Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime - FAQ |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 12-05-2005, 08:46 Tanuki Anime - FAQ
|
|
|
Ministerstwo Propagandy Prezentuje:
Zasady korzystania z zasobów Wszechbibli Anime: (wersja wstępna)
Komentarze i Forum:
1) Komentarze służą konstruktywnej wymianie opinii na temat danego anime. Generalnie ich przeznaczeniem nie są dyskusje, wolelibyśmy, by te miały miejsce na forum, lecz będziemy je tolerować, pod warunkiem, że służyć będą ocenie serii.
2) Niekonstruktywne notki w komentarzach będą kasowane. Za niekonstruktywną notkę uznaje się: notki napisane niezrozumiałe, zawierające przekleństwa, argumenty ad persona (czyli stanowiące atak na innego użytkownika), napisane w l33t, językach obcych, z nadmiarem emotikon (jedna emotikona nie jest zła, 500 natomiast już tak), flame, oraz niezwiązane w sposób bezpośredni z tematem.
3) Kasowane będą także wszelkie notki zawierające pytania skąd ściągnąć jakieś anime, oraz zawierające linki do stron niezgodnych z polityką Wszechbibli Anime.
4) W szczególnych przypadkach moderatorzy mogą wyciąć zabronione treści i pozostawić ocenzurowaną notkę. Pozostawiane jest to jednak tylko ich wyłącznej, dobrej woli i cierpliwości.
Linki:
5) Generalnie na Forum jak i w Komentarzach nie zabrania się umieszczania linków, pod warunkiem, że nie zawierają treści niezgodnych z polityką strony.
6) Nie mniej jednak, osoby chcące reklamować strony poświęcone mandze, anime, kulturze japońskiej, czy związanym z nią imprezom (konwenty itd.) lepiej zrobią zgłaszając się do Zegarmistrza (muszonik@interia.pl), lub bezpośrednio Tilka albo Avellany i omówią z jednym z nich zasady wymiany reklam. Lepiej jednak kontaktować się z tym pierwszym, bowiem jedynie on jest w posiadaniu kompletu buttonów. Wszyscy oni jednak posiadają odpowiednie kompetencje, by negocjować z nimi umieszczenie strony w dziale Linki, buttonu na stronie głównej (tylko duże serwisy) lub w rotatorze (tylko serwisy bardzo duże lub gotowe za ten przywilej zapłacić).
7) Redakcja Wszechbibli Anime zastrzega, że w żaden sposób nie jest odpowiedzialna za to, co dzieje się na linkowanych przez nią stronach, oraz za zawarte nań treści i materiały. Nie ponosimy też odpowiedzialności za ich niezgodność zgodność z polskim prawem.
Inne strony o nazwie Wszechbiblia.
8) Redakcja Wszechbibli Anime nie odpowiada za to, co dzieje się na innych stronach posiadających to słowo w tytule, ze szczególnym uwzględnieniem Wszechbibli Mangi i innych stron wchodzących w skład Wszechbibli Network. Zespół WAnime redaguje jedynie tą jedną stronę i przyległe jej forum.
9) Wszechbiblia Mangi jest tworzona przez oddzielną załogę, składającą się z innych ludzi... Ponownie zaznaczam, że nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za ich ewentualne działania. Mimo, że podobnie jak oni wywodzimy się i nazwą nawiązujemy do Wszechbibli Slayers nasze drogi rozeszły się dawno temu.
10) Nazwa Wszechbiblia jest naszą własnością. Jedynie zespoły tworzące tą stronę, jak i nie powiązana z nami grupa Wszechbibli Network mają prawo się nią posługiwać. Wszelkie podszywanie się będzie tępione.
Zasady korzystania z zawartych na stronie materiałów:
11) Wszystkie znajdujące się na WAnime artykuły są własnością jej twórców. Zakazuje się ich publikowania bez zgody ich autorów na innych serwisach, niezależnie czy fragmentarycznie, czy w całości.
12) Jeśli ktoś koniecznie pragnie opublikować któryś z tekstów powinien zapytać się o zgodę jego autora (jeśli ją wyrazi to nie ma problemu) oraz podać link świadczący o tym, skąd dany materiał pochodzi.
13) Jeśli pragnie się opublikować jedynie jakiś krótki fragment (np. pojedynczy akapit) nie trzeba koniecznie pytać autora o zdanie, nie mniej jednak byłoby to mile widziane. Link należy jednak podać obowiązkowo – powiedzmy, że to metoda odwdzięczania się za test.
14) Redakcja będzie walczyła z wszelkimi plagiatami w ramach dostępnych jej środków, proszę więc nie lekceważyć jej próśb. Doprawdy mailem do administracji serwera można wiele zdziałać.
15) W wypadku odnalezienia na WAnime recenzji, która stanowiłaby plagiat z innego źródła (bo i tak może się zdarzyć) należy zgłosić to redakcji serwisu. Podejmiemy natychmiast kroki wyjaśniające. Wszelkich pokrzywdzonych z góry przepraszamy.
Polityka Wszechbibli Anime:
16) Redakcja WAnime oficjalnie w sprawach piractwa nie wypowiada się.
17) Jej członkowie, współpracownicy oraz zwykli użytkownicy serwisu mogą mieć w tej kwestii własne zdanie i kierować się własnym sumieniem. Za ich wypowiedzi w tym temacie oraz sposób postępowania redakcja nie ponosi odpowiedzialności pozostawiając go ich sumieniu.
18) Zabrania się jednak podawać adresów do miejsc stanowiących źródła nielegalnych plików, w tym scanlacji lub skanów mang, subów anime itd/ jako niezgodnych z polskim prawem.
19) Zabrania się też podawania linków do stron zawierających materiały uważane często za półlegalne jak abadonware, czy romy do emulatorów.
20) WAnime nie reklamuje też stron erotycznych: ani hentai, ani ze zdjęciami prawdziwych kobiet. Warunkowo możemy pewne ilości tego pierwszego tolerować. Nie mniej jednak wszelkie treści w sposób wyraźnie kolidujacy z polskim prawem, lub dobrym smakiem będą likwidowane natychmiast po namierzeniu.
21) Zabrania się też reklamowania stron zawierających treści obsceniczne lub niezgodne z poczuciem dobrego smaku, jak np. zdjęcia zmasakrowanych zwłok lub reklamujących ideologie bądź pseudoreligijne doktryny, z którymi redakcja się nie zgadza.[/b] |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 12-05-2005, 10:52
|
|
|
brakuje pytań Zeg: XD
teraz ja:
Komentarze i Recenzje
1. Po co są komentarze?
2. Jak moge skomentować recenzję która mi się podoba/nie podoba?
3. Czy mogę umieścić w komentarzach linka do mojej strony?
4. Czy mogę umieścić w komentarzach linka do strony gdzie mozna ściagnąc anime/mangę?
5. Wy ****! Dlaczego mój komentarz został skasowany?!
6. Dlaczego mój komentarz został zmieniony?! Nie mieliście prawa!
7. Chciałbym napisac recenzję? Jak to zrobić?
8. Mam zajefaną reckę super serii! Puścicie ja na stronkę?
9. Ta recenzja mi sie nie podoba - autor bredzi -mogę napisać własną, żebyście ja umieścili zamiast tamtej?
10. Znalazłem błąd rzeczowy/ortograficzny/... możecie to zmienić?
11. Co oznaczają te gwiazdki?
12. Dlaczego ich jest 5, a oceny są na 10? Powinno ich byc 10!
13. Dlaczego nie macie Forum?
14. Dlaczego nie macie czata?
15. Chcę wkleić waszą reckę/artykuł na stronkę. Mogę?
16. Hej, dlaczego piszecie, że ukradłem/am recenzję? Przecież ja ją tylko wkleiłem/am!
17. Odwalcie się ode mnie, to JA napisałem i moge to mieć na MOJEJ stronie!
18. Wy ***!!! Ukradliście moja recenzję/artykuł!
19. Dlaczego nie ma recenzji xxx? Przecież to jest takie znane?
Strona
1. Co znaczy nazwa?
2. Dlaczego tam jest kot? A nie np. pies?
3. Dlaczego nie macie mp3/fimów/skanlacji?
4. Dlaczego nie dajecie linków do torrentów i eDonkey?
5. Czy można się wymienić z wami linkami/buttonkami?
6. Dlaczego nie chcecie się ze mną wymienić? Przecież ja mam tam tylko muzyczki/openingi/skanlacje?
7. Kto jest w redakcji? Czy ja też mogę?
8. Hej, nie podoba mi sie lay, chcecie, moge wam zrobic nowy?
9. Znalazłem błedy w kodzie strony, jak wam to przekazać? |
Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 17-09-2005, 23:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 24-06-2005, 14:29
|
|
|
Pierwsza przymiarka do FAQa z nadzieniem, czyli z odpowiedziami. Przepraszam, że zzipowane w Wordzie, ale wygodniej tak, niż tu się bawić z formatowaniem. Tekst podkreślony oznacza linki do istniejących teraz lub w przyszłości części.
faq.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 45 raz(y) 6,29 KB |
|
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 24-06-2005, 14:41
|
|
|
Dlaczego zjechaliście moje ulubione anime?
dodac:
jesli "zjechaliscie" oznacza, ze nie odstalo ono oceny 11/10, zajrzyj w tekst recenzji, moze autor to jakos uzasadnia.
pod pytaniami o nazwe jeszcze jedno dosc oczywiste:
- dlaczego jenot? |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 24-06-2005, 17:03
|
|
|
jeszcze jedno często padające pytanie:
Dlaczego anime A dostało ocenę X, a znacznie gorsze anime B było ocenione lepiej?
