FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Oekaki na Tanuki
Wersja do druku
Teukros Płeć:Mężczyzna

Status: offline
PostWysłany: 23-03-2009, 14:36   Oekaki na Tanuki

Podczas rozmowy na IRCu w dniu dzisiejszy ustaliliśmy, że kolejnym krokiem w rozwoju Tanuki.pl będzie stworzenie oekaki. Czym jest oekaki, można dowiedzieć się tutaj definicja na Wikipedii, można także przyjrzeć się Oekaki na smoczym. Dlaczego akurat oekaki? Otóż jest to jeden z dwóch projektów (oprócz terminarza), który jesteśmy w stanie wykonać obecnymi siłami. Każde rozszerzenie Tanuka w kierunku, z którym wiązałby się przypływ recenzji, wymagałby znalezienia redaktora działu, redaktora tekstu oraz informatyka, podczas gdy do oekaki od biedy wystarczy jeden moderator.

Kto będzie potrzebny do stworzenia i utrzymywania oekaki:
1) Informatyk. Od początku maja funkcję tę obejmie Xeniph, do tego czasu powinniśmy zakończyć planowanie.
2) Moderator oekaki. Zakres działalności takiej osoby będzie w znacznej mierze zależał od niej samej. Jako minimum należy przyjąć moderowanie komentarzy i treści (usuwanie linków do pirackich stron, wulgaryzmów itp.), zgłaszanie błędów na stronie, odpowiadanie na korespondencję użytkowników, wykonywanie czynności integracyjnych (patrz niżej). Poza tym zakresem, jako opcjonalne, pozostają reklama, współpraca z innymi podobnymi serwisami, organizacja konkursów itp. - to już należy do inwencji moderatora. Osoby na to stanowisko na razie nie ma, chętnych proszę o zgłoszenia.
3) Grafik. Zaznaczę na wstępie, że raczej nie widzę możliwości budowania od podstaw layoutu dla oekaki; zresztą, biorąc pod uwagę, że zamierzamy korzystać z gotowego oprogramowania, bardziej rozsądnym wydaje się użycie jakiegoś gotowego laya. Niemniej jednak, na pewno zajdzie konieczność dopasowania (np. wstawienia maskotki, tanuka na górze, ikonek itp.) - do tego potrzebna będzie osoba mająca pojęcie o grafice. Osoby na to stanowisko na razie nie ma, chętnych proszę o zgłoszenia. Chodzi raczej o doraźną pomoc z konkretnymi elementami, nie o jakąś wielką robotę.

Zagadnienia do rozważenia w związku z zakładaniem oekaki:
1) Integracja kont, przed czy po założeniu oekaki? Temat integracji został ruszony jakiś czas temu przez Xenipha, ale po moim poście zapadła cisza. Obawiam się, że przeprowadzenie integracji wymagałoby obecnie aktywnego działania (koordynacji, przypominania) nie tylko ze strony informatyków, ale i Avellany, co biorąc pod uwagę obecną sytuację nie wydaje się realne; recenzji spływa ogromna ilość, a redakcji nie można zaniechać. Z niechęcią, ale realistycznie patrząc na sprawę, rekomenduję całkowite zaniechanie integracji. Nie ma co się czarować, czasu nam nie przybędzie.
2) Dopuszczamy fanarty, czy nie? Jak słusznie zauważyła GoNik, oekaki bez fanartów raczej nie będzie miało perspektyw rozwoju przy Tanuki. Z drugiej strony, z tego co widzę na Smoczym, jest tam cała masa twórczości oryginalnej. Temat do rozważenia przez osoby lepiej znające zagadnienie niż ja.
3) Integrujemy oekaki z forum, czy nie? Inaczej pisząc, czy tworzymy na forum dział poświęcony oekaki? Na pewno trzeba będzie stworzyć temat techniczny, ale czy coś poza tym? Wydaje się, że oekaki będzie pod tym względem działać jak obecnie Czytelnia, czyli że dyskusja odbywać się będzie w komentarzach.
4) Jak stoimy z transferem? Mamy serwer w USA, który podobno jest w stanie udźwignąć oekaki, ale że Crack nie wypowiadał się wczoraj, nie mamy co do tego pewności. Czy trzeba będzie coś zmieniać w tym zakresie?
5) W jaki sposób zintegrujemy oekaki z resztą serwisu? Patrząc na to, jak wygląda obecnie integracja, nie widzę żadnej rozsądnej koncepcji. Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to linki spod recenzji do fanartów, ale jak bliżej się przyjrzałem temu, co jest na smoczym, to widać jasno że ludzie tworzą, jak chcą – i raczej nie możemy oczekiwać, że akurat ładnie się dopasują do naszych linków. Trzeba pomyślunku, liczę na osoby które miały do czynienia z oekaki.

Sprawy do załatwienia, już teraz widoczne:
1) Maskotka. Trzeba będzie zwrócić się do Amarth z prośbą o stworzenie czwartej maskotki dla oekaki.
2) Regulamin. Niewątpliwie trzeba będzie wprowadzić do niego zmiany, być może pomyśleć o podregulaminie dla oekaki.
3) Oprogramowanie. Tu ponownie prośba do osób, które miały wcześniej do czynienia z oekaki – co rekomendujecie? Oczywiście, sam też poszukam i umieszczę w temacie wszystko co znajdę, ale jednak opinia osoby która korzystała z konkretnego programu będzie bardzo cenna.
4) Reklama. Czyli jak na oekaki upchać adsensy, oraz czy i jak umieścić tam buttony i bannery współpracujących z nami stron. Sporo tu będzie zależeć od oprogramowania, które wybierzemy.

To tyle, co mi przychodzi do głowy, zapraszam do zgłaszania uwag i dyskusji.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 23-03-2009, 15:49   

A ja zwracam uwagę, że osoba, która będzie zarządzała Oekaki powinna mieć jakieś, choćby minimalne, pojęcie o grafice. Nie w sensie umie rysować, ale wie, na co patrzy i wie, że ten bohomaz nie powinien być oceniany na same 10; że ten organ rozrodczy z cycem powinien mieć 18+, albo że co cudo nie powinno siedzieć w dziale dla początkujących.

Co do integracji kont - jestem zdania, że trzeba to zrobić. Części Tanuka "może" być więcej (projekt oekaki świadkiem) i z każdą kolejną częścią będzie to trudniejsze. Należy to zrobić teraz, póki się da. Temat: http://forum.tanuki.pl/4623.htm

Co do fanartów - musimy je dopuścić. Bez nich nie ma wielkich szans na rozwinięcie oekaki, a przecież nie będziemy zabraniać jednocześnie własnej twórczości. Poza tym Smocze jest najstarszym boardem w Polsce, więc siłą rzeczy po tylu latach działalności fanarty nie są na nim tak widoczne.

Co do działu na forum - fakt, dyskusja będzie w komentarzach, ale na forum przyda się "co rysować, jak rysować, czym, jaką techniką, jak ci się udało narysować takie coś co wygląda jak Photoshopem na zwykłym oeaki" etc. Raczej nie do komentowania prac, ale generalnie do dyskusji.

Co do integracji z resztą serwisu - oprócz zwykłych przycisków, chwilowo nie widzę sposobu.

A jeszcze co do wczorajszej wzmianki o tym, że Adsensy lubią treść - dział FAQ w którym można by umieścić np. co to jest Oeakaki, skąd się wzięło, różne rodzaje technik, co to jest layer/warstwa, co to jest brush, gradient itp. - coś w rodzaju minisłowniczka dla laika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 23-03-2009, 17:18   

Teukros napisał/a:
4) Jak stoimy z transferem? Mamy serwer w USA, który podobno jest w stanie udźwignąć oekaki, ale że Crack nie wypowiadał się wczoraj, nie mamy co do tego pewności. Czy trzeba będzie coś zmieniać w tym zakresie?

Transfer teoretycznie nielimitowany, Hastur powinien wytrzymać.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora

PostWysłany: 25-03-2009, 23:19   

Cytat:
A ja zwracam uwagę, że osoba, która będzie zarządzała Oekaki powinna mieć jakieś, choćby minimalne, pojęcie o grafice.

Pewnie, że byłoby dobrze, gdyby się znała na grafice. Problem w tym, że mamy bardzo, ale to bardzo szczupłe rezerwy kadrowe, i marna szansa, aby taka osoba się znalazła. Można ogłosić nabór, kto wie, może ktoś taki się znajdzie. Mi osobiście zależy przede wszystkim na tym, aby była solidna, w sensie nie znkinęła na amen po miesiącu, wykonywała zwykłe czynności moderacyjne, zgłaszała problemy itp. I całkiem poważnie się obawiam, że już takie wymagania są wygórowane.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

PostWysłany: 31-03-2009, 13:40   

Kończy się marzec, rozpoczyna kwiecień i niedługo Xeniph będzie miał czas dla oekaki, a chętnych do objęcia moderacji nadal nie widać. Niezdecydowanych zachęcam do zgłoszenia - idealnej osoby nie ma i nie będzie, a w takiej pracy liczy się przede wszystkim solidność. Podstawowe kwalifikacje do zajmowania się działem Tanuki każdy z nas raczej ma (wie co gdzie jest, i kogo o co pytać).

