Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
oftop imionowy |
Wersja do druku |
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 26-10-2007, 19:31
|
|
|
Caladan napisał/a: | Jak dobrze pamietam w konstytucji lub kodeksie karnym nie ma konsekwencji odebrania praw obywatelskich za nie zagłosowanie w wyborach. Wniosek jest taki że nadal jestem obywatelem polskim, a nie poddanym. |
Wiem że w Grecji udział w wyborach jest obowiązkiem - za którego niedopełnienie grozi grzywna - podobno nie mała - jak dla mnie to świetne rozwiązanie - za prawo do wolnego wyboru w tym kraju poświęcali się nasi przodkowie nie raz tracąc w tym życie - w tym członkowie mojej rodziny - czy to trafiając do obozów zagłady czy z bronią w ręku walcząc jako członkowie ruchu oporu - więc trochę szacunku.
Caladan napisał/a: | Lepszym sformułowaniem jest anarchista:) |
Osobiście jestem zwolennikiem anarchizmu ale nie tego wykrzywionego przez popkulturę kojarzonym z punkami / drugami / bombami i chaosem - ale z anarchosyndykalizmem którego nie będę tutaj opisywał (bo nie byłoby to raczej częścią tego "wyborczego" tematu) - powiem tylko że Noam Chomsky ma mnóstwo racji i nie bez przesady jest określany mianem najwybitniejszego żyjącego intelektualisty i najbardziej krytycznego komentatora amerykańskiej polityki wew/zewnętrznej - polecam szczerze wszystkim lekturę jego prac - naprawdę warto.
Caladan w moim odczuciu anarchizm nie równa się bierności.
Ysengrinn napisał/a: | Zdajesz sobie sprawę, że przed nami długa droga, bo przecież główne partie (wszystkie jak leci) tak same z siebie nie zgodzą się na zmianę zasad na bardziej korzystne i dopuszczenie nowej generacji. |
Tak Ysen zdaję sobie sprawę ;) - przy czym wolałbym żeby owa nowa krew nie była tłoczona w partie kierowane przez politycznych weteranów - bo to nie wiele zmienia - służy raczej marketingowi politycznemu - szkoda że nie ma partii która od podstaw została by stworzona przez możliwie jak najmłodszą generację polityków - rozwiązałoby to wiele problemów choćby lustrację która nie jest przedmiotem zainteresowania naszego pokolenia.
Azag napisał/a: | Uważam, że powinni iść i wrzucić pustą kartkę - ewentualnie napisać na niej coś w stylu: |
Miałem okazje pracować w komisji wyborczej - i naprawdę nie uwierzyłbyś co tam ludzie wypisują - zdarzają się wulgaryzmy, pomysły na własnych kandydatów - ostatnio hitem był Krzysztof Kononowicz - kończąc na tagach i innych produktach twórczości artystycznej.
Cytat: | Ordynacja już dawno powinna być zmieniona na jednomandatowe okręgi, sejm odchudzony co najmniej o połowę, a partie powinny się same finansować, zamiast wszystkie co dostały 3% dostawać subwencje z mojej kieszeni.
|
Pociesza mnie to że w najbliższym czasie nie będę musiał pośrednio finansować LPR-u i Samoobrony :)) (wyniki w okolicach 1,5% i słowa R. Giertycha który w środę przed wyborami mówił że spodziewa się dwu cyfrowego wyniku - bo w trzy cyfrowy nie wierzy ...)
Ysengrinn napisał/a: | Ludzie pracujący w komisjach wyborczych też mają swoje poglądy i nie jest powiedziane, że się oprą pokusie karty in blanco. |
Jak już wspominałem w komisjach bywałem i nikt w nich nie uzupełniał pustych kart - po drugie równie dobrze mógłbyś powiedzieć że osoba będąca członkiem komisji może manipulować przy kartach "dobrze" wypełnionych czyniąc je głosami nie ważnymi właśnie z powodu różnicy w poglądach. |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-10-2007, 10:52
|
|
|
Cytat: | ostatnio hitem był Krzysztof Kononowicz |
Podobno w tym roku był członkiem komisji w Białymstoku.
Cytat: | powiem tylko że Noam Chomsky ma mnóstwo racji i nie bez przesady jest określany mianem najwybitniejszego żyjącego intelektualisty |
Bogowie...Facet, który powołuje się na każdym kroku na Marksa i Lenina, chwali komunizm i krytykuje demokrację za samo jej istnienie, ma być intelektualistą? Pożyłby rok w PRL, przeszłoby mu...
W sumie, skoro u nas za takiego uważa się Sławka Sierakowskiego... |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 27-10-2007, 14:18
|
|
|
Udai napisał/a: | Wiem że w Grecji udział w wyborach jest obowiązkiem - za którego niedopełnienie grozi grzywna - podobno nie mała - jak dla mnie to świetne rozwiązanie - za prawo do wolnego wyboru w tym kraju poświęcali się nasi przodkowie nie raz tracąc w tym życie - w tym członkowie mojej rodziny - czy to trafiając do obozów zagłady czy z bronią w ręku walcząc jako członkowie ruchu oporu - więc trochę szacunku. |
Nie dam urwać ręki, ale w Belgii też jest. Moze kiedys dopiszą do konstytucji, lub powstanie IV RP. Przydałoby się takie rozwiązanie w Polsce. Dopiero 18 latach nastał rozruch polityczny w społeczeństwie polskim:).
