Najbardziej udana seria konsolowych rpg |
Najbardziej udana seria konsolowych rpg to: |
Breath of Fire |
|
12% |
[ 4 ] |
Seria Chrono |
|
3% |
[ 1 ] |
Dragon Quest |
|
9% |
[ 3 ] |
Final Fantasy |
|
54% |
[ 17 ] |
Fire Emblem |
|
0% |
[ 0 ] |
Kingdom Hearts |
|
3% |
[ 1 ] |
SaGa |
|
6% |
[ 2 ] |
Shin Megami Tensei |
|
3% |
[ 1 ] |
Suikoden |
|
6% |
[ 2 ] |
Xenosaga |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Głosowań: 21 |
Wszystkich Głosów: 31 |
|
|
|
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-10-2008, 16:34 Najbardziej udana seria konsolowych rpg
|
|
|
Tak, jak w tytule. Wybrałem najpopularniejsze serie, siłą rzeczy pomijając kilka mało znanych poza Japonią.
Do wyboru daję dwie opcje, aby nie było tak, że wszystko zgarnie seria Final Fantasy.
Niestety, ankiety na Tanuki mają ograniczoną ilość pozycji, więc usunąłem Star Ocean i Tales of... |
|
|
|
|
|
Mirveka
(means miracles)
|
Wysłany: 18-10-2008, 16:42
|
|
|
Ja za najlepsza serię uważam Legend of Zelda i bardzo żaluje, że nie ma jej na liście.
Wybrała bym chrono cross/trigger ale z radical dreamers się nie popisali i było to IMHO kompletne dno. Grywalność Radical Dreamers była bliska zeru. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-10-2008, 16:46
|
|
|
Problem z takimi tytułami jak Ys czy Zelda polega na tym, że trudno je uznać za klasyczne rpg. Dlatego, aby uniknąć wątpliwości, nie umieszczałem ich tu. |
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 18-10-2008, 16:49
|
|
|
A ja wybrałam oczywiście Final Fantasy i Suikoden (a właściwie Suikogaiden), ale trzeba zaznaczyć, że jakimś zapalonym graczem nie jestem, więc nie miałam styczności z całymi sagami, a paru nawet nie kojarze zbytnio. Po prostu do obu mam ogromny sentyment, choć grałam głównie w ich częsci wydane na PSX (FF 7, 8, 9, Tactics, Suikoden 1 i 2), a na PS2 miałam okazje wyrywkowo widzieć. Jak dla mnie najwazniejszym kryterium wyboru była porządna, wciągająca fabuła i rozbudowanie świata przedstawionego. |
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 18-10-2008, 18:23
|
|
|
Jakby wywalić Fire Emblem (strategię z elementami rpg trudno uznać za klasyczne jRPG, a skoro Zeldę odrzucasz...) i Chrono (2 tytuły trudno uznać za serię; na tekstowe Radical Dreamers można spuścić zasłonę milczenia), to miejsce na Tales of... i Star Ocean by się znalazło.
Skoro nie mogłem zagłosować na żaden z powyższych tytułów wybrałem Final Fantasy i Dragon Quest (choć ta druga seria ma zwyczaj przeciętnych startów i żmudnej roboty przy końcu). |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 18-10-2008, 19:48
|
|
|
Final Fantasy i Kingdom Hearts. A Zelda jak najbardziej jest konsolowym RPG. Nie podchodzi co prawda pod "jRPG z turową walką" i nie rozwija się statystyk, ale nie wyrzucałbym takiej sagi z listy, tylko dlatego, że jest action-rpg. Bądź co bądź to też domena konsol. No a Ocarina of Time na Gamerankings chyba w dalszym ciągu jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o łączne oceny. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Mirveka
(means miracles)
|
Wysłany: 19-10-2008, 12:24
|
|
|
Keii napisał/a: | A Zelda jak najbardziej jest konsolowym RPG. Nie podchodzi co prawda pod "jRPG z turową walką" i nie rozwija się statystyk |
Jak to się nie rozwija? Zycie rośnie po każdym Bossie :) |
|
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 20-10-2008, 14:47
|
|
|
Final Fantasy i niestety nie ma obu opcji, jakim dałbym drugie miejsce - ani Tales of ..., ani Grandia się załapały.
"Saga Chrono" w mojej opinii nie zasługuje na drugie miejsce, mimo że pierwsza część uważam za najlepszy jrpg w jaki grałem, dwójka ciągnie w dół.
W tej sytuacji wybrałbym pewnie Dragon Quest, ale zdecydowałem się nie wybierać na siłę i oddać tylko jeden głos. |
|
|
|