Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Persona - Trinity Soul - czy to jest poprawnie? |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-09-2008, 13:42 Persona - Trinity Soul - czy to jest poprawnie?
|
|
|
michnik napisał/a: | "Przeciwnikami nie są już potwory zwane Shadowami"
Na polskim uczono mnie, iż w tym wypadku należało by powiedzieć "Shadows" albo Cieniami lub fonetycznie Szadołami.
Czy forma zastosowana w recenzji również jest poprawna? |
Trudno spierać mi się z autorytetem polonistki...
Generalna zasada przyjmowana tutaj, wywodząca się z ogólnych zasad metodologii przekładu, polega na tym, że jeśli jakieś słowo w oryginale jest obce (zaczerpnięte z innego języka), powinno być pozostawiane bez zmian w przekładzie. Jeśli więc w oryginale jest "shadow", a nie japońskie słowo oznaczające "cień", to "Shadow" powinien zostać w tłumaczeniu, traktowany jako nazwa własna. Traktowane jako nazwa własna słowo podlega zwykłej polskiej odmianie, analogicznie do - bo ja wiem - "weekend" => "weekendami".
Z pomysłem zapisu fonetycznego spotykam się po raz pierwszy - można by to może rozważyć w przekładzie autorskim, ale jednak wydaje mi się, że efekt byłby zbytnio udziwniony.
Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić wątpliwości, w razie czego chętnie odpowiem na dalsze pytania. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-09-2008, 13:59
|
|
|
Ja ze swej strony, jako autor recenzji i osoba, która grała w Personę w wersji japońskiej wspomnę tylko, że owe potwory faktycznie określane były mianem "Shadow" (シャドウ). |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
michnik
Gość
|
Wysłany: 20-09-2008, 19:59
|
|
|
Dziękuje bardzo za odpowiedź. W sumie nie oczekiwałem niczego po osobie, którą zatrudniono w liceum mając doświadczenia jedynie z podstawówki i dużo lat pracy za sobą. Ale nie mnie spierać się z dyrekcją. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|