Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Czytelnia - Bugi techniczne |
Wersja do druku |
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 25-12-2007, 01:56 Czytelnia - Bugi techniczne
|
|
|
W dniu dzisiejszym na serwer została wgrana nowa, ulepszona wersja Czytelni-Tanuki.pl. Prace nad nową wersją strony trwały wiele miesięcy i obejmowały rewizję kodu właściwie każdej jej części.
Jak zawsze w przypadku tak dużych aktualizacji w ciągu kilku następnych dni istnieje możliwość wystąpienia na stronie pomniejszych błędów, które umknęły naszej uwadze podczas testów. Wszelkie zauważone nieprawidłowości prosimy zgłaszać w tym temacie na Forum.
Wymagane informacje:
- miejsce wystąpienia błędu,
- używana przeglądarka,
- opis czynności które doprowadziły do pojawienia się błędu. |
Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 19-02-2008, 17:14, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 25-12-2007, 13:13
|
|
|
Nie tyle bug, co niedopatrzenie. W dziale "Redakcja", przy mojej osobie wyświetla się "Opowiadań napisanych: 42". Zaręczam, że nie napisałem żadnego opowiadania, a co dopiero 42 :) Przypuszczam, że tak naprawdę są to opowiadania, w których robiłem korektę (nie liczyłem, ale wygląda prawdopodobnie). Gdyby faktycznie tak było, to można by nawet zostawić, oczywiście odpowiednio zmieniając (np. "Ilość korekt"), a odnośnik - obecnie nieaktywny - albo usunąć, albo uaktywnić. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 25-12-2007, 14:28
|
|
|
Przy ostatnim komentarzu do Eksterminacji jest mowa o 29 komentarzach. Ten fik tyle nie zdobył. |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 25-12-2007, 14:53
|
|
|
Grisznak:
"Pokaż komentarz do CAŁEGO cyklu" - ich jest 29 w sumie, o proszę:
http://czytelnia.tanuki.pl/lista/comments.php/27/
Teukros:
W momencie zatwierdzania jakiegokolwiek fanfika, redaktor który go wprowadza automatycznie zostaje przypisany do jego korekty. Ja, szczerze mówiąc, usuwam siebie z tego miejsca w edycji fika, ponieważ uważam, że "Korekta", w przypadku starszych fików, z korektą nie miała nic wspólnego ;), a przynajmniej w takim znaczeniu, jak ja to rozumiem, czyli poprawa/redakcja tekstu np. tłumaczonego przez Biankę, albo przez Grisznaka.
Inną sprawą jest to, że trzeba przejrzeć wszystkie stare opowiadania i odpowiednio je skorygować pod kątem przyporządkowania autora/tłumacza/redaktora ( w wypadku tłumaczeń) i jednoczesnego otagowania jako [T], żeby dało się łatwo wyszukać, a także pod kątem przeniesienia disclaimera i opisu fanfika. I poinformowania autorów tłumaczeń, że zmienia się ich status :) |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 25-12-2007, 15:43
|
|
|
Tak, to kilka spraw wyjaśnia, a kilka komplikuje.
Przede wszystkim, przy redaktorach jak wół stoi "Opowiadań napisanych". Nieważne, skąd wzięły się te cyferki, i tak trzeba zmienić. Cokolwiek robiłem z tymi tekstami, na pewno nie ja jestem ich autorem, a to że kliknięcie na "42" przenosi na pustą planszę sortowania, też jest faktem. Natomiast jeżeli nie jest możliwe rozdzielenie autorstwa, redakcji, korekty, zatwierdzenia i tłumaczenia (albo wiązałoby się to ze sporym nakładem pracy), najrozsądniej byłoby po prostu pozbyć się tych "Opowiadań napisanych", problem byłby z głowy.
Po drugie, akurat w moim przypadku, we wszystkich 42 przypadkach wykonana została właśnie korekta. Zauważ, że nie wprowadzałem do publikacji żadnych tekstów, a jedynie nadawałem im status "oczekujących na zatwierdzenie", właśnie po korekcie. I zdaje się, że tak było w przypadku wszystkich redaktorów technicznych, bo tylko Ty wypuszczałaś tekst na stronę.
Cytat: | Korekta", w przypadku starszych fików, z korektą nie miała nic wspólnego ;), a przynajmniej w takim znaczeniu, jak ja to rozumiem, czyli poprawa/redakcja tekstu |
Czy dobrze rozumiem, że "korekta" i "redakcja" to według Ciebie to samo? To spore nieporozumienie. "Redakcja" to opracowanie tekstu do publikacji pod względem merytorycznym i stylistycznym, podczas gdy "korekta" to jedynie usunięcie błędów w tekście. O ile dobrze rozumiem, na dzień dzisiejszy teksty na Czytelni nie są redagowane, a jedynie poddawane korekcie. |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 25-12-2007, 16:07
|
|
|
Panel Edycji:
1) Trzeba zwiększyć ilość znaków w "Informacja o prawach autorskich:" - nie mieszczą się starsze disclaimery/nie sa wyświetlane w całości na stronie - tzn te, które przeklejam z tekstu - na głownej się nie wyświetlają.
