Kupujemy laptopa |
Wersja do druku |
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 02-10-2007, 13:59 Kupujemy laptopa
|
|
|
Szykuje mi się wyjazd na kurs do Warszawy na pół roku, a poza tym mój komp domowy jest cokolwiek przestarzały (i mi Shattrath laguje :P), więc rozglądam się za laptopem... Upatrzyłam sobie taki:
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/11993/
nieco droższy, niż zakładałam, ale też i sporo lepszy, a przy tym będzie też robił za stacjonarkę w Gdyni. Właściwie jestem już zdecydowana, ale mam jeden problem...
Da się kupić lapa bez Visty? :<
(jak się nie da, to trudno, i tak pewnie ją wywalę w cholerę, lubię mojego xpka, ale jeśliby się dało...) |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-10-2007, 17:33
|
|
|
Raczej trudno dostać jakikolwiek komputer bez Visty. Jeśli natrafisz na XP będą to resztki z zapasów. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
besmirch
Ariok Animaniak
Dołączył: 28 Paź 2005 Skąd: Falkenberg/Wroclaw Status: offline
|
Wysłany: 02-10-2007, 20:13
|
|
|
mozna kupic z linuxem .. jesli masz winde "orginal" albo orginal mozna przeinstalowac i bedzie taniej. |
_________________ "It's like I'll disappear as soon as I close my eyes
I feel like I've turned into someone that even I don't recognize" |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
|
Wysłany: 02-10-2007, 20:38
|
|
|
Nie do końca taniej- w razie przeinstalowania systemu przepada zazwyczaj gwarancja. Chyba, że posiadasz legalny XP, kupisz laptopa z Vistą i zgłosisz do microsoftu, że zatrzymujesz stary system. Wtedy gwarancja nie przepada, a z Vistą można poczekać do czasu gdy modemy Neozdrady dostaną pracujące sterowniki. |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 02-10-2007, 21:18
|
|
|
Ostatnio pojawiły się wiadomości, że Microsoft się złamał i zaczął pozwalać sprzedawcom na dałngrejdowanie Visty do XP na sprzedawanych komputerach - dobrze się upewnić, popytać i porozglądać (choć na efekty przyjdzie pewnie poczekać).
PS: niestety, wygląda na to że sama Toshiba jak na razie oferuje ten model wyłącznie z Vistą. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
besmirch
Ariok Animaniak
Dołączył: 28 Paź 2005 Skąd: Falkenberg/Wroclaw Status: offline
|
Wysłany: 03-10-2007, 15:41
|
|
|
Eire napisał/a: | Nie do końca taniej- w razie przeinstalowania systemu przepada zazwyczaj gwarancja. Chyba, że posiadasz legalny XP, kupisz laptopa z Vistą i zgłosisz do microsoftu, że zatrzymujesz stary system. Wtedy gwarancja nie przepada, a z Vistą można poczekać do czasu gdy modemy Neozdrady dostaną pracujące sterowniki. |
Jesli jest linux (darmowy) i nawet jesli os jest zawarty w gwarancji (w co watpic racze) to jak zainstalujesz winde i cos sie zepsuje .. zawsze mozna przed serwisem wrzucic linuxa no chyba ze totalnie zdechnie wtedy przelaczyc dysk trzeba.
Szczerze watpie ze os zalicza sie do gwarancji (to by bylo wbrew prawu konsumenta jesli dobrze pamietam z humana bo nei moga ci narzucac systemu operacyjnego odgornie.
A co do visty, mozna miec nadzieje ze wkrotce umrze.. a jesli dopisze szczescie po odejsciu billa nie bedzie komu zajac sie ms'em zostanie tylko XP .. ktory tez umrze smiercia naturalna :) nie mowiac juz ze popularnosc wiekszosci dystrybucji linuxa zwieksza sie logarytmicznie :) ehh :)
PS.
Z tym downgrade to prawda moj wykladowca sie juz chwalil ze na nowym firmowym sprzecie (laptop) wreszcie mogl sobie pozwolic na downgrade :) |
_________________ "It's like I'll disappear as soon as I close my eyes
I feel like I've turned into someone that even I don't recognize" |
|
|
|
|
ronin
|
Wysłany: 03-10-2007, 21:21
|
|
|
besmirch napisał/a: | Jesli jest linux | ......
