Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Chłodzenie - kłopoty... |
Wersja do druku |
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 28-04-2005, 21:21 Chłodzenie - kłopoty...
|
|
|
Moje biedne pudełko stoi sobie w szafce, i troszku się grzeje... Procek to ledwie P3-650, ale i tak grzeje się do jakiś 67C (nie kodowanie mpeg-4, ale taki prawie idle, browse'owanie itp), a płyta do 41.
Próbując poprawić sytuację, w ramach dnia dobrego traktowania zwierząt założyłem nowy wiatrako-radiator na CPU i nowy wiatrak do obudowy.
Pamiętałem o paście, i to dobrej, i o tym by z nią nie przesadzić.
Na koniec powiększyłem otwór wywiewu (przód/dół obudowy) w którym jest wiatrak obudowy (i pamiętałem by ustawić go, zgodnie ze strzałkami, do dmuchania na zewnątrz), i zrobiłem dziury we froncie szuflady dodatkowego dysku (to taka szuflado-ramka bez zamknięcia ze spodu czy wierzchu, więc powinno poprawić obieg). No i jeszcze na wierzchu obudowy, w blaszanej pokrywie, wywierciłem kilkanaście półcentymetrowych dziur... wycelowałem je tak, by wypadały pomiędzy zasilaczem a 'końcem' napędu DVD... Jakieś dodatkowe pomysły? Coś jeszcze można zrobić? A może to normalne temperatury? |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 28-04-2005, 22:09
|
|
|
Zależy, jak ten komputer jest umieszczony... Wiatraczki nic nie pomogą, jeśli ciepłe powietrze nie ma gdzie się ulotnić. W moim biurku była taka wredna ścianka za komputerem, którą musiałem usunąć, żeby poprawić chłodzenie.
Przy obecnej konfiguracji (Celeron 850, zasilacz z dwoma wiatrakami, dodatkowy wentylator z przodu) czujniki temperatury serwera podają przy normalnej pracy 44 stopnie na procesorze i 24 stopnie na płycie. Choć nie wiem, na ile dobrze skalibrowane są te wskazania. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 29-04-2005, 05:08
|
|
|
hmm....... a moze po prostu wodne chlodzenie? |
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 29-04-2005, 09:14
|
|
|
nke, w takiej wnęce wodne wydaje sie najelepszym pomysłem, no działać powinno najbardziej wydajnie, do tego jeden wiatrak wydmuchujący powietrze na zewnatrz i nei powinno być jakiś sensacji (jedyna wada tego pomysłu to ot ze wydasz na niego z 200/250zl, ale liczba wiatraków dająca optymalne chłodzenie cenowo wychodzi na to samo a jest od cholery głosna).
Tilk-ścianke za kompem miałem taką samą, ale ją wywaliłem nei ze względu na chłodzenie ale na to że mnie wnerwiała i dziure na kable miała tylko na dole i z monitorem miałem kłopot (kabel był akurat co do minimetra) |
|
|
|
|
|
Casper
|
Wysłany: 02-09-2006, 01:34
|
|
|
a moze by tak wentylator ustawic do wewnatrz, jezeli w obudowie nie ma wystarczajaco duzo nagromadzonego ciepla to nie ma co odprowadzac a jak na zewnatrz jest chlodniej to przynajmniej chlodniej bedzie i w srodku. |
|
|
|
|
|
VampirLord -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-12-2006, 16:35
|
|
|
radze np otwierac okno w pokoju na kilka godzinek
doradzam tez np ustawić se taki wiatrak do ochaldzania ciala do boku obudowy ustawić (caly komp bedzie chlodzony) to nie sa normalne temperatury na bank
ja mam 10 wiatrakow na kompie i mam temp proca 25stopnii :D
Co ja mówiłam o wulgaryzmach? Mai |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|