Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
tytuly anime na glownej liscie recenzji |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-02-2005, 10:54 tytuly anime na glownej liscie recenzji
|
|
|
mamy tytuly glowne oraz "alternatywne", przy czym te alternatywne mozemy ukryc, i co wtedy zostaje? polowa tytulow po angiesku, druga polowa po japonsku.... powoli zaczyna byc trudno sie w tym lapac. moze ustalimy, ze jako glowny obowiazuje np. tytul japonski? czy najbardziej popularny (czy najdluzszy, whatever) tytul angielski? bo w tym momencie lista alfabetyczna przestaje miec sens - "angel-cos" moze rownie dobrze wyladowac pod A, pod T, albo jeszcze gdzies indziej.... |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-02-2005, 11:14
|
|
|
No... Mamy pewien bajzel. Po obejrzeniu dokładnym ANN doszłam już, na jakiej zasadzie (przeważnie) jest tam ustalany tytuł główny. Otóż dla rzeczy, które wyszły w Stanach, obowiązuje nadany tam tytuł angielski, natomiast dla rzeczy, które nie zostały zalicencjonowane - japoński. Pomijam tu oczywiście przypadki, kiedy anime od razu dostaje tytuł angielski (np. Fruits Basket albo Bleach, żeby daleko nie szukać), ma w tytule imię własne (Inuyasha, Naruto), pozostaje przy tytule japońskim albo też w ogóle ma tytuł w innym języku (Le Portrait de Petit Cossette).
Problem polega na tym, że nas, oczywiście, nie obchodzi, co było robione w USA i w związku z tym powinniśmy konsekwentnie przyjmować jako główny tytuł japoński. Problem polega na tym, że większości normalnych ludzi sam tytuł po japoński wiele nie powie, w odróżnieniu od tytułu angielskiego. To zaczyna być problemem na pierwszej stronie, kiedy to pojawia się np. Megami Kouhosei - znane pod angielskim tytułem Candidate for Goddess, albo Mimi wo Sumaseba, który większość świata kojarzy jako Whisper of the Heart. Nasz potencjalny czytelnik też prędzej będzie znał obowiązujący tytuł angielski, niż tytuł oryginału... Pozostaje jednak kwestia fansubów, gdzie zdarza się, że dana seria ma różne angielskie tytuły, zależnie od opracowującej ją grupy (a na koniec np. dostaje jeszcze inny tytuł po zalicencjonowaniu).
Podsumowując, mamy w zasadzie do wyboru trzy wyjścia:
1. Zawsze stosować jako główny tytuł japoński - licząc się z tym, że będzie to bardziej hermetyczne.
2. Zawsze stosować jako główny tytuł angielski - licząc się z tym, że fansuby nie są doskonałe, a nawet pośród zalicencjonowanych anime są takie, gdzie angielski tytuł się nie przyjął.
3. Stosować jak na ANN, angielskie tytuły dla rzeczy licencjonowanych, a japońskie dla fansubów - licząc się z tym, że będzie bałagan.
W sumie po to są tytuły alternatywne, żeby dało się dojść od dowolnego końca do danego anime (zresztą jest też wyszukiwarka). Zgadzam się jednak, że trzeba by to ujednolicić. Ja stawiałabym na opcję 1 (dla zaawansowanych), względnie 3 (kompromisową). |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-02-2005, 11:26
|
|
|
Hmm,
wiesz, dla 3 jest tez tak ze chyba nie chcemy zmieniac tytulu po tym jak go ktos gdzies zalicencjonuje ;) tak ze moze warto zeby recenzent sie rozejrzal za tym, ktory tytul jest w zasadzie uzywany najczesciej (najczesciej daje sie znalezc w sieci, jest jako glowny na animenfo czy na ANN).
W tym momencie np. powiedziec ze preferencyjny jest tytul angielski, chyba ze sie akurat nie przyjal. Bo o ile megami kouhosei kojarze z tytulu japonskiego, o tyle whispera juz nie.... a z kolei haibane renmei to co 2 raz na tytule angielskim musze kliknac, bo za cholere nie wiem co to jest. |
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 20-02-2005, 11:37
|
|
|
Wiecie, to jest tak, że czasami funkcjonuje jeden tytuł, a czasami dwa. Może być i tak, że ktoś szuka po tym mniej popularnym. Moim zdaniem, nie ma co kombinować, bo tak jak jest, jest calkiem dobrze.
