Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Format obrazu i napisy w filmach dvd |
Wersja do druku |
Wirus
|
Wysłany: 19-11-2006, 15:32 Format obrazu i napisy w filmach dvd
|
|
|
Witam!
Mam dwa pytanka.
1. Czy istnieje możliwość zapodania do oglądanego filmu znajdującego się na DVD napisów z innego źródła niż ta płyta? Np: z dysku twardego. Jaki program do oglądania oferuje taką funkcję? Obecnie używam Power DVD 5 OEM, lecz niedługo zamierzam się przesiąść na Mandrive Linuxa 2007.
2. Czy jeśli film jest w standardzie NTSC to czy mój komputer go odczyta? (w Polsce korzystamy z systemu PAL), a jak będzie ze stacjonarnymi odtwarzaczami. Czy istneieją programy zarówno pod Windows jak i wersjea pod Linux które potrafią film przekonwertować z ntsc na pal i odwrotnie?
Dziękuje za pomoc |
_________________ Trzeba działać |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 20-11-2006, 00:29
|
|
|
1. W windzie, nie wiem. Pod linuksem zbuduj sobie mPlayera; nie wiem czy na tak egzotyczną dystrybucję są gotowe buildy.
2. PAL i NTSC to systemy nadawania. Jeśli coś już jest w komputerze pod postacią cyfrową, musiało najpierw być odebrane i zdekodowane z systemu w którym to nadano... w przypadku medium cyfrowego jak dvd, jedyne pozostałości to rozmiar obrazu. Co do stacjonarnych odtwarzaczy dvd - to zależy od odtwarzacza.... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Wirus
|
Wysłany: 20-11-2006, 08:17
|
|
|
wa-totem napisał/a: | 1. W windzie, nie wiem. Pod linuksem zbuduj sobie mPlayera; nie wiem czy na tak egzotyczną dystrybucję są gotowe buildy. |
To nie jest egzotyczna dystrybucja, tylko oficjalna nazwa dobrze wszystkim znanego Mandrake'a Linuxa. A ja będe miał pierwszą styczność z Linuxem i jak narazie niepotrafie "zbudować" sobie programu. |
_________________ Trzeba działać |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 20-11-2006, 11:54
|
|
|
Wirus napisał/a: | A ja będe miał pierwszą styczność z Linuxem i jak narazie niepotrafie "zbudować" sobie programu. | To nie jest takie skomplikowane. Zacznij od http://mplayerhq.hu i sprawdź czy są gotowe pakiety - mandrake jest rzeczywiście znany, to ja akurat nie skojarzyłem :)
Jeśli nie, będziesz musiał ściągnąć pakiet źródeł i niezbędnych bibliotek i skompilować - znów, komplet instrukcji jest na stronie mPlayera, wystarczy krok po kroku wykonać co każą.
No i zawsze można używać wersji win32 - nawet w nie-natywnym środowisku mPlayer należy do najlepszych dostępnych odtwarzaczy multimediów. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 01-12-2006, 21:36
|
|
|
1. Nie sprawdzałem, ale ma szansę zadziałać.
Zainstaluj (jeśli jeszcze nie masz) paczkę kodeków CCCP albo samego VobSuba.
Menu "Start" > Combined Community Codec Pack > VSFilter Config
Zakładka General, ustaw Loading na "Always load".
Teraz podczas odtwarzania filmu w prawym dolnym rogu ekranu powinna być zielona strzałka "DirectVobSub". Kliknij na nią prawym klawiszem myszy i z menu wybierz "DirectVobSub (auto-loading version)". Kliknij na przycisk "Open" i wskaż plik z napisami.
Jeśli zielona strzałka się nie pojawi, wypróbuj inny odtwarzacz. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|