FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Postaci w bazie
Wersja do druku
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 11-09-2010, 23:56   

To ja tak w ramach postu Slovy o opisach postaci.

Wizja:

1. Opisy postaci na zasadzie ogryzków - czyli content tworzony przez użytkowników zatwierdzany przez redakcję. Namely: przeze mnie, o ile dostanę jakiegoś łosia do pomocy.
2. Problem podstawowy czyli "gdzie to umieścić" - teraz w widoku recenzji można przełączać się między recenzją właściwą a opisem, neh? No. To w tym miejscu zrobić zakładki - na recenzję, opis, postaci (i w dalekiej przyszłości można się zastanowić nad listą seiyuu i piosenek... Także, można tam przesunąć technikalia)
3. Opis powinien zawierać dane osobowe postaci, seiyuu, krótki opis (należałoby narzucić jakiś limit znaków, ale to jest do ustalenia) i (małą) zrzutkę.

Wybaczcie suchy opis, ale jakoś późno jest :D Anyway, pomysł mi się podobał od zawsze i jestem skłonna się tym zająć.

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 12-09-2010, 01:15   

Mai_chan napisał/a:
(...)i content tworzony przez użytkowników zatwierdzany przez redakcję. Namely: przeze mnie, o ile dostanę jakiegoś łosia do pomocy.

Chciałbym słyszeć to częściej :D

Z mojej strony - planowałem wprowadzenie postaci do bazy jako dodatkowego rodzaju technikaliów, a także udostępnienie osobnych podstron dla elementów w technikaliach. Co zyskujemy w ten sposób?

1. Możliwość wyszukiwania we wszystkich technikaliach (czyli też i postaciach) przez multiwyszukiwarkę. (pomysł Morga)
2. Możliwość dołączenia komentarzy do technikaliów. Wydzielone miejsce do podyskutowania o ulubionym bohaterze/autorze/whatever jest dobrym pomysłem. (Oczywiście najnowsze komentarze powinny być gdzieś eksponowane, aby uświadomić użytkowników, że taka opcja istnieje i że na stronie coś się dzieje.)
3. Wspólna infrastruktura - m.in. możliwość budowania list "ulubionych X" dla wszystkich rodzajów technikaliów do pokazania w profilu - MAL pokazuje, że ludzie chcą i będą to robić.

Strona technikaliów powinna mieć linki do tytułów, z którymi istnieje powiązanie, opis, być może element graficzny (zrzutkę/zdjęcie/whatever), komentarze. Być może linki - do stron wydawców i studiów, artykułów z Wikipedii, itp.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Velg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 12-09-2010, 02:03   

Proponowałbym także dodać możliwość opisu bohatera wraz z przesyłanym ogryzkiem - jak ktoś chce, to niech ma.

Poza tym - jeśli postaci mają być przypisane do kilku anime, to mogę przynajmniej trochę przy nich pomóc... Jeśli więc dostanę ogryzek odcinka specialnego / OAVki / kontynuacji, co do której występowanie jakiejś postaci jest jasne, mogę rutynowo przyporządkować taką postać.

PS. I, po zastanowieniu - dodałbym w formularza ogryzkach możliwość dodania do bohaterów powiązanych z anime bohaterów, którzy już są w bazie danych. Miałoby to sens przynajmniej w przypadku kontynuacji itd.

PostWysłany: 12-09-2010, 18:51   

Fajny pomysł, chciałam zapytać czy postaci będą przypisane też do mang?
Jeśli na tej same stronie ma być opis dla danej postaci, która jest różnie rozwinięta w anime i mandze, to czy to będzie jeden opis z ostrzeżeniem, że będą spoilery z mangi, czy dwa różne opisy. Pewne postaci, takie jak: Akito z Fruits Basket, mogą być problematyczne, jeśli ktoś będzie miał wene, żeby napisać coś więcej.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 12-09-2010, 19:53   

Lain napisał/a:
Fajny pomysł, chciałam zapytać czy postaci będą przypisane też do mang?

Owszem, trochę bez sensu byłoby ograniczać się tylko do anime. Problem, o którym wspominasz, trzeba będzie przedyskutować.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 12-09-2010, 20:31   

Uważam, że powinny być dwa różne opisy. Weźmy chodźmy takiego Alchemista, gdzie ta sama postać ma całkowicie inną rolę niż w anime, są też postaci, które są tylko w mandze, itp... Jeżeli takich różnic nie ma, to przekopiowanie opisu postaci z anime do mangi nie powinno być problemem.

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 12-09-2010, 20:41   

Jeszcze odnośnie opisów postaci. Czy myślimy tylko o opisie postaci (być może z podziałem anime/manga, czy innym), czy też (również?) opisie postaci w kontekście konkretnej serii?

Numer Gadu-Gadu
1543661
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 12-09-2010, 20:44   

W sensie? Obawiam się, że nie rozumiem pytania

O męcę twórczej:

GoNik Płeć:Kobieta
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 12-09-2010, 20:50   

Czy opisujemy Linę Inverse i opis trafia do wszystkich anime, gdzie pani występuje, czy może Linę Inverse w Slayers, Slayers Try i Slayers Evo osobno.

...I w tym momencie skłaniam się ku jeśli nie pisaniu osobno, to robieniu wyjątków dla niektórych serii/postaci XD

Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 12-09-2010, 23:38   

Jeśli występują jakieś różnice pomiędzy postaciami w kolejnych seriach (czy alternatywnych retelingach, jak np. w Tenchi Muyo) to powinno się raczej uwzględniać to w opisie po prostu (albo robiąc osobne akapity dla osobnych wersji, albo jakąś zbiorczą różnicówkę)

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 05-10-2010, 22:17   

Wypadałoby ustalić istotne szczegóły, w związku z czym proponuję spotkanie na ircu. Dla mnie najlepiej byłoby gdzieś w weekend, na razie mam parę nowych obowiązków na głowie ;)

Numer Gadu-Gadu
1543661
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 08-10-2010, 19:54   

Wnioskuję o niedzielę - w sobotę jest sesja Exalted i wydaje mi się, że jej uczestnikom (choć mówię tylko za siebie) byłoby raczej trudno odgrywać postaci i merytorycznie uczestniczyć w dyskusji jednocześnie.