Jedno co faktycznie by ułatwilo szukanie, to brak rozróżnienia na liście, czy dany tytuł jest uznany za podstawowy czy nie. Jak ktoś szuka, to mu to tylko przeszkadza, bo przelatuje wzrokiem po dodatkowych, a jak bedze chcaił sprawdzic który jest bardziej popularny, to wejdzie do recki. Ustalanie jakichś sztywnych zasad, o tyle nie ma sensu że, praktycznie nie da sie przewidzieć która wersja będzie bardziej używana.
Inna rzecz która ma szansę ułatwić poruszanie się po liście, to wprowadzenie opscji grópowania serii, tak, żeby np. wszystkie Dragon Ball'e siedziały pod jednym, a dpiero na podstronie było dokładnie wyszczególnione jakie są. |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 20-02-2005, 11:41
|
|
|
Nikt nie zmusza do ukrywania tytułów alternatywnych. Ten problem dotyczy wszystkich serwisów o anime i ukrywanie jakichkolwiek tytułów wiąze się z problemami. Dlatego domyslnie są wyświetlane wszystkie możliwe tytuły. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Eltanin
?????
|
Wysłany: 20-02-2005, 11:49
|
|
|
To się zgadza, ale rozróżnienie już na poziomie listy, który jest główny, a który alternatywny, utrudnia, w brew pozorom, dość solidnie szukanie. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-02-2005, 12:13
|
|
|
Eltanin napisał/a: | Jedno co faktycznie by ułatwilo szukanie, to brak rozróżnienia na liście, czy dany tytuł jest uznany za podstawowy czy nie. |
Powiem krótko i węzłowato: po moim trupie. Jak widać, jest to rzecz gustu, ale mnie po prostu piorun strzela, jak tytuły główne i alternatywne są wymieszane. Po pierwsze, włażę po kilka razy w ten sam tytuł, bo nie zapamiętuję przy jednym przejrzeniu wszystkich jego aliasów. Po drugie (pamiętam to z PointBlank), po ustawieniu np. serii według ocen przekonuję się, że 6 tytułów ocenionych na 10 oznacza w gruncie rzeczy 2 anime... Poza tym to utrudnia zorientowanie się, ile faktycznie jest recenzji w bazie. Tak więc sprzeciw bardzo stanowczo oddalam :)
Grupowanie serii - właśnie po to są tytuły powiązane. DragonBall faktycznie siedzi w jednym zgrupowaniu, jako że wszystko zaczyna się tak samo. Ale już w moim ulubionym "pęczku" Galaxy Express 999 i Captain Harlock z przyległościami każde anime ma inny tytuł. Wrzucenie tego na podstronę sprawi, że będzie to trudniej znaleźć. Zresztą w imię czego? Takich przypadków, gdzie tytułów jest więcej jest w bazie kilka - Gundam, Slayers, DB, no i moje GE999. |
|
|
|
|
Eltanin
?????
|
Wysłany: 20-02-2005, 13:02
|
|
|
Avellana napisał/a: | Powiem krótko i węzłowato: po moim trupie. Jak widać, jest to rzecz gustu, ale mnie po prostu piorun strzela, jak tytuły główne i alternatywne są wymieszane. . |
Ok, natomiast w takim razie może rozważ jakiś inny sposób zaznaczania, np przez dodanie jakiegoś symbolu w stylu sławnej *gwiazdki* albo poprostu notki w nawiasie, tak, żeby same tytuły były pisane tak samo (tą samą czcionką) .Chodzi o to, że przy tej ilości pozycji którą mamy, tytuły alternatywne cofnięte i jeszcze pisane kursywą, praktycznie wypadają z pola widzenia, zwłaszcza jeśli przelatujesz listę szybko (a większość ludzi jednak się w nią nie wczytuje, bo to by całe wieki trwało, tylko stara się optycznie wylowić sowa klucze).
Co do grupowania, DB był podany tylko jako przykład, wiem, że są powiązania. Natomiast taka opcja mimo wszystko uładwia szukanie (patrz boxtorrents) zwłaszcza, jeśli te "powiązane" tytuły w nazwach mają niewiele wspólnego (tak jak Emeraldas & Co. ). Nie mówiąc już o tym, że "rozgęści" listę i ułatwi przeglądanie. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-02-2005, 14:17
|
|
|
Ech... Trzeba, żeby ktoś poza nami zabrał głos w tej sprawie. Bo właśnie po to tytuły alternatywne są kursywą i cofnięte, żeby nie wpadały w oko przy przeglądniu listy i nie mieszały się z głównymi. Dokładnie o taki efekt mi chodziło ;) A jeśli chcesz wyszukać coś przez słowo kluczowe, to najprościej wpisać je w wyszukiwarkę na pasku.