Gdyby jednak nikt nie zgłosił się powiedzmy do 10 kwietnia, nie pozostaje nic innego, jak ogłosić nabór na stronie, może w nieco bardziej wyeksponowany sposób niż poprzednio (ogłoszenie pod reklamami).
Powrót do góry
Xeniph Płeć:Mężczyzna
Buruma

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 31-03-2009, 14:03   

Gwoli ścisłości: obecny plan jest taki:

Nowy formularz na Czytelnię - szacowane tydzień-dwa roboty
    Konwersja bazy danych Czytelni na Postgresql - pewnie drugie tyle
    Dopiero potem rozpoczęcie prac na Oekaki, już na nowej bazie

I to zakładając, że promotor nie zażąda jakichś dużych poprawek do pracy

PostWysłany: 05-04-2009, 16:39   

Poszukałem oprogramowania do oekaki. Wyboru nadzwyczajnego nie ma, ale oto co znalazłem:

1) http://hp.vector.co.jp/authors/VA016309/spainter/index_en.html - Oekaki Shi Painer, program który został zastosowany na Oekaki na Smoczym,
2) http://www.chibipaint.com/downloads.html - Chibi Paint, niby wersja alfa, ale szeroko stosowany (tzn. sporo o nim piszą),
3) http://www.ninechime.com/products/ - jakieś cudo, kóre wynalazłem przez Googla

Jeżeli będzie trzeba, poszukam jeszcze następne, ale problem polega na tym, że nie bardzo wiem czego i pod jakim kątem szukać (poza tym, że programu do oekaki).
Powrót do góry
Buruma

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 05-04-2009, 17:16   

Ten trzeci z tego co widzę to po prostu gotowy board działający na Chibi paintcie.

Shi painter wygląda na nie aktualizowany od lat, więc z tych co znalazłeś pozostaje dwójka.

Szukaj dalej, a w tym czasie niech ktoś obejrzy dokładniej Chibi Painta.

PostWysłany: 05-04-2009, 17:57   

Cytat:
Shi painter wygląda na nie aktualizowany od lat

Oekaki na Smoczym z powodzeniem na nim działa, może jednak warto byłoby rzucić na niego okiem?

Cytat:
niech ktoś obejrzy dokładniej Chibi Painta

Czy ktoś, kto ma jakieś doświadczenie z oekaki mógłby zobaczyć, czy to do czegoś się nadaje, i spisać w temacie spostrzeżenia? Wygląda na to, że właśnie tutaj znajduje się działająca wersja - http://www.ninechime.com/products/
Powrót do góry
Buruma

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 05-04-2009, 18:22   

Z Shi Painterem jest też problem, że
a) W odróżnieniu od Chibi nie udostępnia kodu źródłowego, więc jeśli coś nie będzie działać tak jak chcemy, nie będzie można nic z tym zrobić.
b) Jego dokumentacja pozostawia wiele do życzenia.

IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 05-04-2009, 20:51   

http://www.chibipaint.com/downloads.html

1) Wielkość obrazka - ustawiona jest na jakieś 554x445 (dokładnie nie wiem, bo robiłam na zasadzie print screena.
2) nie mogłam obrazka zapisać, w menu File nie ma takiej opcji, W Edit jest opcja copy, paste, copy merged, select/deselect, undo/redo clear history.
3) można dodawać warstwy przez duplikacje, nie ma "new layer", można je spłaszczać i scalać.
4) oprócz tego fill, clear, flip, invert. blur, noise - podstawowe efekty, jakie da się z obrazkiem zrobić
5) w narzędziach jest zaznaczenie, wypełnienie, ołówek, pióro, akwarela, airbrush, gumka - miękka i zwykła, smudge/blender, dodge/burn/ blur - podstawowe, piór z freehand, line i vector(?),
6) jest panel z renderingiem - kilka do wyboru, kreseczki, kropeczki, etc, panel koloru z dodatkową opcją dodawania własnych, opcje narzędzia danego,

Wszystko po angielsku, w wersji którą pobrałam, zamiast narzędzi są nazwy ich.
Brakuje: opcji zapisywania, kopiowanie działa kiepsko, opcji "nowe" nie ma wcale. W momencie, kiedy zamknę któryś panel, nie wiem, jak go przywrócić z powrotem. Brakuje opcji wybrania sobie wielkości obrazka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Buruma

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 05-04-2009, 21:07   

IKa napisał/a:
1) Wielkość obrazka - ustawiona jest na jakieś 554x445 (dokładnie nie wiem, bo robiłam na zasadzie print screena.

Da się ustawić w ustawieniach appletu.

IKa napisał/a:
2) nie mogłam obrazka zapisać, w menu File nie ma takiej opcji, W Edit jest opcja copy, paste, copy merged, select/deselect, undo/redo clear history.

Pojawia się, kiedy program jest uruchomiony jako aplet.

IKa napisał/a:
3) można dodawać warstwy przez duplikacje, nie ma "new layer", można je spłaszczać i scalać.

Jak wyżej
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

PostWysłany: 05-04-2009, 21:21   

Na wypadek gdyby nie było więcej zgłoszeń, rozważona i przyjęta została propozycja stworzenia kolegialnej redakcji Tanuki - Oeakaki - SYK. Będzie się ona składać z Seriki, Ysengrinna oraz Kokodina. Jeżeli pojawią się nowe zgłoszenia, ustalenia te mogą ulec zmianie.
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu