Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Historia Tanuki.pl |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 21-06-2005, 14:17 Historia Tanuki.pl
|
|
|
Zgodnie z pogróżkami zdecydowałam się napisać historię strony. Sprawa jest o tyle ważna, że potrzebujemy tego tekstu do działu "O nas" (uwaga dla Tilka - proponuję go połączyć jakoś z Redakcją i nie dawać osobnego guzika).
Tekst występuje w dwóch wersjach. Proszę o poprawki i uwagi.
TanukiHistoria-publ.zip zawiera wersję do zamieszczenia na stronie. Niepotrzebne nam są wymysły pod adresem Martina. Jego wkurzą, a o nas będą źle świadczyć. Proszę o wyrozumiałość. |
Pobierz Plik ściągnięto 57 raz(y) 6,47 KB |
TanukiHistoria.zip w miarę uczciwe (choć bez przekleństw) omówienie przeszłości strony |
Pobierz Plik ściągnięto 60 raz(y) 11,37 KB |
|
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 21-06-2005, 15:58
|
|
|
Woooooooooooow. No to wreszcie czuję się bardziej uświadomiony ^__^
Ale pełna wersja podoba mi się bardziej ^v^
<random jap phrase>"itaku natte nigetakunaru..."<end random> |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 27-11-2006, 16:22
|
|
|
zainteresował mnie taki fajny wynalazek - archive.org. Trochę pogrzebałem, i proszę, co udało się znaleźć:
http://web.archive.org/web/20040727050532/slayers.pwii.pl/w_pages/p_anime_idx.php
(strona niekompletna, bo nie ma logo, ale i tak ciekawe) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-11-2006, 18:00
|
|
|
/me poleca wejscie przez tamto do "forum" - to sie robi jeszcze ciekawiej :D |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-11-2006, 18:44
|
|
|
Lodówka! To jest ta słynna lodówka, nigdy nie dokończone dziecko Martina! |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 27-11-2006, 19:26
|
|
|
Cytat: | nigdy nie dokończone dziecko Martina! |
O_O
A co do forum - łiiii, piękne stare czasy, gdy się było młodym, głupim i spamowało jak pijany bot. Wzruszyłem sięT__T. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 19-07-2008, 00:01
|
|
|
W związku z rozmową na IRCu, zamieszczam prowizoryczne kalendarium Tanuka po 2005 r., na potrzeby dopisania dalszej historii. Propozycje uzupełnień mile widziane.
22.10.2005 - Tanuki Czytelnia
19.11.2005 - #blue_haven
28.06.2006 - #tanuki.pl
1.09.2006 - Tanuki Manga
10.07.2007 - Wyróżniki
10.09.2007 - Zbiorcza
7.10.2007 - zakończenie współpracy z Kasumi
13.10.2007 - rozpoczęcie współpracy z ACP
15.12.2007 - 1000 zrecenzowanych tytułów na Tanuki Anime
24.12.2007 - tomiki w recenzjach głównych na Tanuki Manga
25.12.2007 - startuje Czytelnia 2.0
30.01.2007 - recenzja Undead Fairy-Tales na Tanuki Manga
30.01.2007 - duże zrzutki na Tanuki Anime
10.07.2008 - pierwszy wywiad na Czytelni
25.07.2008 - 100 zrecenzowanych tytułów na Tanuki Manga |
Ostatnio zmieniony przez Teukros dnia 19-08-2008, 16:34, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-07-2008, 07:02
|
|
|
Zlotów nie należałoby uwzględnić? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-07-2008, 08:34
|
|
|
Grisznak - a to sporo zależy. Trzeba by kiedyś stworzyć ogólne kalendarium jenotospołeczności, tam owszem, to byłyby daty ważne. Natomiast na potrzeby historii strony nie bardzo, bo to nie są konwenty, tylko coraz bardziej prywatne spotkania krewnych i znajomych królika... |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 19-07-2008, 10:59
|
|
|
Zloty można by uwzględnić na zasadzie: "pomysł pojawił się/był przedyskutowany/nabrał ostatecznego kształtu/upadł na zlocie w ...", ale jak mówi Ave nie są to kony (ani nawet zjazdy organizacyjne) tylko prywatne spotkania GTW. Co najwyżej można by dodać, że od takiego to a takiego pojawił się zwyczaj regularnych spotkań, bez konkretów.