Przyznam, że w tej drugiej kwestii nie rozumiem, o co chodzi. Przecież jak wchodzisz w dany tytuł, to masz wyświetlone (z linkami) "tytuły skojarzone". Nie rozumiem, chcesz mieć za wszelką cenę mniej na liście głównej? Coś bardzo dziwnego kombinujesz. Rozumiem, że klikasz DragonBall i wyświetla się strona, na której są linki do poszczególnych recenzji. Ale po pierwsze, to dwa kliknięcia zamiast jednego, a po drugie "normalny zjadacz" pomyśli, że mamy tylko pierwszą serię DragonBalla i dalej nie będzie klikał. Drugi przykład: jeśli będzie podstrona "Galaxy Express 999", to nigdy w życiu bym się nie domyśliła, że klikając w taki link znajdę np. "Maetel Legend". Będę jej szukała pod "M", na liście głownej, a jak tam nie znajdę, to uznam, że nie ma. Nie rozumiem kwestii rozgęszczania listy... Bo wychodzi, że mamy za dużo recenzji :D Jakby było ich mniej, to by były czytelniejsze. Ja jednak zdecydowanie jestem za zostawieniem obecnego stanu, tj. każdy tytuł jest reprezentowany na liście głównej, a w recenzjach widać "skojarzone". |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 20-02-2005, 14:28
|
|
|
Jestem zdecydowanie za tym, żeby zostało tak jak jest. Wydaje mi się to najbardziej czytelne... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 20-02-2005, 14:33
|
|
|
Ja też uważam, że powinno zostać tak, jak jest. Jeśli alternatywne są słabiej wyróżnione, to mi się mylą z tymi głównymi... I już kompletnie nie wiem, co jest co. Jeśli szukasz określonego tytuły, to chyba wiadomo, że należy przejdzieć wszystkie, a najlepiej wstukać słowo kluczowe.
A japońskie czy angielskie? Moim zdaniem po prostu bardziej popularne. Z tym, że ja na przykład częściej kojarzę po angielskich tytułach. |
|
|
Eltanin
?????
|
Wysłany: 20-02-2005, 14:39
|
|
|
Wiesz, jak ktos wie, czego szuka, to nie ma znaczenia, czy i jak są opisane, bo właśnie wklepujesz w wyszukiwarkę i masz. Problem zaczyna się w momencie gdy wchodzi sobie ktoś na strone z zamiaram sprawdzenia "co fajnego dają". Wtedy istotne jest, żeby lista była czytelna i przejrzysta. Zgadzam się, że brak jakiegokolwiek wyróżnienie tytułów podstawowych może powodować bałagan, ale spoojnie moża by je poprostu opisac na marginesie (główne a nie alternatywne, bo jest ich mniej).
Co do części drugiej, pomyśł wziął się stąd, zeby bylo mniej roboty przy szukaniu na liście. Wcale się nie upieram tylko proponuję, a że kombinuję jak koń pod górę to pradwa - zboczenie zawodowe. Wiesz, politechnika zobowiązuje.
A z tym zabieraniem glosu, to prawda...
LUDZIE, SPEŁNIJCE SWÓJ OBYWATELSKI OBOWIĄZEK-ZABIERZCIE GŁOS (co sobie będziecie załować) |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 20-02-2005, 14:41
|
|
|
"Co fajnego dają"? Dwa sposoby: posegregować pod względem ocen lub po gatunkach. W zależności od tego, co dokładniej by się chciało znaleźć... A przy jednym i drugim słabe wyróżnienie tytułów alternatywnych by przeszkadzało, nie pomagało. |
|
|
Eltanin
?????
|
Wysłany: 20-02-2005, 14:55
|
|
|
No, tu to się akurat nie zgodzę. W tej chwili praktycznie tytuły alternatywne są niewidzoczne, chyba, że ktoż dokładniewie czego szuka, a wtedy wystarczyy wyszukiwarka. |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 20-02-2005, 15:02
|
|
|
Niewidoczne? Tak widoczne, że od razu je ukrywam :P Do sprawdzenia "co dobrego dają" wystarczy jeden tytuł, a tak to wchodzi się kilka razy do tej samej recenzji - to denerwujące. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|