Udai napisał/a: | Osobiście jestem zwolennikiem anarchizmu ale nie tego wykrzywionego przez popkulturę kojarzonym z punkami / drugami / bombami i chaosem - ale z anarchosyndykalizmem którego nie będę tutaj opisywał (bo nie byłoby to raczej częścią tego "wyborczego" tematu) - powiem tylko że Noam Chomsky ma mnóstwo racji i nie bez przesady jest określany mianem najwybitniejszego żyjącego intelektualisty i najbardziej krytycznego komentatora amerykańskiej polityki wew/zewnętrznej - polecam szczerze wszystkim lekturę jego prac - naprawdę warto.
Caladan w moim odczuciu anarchizm nie równa się bierności. |
Ej zażartowałem z tą anarchią:). Z drugiej strony ludzi doceniliby demokrację . Od politycznych spraw bardziej mnie interesuje stan naszej gospodarki. Politycy robia za wielki szum wokół siebie. Na szczęście nie było żadnych ostatnio głupich ustaw, które mogłyby utrudnić nam życie. Wczoraj z kolega łaziłem 3 godziny po urzędach. Katorga.
Gdy patrze wstecz moja bierność mogła, wyniknąc z tego, że 2 lata temu bezinterysownie pomagałem jednemu kandydatowi pewnej partii. Miałem nadzieje że powstanie "Wielka Koalicja", która wyrzuci tych aferzystów od władzy na długie lata. Dwie osoby niestety otworzyły mi oczy, iż naprawde ich to nie interysuje. Powiem szczerze, że nadal chciałem głosować, ale było naprawde niewielkie prawdopodobieństwo, aby znowu zawarli sojusz. Inna koalicja mnie nie satysfakcjonowała. Zreszta nie wchodze dwa razy do tego samego kotła.
Udai napisał/a: | Pociesza mnie to że w najbliższym czasie nie będę musiał pośrednio finansować LPR-u i Samoobrony :)) (wyniki w okolicach 1,5% i słowa R. Giertycha który w środę przed wyborami mówił że spodziewa się dwu cyfrowego wyniku - bo w trzy cyfrowy nie wierzy ...) |
Największe plusy tych wyborów. Pewien segment sceny politycznej sie oczyści.
Bardzo mnie wkurza że młodzież obraża starszych ludzi w różny sposób. Zwłaszcza nasiliło się to po wyborach. Naprawdę nie podoba mi się takie zachowanie. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 27-10-2007, 21:08
|
|
|
Caladan napisał/a: | Bardzo mnie wkurza że młodzież obraża starszych ludzi w różny sposób. Zwłaszcza nasiliło się to po wyborach. Naprawdę nie podoba mi się takie zachowanie.
|
Nie obraża osób starszych. Tylko starszych dających się zmanipulować o. Rydzykowi, braciom Kaczyńskim i innym. Mówiąc w skrócie - debili. Dany wiek, kolor skóry, niepełnosprawność, płeć i orientacja seksualna nie powodują, że ktoś może czuć się zwolniony z krytyki jego postępowania (i tym bardziej bycia debilem). Naprawdę dziwi mnie jak partia, która (nie bójmy się użyć tego słowa) skompromitowała się w trakcie dwóch lat swoich rządów, postępując zupełnie niezgodnie ze swoimi głównymi ideami i założeniami, której jedynym celem była władza sama w sobie, która co rusz odwracała kota ogonem i robiła przekręty nie gorsze niż inni (co z tego, że w "szczytnym" celu) uzyskała znowu ponad 30%. Naprawdę nie wiem jak można nie zauważyć, że premier czy minister sprawiedliwości jednego dnia mieszają kogoś (lub całą partię czy grupę społeczną) z błotem, by po 3-4 dniach/tygodniach mieć czelność wszystkiemu zaprzeczać i na dodatek oskarżać konkurentów o agresję gdy Ci wytkną im potknięcie. To tylko taki drobny przykład, które można by mnożyć. Niestety swą retoryką i manipulacjami dotarli do esencji polaczkowstwa - zawiści, chamstwa i buractwa, która niestety jest obecna w wielu naszych krajanach. Szkoda, że w tak wielu.
Mam nadzieje, że obecny rząd spełni chociaż połowę ze swoich założeń. Z tego co piszą gazety (szczególnie Dziennik Polska-Europa-Świat) mają masę dobrych pomysłów i podobno częściowo gotowych ustaw. Oby na pomysłach się nie skończyło. Jeśli będzie bardzo źle to zapisuje się do UPR i już po następnych wyborach będziecie mogli do mnie mówić per Panie pośle :>
Cytat: | Pociesza mnie to że w najbliższym czasie nie będę musiał pośrednio finansować LPR-u i Samoobrony :)) | Mnie nie bo i tak moja kasa pójdzie na PiS, PO, LiD i PSL. Powinna być możliwość przeznaczenia 1% z podatku + składki + (ograniczone) datki od "fanów" i może coś jeszcze. Mając 30 milionów to nawet ja z kilkoma kumplami bym się dostał do sejmu. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|