2) przy dodawaniu nowego opowiadania:
- opcja "Stand alone" zdublowała się z "Cyklem", zamiast niej jest zapisywany jest "nowy cykl" i przy edycji w panelu pojawia się cykl, a nie tekst (nie ma dolnej części tabelki)
- "Cykl" zapamiętuje dane wprowadzone wcześniej w ostatnim cyklu
- "Kontynuacja" wygląda raczej normalnie
3) z panelu Edycji:
- nie dodaje się już nowy autor w cyklu istniejącym (próba zmiany Miko-chan na Tłumacza i dodania Autora zaskutkowała pojawieniem się nowego statusu przy Miko (Tłumacz), i pustego krzyżyka przy wprowadzonym autorze)
4) nie mogę ręcznie dodać nowego autora, pojawia się komunikat:
"Column count doesn't match value count at row 1"
5) Zaczęłam wprowadzać tagi [T] - nie pojawiają się one w profilu autora
http://czytelnia.tanuki.pl/user/profile.php/Aleksander+Kirlan
pojawiają się na liście skróconej i rozszerzonej opowiadań.
EDIT:
Tak, pojawia się: opowiadań napisanych - i u mnie w panelu edycji moich ficów pojawiają się wszystkie teksty, które wprowadziłam - może to mieć związek z tym, że mamy po prostu uprawnienia do ich edycji. Chyba trzeba zablokować wyświetlanie w profilu "korekty".
Nie, korekta i redakcja nie jest tym samym. Teukros napisał/a: | O ile dobrze rozumiem, na dzień dzisiejszy teksty na Czytelni nie są redagowane, a jedynie poddawane korekcie. | Dokładnie, może niejasno się wyraziłam.
Z wyjątkiem tekstów tłumaczonych przez Biankę, gdzie redakcję tekstu przeprowadzają: Ave, Mai, Serika, Inai i ja i te opowiadania będą miały przyznaną opcję "Redakcja" (tekstu) i korektę (osoba, która je zatwierdza).
Chodziło mi o to, że usuwam "korektę" ze starszych ficów, w czasach, kiedy Czytelnia dopiero ruszała i przeglądam je na nowo, żeby ubić kodowanie. |
|
|
|
|
|
Nakago
|
Wysłany: 26-12-2007, 12:06
|
|
|
W "Sleeping Beauty" wszędzie zamiast cudzysłowia pojawiły się myślniki (mam nadzieję, że to nie robota Teukrosa przy korekcie ;-)) - wygląda to koszmarnie i mocno utrudnia czytanie. Poza tym tekst się kompletnie rozjechał: raz nowy akapit jest zaznaczony linijką przerwy, raz nie (zaręczam, że wszystkie linijki przerwy były usunięte przy wklejaniu tekstu do wysyłki), raz są wycięcia, a raz nie (sprawdziłam: i wycięcia, i linijki przerwy są tam, gdzie nowy akapit nie jest dialogiem; jeśli kolejna linijka zaczyna się od myślnika, to nie ma ani wycięcia, ani linijki przerwy) - kompletny bałagan.
Poza tym usunęło podtytuł: "Sleeping Beauty" to tytuł 'cyklu' (powiedzmy), pierwszą część zatytułowałam "Sleeping Beauty: Prolog" AFAIR - i chciałabym, żeby tak się nazywała.
EDIT
Sprawdziłam: te akapity to tak w każdym opowiadaniu, przynajmniej moim. Da się poprawić? |
_________________ "Bo przyjdzie Nakago i Ci odpisze" - Ainaelle |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 26-12-2007, 12:27
|
|
|
Poprawiłem myślniki z powrotem na cudzysłowy. Trzeba będzie zobaczyć, co wyjdzie po ponownej publikacji.
Z akapitami i przerwami sprawa jest dużo gorsza - załatwia to autofromatowanie, na które nie mam żadnego wpływu. Prawdopodobnie trzeba będzie w programie pogrzebać.
EDIT
Wygląda na to, że problem tkwi gdzieś głębiej. Po publikacji znowu wyskoczyły myślniki w miejsce cudzysłowów. |
|
|
|
|
|
Nakago
|
Wysłany: 26-12-2007, 13:21
|
|
|
No proszę... To się dowiedziałam, że autora mozna usunąć :-P. Proszę o przywrócenie mnie jako autora "Sleeping Beauty", bo teraz to pole zupełnie puste jest.
