A może AJAX? |
Wersja do druku |
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 20-01-2007, 09:54 A może AJAX?
|
|
|
Ostatnio coraz bardziej popularne stają się rozwiązania określane nazwą AJAX, polegające na wykonywaniu części kodu strony po stronie użytkownika. Korzyść takiego rozwiązania tkwi w tym, że użytkownik korzystający z dynamicznej strony musi znacznie krócej czekać na wyniki wykonywanych akcji, a sama strona jest bardziej dynamiczna.
Dotychczas opierałem się pokusie wykorzystywania rozwiązań tego rodzaju, jednak niedawno Google zrobił niespodziankę, publikując Google Web Toolkit - zestaw narzędzi, za pomocą których skonstruowali GMaila, Google Maps, Google Calendar i inne ciekawe wynalazki. I głupio byłoby nie wykorzystać takiego ślicznego prezentu.
Póki co mam następujące pomysły na wykorzystanie AJAXu:
* Nowy, lepszy indeks. Użycie AJAXu zmniejszy liczbę zapytań do bazy danych, a jednocześnie poprawi używalność - przełączanie stron i sortowanie będzie praktycznie natychmiastowe.
* Nowa, lepsza wyszukiwarka. Dynamiczny formularz wyszukiwania pozwoli na budowę dowolnie skomplikowanych zapytań, co z pewnością ucieszy użytkowników szukających konkretnych informacji.
* Nowe, lepsze komentarze. Patrz: DeviantArt.
* Nowy, lepszy panel. Ten, co mamy obecnie, to jeden wielki bajzel, a przejście na AJAX daje mi dobry pretekst, aby przepisać go od zera, wykorzystując zdobyte doświadczenie.
Jaka jest Wasza opinia? A może macie jeszcze inne pomysły w związku z wykorzystaniem AJAXu na Tanuki? |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 20-01-2007, 10:18
|
|
|
Google robi program lojalnościowy :D
A na poważnie:
Zielona jestem i jak na razie zrozumiałam z tego tyle, że to ma cos wspólnego z Javą. Ale na ile nie mam pojęcia ><
- panel jest... trudny. Zwłaszcza, jak się chce wystawić ocenę. I poszukać anime na liście. Zmiana byłaby wskazana jak najbardziej.
- Uwaga do "nowe lepsze komentarze jak na devie" - jeśli będą BEZ ukrywania (komentarze po odkryciu są puste) i bez jakichś głupich bajerów.
Najważniejsza rzecz: jeśli to jest user/admin/mod friendly to raczej nie mam nic przeciwko. |
|
|
|
|
|
tilk
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-01-2007, 18:29
|
|
|
- czemu przycisk wysukuj jest szary windowsowski?
- czemu "ukryj altenatywne" nie dziala?
- chyba sie troche za dlugo wczytuje zanim cokolwiek pokaze oprocz naglowka
- czemu jak naciskam na "7" podswietla sie "6" itp?
- strzalki boczne chyba powinny dzialac nieco inaczej (w tej chwili przesuwaja cyferki) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 28-01-2007, 20:41
|
|
|
Po wyrwaniu piątej nogi pchła traci słuch... Znaczy, przepraszam: po "pojeżdżeniu" strzałkami w prawo i w lewo przestało mi działać przełączanie przez klikanie na przyciski z numerami stron. Efektu opisanego przez Biancę nie zauważyłam, jak działało, to podświetlały się prawidłowe numerki.
Przesuwanie paska fajna rzecz, ale przydałoby się jakieś "następna-poprzednia strona".
Poza tym jest fajnie. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-01-2007, 20:48
|
|
|
Bianca napisał/a: | - czemu przycisk wysukuj jest szary windowsowski? |
Bo jeszcze nie działa.
Bianca napisał/a: | - czemu "ukryj altenatywne" nie dziala? |
Bo jeszcze nie działa.