Numer Gadu-Gadu
8137449

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 19-10-2010, 15:09   

Dobra, zadeklarowałem się, że wrzucę tu podsumowanie IRC-owej burzy mózgów z 10 X, a że się obijałem i zapomniałem, to teraz się reflektuję.

Wstępną koncepcją był post Mai na górze tej strony, a w trakcie dyskusji wyszły kwestie:

»spoilerów, proponowane rozwiązania:
  • ukrywanie jak w komentarzach;
    • Widoczne tylko główne informacje, reszta ukryta

• dwie wersje - bez spoilerów i pełna;
    • problem: Mai: czasami są takie postacie, o których bez spoilerów mogę powiedzieć co najwyżej "blondynka" :D

• opisy krótkie - tylko podstawowe informacje (łączne z rozwiązaniem kwestii długości opisów);

»tych samych postaci w różnych anime, ale różniących się pomiędzy poszczególnymi seriami, proponowane rozwiązania:
  • jeden wspólny rekord, zaznaczenie różnic w opisie;
    • w poszczególnych sekcjach?

»różnych postaci nazywających się tak samo, proponowane rozwiązania:
  • brak (czyt.: nie wypatrzyłem w logu)

»długości opisów, proponowane rozwiązania:
  • opisy długie:
    • bez limitu znaków
      • problem: aktualizacja i rozbudowa opisów
        • rozwiązanie: mechanizm w stylu Wiki, z historią zmian i autorami, zmiany widoczne po akceptacji przez Redakcję
          • problem: Tilk: wiecie, ale to już jest coś dużego, i jeśli mamy iść w tym kierunku, dobrze byłoby użyć tego samego systemu też do innych rzeczy
            • propozycja: Morg: IMO za to by się trzeba zabrać łącznie z jakimś systemem łatwego zgłaszania błędów

• z limitem znaków
      • problem: CLAMP?

• opisy krótkie - tylko podstawowe informacje (łączne z rozwiązaniem kwestii spoilerów);

»komentarzy pod postaciami, proponowane rozwiązania:
  • tak jak komentarze do anime

»łosia do pomocy Mai przy sprawdzaniu tego wszystkiego
  • łosiem mogę być ja
    • problem: prawdopodobnie będzie potrzebny ktoś jeszcze

»obrazków, proponowane rozwiązania:
  • jedna zrzutka do postaci, którą może dodać użytkownik, możliwość dodania całego obrazka (ktoś w redakcji [GoNik się chyba zgłaszała?] wykadruje)
    • problem: CLAMP
      • rozwiązanie: po jednym obrazku dla sekcji (czyli powiązania postać-tytuł)

»list postaci przy ogryzkach, proponowane rozwiązania:
  • nazwa postaci + kilka zdań + niewielki obrazek, pełniejsze informacje na podstronie postaci
    • kilka zdań ⇒ "dwa zdania o" w opisie
      • problem: po jednym dla postaci, czy dla powiązania postać tytuł?
        • rozwiązanie: dla powiązania postać-tytuł (jeśli rola będzie właściwie taka sama, to się zrobi copypastę)

• uwaga: Tomek: powinna też być możliwość wypełnienia tych dwóch zdań zarówno z poziomu ogryzka jak i opisu postaci - kto pierwszy ten lepszy

• problem: kolejność postaci na liście ⇒ patrz: podział postaci na główne i dalszoplanowe

»tego co zrobić kiedy mamy "ogryzek" postaci (czyli: rekord jest, powiązanie z seriami jest, a opisu, "dwóch zdań o" i obrazka niet), proponowane rozwiązania:
  • nie przyjmujemy czegoś takiego
    • problem: GoNik: bez sensu będzie, jeśli będziemy mieć niekompletną listę głównych postaci

• przyjmujemy
    • rozwiązanie: jeśli nie ma w ogryzku "dwóch zdań o", to recenzent ma obowiązek je dostarczyć

»podział postaci na główne i dalszoplanowe
  • problem: tasiemce (co to jest postać główna? co to jest postać drugoplanowa? a może jeszcze trzecioplanowe?)
    • rozwiązanie: podejść zdroworozsądkowo
      • problem: zdrowy rozsądek każdy ma inny, a nie chcemy bałaganu

• rozwiązanie: wziąć podział na grupy z innych stron (ANN? AniDB? MAL?), wewnątrz grup ułożyć alfabetycznie
      • problem: dwie grupy, czy trzy?

• uwaga: Morg: przydałby się i tak ogólny guide dla userów co zwykle gdzie ląduje, żeby segregowali już na etapie dodawania ogryzka - i to byłoby trzeba uzgodnić - pytanie czy nie za wiele z czymś takim zachodu...

»seiyuu
  • wystarczająco dużo kwestii wyskoczyło z samymi postaciami - najpierw je rozwiążmy

Mam nadzieję, że nic nie pominąłem, ale że dyskusja była długa i merytoryczna, a jednocześnie trochę chaotyczna, to mogłem - wtedy krzyczeć, to dopiszę.

Numer Gadu-Gadu
8137449

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 04-11-2010, 20:28   

Minęły ponad trzy tygodnie od tej dyskusji - proponuję, żeby w weekend się zebrać i ruszyć temat dalej.

Numer Gadu-Gadu
8137449
Odpowiedz do tematu