Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Gameplay |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 03-11-2007, 13:48 Gameplay
|
|
|
1) Pokoj. Ma jakis rozmiar, jakos wyglada, pozwala na powiekszanie pewnych swoich czesci
2) Rozklad zajec. Pozwala ustawic czas, spedzany przez postac na roznych zajeciach
3) Skilltree. Drzewko wymagan dla nauki "czego innego". O ile dla "naszych" bedzie ono dosyc dzikie, o tyle zachodnia czesc graczy powinna potrakowac zupelnie normalnie, bo oni takie cos maja w szkolach.
Skille "bazowe" (ktore wplywaja ci na wspolczynniki):
a) Pamiec (i implementacja match-2 dla jej rozwoju)
b) Logika (i implementacja "where's my osmiorniczka" i puzzli japonskich jako mozliwosci jej rozwoju - nie wiem, czy nie zaczac od puzzli)
Skille bazowe obliczane sa na podstawie 10 najlepszych wynikow ostatnich gier "tematycznych" (Ktorych w przyszlosci bedzie wiecej). Wynik "przeterminowuje sie" po miesiacu. Skille bazowe liczone sa w procentach (do 100) i maksymalnie daja ci poziom skilla/4 do szybkosci nauki. Gry logiczne sa nieograniczone jesli chodzi o czas grania.
Na platnych kontach wyniki "bazowych" gier beda wygasac po 3 miesiacach (co jest rozwiazaniem znacznie bardziej fair nizeli po prostu dodanie szybkosci do nauki)
4) odpoczynek (bo, im wiecej nauki tym wiecej stresu -> mniejsza jakosc nauki) jako "aktywnosci dodatkowe" (w szczegolnosci, moja widzi sie taki mniej klasyczny arkanoid na 4 paletkach)
5) lista osiagniec (czyli, banalnie mowiac, "high scores") - z odznakami dla "twoj najwyzszy wynik jest w top 10%, top 5%, top 1%"
6) komputer z lista gier (interfejs do przemyslenia, nie wiem czy nie pozwolic userom na "tagowanie" gier w celu pozniejszego wyszukiwania)
7) stolowka, popularnie zwana tez shoutboxem ;)
Poki co, nie wprowadzamy kasy ani rzeczywistych wiedzowych skilli, ale na moje oko zamyka to 1 implementacje "alphy". MEOWK. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-11-2007, 15:14
|
|
|
gracz wydaje pieniadze na:
- upgrade do komputera
- kosmetyki (bo jesli pojdziemy w mundurki, to jakies roznice i tak dalej)
- fryzjera (i wszelakie wstazki/dekoracje do wlosow)
- bizuterie (ale tu trzeba bedzie pilnowac, zeby byla w miare dyskretna)
znaczy, moze w pewnym momencie mozna sie bedzie pokusic o zniesienie mundurkow i zrobienie konkurencji gai i subecie, ale to za dluuuuuzsza chwile
- skorki do gier (tak, na moje oko to jest cos co mozna sprzedawac rowniez za wirtualna kase)
- rzeczy do pokoju (nowa szafa, dywanik)
- rozszerzenia do pokoju (ogrodek, ekstra pomieszczenie)
- skille dla zwierzaka
- przedmioty kolekcjonerskie "kupne" (typu znaczki, lalki)
wydaje mi sie, ze mozemy spokojnie wprowadzic cos typu "kiss" - czyli ubierane papierowe laleczki z nakladanymi sukienkami/tlami do nich itp. Skoro Ika mowi, ze to ma szanse ludziow zaciekawic....
- surowce oraz przedmioty kolekcjonerskie "okazyjne" (pocztowki itp) |
|
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 24-11-2007, 21:03
|
|
|
ad. Skilltree i Lista Osiągnięć: City of X ma całkiem fajny system Odznak: Przypomina to trofea z Neopetów, ale jest dużo bardziej rozbudowane: Odznaki podzielone są na kilka kategorii (Eksploracja, Wiedza, Osiągnięcia) i zdobywa się je na (bardzo) różne sposoby. W przypadku Eksploracji jest to po prostu odwiedzenie jakiegoś miejsca, ale w innych przypadkach może być to np. "Zabij X przeciwników Y", "Stwórz X przedmiotów ze zbioru X", "Wykonaj misję X", "Przeczytaj wszystkie tabliczki opisujące wydarzenie X", "Zarób X pieniędzy", "Sprzedaj X przedmiotów (w ogóle, bądź typu Y)" itd.
Można by pomyśleć o czymś takim z tą modyfikacja, że każdy z naszych odpowiedników Odznak oprócz dawania bragging rights odblokowywał by coś w grze: np. trofeum za wysoki wynik w grze dawałoby nową skórkę bądź nowy tryb gry. Trofeum za ekplorację jakiejś lokacji pozwalałoby na posiadanie zwierzątka dla którego stanowi ona naturalne środowisko...
Mozna by to nawet połączyć w jedno ze skill systemem - wyuczone umiejętności reprezentowane są jako trofea w swoim własnym dziale. |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|