Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Postaci w bazie |
Wersja do druku |
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 11-09-2010, 23:56
|
|
|
To ja tak w ramach postu Slovy o opisach postaci.
Wizja:
1. Opisy postaci na zasadzie ogryzków - czyli content tworzony przez użytkowników zatwierdzany przez redakcję. Namely: przeze mnie, o ile dostanę jakiegoś łosia do pomocy.
2. Problem podstawowy czyli "gdzie to umieścić" - teraz w widoku recenzji można przełączać się między recenzją właściwą a opisem, neh? No. To w tym miejscu zrobić zakładki - na recenzję, opis, postaci (i w dalekiej przyszłości można się zastanowić nad listą seiyuu i piosenek... Także, można tam przesunąć technikalia)
3. Opis powinien zawierać dane osobowe postaci, seiyuu, krótki opis (należałoby narzucić jakiś limit znaków, ale to jest do ustalenia) i (małą) zrzutkę.
Wybaczcie suchy opis, ale jakoś późno jest :D Anyway, pomysł mi się podobał od zawsze i jestem skłonna się tym zająć. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 12-09-2010, 01:15
|
|
|
Mai_chan napisał/a: | (...)i content tworzony przez użytkowników zatwierdzany przez redakcję. Namely: przeze mnie, o ile dostanę jakiegoś łosia do pomocy. |
Chciałbym słyszeć to częściej :D
Z mojej strony - planowałem wprowadzenie postaci do bazy jako dodatkowego rodzaju technikaliów, a także udostępnienie osobnych podstron dla elementów w technikaliach. Co zyskujemy w ten sposób?
1. Możliwość wyszukiwania we wszystkich technikaliach (czyli też i postaciach) przez multiwyszukiwarkę. (pomysł Morga)
2. Możliwość dołączenia komentarzy do technikaliów. Wydzielone miejsce do podyskutowania o ulubionym bohaterze/autorze/whatever jest dobrym pomysłem. (Oczywiście najnowsze komentarze powinny być gdzieś eksponowane, aby uświadomić użytkowników, że taka opcja istnieje i że na stronie coś się dzieje.)
3. Wspólna infrastruktura - m.in. możliwość budowania list "ulubionych X" dla wszystkich rodzajów technikaliów do pokazania w profilu - MAL pokazuje, że ludzie chcą i będą to robić.
Strona technikaliów powinna mieć linki do tytułów, z którymi istnieje powiązanie, opis, być może element graficzny (zrzutkę/zdjęcie/whatever), komentarze. Być może linki - do stron wydawców i studiów, artykułów z Wikipedii, itp. |
|
|
|
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 12-09-2010, 02:03
|
|
|
Proponowałbym także dodać możliwość opisu bohatera wraz z przesyłanym ogryzkiem - jak ktoś chce, to niech ma.
Poza tym - jeśli postaci mają być przypisane do kilku anime, to mogę przynajmniej trochę przy nich pomóc... Jeśli więc dostanę ogryzek odcinka specialnego / OAVki / kontynuacji, co do której występowanie jakiejś postaci jest jasne, mogę rutynowo przyporządkować taką postać.
PS. I, po zastanowieniu - dodałbym w formularza ogryzkach możliwość dodania do bohaterów powiązanych z anime bohaterów, którzy już są w bazie danych. Miałoby to sens przynajmniej w przypadku kontynuacji itd. |
|
|
Lain
|
Wysłany: 12-09-2010, 18:51
|
|
|
Fajny pomysł, chciałam zapytać czy postaci będą przypisane też do mang?
Jeśli na tej same stronie ma być opis dla danej postaci, która jest różnie rozwinięta w anime i mandze, to czy to będzie jeden opis z ostrzeżeniem, że będą spoilery z mangi, czy dwa różne opisy. Pewne postaci, takie jak: Akito z Fruits Basket, mogą być problematyczne, jeśli ktoś będzie miał wene, żeby napisać coś więcej. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 12-09-2010, 19:53
|
|
|
Lain napisał/a: | Fajny pomysł, chciałam zapytać czy postaci będą przypisane też do mang? |
Owszem, trochę bez sensu byłoby ograniczać się tylko do anime. Problem, o którym wspominasz, trzeba będzie przedyskutować. |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
|
Wysłany: 12-09-2010, 20:31
|
|
|
Uważam, że powinny być dwa różne opisy. Weźmy chodźmy takiego Alchemista, gdzie ta sama postać ma całkowicie inną rolę niż w anime, są też postaci, które są tylko w mandze, itp... Jeżeli takich różnic nie ma, to przekopiowanie opisu postaci z anime do mangi nie powinno być problemem. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 12-09-2010, 20:41
|
|
|
Jeszcze odnośnie opisów postaci. Czy myślimy tylko o opisie postaci (być może z podziałem anime/manga, czy innym), czy też (również?) opisie postaci w kontekście konkretnej serii? |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
|
Wysłany: 12-09-2010, 20:44
|
|
|
W sensie? Obawiam się, że nie rozumiem pytania |
O męcę twórczej:
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 12-09-2010, 20:50
|
|
|
Czy opisujemy Linę Inverse i opis trafia do wszystkich anime, gdzie pani występuje, czy może Linę Inverse w Slayers, Slayers Try i Slayers Evo osobno.
...I w tym momencie skłaniam się ku jeśli nie pisaniu osobno, to robieniu wyjątków dla niektórych serii/postaci XD |
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 12-09-2010, 23:38
|
|
|
Jeśli występują jakieś różnice pomiędzy postaciami w kolejnych seriach (czy alternatywnych retelingach, jak np. w Tenchi Muyo) to powinno się raczej uwzględniać to w opisie po prostu (albo robiąc osobne akapity dla osobnych wersji, albo jakąś zbiorczą różnicówkę) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 05-10-2010, 22:17
|
|
|
Wypadałoby ustalić istotne szczegóły, w związku z czym proponuję spotkanie na ircu. Dla mnie najlepiej byłoby gdzieś w weekend, na razie mam parę nowych obowiązków na głowie ;) |
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 08-10-2010, 19:54
|
|
|
Wnioskuję o niedzielę - w sobotę jest sesja Exalted i wydaje mi się, że jej uczestnikom (choć mówię tylko za siebie) byłoby raczej trudno odgrywać postaci i merytorycznie uczestniczyć w dyskusji jednocześnie. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 19-10-2010, 15:09
|
|
|
Dobra, zadeklarowałem się, że wrzucę tu podsumowanie IRC-owej burzy mózgów z 10 X, a że się obijałem i zapomniałem, to teraz się reflektuję.
Wstępną koncepcją był post Mai na górze tej strony, a w trakcie dyskusji wyszły kwestie:
»spoilerów, proponowane rozwiązania:
- ukrywanie jak w komentarzach;
- Widoczne tylko główne informacje, reszta ukryta
- dwie wersje - bez spoilerów i pełna;
- problem: Mai: czasami są takie postacie, o których bez spoilerów mogę powiedzieć co najwyżej "blondynka" :D
- opisy krótkie - tylko podstawowe informacje (łączne z rozwiązaniem kwestii długości opisów);
»tych samych postaci w różnych anime, ale różniących się pomiędzy poszczególnymi seriami, proponowane rozwiązania:
- jeden wspólny rekord, zaznaczenie różnic w opisie;
- w poszczególnych sekcjach?
»różnych postaci nazywających się tak samo, proponowane rozwiązania:
- brak (czyt.: nie wypatrzyłem w logu)
»długości opisów, proponowane rozwiązania:
- opisy długie:
- bez limitu znaków
- problem: aktualizacja i rozbudowa opisów
- rozwiązanie: mechanizm w stylu Wiki, z historią zmian i autorami, zmiany widoczne po akceptacji przez Redakcję
- problem: Tilk: wiecie, ale to już jest coś dużego, i jeśli mamy iść w tym kierunku, dobrze byłoby użyć tego samego systemu też do innych rzeczy
- propozycja: Morg: IMO za to by się trzeba zabrać łącznie z jakimś systemem łatwego zgłaszania błędów
- z limitem znaków
- opisy krótkie - tylko podstawowe informacje (łączne z rozwiązaniem kwestii spoilerów);
»komentarzy pod postaciami, proponowane rozwiązania:
- tak jak komentarze do anime
»łosia do pomocy Mai przy sprawdzaniu tego wszystkiego
- łosiem mogę być ja
- problem: prawdopodobnie będzie potrzebny ktoś jeszcze
»obrazków, proponowane rozwiązania:
- jedna zrzutka do postaci, którą może dodać użytkownik, możliwość dodania całego obrazka (ktoś w redakcji [GoNik się chyba zgłaszała?] wykadruje)
- problem: CLAMP
- rozwiązanie: po jednym obrazku dla sekcji (czyli powiązania postać-tytuł)
»list postaci przy ogryzkach, proponowane rozwiązania:
- nazwa postaci + kilka zdań + niewielki obrazek, pełniejsze informacje na podstronie postaci
- kilka zdań ⇒ "dwa zdania o" w opisie
- problem: po jednym dla postaci, czy dla powiązania postać tytuł?
- rozwiązanie: dla powiązania postać-tytuł (jeśli rola będzie właściwie taka sama, to się zrobi copypastę)
- uwaga: Tomek: powinna też być możliwość wypełnienia tych dwóch zdań zarówno z poziomu ogryzka jak i opisu postaci - kto pierwszy ten lepszy
- problem: kolejność postaci na liście ⇒ patrz: podział postaci na główne i dalszoplanowe
»tego co zrobić kiedy mamy "ogryzek" postaci (czyli: rekord jest, powiązanie z seriami jest, a opisu, "dwóch zdań o" i obrazka niet), proponowane rozwiązania:
- nie przyjmujemy czegoś takiego
- problem: GoNik: bez sensu będzie, jeśli będziemy mieć niekompletną listę głównych postaci
- przyjmujemy
- rozwiązanie: jeśli nie ma w ogryzku "dwóch zdań o", to recenzent ma obowiązek je dostarczyć
»podział postaci na główne i dalszoplanowe
- problem: tasiemce (co to jest postać główna? co to jest postać drugoplanowa? a może jeszcze trzecioplanowe?)
- rozwiązanie: podejść zdroworozsądkowo
- problem: zdrowy rozsądek każdy ma inny, a nie chcemy bałaganu
- rozwiązanie: wziąć podział na grupy z innych stron (ANN? AniDB? MAL?), wewnątrz grup ułożyć alfabetycznie
- problem: dwie grupy, czy trzy?
- uwaga: Morg: przydałby się i tak ogólny guide dla userów co zwykle gdzie ląduje, żeby segregowali już na etapie dodawania ogryzka - i to byłoby trzeba uzgodnić - pytanie czy nie za wiele z czymś takim zachodu...
»seiyuu
- wystarczająco dużo kwestii wyskoczyło z samymi postaciami - najpierw je rozwiążmy
Mam nadzieję, że nic nie pominąłem, ale że dyskusja była długa i merytoryczna, a jednocześnie trochę chaotyczna, to mogłem - wtedy krzyczeć, to dopiszę. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 04-11-2010, 20:28
|
|
|
Minęły ponad trzy tygodnie od tej dyskusji - proponuję, żeby w weekend się zebrać i ruszyć temat dalej. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|