Bianca napisał/a: | chyba sie troche za dlugo wczytuje zanim cokolwiek pokaze oprocz naglowka |
Być może... Chyba jednak przerzucę sortowanie na serwer, a przesyłanie będzie bardziej "na żądanie", w locie. Niestety, dopiero muszę wyczuć, jak wiele wolno mi robić client-side.
Bianca napisał/a: | - czemu jak naciskam na "7" podswietla sie "6" itp? |
Opera? Widziałem to, wygląda na głupi problem z wyświetlaniem.
Bianca napisał/a: | - strzalki boczne chyba powinny dzialac nieco inaczej (w tej chwili przesuwaja cyferki) |
Racja.
Dziękuję za uwagi, wykorzystam je. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 28-01-2007, 21:08
|
|
|
Mi się podoba, a pod FF 1.5 chodzi chyba wszystko jak trzeba... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-01-2007, 22:49
|
|
|
Uwzględniając to, że Javascript okazał się być powolny jak jasna cholera, przepisałem indeks tak, aby wydawał się szybszy. Możecie się pobawić i opisać wrażenia? Od razu mówię, że pasek informujący o przesyłaniu przerobię, żeby nie machał tabelą w górę i w dół... |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 29-01-2007, 22:55
|
|
|
Sama nawigacja teraz wydaje mi się fajna, oczywiście przy założeniu, że docelowo zamiast numerków będą literki (tak jak teraz) - ale to kosmetyka. A, czy powinno na razie być tak, że kliknięcie w tytuł odsyła na pierwszą stronę listy? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-01-2007, 23:08
|
|
|
Avellana napisał/a: | Sama nawigacja teraz wydaje mi się fajna, oczywiście przy założeniu, że docelowo zamiast numerków będą literki (tak jak teraz) - ale to kosmetyka. |
Będzie, muszę się tylko zastanowić, jak to zrobić najlepiej.
Avellana napisał/a: | A, czy powinno na razie być tak, że kliknięcie w tytuł odsyła na pierwszą stronę listy? |
Nie powinno tak być, po prostu takie szczególiki zostawiłem na koniec :D |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 29-01-2007, 23:16
|
|
|
czy jak kliknie się na "ukryj tytuły alternatywne" to będą się automatycznie ukrywać, czy jeszcze trzeba będzie przycisk przycisnąć? bo chwilowo nic się nie dzieje. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-01-2007, 23:21
|
|
|
IKa napisał/a: | czy jak kliknie się na "ukryj tytuły alternatywne" to będą się automatycznie ukrywać, czy jeszcze trzeba będzie przycisk przycisnąć? bo chwilowo nic się nie dzieje. |
Nic się nie dzieje, bo filtrów nie ma. Będą. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 30-01-2007, 11:21
|
|
|
tilk napisał/a: | Możecie się pobawić i opisać wrażenia? |
Mnie się wydaje że raczej zwolnił, głównie ze względu na to pojawiające się "pobieranie danych"...
Jak narazie, wszystko gra... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 30-01-2007, 22:09
|
|
|
Dodałem etykiety stron.
Macie jakiś pomysł na generowanie przyjemnych etykiet dla innych sortowań niż po tytule? Dałem przykładowe etykiety dla sortowania po liczbie odcinków. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 16-02-2007, 18:41
|
|
|
Podstawowa obsługa wyszukiwania po stronie klienta już jest - wprawdzie strony serwerowej jeszcze nie napisałem, więc nic się nie wyszuka tak czy owak, ale już widać, w jakim kierunku zmierzam.
http://tanime.tilk.eu/org.tanuki.ajax.indexer.IndexerAnime/IndexerAnime.html
Opcje wyszukiwania mogą być dowolnie elastyczne - np. opcja dotycząca gatunków/wyróżników będzie mogła od razu wyświetlać opisy, będzie też się dało wykonać "prawdziwe" wyszukiwanie twórców, o które prosił wa-totem.
Uwagi? |
|
|
|
|
|
|