrono Trigger w wersji na PS3, bo pewnie już wyszło. Niemniej jednak też lubię gierki z tej konsoli. Niczego z grafiką CT polecić nie mogę. Oprawa gry jest dość unikalna, tym bardziej, że podpisał się pod nią Toriama, a to jest jednak pewna marka. Może jednak zainteresuje cię jakaś inna gra? Mi upiornie podobały się:
- Frontier SaGa
- Breath of Fire 2
- Tales of Phantasia
- Fire Emblem 2 |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 31-08-2008, 22:32
|
|
|
Ja bym dorzuciła jeszcze Golden Sun i Golden Sun 2, choć nie jestem pewna czy wersja na snesa jest, czy tylko gameboya. Powiedziałabym, że jakością grafiki najbardziej przybliżony do Chrono Triggera... A Zeg dosyć dobitnie dał ci znać, że Chrono Trigger pod kątem grafiki (i nie tylko) to najlepsza gra ze swojej grupy i ze świecą szukać choćby przybliżonych. |
Ostatnio zmieniony przez Nanami dnia 31-08-2008, 22:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Doktor J
The Mad Scientist
|
Wysłany: 31-08-2008, 22:35
|
|
|
Dzięki. Coś z tego spróbuję, albo odkopię Final Fantasy VIII. Gdzieś ostatnio po moim biurku przewijała się wiekowa płytka z demkiem.
Golden Sun to już era Gameboya. Nie było nigdy wersji na SNES. |
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 01-09-2008, 00:30
|
|
|
Do najbardziej technologicznie zaawansowanych gier na Snesa, obok Tales of Phantasia i Chrono Trigger, dorzuciłbym jeszcze Star Ocean (tylko w nim końcówka jest odrobinę rozczarowująca).
Poza tym jest trochę gier na przeciętnym poziomie Square i Enix - Dragon Quest 5-6, Rudora no Hihou (oryginalny system składania własnych czarów z sylab), Live a live, Lufia 2 (to akurat nie pamiętam jakiej firmy; wcześniejsza część ma koszmarną grafikę), a z ciekawostek - Super Mario RPG.
Z rpg-ów akcji polecam Secret of mana 2, a w mniejszym stopniu Secret o mana 1 i Terranigma.
Do kompletu jeszcze wymienię parę niezłych strategii spaczonych rpg-owym powinowactwem: Bahamut Lagoon (w którym skopany wątek romantyczny przyprawił mnie o depresję), Front Mission 1-2, Ogre Battle i wspomniane już wcześniej Fire Emblem. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-09-2008, 08:48
|
|
|
Cytat: | Szukam ostatnio gier typu jRPG na SNESa. Wikipedia nie za bardzo mi ostatnio pomogła. |
www.innerworld.pl - zerknij, może my ci pomożemy.
Generalnie, większość tytułów już padła. Od siebie dorzuciłbym FF VI - co by nie mówić, fabularnie najlepszą część cyklu. Do tego Sailor Moon: Another Story - w swojej kategorii gra świetna. Romancing SaGa 3 - olbrzymia ilość postaci i wątków do wyboru, czegoś podobnego nie widziałem w żadnej innej grze. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|