EDIT
Jeszcze jedno (nie wiem, czy ktoś już nie napisał): nowe opowiadania z Czytelni nie pojawiają się na stronie głównej Tanuki. |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 26-12-2007, 13:56
|
|
|
Nakago napisał/a: | Jeszcze jedno (nie wiem, czy ktoś już nie napisał): nowe opowiadania z Czytelni nie pojawiają się na stronie głównej Tanuki. |
Edit:
faktycznie, nie pojawiają się, myślałam o stronie czytelni...
Chciałabym także poinformować, że od teraz istnieje możliwość dodawania prologu do opowiadania, więc możliwe, że twój tytuł znika. Przy okazji sprawdziłam, czy wchodzi jakikolwiek inny tytuł - nie wchodzi. Do sprawdzenia.
Co do znikających znaków i akapitów - to może być znów problem serwera, który np. z uporem maniaka przed "" wstawia \\\\. Może, ale nie musi - to się okaże. |
Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 26-12-2007, 14:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 26-12-2007, 14:22
|
|
|
Nowe opowiadania na zbiorczej rzeczywiście się nie pojawiają. Ostatnie to "Prezes i Kreska" nr 49 z dnia 24.12.2007 r., podczas gdy na Czytelni od tego czasu ukazały się "Shades of Grey" - Rozdział 7, "Sleeping Beauty", "Co skrywa prawda" - Rozdział 6 i "Czarny Pan" - Rozdział 2. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 26-12-2007, 17:11
|
|
|
Jeśli zmienił się format bazy danych to strona główna nadal czyta informacje ze starych tabel, jutro postaram się to naprawić. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 26-12-2007, 18:31
|
|
|
Nakago napisał/a: | W "Sleeping Beauty" wszędzie zamiast cudzysłowia pojawiły się myślniki |
Faktycznie, to był bug. Od teraz nie powinno się tak robić.
Nakago napisał/a: | (sprawdziłam: i wycięcia, i linijki przerwy są tam, gdzie nowy akapit nie jest dialogiem; jeśli kolejna linijka zaczyna się od myślnika, to nie ma ani wycięcia, ani linijki przerwy) |
Tak ma być.
Nakago napisał/a: | Poza tym usunęło podtytuł: "Sleeping Beauty" to tytuł 'cyklu' (powiedzmy), pierwszą część zatytułowałam "Sleeping Beauty: Prolog" AFAIR - i chciałabym, żeby tak się nazywała. |
Tytuły rozdziałów pojawiają się wyłącznie wtedy, kiedy jest więcej niż jeden rozdział. |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Nakago
|
Wysłany: 26-12-2007, 18:52
|
|
|
Xeniph napisał/a: | Nakago napisał/a: | (sprawdziłam: i wycięcia, i linijki przerwy są tam, gdzie nowy akapit nie jest dialogiem; jeśli kolejna linijka zaczyna się od myślnika, to nie ma ani wycięcia, ani linijki przerwy) |
Tak ma być. |
Ale dlaczego? To jest od razu mniej czytelne, rozmowy zlewają się z poprzednim akapitem. Uważam, że wcześniej było lepiej: jeśli ktoś chciał linijkę przerwy między akapitami w swoim opowiadaniu, to robił linijkę przerwy i nie było problemu. Wcięcia robiły się automatycznie po każdym enterze i też było ślicznie.
Przerwy po każdym akapicie w tekście z krótkimi akapitami wyglądają nieładnie (tak było z "O mój boże..." i to, między innymi, zmieniłam). Z kolei w tekście z częstymi dialogami albo składającym się z samych dialogów (jak Trumienne; zaraz polezę sprawdzić, jak one teraz wyglądają) wszystko będzie zlane, bo poszczególne wypowiedzi nie zostaną wyróżnione ani linijką przerwy, ani wcięciem.
Po co zmieniać to, co było dobre i lepsze być nie musiało? Przypominało skład większości książek i dobrze się czytało :-(. |
|
|
|
|
Crystal Storm
|
Wysłany: 27-12-2007, 17:07
|
|
|
Jak wysyłałam kolejny rozdział "Mroku duszy", to nie wiem czemu, ale po zrobieniu akapitu w pierwszym zdaniu takowy wcale w edycji się nie pokazuje. Dobra, wiem że mały błąd ale i tak pisze. No i te litery przy wysyłaniu treści opowiadania: za duże. Czy takie też będą po opublikowaniu go na stronie Czytelni? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|