FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Manga PL
Wersja do druku
adriankiller
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 21-08-2007, 12:18   Manga PL

Anime... większość ludzi ma przynajmniej znikome pojecie o tym czym jest anime,lecz bardzo mało osob wie czym jest Manga,niestety.
Sam do niedawna byłem tylko fanem Anime,a od mangi uciekałem najdalej jak się da,mimo że każde anime które oglądałem ma swój pierwowzór, w "komiksach".
w 99% przypadków anime jest zubożałe fabularnie w stosunku do mangi,niekiedy różnica jest kolosalna innym razem minimalna...ale praktycznie zawsze jest na niekorzyść anime.

temat ten ma na celu,propagowanie Mangi w naszym rodzimym języku bo o taką najtrudniej
(zeszyty w języku angielskim są łatwo dostępne)
proszę tu podawać linki do zeszytów w języku polskim,trzymając się paru zasad:

1. najlepiej by było abyście spakowali całość mangi którą posiadacie w jeden plik,a następnie wrzucili go na serwer polecam http://www.filefront.com/ (trzeba sie rejestrować lecz napewno konto przyda się na przyszłość, a trwa to minute dosłownie)

2.miło by było gdybyście dodawali do pliku rar jakieś mp3 z soundtracku z anime(o ile oglądaliście oczywiście) aby klimatycznie się czytało.

3.napiszcie co sadzicie o mandze,jakiś krótki opis i mini recenzja na zasadzie wystawienia swojej subiektywnej oceny. (starajcie się unikać spoilerów :P )

4.jeśli oglądaliście również anime,dobrze by było abyście napisali jak ma się manga do anime,na zasadzie "anime jest wierne oryginałowi" "strasznie zubożałe" w tym przypadku szczególnie przestrzegam przed spoilerami !

OK dość formalności czas na mięsko :)
BERSERK

DUUUUUUUUUUUŻY OBRAZEK< ŁO>

moją przygoda z tą pozycją zaczęła się od anime,którego obejrzenie odkładałem przez wiele miesięcy przez to ze sugerowałem się średnimi recenzjami w serwisach typu Tanuki.pl ale wreszcie obejrzałem...
jak zacząłem rano to usnąłem dopiero po obejrzeniu całości (25 epkow) co o czymś świadczy.
anime kończy się jak kończy ponieważ na tamtą chwile było tylko tyle wydanej mangi (która zresztą nadal wychodzi)
dla mnie osobiście genialne anime polecam każdemu.
A jak się ma do mangi? cóż manga jest bardziej rozbudowana o pare wątków,które zostały poddane cenzurze i dlatego nie ma ich w anime.(Berserk jest uważany za jedną z najbardziej brutalnych Mang)
dla kogoś kto najpierw oglądał anime (jak ja) manga będzie genialnym rozwinięciem wielu wątków,które jak się okazuje są mega ciekawe i BARDZO ważne dla fabuły.
Berserk oprócz tego że jest jedną z najbrutalniejszych Mang,jest również uważany za jedną z najlepszych jakie kiedykolwiek wydano :) moja ocena to bezapelacyjnie 10/10

a teraz czas na link do pierwszych 10 Tomów Mangi w języku polskim:
Berserk PL by Azure Landscape

dodałem 4 utwory z anime,które moim zdaniem są idealne,jako podkład muzyczny w czytaniu :)
a tu link do strony tłumaczenia tej Mangi
Azure Landscape
Przejdź na dół
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi