Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Higurashi no Naku Koro ni Kai - recenzja JJ |
Wersja do druku |
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 01-11-2008, 21:19 Higurashi no Naku Koro ni Kai - recenzja JJ
|
|
|
Przeniesione z komentarzy
Misqu : 1.11.2008 10:55:49
Re: Czas trwogi Cytat: | Mam nadzieję, że ta recenzja to kiepski żart, inaczej moja wiara w Tanuki dzisiaj się kończy. Rozumiem subiektywność, recenzent ma do niej prawo, ale to już przesada. Identycznej recenzji spodziewalbym się od fanboja ps3, któremu dano do recenzji X360, czy odwrotnie.
|
|
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 01-11-2008, 21:34
|
|
|
Mam takie pytanie związane pośrednio z całym tym zamieszaniem.
Czy komentarze z danej recenzji mogą być przenoszone na forum bez zgody autora? Jak tak to gdzie jest to wyszczególnione? |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-11-2008, 21:41
|
|
|
O matko! Tak pewnie będzie po każdej recenzji JJ. Najpierw DN, a teraz to. Użytkownik JJ wydaje się po prostu być bardzo krytyczny w stosunku do wszystkich oglądanych przez siebie serii, i na to na co większość fanów anime nawet nie zwróciłoby uwagi, dla Niego jest istotną wadą. Poza tym recenzje alternatywne służą przedstawieniu innego spojrzenia na dane dzieło i osoba taka jak JJ wydaje się do tej roli idealna. Swoją drogą, ciekawi mnie jakie serie uważa On za dobre.
ps. życzę temu tematowi szybkiej smierci, jak to się stało w przypadku tematu o recenzji Death Note. |
|
|
|
|
|
JahJah
|
Wysłany: 01-11-2008, 21:55
|
|
|
Zgadzam się z komentarzem po wyżej co do treści lecz nie co do formy, rozumiem że komuś może się nie podobać anime z róznych względów, lecz jeśli ktoś nie rozumie sensu istnienia serii Kai to nie powinien się w ogolę zabierać za jej recenzje.
Ludziom nigdy nie dogodzisz jak nie narzekają że sequely są wtórne to znajda się tacy co bedą narzekać że nie są!... Przecież sam pomysł na stworzenie drugiego sezonu Kai był moim zdaniem (i nie tylko moim) rewelacyjny Gdyby twórcy kazali nam znów oglądać bezsensowny mord nastolatków to można by rzec że to wbrew wcześniejszym założeniom cała ta historia jest strasznie płytka.
Racja może i samo wykonanie pomysłu nie wyszło idealnie zgadzam się, ale krytykować taki przebieg anime jest nie wybaczalny, bo to tylko prowokuje twórców do produkowania nuudnych tasiemców, czy nię kończących się sezonów anime/serialów.
Cytat: | nie tylko nie przypadła mi do gustu |
Jak narazie jesteś pierwszą i jedyną osobą która tak twierdzi
Cytat: | ale wręcz zepsuła opinię o poprzedniczce |
To ciekawe czemu wszędze widze same dziewiątki lub dziesiątki ?
Cytat: | o „racjonalne” wyjaśnienia tajemnic okazały się zupełnie niesatysfakcjonujące. |
No to słucham, pozwalam ci się wybronić, wiec według ciebie jak bardziej/lepiej racjonalnie to się dało wszystko wytłumaczyć ? Moze liczyłeś na wersjie z kosmitami ?
P.S. oczywiście chodziło mi o tą pierwszy komentarz, a nie o wypowiedz Cain'a |
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 01-11-2008, 22:31
|
|
|
No cóż, nie jest to pierwsza recenzja, z którą się nie zgadzam, ale zdaję sobie sprawę, że każdy ma prawo do swojego zdania. Nie zaprzeczę, że 2 seria Higurashi nie była dopracowana do końca i występuje w niej kilka niejasności i trochę niedorzeczności, ale nie przyjmuję argumentu, że zmiana klimatu z mystery/ thriller /murder na mystery/action było minusem serii. |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 01-11-2008, 22:47
|
|
|
Cain, to nie jest do końca tak. Mój gust, jeśli chodzi o anime, wcale nie odbiega od przeciętnego - uwielbiam Haibane Renmei czy Code Geass (owszem, sądzę że jest nielogiczne i miejscami idiotyczne, ale uwielbiam) - tyle że (jak każdemu) zdarzają mi się tytuły, w przypadku których nie jestem w stanie zrozumieć, o co ten cały hałas. Co jest dziwnego w pisaniu w takiej sytuacji recenzji alternatywnych? Nie wiem, mnie zastanawia raczej to, jak to możliwe, że do tej pory ich nie było. A jeżeli chodzi o serie, które lubię/nie lubię... Cóż, tak naprawdę nie ma takich które uważałbym za zupełnie beznadziejne, stanąłbym nawet w obronie nieszczęsnego i niekochanego School Days (choć twórcy argumentów do tego nie dają... ale swoją drogą, tu też przydałby się alt). A jeżeli coś mi się nie podoba i nie ma nadziei na poprawę, to zwyczajnie przerywam oglądanie.
JahJah napisał/a: |
Jak narazie jesteś pierwszą i jedyną osobą która tak twierdzi |
Cytaty z komentarzy:
keeveek napisał/a: | Recenzja jak najbardziej słuszna. Kai nie tylko nie miało już tego elementu zaskoczenia, ba, nawet potwierdziła moje przypuszczenia co do tego, DLACZEGO tak się dzieje w tej hinamizawie,a cała pierwsza seria udowadniala mi, że się mylę. I to po mistrzowsku.
