Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
El Hazard i chronologia odcinkow |
Wersja do druku |
Masterton
|
Wysłany: 15-12-2006, 09:06 El Hazard i chronologia odcinkow
|
|
|
Wiatam.
Mam pytanie co do anime El Hazard.
Bo z tego co zdążyłem przeczytac to były serie tv i serie oav
oraz The Wanderers i The Alternative World
moja prosba polega na podaniu co było najpierw [drzewko]
no i czy sa duze różnice... no i wogole dla czego 2gi raz robili od nowa??
aha na koniec mam pytanie ending 26 odc The Wanderers co to za utwór?? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 15-12-2006, 11:15
|
|
|
Wydawało mi się, że w miarę jasno to w recenzjach napisałam.
Chronologia wydawania jest następująca:
1. El Hazard: The Magnificent World (OAV 1) - 1995
2. El Hazard: The Magnificent World 2 (OAV 2) - 1997
3. El Hazard: The Wanderers (TV 1) - 1997
4. El Hazard: The Alternative World (TV 2) - 1998
OAV 2 kontynuuje historię OAV 1. W tej samej linii czasowej rozgrywa się też seria TV 2 (Alternative World). Natomiast TV 1 (Wanderers) to bardzo zmieniona wersja alternatywna wydarzeń z pierwszej OAV.
Różnice są spore - polecam lekturę recenzji Magnificent World i Wanderers dla porównania (choć nie wiem, na ile osoba, która nie widziała żadnej części na tym skorzysta). Mówiąc w skrócie, seria TV jest bardziej infantylna i znacznie gorsza fabularnie - po prostu wieje z niej śmiertelną nudą.
Po co ją nakręcono "od nowa"? Cóż, tutaj można tylko gdybać, ale przypuszczam, że powód był dość istotny: z końcem pierwszej OAV z fabuły została wyłączona bardzo ważna postać (która w związku z tym nie pojawia się w OAV 2 i TV 2). Ewentualna kontynuacja musiałaby się bez niej obyć, czego wyraźnie pożałowano. Poza tym jednak OAV i seria telewizyjna rządzą się swoimi prawami - trudno dawać w telewizji "ciąg dalszy" historii wydanej tylko na wideo. Co istotne, El Hazard nie opiera się na mandze - owszem, manga powstała, ale była późniejsza od anime. Dlatego zapewne postanowiono opowiedzieć historię od nowa - z nadzieją na przyciągnięcie nowych widzów.
Ja zdecydowanie polecam pominięcie Wanderers i obejrzenie pozostałych części.
Według ANN na końcu 26 odcinka Wanderes jest utwór "Illusion" śpiewany przez Invoice. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
fan
Gość
|
Wysłany: 07-08-2007, 04:50
|
|
|
A co powiecie na el hazarda w wersi polskiej?
Właśnie tłumacze pierwszy odcienek z EL HAZARD ALTERNATIWE WORLD
Jesli komuś ten pomysł sie podoba przosze o kontakt.
Na mejla CENZURA mile widziana pomoc
Powiemy: na tym forum zakazuje się podawać linków do pirackich materiałów jak nielegalne kopie odcinków i nielegalne tłumaczenia oraz omawiać wymiany. Posty nie stosujące się do tej zasady będą usuwane, a w wypadku powtarzania się sytuacji zgłosimy sprawę na policje. Edit = Zegarmistrz |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|