PS: co by było ciekawe (choć nie wiem czy koniecznie na zewnątrz) to kalendarium osobowe - jak się zmieniała redakcja w tym czasie, kto kiedy przyszedł/odpadł/objął funkcję/zrezygnował z niej. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 19-07-2008, 12:11
|
|
|
Uzupełniłem kalendarium o kilka pozycji. Tak patrząc na to, co już jest, to widać kilka ciekawych rzeczy. Przede wszystkim, dwie "dziury". Pierwsza - od powstania Mang (1.09.2006) do zakończenia prac nad wyróżnikami (10.07.2007). Byłem już wtedy na Tanuki (aczkolwiek jako zwykły użytkownik), ale przyznam że nie przychodzi mi do głowy nic, co by tam wstawić. Druga "dziura" jest ciekawsza, mianowicie dotyczy okresu od startu Czytelni 2.0 (25.12.2007) do czasów dzisiejszych (10.07.2008 - pierwszy wywiad na Czytelni). Wygląda to trochę tak, jakby nic się w tym czasie nie działo, podczas gdy w rzeczywistości wykonana została ogromna praca z widocznymi efektami (np. współpraca z wydawcami, wielki remanent linków, Tanuki Manga, zrzutki na Anime). Pytanie, jak to ująć?
Kolejne pytanie, jak potraktować zmiany hostingu? To bardzo ważne wydarzenia, ale "z zewnątrz" mało widoczne (poza padami strony, rzecz jasna). Można by chyba coś wspomnieć o plagiatach, które ostatnio stały się prawdziwą plagą, ale też świadczącą o naszej popularności.
Cytat: | kalendarium osobowe - jak się zmieniała redakcja w tym czasie, kto kiedy przyszedł/odpadł/objął funkcję/zrezygnował z niej |
Obawiam się, że to wymagałoby najpierw wyraźnego określenia, co to znaczy być członkiem redakcji, kto i gdzie jest w niej obecnie, jak również jak potraktować osoby udzielające się, lecz mało aktywne, Krewnych i Znajomych Jenota, itp. Trudne do zrobienia, potencjalnie konfliktogenne, i czy na pewno potrzebne? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-08-2008, 13:34
|
|
|
Dobra, utknęłam. Coś tam napisałam (początek dodanego tekstu oznaczony jest na żółto), ale okazało się, że na kartce z informacją o nadaniu ISSN nie mam daty... A to jednak trzeba by chyba dodać. Ponadto na pewno wymagają uzupełnienia informacje o Czytelni i Mangach - jeśli komuś coś przychodzi do głowy, niech da znać. To samo tyczy się wszystkich uzupełnień.
Przypominam: to jest wersja pełna historii Tanuki.pl. Na jej podstawie zostanie opracowana wersja do publikacji na stronie, na razie jednak chciałabym zgromadzić w jednym miejscu i uporządkować fakty.
Jak nazwa wskazuje, jest to też wersja robocza i rozgrzebana.
TanukiHistoria-robocza.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 55 raz(y) 19,26 KB |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 19-08-2008, 16:26
|
|
|
Do Mang raczej nie będzie zbyt wiele uzupełnień. Wspomniał bym może o pojawieniu się tomików w recenzjach głownych (24.12.2007 r., było to dla Mang równie istotne, co zrzutki na Anime), rozpoczęciu recenzowania "polskich mang" z Otaku (recenzja Undead Fairy-Tales z 30.01.2007 r.) i stu zrecenzowanych tytułach, który to wynik osiągnięty został 25.07.2008 r.
Uwaga odnośnie Czytelni - wspólpraca z Fabryką jest obecnie bardzo luźna, ale istnieje. Książek zbyt wiele nie przysyłają, ale linkują nasze recenzje, takze i te, które nie powstały na podstawie egzemplarzy recenzenckich. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 23-09-2008, 13:49
|
|
|
Kolejne podejście, przepraszam, że to potrwało.
Kolorem niebieskim zaznaczyłam wszystko to, co zostało dodane ponad stan aktualnie zaakceptowany (czyli wszystko to, co dodałam w poprzedniej wersji tego dokumentu). Najnowsze uzupełnienia zaznaczone są na brązowo. Jak widać, zakończyłam akapitem o nowym layu - myślę, że można będzie uzupełnić historię wraz z wejściem nowej wersji laya, dodając przedtem odpowiednią datę.
Prośby:
1. Teukros - rzuć okiem, czy o takie uzupełnienia Ci chodziło
2. IKa (i ewentualnie Xeniph) - zweryfikuj rzeczy dotyczące Czytelni: czy nie ma tam błędów i czy nie trzeba czegoś dodać
TanukiHistoria-robocza_v2.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 53 raz(y) 20,07 KB |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|