FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Anime by 4Kids
Wersja do druku
616 Płeć:Mężczyzna
From GARhalla

Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 12-06-2007, 16:11   Anime by 4Kids

Ponieważ jak na razie na stronę Tanuki napisałem tylko dwie recenzje, obie pod YGO, myślałem o uzupełnienie tego o recenzję Yu-Gi-Oh!: Capsule Monsters. Problem jednak w tym, że japońska ekipa( Gallop) odpowiadała w nim tylko za stronę graficzną, cała reszta była w całości robiona przez amerykańską ekipę 4Kids., od fabuły zaczynając, a na marnym dubbingu kończąc. Podobnie sprawa ma się z innym produktem 4Kids- G.I.Joe: Sigma Six, które robione było przez amerykańców i tylko grafika była dziełem Japończyków(tym razem z Gonzo). O ile jeszcze w Capsule Monsters występują postacie z pełnoprawnego anime, jakim jest YGO, to Sigma Six podchodzi raczej pod kreskówki amerykańskie z rodziny G.I.Joe. Habsro(właściciele praw do G.I.Joe) oficjalnie potwierdziło, że jest to pełnoprawna kontynuacja wszystkich kreskówek spod tego znaku(co tak nawiasem mówiąc powoduje idiotyczne komplikacje z wiekiem bohaterów). Ja jestem totalnie znokautowany przez taką gadaninę i sam nie wiem, czy omawiane tutaj serie można traktować jako anime, czy też nie. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, czy w ogóle jest sens pisać recenzję któregokolwiek z tych tytułów (Pytam ponieważ a) Nie chcę, aby moja praca poszła na marne i b) Mam nadzieje zacząć małą dyskusję)?
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 12-06-2007, 16:30   

Well...

Kryterium pochodzenia danej produkcji nie jest aż tak sztywne, o czym świadczy choćby fakt, że znakomity AMERYKAŃSKI komiks "Usagi Yojimbo" zaliczany jest do mang (bo twórca pochodzi z Japonii a i fabuła traktuje o tymże kraju) albo powstały w całości w Japonii "Dzwonnik z Notre Dame II", który z anime ma wybitnie niewiele wspólnego...

Do produkcji 4Kids podchodziłabym raczej na zasadzie "czy ktoś może tego szukać jako anime". Takie G.I. Joe w mentalności społecznej zawsze będzie pochodził z tzw. Zachodu, podczas gdy Yu-gi-oh automatycznie postrzegany jest jako japoński... IMO warto pisać, z zaznaczeniem w recenzji.

To mi przypomniało, że kiedyś na którejś stronie-encyklopedii anime widziałam spis produkcji "często uważanych za anime, ale nimi nie będących". Wydawało mi się, że to ANN, ale tam nie mogę znaleźć... Jeśli ktoś pamięta, byłabym dźwięczna.

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
616 Płeć:Mężczyzna
From GARhalla

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 12-06-2007, 16:39   

Dzięki, rozjaśniłaś mi ten mętlik, postaram się odwdzięczyć.

Cytat:
To mi przypomniało, że kiedyś na którejś stronie-encyklopedii anime widziałam spis produkcji "często uważanych za anime, ale nimi nie będących". Wydawało mi się, że to ANN, ale tam nie mogę znaleźć... Jeśli ktoś pamięta, byłabym dźwięczna.

Nie wiem czy to aby na pewno to, ale na wikipedii(angielskiej) jest cały artykuł na temat animacji inspirowanych anime ,o tutaj . Jeśli to nie to, to przepraszam.

Ostatnio zmieniony przez 616 dnia 13-06-2007, 15:04, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Zobacz profil autora
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 12-06-2007, 16:52   

Tylko podstawowe pytanie, na ile w wersji 4kids zadziałała cenzura (i mówię tu o YGO a nie o "animestylizowanych"). Mamy na Tanuku kilka recenzji pisanych właśnie z zastrzeżeniem, że jest na podstawie wersji PL (vide Pokemon). I staramy się by recenzje były pisane raczej na podstawie serii oryginalnych, właśnie, by ustrzec się od błędów merytorycznych. Bo np. w przypadku anime emitowanych na Polonii1 naprawdę nie wiadomo co, gdzie kiedy i z czym, i czy wycieli.

Natomiast co do wersji "animopodobnych". Zasadnicze pytanie brzmi: "Czy będzie to szukane pod kątem "anime"?" I kolejne: czy "puryści" nie zaczną się od razu rzucać, że ktoś śmie nazywać 'anime' produkcję amerykańską, stylizowaną na anime. Raczej pod tym kątem to rozważyć należałoby...
Powrót do góry
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 12-06-2007, 17:29   

No to jak policzyć "Battle of The Planets" ("Załogę G"), która w wersji amerykańskiej była zupełnie innym anime niż japoński oryginał? Technoman czy Trzej Muszkieterowie również róznili się dość mocno.
Przy okazji - ostatnio zauważyłem, że w liście autorów Inspiektora Gadgeta 2/3 brzmi z japońska.
Powrót do góry
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 12-06-2007, 18:02   

Grisznak napisał/a:
No to jak policzyć "Battle of The Planets" ("Załogę G"), która w wersji amerykańskiej była zupełnie innym anime niż japoński oryginał? Technoman czy Trzej Muszkieterowie również róznili się dość mocno.
W tym przypadku raczej preferujemy wersję oryginalną właśnie z powodu pocięcia/cenzury/wyrzucenie połowy odcinków/zniszczenia fabuły itp.
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu