Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Recenzja Ga-Rei -Zero- by Norbi |
Wersja do druku |
Garet123
Gość
|
Wysłany: 30-06-2009, 15:39 Recenzja Ga-Rei -Zero- by Norbi
|
|
|
Trafiłem niechcący na ów tytuł anime, chciałem zobaczyć o czym ono jest, nie było opisu na polskiej stronie na której zazwyczaj sprawdzam, a że na Tanuki jest praktycznie każda recenzja więc zerknąłem tutaj... i chyba nie potrzebnie. Chciałem przeczytać tylko krótki opis anime aby uniknąć jakichkolwiek spoilerów, i co? UBERSPOILER!
Norbi napisał/a: | Czy zabijesz kogoś, kogo kochasz, z miłości?” Taki uroczy tekst towarzyszy tytułowi tegoż anime. Ja wiem, skąd się wziął, ale wam nie powiem. Polecam sprawdzić osobiście. |
Jeżeli ów cytat nie jest przytoczony już w 1 odcinku, lub w jakikolwiek sposób nie jest wyrażone to co ta wypowiedź nam zdradziła, to wielkie dzięki za odebranie przyjemności z oglądania tego anime. Oby tak dalej a na pewno wszyscy będą z chęcią czytać recenzje od Norbiego.
PS. Dla porównania sprawdziłem opis anime na myanimelist.net i tam o niczym takim nie wspomniano. |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 30-06-2009, 15:59
|
|
|
No taka dość dziwna sytuacja. Jednych ten cytat przyciągnie do oglądania anime a inni będą narzekać na spoiler. Czy zabija czy nie powiedzianie niby nie jest, więc trudno to jednoznacznie ocenić. A sam fakt, że bohater stoi przed takim wyborem za spoiler uznać ciężko...
Ot, ja tam dzięki tej recenzji (a raczej dzięki temu tematowi, przez który do recenzji trafiłem) anime postanowiłem obejrzeć. Co nie zmienia faktu, że ten cytat w tej chwili mnie irytuje (choć wcześniej zaintrygował)... |
|
|
Garet123
Gość
|
Wysłany: 30-06-2009, 16:14
|
|
|
Już recenzja alternatywna jest o wiele lepsza. Nie wiem czy jakiś MOD czy ktoś czytuje te tematy, ale myślę, że można uratować radość z oglądania tego anime przynajmniej tym, którzy tej recenzji jeszcze nie widzieli poprzez zamianę recenzji (skróconej) alternatywnej z obecną. |
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 30-06-2009, 16:52
|
|
|
Gość napisał/a: | Jeżeli ów cytat nie jest przytoczony już w 1 odcinku, lub w jakikolwiek sposób nie jest wyrażone to co ta wypowiedź nam zdradziła, to wielkie dzięki za odebranie przyjemności z oglądania tego anime. |
O ile pamiętam, cytat pojawia się od drugiego odcinka albo w końcówce pierwszego, potem powtarzany jest w każdym kolejnym. Ale - to jest chyba najistotniejsze w tym wypadku - nie dotyczy tego, co pokazano w odcinku pierwszym. Także jeśli kogoś chcemy winić za "UBERSPOILER!", to tylko i wyłącznie twórców tego anime - ale to chyba ich prawo, wybrać taki sposób opowiedzenia historii, na jaki mieli ochotę. Seria zdradza sporo na temat zakończenia (choć nie wszystko, inaczej cały pomysł nie miałby przecież sensu. Cytat, dość niejednoznaczny, jest tu akurat najmniejszym problemem) już w pierwszych odcinkach i właśnie na tym opiera się cała konstrukcja fabularna. |
|
|
Teukros
|
Wysłany: 30-06-2009, 19:08
|
|
|
Cytat: | Chciałem przeczytać tylko krótki opis anime aby uniknąć jakichkolwiek spoilerów, i co? |
Tak po prawdzie, po krótkie, nie zawierające informacji o fabule opisy, to niezbyt dobrze się wybrałeś. Na Tanuki piszemy zazwyczaj recenzje dosyć obszerne, i spora ich część zawiera elementy które można nazwać "spojlerami". Taki urok i specyfika serwisu. |
|
|
|
|
|
Garet123
Gość
|
Wysłany: 01-07-2009, 08:00
|
|
|
Mmm no to może i nie aż taki spoiler, ale fakt faktem, że w krótkim opisie nie powinno się zdradzać ważniejszych elementów fabuły, zwłaszcza jak anime jest takie krótkie, bo (przynajmniej w kręgu moich znajomych) krótkie opisy czyta się po to żeby dowiedzieć się +- o czy jest anime, a nie co się w nim wydarzy.
PS. JJ dzięki, naprawdę mi ulżyło po przeczytaniu Twojej wypowiedzi ;) |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 01-07-2009, 17:59
|
|
|
Gość napisał/a: | Na Tanuki piszemy zazwyczaj recenzje dosyć obszerne, i spora ich część zawiera elementy które można nazwać "spojlerami". Taki urok i specyfika serwisu. |
A mi sie zawsze wydawało, że podczas pisania recenzji na Tanuki należy wystrzegać się spoilerów, co wyczytałem o tutaj;
http://anime.tanuki.pl/strony/wspolpraca/recenzje/zasady
Co do obszerności się zgadzam, jednak to się chyba nie wyklucza... |
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 01-07-2009, 19:18
|
|
|
Wypada mi pewnie napisać jakieś wyjaśnienie.
Zgodnie z zasadami, staramy się w publikowanych recenzjach unikać poważnych spoilerów. Jednocześnie, tak jak napisał Teukros, nasze recenzje bywają stosunkowo obszerne, a przy omawianiu fabuły trudno uniknąć jakichś mniej lub bardziej ogólnych sformułowań, dotyczących jej przebiegu. O ile jednak sformułowania typu "a zakończenie jest do niczego, bo okazuje się, że to są brat i siostra" raczej nie użyjemy, to sformułowanie "zakończenie jest nieprawdopodobne i może rozczarować widzów" także może zostać uznane za "spoiler" przez wyjątkowo wrażliwego czytelnika. Jeśli ktoś przed rozpoczęciem seansu chce wiedzieć tylko "o czym to jest" to rzeczywiście nie polecam naszego serwisu - zamiast tego warto zajrzeć np. na Anime News Network (nie wiem, czy istnieje równie wyczerpujące źródło w języku polskim).
W procesie redakcji i korekty tekstów wychwytywane są usterki gramatyczne i stylistyczne, nie mamy natomiast możliwości w każdym przypadku zweryfikować meritum - to jest stwierdzić, czy recenzent np. nie pomylił się w opisie fabuły lub niechcący nie zdradził czegoś naprawdę dla jej przebiegu istotnego. Zakładam, że recenzent, szczególnie już doświadczony, będzie wiedział, co robi. Natrafiając na taki tekst dojdę do dokładnie takiego wniosku, jak napisał JJ: że jest to zdanie będące mottem serii, pojawiające się praktycznie na samym jej początku, którego zadaniem jest zaintrygowanie widza. Gdyby tak nie było, oczywiście brałabym pod uwagę korektę recenzji, ale tylko na podstawie opinii osoby, która już daną serię widziała, a nie dopiero planuje to uczynić. Stwierdzenie "oglądałem serię i to jest spoiler, bo takie zdanie pada dopiero w ostatnim odcinku" jest uzasadnionym zastrzeżeniem. Stwierdzenie "jeszcze tego nie oglądałem, ale to może być spoiler" - niestety nie może zostać wzięte pod uwagę. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 03-07-2009, 13:18
|
|
|
Skoro cała idea serii opiera się na oglądaniu rozwoju relacji między dwoma centralnymi postaciami gdy mamy świadomość, że bohaterki na koniec będą walczyć na śmierć i życie, to to naprawdę ma mało wspólnego z spoilerem... |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Furiaboy
Funk na ścianie!
|
Wysłany: 06-07-2009, 10:06
|
|
|
mozna dodac ze anime jest prequelem wydanej wczesniej mangi... sam fakt juz jakoby daje nam swiadomosc ze samo zakonczenie nie bedzie niczym zaskakujacym a liczy sie raczej "jak do tego doszlo"... |
_________________ Niektórzy mają schizy z winy LOVE...
A my? Jointy i płyty winylowe... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|