A tu takie rozczarowanie i podanie na tacy wszystkiego. Nie cierpię jak główna postać anime tłumaczy fabułę swoimi słowami, zupełnie jakby widz był zbyt tępy, by wywnioskować to wszystko z obrazu.
Poza tym druga część zdecydowanie była bardziej cukierkowa, mniej tu przemocy, psychozy i tego wszystkiego, co było w jedynce. |
KrisK napisał/a: | Pierwsza seria – owszem, była wspaniała. Klimat szaleństwa, ciekawa fabuła… To wszystko znika w kai. |
Szuki napisał/a: | Zawyżona ocena. Fabularnie dużo gorsze od pierwszej części, miejscami łapałem się na tym, że przestawałem myśleć o tym anime jak o „Cykadach” tylko jak o jakiejś dennej haremowej komedii o przyjaźni |
I na koniec:
Arti napisał/a: | no nie wiem, ktoś wymienił całą ekipę tworzącą to anime i zastąpił ją bandą idiotów? |
Wystarczy?
JahJah napisał/a: | No to słucham, pozwalam ci się wybronić |
Dzięki ci, o Boski! Całuję stopy twe i obmywam olejkiem różanym, ale doprawdy, łaska ta jest zbyt wielka, bym mógł ja przyjąć. W takiej sytuacji zwykłem odpowiadać: jeżeli w filharmonii usłyszę fałszującego oboistę, to powiem - fałszuje, niezależnie od tego, że sam na oboju grać nie potrafię. Inne porównanie, bliższe tematowi: czy recenzent ma prawo krytykować kreskę tylko wtedy, kiedy sam potrafi rysować? Od wymyślania scenariusza są scenarzyści i to oni, nie ja, powinni wymyślić dobre zakończenie. |
|
|
JahJah
|
Wysłany: 01-11-2008, 23:43
|
|
|
Nie bierz tego od razu tak do siebie JJ Nie zamierzam się z tobą kłócić, po prostu liczyłem na jakaś interesująca dyskusje i rozsądne kontr-argumenty, więc proszę daruj sobie wyrwane z kontekstu zdanie i ten irytujący sarkazm.
Przyznaje ci rację co do jednego, w sumie to oczywiste że zawsze się znajdzie ktoś komu coś nie będzie podobało. Ale usiądz i pomyśl jak by wyglądał drugi sezon według ciebie. Kolejne mordestwa w Hinamizawie, kolejne restarty, kolejne tajemnice i po raz kolejny totalna sieczka. Czy naprawdę nie jesteś chodź trochę wymagającym widzem aby oczekiwać czegoś więcej? Czy nie z irytował by cię fakt ze po zakończeniu drugiej serii dalej nic nie wiesz o co biega?
Przecież już przy pierwszym sezonie pojawiały się pewne głosy że te ciągłe restarty mogą się w pewnym momencie dość szybko znudzić, co dla niektórych mniej wytrwałych skończylo się zaprzestaniem ogladania na odcinka 10-15.
A co gorsza moim zdaniem gdybyś dostał podobną serie druga jak i pierwsza to napisał byś recenzje o tym jakie to wtórne i nudne mówiac też o tym że cała otoczka przerażającego klimatu gdzieś umczkneła...
Co do samej recenzji, zdaję sobie sprawę że recenzja jest dość subiektywną oceną, ale jakieś resztki obiektywizmu pasuję pozostawić. Skoro wiesz że mimo twojemu wyobrażeniu o tym anime tak wielu osobom spodobała się druga seria to pisząc
Cytat: | Tym, którzy cenili Higurashi no Naku Koro ni za fabułę i klimat, a których irytuje nadmiar słodyczy, stanowczo odradzam oglądanie kontynuacji – nie tylko nie przypadła mi do gustu, ale wręcz zepsuła opinię o poprzedniczce, | jest lekkim nadużyciem
I na wszelki wypadek jeszcze raz się powtórze, zgadzam się, Seria Kai to nie jest żadna rewelacja, rzekłbym solidna seria i obowiązkowa dla każdego fana Higurashi w mojej ocenie 7.5/10 Ale z krytyką całości jako pomysł na drugi sezon zgodzić się nie mogę. |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-11-2008, 00:37
|
|
|
Ale ta szóstka tam pasukdnie wygląda... z 9,5 zrobiła 9,1. Inny punkt widzenia może i jest mile widziany... ale nie przez fana serii. Dlatego chciałem tylko wyrazić wielke ubolewanie i rozpacz po publikacji tej recenzji. Ze strachem wyczekiwałem magicznego dnia 1 listopada... i nie zawiodłem się. Były powody do płaczu i zgrzytania zębami. Takie Twoje JJ zdanie i muszę to uszanować ale... smutno mi tak jakoś ponieważ, ta opinia może odstraszyć jakąś część czytelników.
PS. Błagam Cię, zlituj się nad szarym fanem anime, i niech nigdy Ci do głowy nie wpadnie pisać recenzji alternatywnej Code Geass'a... Tego moje biedne serce nie wytrzyma. |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 02-11-2008, 11:38
|
|
|
CainSerafin napisał/a: | Czyli staramy się wcisnąć JJ recenzję alternatywną Code Geass. Muahahaha ha XP
All Hail chaos, nieład, zbrodnia i jęki wściekłych fanów! All Hail cesarz Zegarmistrz!
ps. Ten temat robi się coraz fajniejszy... |
Moderacja nad wyraz uprzejmie przypomina, że temat jest o recenzji JJ i uprzejmie prosi, żeby się tego trzymać.
Dalsze dywagacje będą wycinane.
EDIT:
A macie offtopiciarze, gryźcie się na zdrowie
http://forum.tanuki.pl/tematy30/4174.htm - Nowy temat - Recenzje
IKa
Zua Biurokratka
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|