Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Co się stało z Anime (ciach)? |
Wersja do druku |
Kuma
|
Wysłany: 20-11-2007, 10:16 Co się stało z Anime (ciach)?
|
|
|
Witam,
Pomimo że jest to mój pierwszy temat zacznę od pytania które nie daje mi spokoju.
Zrobiłem sobie dłuższą przerwę i nie mogę pojąć dlaczego nie można pobierać anime z (ciach) jak dawniej? W FAQ'u wszystko jest cacy ale serie które chce obejrzeć miast ikonki download'u mają napis "licensed".
Jakieś wskazówki?
Na podstawie punktu 2. Konstytucji Forum wycięto informację pozwalającą zidentyfikować omawianą stronę. - Avellana |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-11-2007, 10:30
|
|
|
Witam na forum, wyrażając jednocześnie lekkie zdziwienie, że w swojej lekturze Konstytucji (czyli regulaminu) ominąłeś jakoś punkt drugi. Polecam nadrobienie braków w lekturze.
Wracając do pytania: nie jestem pewna, skąd pomysł, że powinniśmy cokolwiek wiedzieć o losach tej strony. Ja na przykład właśnie się dowiedziałam o jej istnieniu... Niemniej mogę pokusić się o pewne spekulacje. Wiele grup fansuberskich zarzuca prace nad daną serią, kiedy zostanie zlicencjonowana w ich rejonie (np. w USA albo w Polsce). Tłumaczą to oczywiście honorowym podejściem do rzeczy i tym, że chcą dać widzom zachodnim możliwość cieszenia się seriami, które inaczej nie wyszłyby poza Japonię. Bardziej pragmatyczne wyjaśnienie mówi też, że o ile japońskie wytwórnie jak dotąd rzadko interesują się fansubami i próbują je zwalczać, o tyle zachodni dystrybutorzy o wiele częściej zajmują się dopilnowaniem, żeby przynajmniej z największych torrentowni i linkowni zniknęły rozprowadzane przez nich tytuły.
To samo zapewne dotyczy stron oferujących oglądanie anime on-line. Istnieją dwa równie prawdopodobne wyjaśnienia. Albo wymieniona przez Ciebie strona dostała grzeczny list od prawników jakiegoś koncernu i zdecydowała się na usunięcie zlicencjonowanych serii, aby uniknąć poważnych kłopotów - albo też zrobiła to z własnej inicjatywy, żeby takiego listu w miarę możności uniknąć. W obu przypadkach "licensed" oznacza, że seria została zlicencjonowana w Stanach Zjednoczonych i jest lub będzie tam dostępna w sprzedaży. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|