True, co bym nie napisal to bym powtarzal. |
|
|
|
|
|
Irian
|
Wysłany: 03-10-2007, 22:39
|
|
|
WoW pod linuxem nie chodzi. Odpada. :P
Sprawa się cokolwiek wyprostowała, bo miły pan w notebooki.pl powiedział, że nowe laptopy toshiby póki co nie mają sterowników do xpka. Czyli zostaje mi vista, może oswoję... Oh well. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-10-2007, 22:59
|
|
|
Irian napisał/a: | WoW pod linuxem nie chodzi. Odpada. :P |
Czyżby? ;)
A fakt, że "nie mają sterowników" (na płycie jak rozumiem), nie znaczy, że ich "nie ma". Znalazłem już koleżankom sterowniki do XP dla 2 różnych modeli F-S i mimo, że nie jest to łatwe, to jednak da się zrobić ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Irian
|
Wysłany: 04-10-2007, 08:52
|
|
|
Chodziło mi bardziej o to, że nie ma sterowników 'oficjalnych', z supportu toshiby. Google my friend, ja wiem, już nawet znalazłam miejsce, skąd mogłabym ściągnąć sterowniki, ale chyba wolę poczekać... No nie wiem. Z jednej strony wkurza mnie myśl, że nareszcie będę miała kompa z dużą ilością ramu, ale połowę zeżre system operacyjny :< Ale z drugiej walczyłam już kiedyś z kompem, który miał problemy ze sterownikami i skończyło się formatem, więc nie bardzo chcę ryzykować.
No ale ja też aż tak bardzo zaawansowana w temacie nie jestem... |
|
|
|
|
fleischman
|
Wysłany: 04-10-2007, 12:40
|
|
|
Nie wiem od kiedy TO jest równe połowie z 2048 ale widać ominęło mnie kilka lekcji matematyki.
Vista nie jest jakimś mega super systemem ale załamuje mnie ilość mitów rozpowszechnianych przez ludzi, którzy jej nigdy nie widzieli. Powtarza się historia z XP ( który na początku był przyjęty jeszcze gorzej niż Vista. Sterowników nie było prawie do niczego ). |
|
|
|
|
|
ronin
|
Wysłany: 04-10-2007, 12:45
|
|
|
Irian Baratai napisał/a: | Chodziło mi bardziej o to, że nie ma sterowników 'oficjalnych', z supportu toshiby |
No i raczej nie bedzie, i nie ma po co czekac.
Z drugiej strony najczesciej nie ma sterownikow do urzadzen produkowanych przez firmy trzecie (karta graficzna, muzyczna, wireless itp). A sterowniki do nich mozna sciagnac ze strony danego producenta ( jak ATI, Relatek, Atheros itp).
Wracajac do linux'a i braku gier na systemy z tej rodziny, coz, to wynika raczej z lenistwa producentow. Po co Blizzard bedzie sie meczyl z konwersja WoW'a, skoro sa programy jak Wine czy Cedega ( Wine jest darmowy), dzieki ktorym mozna sobie pograc w gre na windowsa pod linuchem. |
|
|
|
|
|
Irian
|
Wysłany: 04-10-2007, 14:13
|
|
|
fleischman, słońce, a mówi Ci coś słowo 'hiperbola'? I nie mam na myśli krzywej matematycznej, kthx. Vista zżera prawie dokładnie dwa razy więcej pamięci, niż XP, a nie widzę w niej nic na tyle ciekawego, żeby było warto.
ronin, mówisz, że raczej nie wypuszczą? Hym. Dobra, na razie zostaję przy defaultowym systemie, powyłączam wodotryski typu Aero, jak się da oswoić, to dobrze, a jak nie, to spróbuję znaleźć sterowniki. Z linuksem się raczej bawić nie będę, nie moja broszka.
Dzięki wszystkim za pomoc! |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
|
Wysłany: 04-10-2007, 14:38
|
|
|
besmirch napisał/a: |
Szczerze watpie ze os zalicza sie do gwarancji (to by bylo wbrew prawu konsumenta jesli dobrze pamietam z humana bo nei moga ci narzucac systemu operacyjnego odgornie. |
Ale jeśli był kupiony wraz z modelem to mogą uznać przeinstalowanie za zbędna ingerencję w system- jak zerowanie plomb.
besmirch napisał/a: |
A co do visty, mozna miec nadzieje ze wkrotce umrze.. a jesli dopisze szczescie po odejsciu billa nie bedzie komu zajac sie ms'em zostanie tylko XP . |
Tak jak z Windows ME-przecowałam na nim chyba tylko raz.
fleischman napisał/a: |
Vista nie jest jakimś mega super systemem ale załamuje mnie ilość mitów rozpowszechnianych przez ludzi, którzy jej nigdy nie widzieli. |
Ja tam nic do Visty nie miałam do czasu, gdy przyszło mi zainstalować neostradkę. Nawet kopnąć sie tego badziewia nie dało. Sprawę załatwił inny modem, na dłuższą metę poradzono mi skombinować PC'ta z XP i zaopatrzyć sie w router. |
|
|
|
|
|