FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Kannaduki no Miko
Wersja do druku
Dżelei Płeć:Mężczyzna
Bianco-neri

Status: offline
PostWysłany: 23-02-2008, 09:50   Kannaduki no Miko

W dzisiejszej recenzji alternatywnej Kannaduki no Miko trudno nie zauważyć sporej nieścisłości - w ostatnim akapicie recenzent stwierdza, że jego ocena wynosi 5/10, co nie zmienia faktu, że 'na górze' recenzji widnieje 1,5 gwiazki, a więc 3/10. Jak więc ma być?
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
8878408
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 23-02-2008, 12:14   

Dżelei napisał/a:
W dzisiejszej recenzji alternatywnej Kannaduki no Miko trudno nie zauważyć sporej nieścisłości - w ostatnim akapicie recenzent stwierdza, że jego ocena wynosi 5/10, co nie zmienia faktu, że 'na górze' recenzji widnieje 1,5 gwiazki, a więc 3/10. Jak więc ma być?

Chochlik klawiaturowy. Dziękujemy za zauważenie, skonsultujemy się z autorem i poprawimy na właściwą cyfrę. Jesteśmy wdzięczni za uwagę i polecamy się na przyszłość.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 23-02-2008, 13:05   

Autor miał zamiar ocenić na 5/10 i bardzo przeprasza jeśli źle wpisał ocenę całości.

IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 23-02-2008, 13:17   

Ocenę zmieniono, autor otrzymuje firmowe łypnięcie (łyp).

Dziękujemy za zwrócenie uwagi :)
Powrót do góry
Dżelei Płeć:Mężczyzna
Bianco-neri

PostWysłany: 24-02-2008, 14:39   

Nie ma za co ;) Jako do pewnego stopnia fanboy tej serii musiałem na to zwrócić uwagę :P
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
8878408

Grupy:
WIP
PostWysłany: 26-02-2008, 20:33   

Przeklejone z komentarzy do Kannaduki - wątek richie/Alira

richie napisał/a:
fragment odnoszący się bezpośrednio do recenzji

ps. korzystając z okazji, dwa grosze o oficjalnych recenzjach

Jeśli chodzi o Azaqa, to w sumie nic dodać nic ująć. Nie we wszystkim się z nim zgadzam, no ale mówi się trudno.

W przypadku Ysengrinn'a – flagowy przykład recenzji pisanej pod tezę. A niewykluczone że i anime oglądanego pod tezę.

Ekwilibrystyczne figury w stylu „to właściwie nawet całkiem fajne, ale tak oczywiście wcale nie jest” byłyby może i całkiem zabawne, gdyby nie były przy okazji też tak żałosne. A moje ewentualne plany polemiki z tą recenzją, ostatecznie ukróciło jakże symptomatyczne i podkreślające królewskim wężykiem ostatnie zdanie tejże: „bo jeśli mnie Himeko i Chikane irytują, to strach pomyśleć, jakie reakcje wywołają u płci nadobnej”. Zatem pozwolę sobie jedynie pozostać przy zadedykowaniu autorowi wersu z Ludwika XIV: „Państwo to ja”

ps2. fanom „Kapłanek” polecam (o ile oczywiście ktoś jeszcze nie wie) bardzo przyjemną dramę (słuchowisko) z udziałem oryginalnych seiyuu będącym nieoficjalnym dodatkowym odcinkiem serialu. Na sieci są też angielskie skrypty (tłumaczenia) do tego więc znajomość japońskiego nie jest konieczna.

Alira14 napisał/a:
richie napisał/a:
ps. Jeśli chodzi o Azaqa, to w sumie nic dodać nic ująć. Nie we wszystkim się z nim zgadzam, no ale mówi się trudno.
Ekhm… Dobra recenzja to taka z którą TY się zgadzasz, czy taka w której autor opisuje swoje wrażenia po danym anime? Nie sugeruj „subtelnie” innym megalomanii jeżeli sam na nią chorujesz…

richie napisał/a:
Wydaje mi się, że właśnie napisałem coś dokładnie przeciwnego niż ty tutaj sugerujesz. Recenzja Azaqa jest dobra, a że się nie ze wszystkim w niej zgadzam mówi (mi, tak mi) się trudno i… dlatego też siadam i piszę własną – w przeciwnym wypadku wystarczyłby komentarz w stylu „popieram w 100%"

Alira14 napisał/a:

Nie chodziło mi o ten fragment twojego komentarz, ale o całokształt. Ten cytat wyeksponowałam, bo w nim najbardziej widać, czemu nie podobała ci się recenzja Ysengrinna – nie zgadzała się z twoimi poglądami.

Przepraszam za zbytnią skrótowość, ale myślałam, że da się domyśleć
Powrót do góry

Grupy:
WIP
PostWysłany: 26-02-2008, 20:37   

Przeklejone z komentarzy do Kannaduki wątek Azag/Ysen

Azag napisał/a:
Ja też dodam coś do tych komentarzy:

Po przeczytaniu drugiej recenzji oraz ponownie swojej własnej wydaje mi się, że pomimo różnicy ocen, w wielu miejscach nasze (autorów rec.) odczucia co do konkretnych elementów serii były dosyć podobne. Zauważyliśmy kilka takich samych wad jak i kilka takich samych zalet, ale oczywiście były też miejsca, w których się różniliśmy.