Redakcja stosuje wspólną skalę ocen, niemniej jednak recenzje są pisane przez wiele osób. Może się zdarzyć że przeciętna anime zostanie przez fana danego gatunku oceniona wyżej, niż dobra anime recenzowana przez osobę podchodzacą do sprawy bardziej krytycznie. Może też się zdarzyć, że Redakcja nie zgadza się z tobą w ocenie tych właśnie tytułów. W tym celu, oprócz oceny recenzenta, są również podane oceny Redakcji i Czytelników. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 24-06-2005, 21:47
|
|
|
Czy mogę podać w komentarzach link do mojej strony/innej strony poświęconej tej serii?
Oczywiście, jeśli nie strona nie zawiera materiałów nielegalnych. Można też wysłać wiadomość do Bianki lub Zegarmistrza – wówczas strona może zostać dodana do naszej bazy linków.
- Widziałbym tu jeszcze następujące zdanie: "Zwykle wymagamy w zamian umieszczenia naszej reklamy na stronie".
oraz moja propozycja:
Dlaczego XXX zostało tak słabo ocenione?
Zależy co uważasz za słabo ocenione... Generalnie oceny 7 i wyższe dostają serie dobre i bardzo dobre. To, że coś nie otrzymało 10 nie znaczy jeszcze, że recenzent uważa je za złą serię. Wręcz przeciwnie - w większości serii, które otrzymały wymienione oceny naprawdę można się zakochać... Nie mniej jednak są lepsze od nich tytuły, które zasługują na wyższe noty. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 13-09-2005, 14:48
|
|
|
Co do pliku, który dostałem: w jednym miejscu pisze, że komentarze nie służą do komentowania recenzji, a nieco niżej, że link "Skomentuj to anime" należy użyć do skomentowania RECENZJI która się podoba/nie podoba. Czy nie jest to aby sprzeczne? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-09-2005, 15:46
|
|
|
Pewnie powinno być "anime"... błąd logiczny, przepraszam, nie bardzo miałam komu wysłać do przejrzenia. Popraw, jeśli możesz. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 17-09-2005, 22:41
|
|
|
Wprowadziłem próbnie FAQ na testowy. Odnośniki oznaczone TODO wskazują w kosmos - jeden ma wskazywać na materiały reklamowe (gdzie je umieścić?), a drugi na informację o recenzjach alternatywnych (jaką informację? w "Współpracy" niczego nie ma). |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 17-09-2005, 22:55
|
|
|
Błąd parsowania XML: niezrozumiała seria znaków po elemencie dokumentu Obszar: http://tanime.czad.org/strony/ Numer linii 2, Kolumna 1:<b>Warning</b>: getimagesize(/home/tilk/wanime/www/imglink/but28.gif): failed to open stream: Nie ma takiego pliku ani katalogu in <b>/home/tilk/wanime/common/lib/page.php</b> on line <b>179</b><br /> |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 17-09-2005, 23:04
|
|
|
Dżizus... To konsekwencja poprawki twojego problemu :) Na testowym też posprzątane. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 17-09-2005, 23:13
|
|
|
Gomen nasai ^__^;; właśnie widzę że Serika zaraportowała to samo w innym wątku _^_ A ty jesteś tylko jeden... ale gdzie ten FAQ? o.o? |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 17-09-2005, 23:16
|
|
|
A no tak... Nie mamy jeszcze guziczka z napisem "O nas", więc robi za niego guziczek "Redakcja". |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-09-2005, 23:33
|
|
|
Ad. FAQ pogrubić poszczególne pytanie, lub dac je w ciemnieszej linijce (jak lista animek), by było je dobrze widać. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 18-09-2005, 10:16
|
|
|
Zgadzam się z IKą - trzeba wytłuścić pytania, bo za mało je widać.
Kolekcję naszych bannerów i buttonów proponowałabym umieścić "piętro wyżej" czyli bezpośrednio w linku "O nas", tuż pod rozdzielnikiem.
Pytanie o recenzje alternatywne powinno prowadzić tak naprawdę do pytania w FAQ wyjaśniającego, co to jest recenzja alternatywna... Ale może faktycznie muszę pomyśleć o dodaniu tego do współpracy (i zreorganizowaniu jej przy tej okazji). |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|