Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
DOS - podstawy |
Wersja do druku |
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 21-08-2006, 12:02
|
|
|
strony kodowe używane przez dos i windows to zupełnie różne sprawy; te parametry się nie pokrywają.
"Pasująca" strona kodowa dla DOS zgodna z CP1250 nosi numer 852, i tego powinieneś użyć jeśli chcesz mieć polskie znaki w nazwach.
Komplet komend dla w98, do umieszczenia w c:\autoexec.bat, to
Kod: | mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb pl,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd4.sys |
co czyni środowisko dosowe niemal idealnie zgodnym z windowym 1250... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Zegis Black Priest
Szary Wędrowiec
Dołączył: 04 Lut 2003 Skąd: z swoich opowiadań... Status: offline
|
Wysłany: 21-08-2006, 13:22
|
|
|
Mm... tylko problem jest taki, że np. w win XP ten pseudo DOS uznaje CP-1250, a to mi do szczęścia niezbędnie potrzebne, bo kompilator javy jest na tyle mądry, że jak kod pisałem w notatniku, to zakłada że program też będzie wyświetlany w stronie kodowej CP1250, co sprawia, że polskie litery w programie "nie żyją" ^^
Swoją drogą żałuje, że wyżej niż 98 nie pójdzie na laptopku, bo z doświadczenia wiem, ze pod XP 1250-tka hula, aż miło :/ |
_________________ Wróciłem, nie cieszycie się? :]
"Do not fear in the face of your enemies, speak the truth always, even if it leads to your death, save helpless and do no wrong..." |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|