Ysengrinna widocznie bardziej drażniły niektóre motywy – mnie nie – i nie ma w tym nic niezwykłego, że różni ludzie różnie odbierają różne rzeczy.

Osobiście niedokońca zgodziłbym się ze słowami w rec. ALT traktujące o fanserwisie. Oglądałem serię spory czas temu, ale nie przypominam sobie by takie sceny jakoś szczególnie mnie tu denerwowały.

Pamiętam, że fabuła jak i zachowanie postaci pozwoliłmy mi wczuć się w rozgrywaną akcję i postawić siebie w miejscu bohaterów. Seria mnie wciągnęła, wpełni zaangażowała moją uwagę, nie nudziłem się – dlatego serię zaliczyłem do udanych i oceniłem ją wysoko, pomimo gorszych elementów.

A tu macie coś na osłodę: :)

http://forum.tanuki.pl/tematy10/2341,15.htm#144170

Ysen napisał/a:
Azag napisał/a:
Osobiście niedokońca zgodziłbym się ze słowami w rec. ALT traktujące o fanserwisie. Oglądałem serię spory czas temu, ale nie przypominam sobie by takie sceny jakoś szczególnie mnie tu denerwowały.

Nic mnie nie drażniło, nic mnie nie denerwowało. Serię oglądałem zwijając się ze śmiechu.

Seria jest po prostu całkowicie obiektywnie kiepska – fabuła jest nieprzemyślana i nielogiczna, projekty graficzne spadły z księżyca i nie pasują do siebie nawzajem, a główne bohaterki nie mają jakiejkolwiek osobowości. Jeśli seria jest o shoujo-ai, a jedyną sensowną i wiarygodną postacią jest facet, to coś tu chyba nie tak.
Powrót do góry

Grupy:
WIP
PostWysłany: 26-02-2008, 20:43   

Przeklejone z komentarzy do Kannaduki wątek richie/Ysen

Ysen napisał/a:
richie napisał/a:
Zatem pozwolę sobie jedynie pozostać przy zadedykowaniu autorowi wersu z Ludwika XIV: „Państwo to ja”
Dziękuję za dedykację, ponieważ jednak czuję się dalece niegodny (by nie wspomnieć, że skonfundowany wysublimowanymi figurami retorycznymi interlokutora) wyjaśniam – pisząc „mnie” miałem na myśli siebie jako przedstawiciela określonej płci. Bynajmniej nie siebie jako istotę w czymkolwiek lepszą czy jakikolwiek autorytet, a po prostu kogoś kto z natury mniejszą uwagę będzie przywiązywał do sfery psychicznej, a większą do fizycznej bohaterek. Przykro mi, jeśli mimo to doszło do nieporozumienia.

richie napisał/a:
Ysen napisał/a:
pisząc „mnie” miałem na myśli siebie jako przedstawiciela określonej płci.
...tak super reprezentatywnego, że cała druga, ta piękniejsza połowa ludzkości na widok bohaterek będzie od razu mdlała i to bynajmniej nie ze szczęścia.

Hmm. A jeśli przypadkiem jakiegoś innego faceta H&C nie tylko nie irytują ale je wręcz lubi, czy z tego wynikają jakieś wnioski dla płci przeciwnej czy już nie?

Idąc tym samym tropem, jeśli mam znajomą, która nie tylko bohaterki toleruje ale nawet lubi – znaczy się, wszyscy faceci jak jeden mąż powinni składać im allahy czy jednak nie?
Ysen napisał/a:
Bynajmniej nie siebie jako istotę w czymkolwiek lepszą czy jakikolwiek autorytet, a po prostu kogoś kto z natury mniejszą uwagę będzie przywiązywał do sfery psychicznej, a większą do fizycznej bohaterek.
„Zaznaczam, że fani, bo jeśli mnie, jako faceta, Himeko i Chikane irytują, to boję się pomyśleć jakie mogą one wywołać reakcje u płci przeciwnej”
Polecam się na przyszłość… :)

Ysen napisał/a:
richie napisał/a:
...tak super reprezentatywnego, że cała druga, ta piękniejsza połowa ludzkości na widok bohaterek będzie od razu mdlała i to bynajmniej nie ze szczęścia.
Przyznam szczerze, że nie rozumiem tego zdania. Nie bardzo widzę czemu moja kiepska reprezentatywność miałaby wpływać na czyjeś mdlenie na widok bohaterek, bynajmniej nie ze szczęścia.
richie napisał/a:
Idąc tym samym tropem, jeśli mam znajomą, która nie tylko bohaterki toleruje ale nawet lubi – znaczy się, wszyscy faceci jak jeden mąż powinni składać im allahy czy jednak nie?
Idąc tym samym tropem – jeśli jakiś bohater yaoi jest tak beznadziejny i bezpłciowy, że nawet kobietę doprowadza do szału, to spokojnie można przyjąć, iż mężczyźna nie będzie się z nim utożsamiał i nie polubi go. Choć możliwe, że polubi go inna kobieta.

Nie bez przyczyny ta pozornie kobieca seria ma prawie wyłącznie męskich fanów.

Powrót do góry
Odpowiedz do tematu