Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Sieć WiFi i problemy z traconym połączeniem |
Wersja do druku |
Korialstrasz
Mature red dragon
|
Wysłany: 04-06-2008, 22:08 Sieć WiFi i problemy z traconym połączeniem
|
|
|
Szukałem rozwiązania w internecie, szukałem też na innych forach, jak na razie bezskutecznie :/
Mam łącze WiFi w laptopie, standardowa Intelowska karta, router firmy D-Link. Nic nadzwyczajnego. Laptop stoi może 10 metrów od nadajnika, ale - no właśnie: ale. Sieci zdarza się w nieregularnych odstępach czasu, średnio co dwa dni, zrywać połączenie. Dostaję komunikat "pobieranie adresu sieciowego...". Sieć wraca, po czym... znowu znika. I tak z trzy razy. Potem wszystko wraca do normy. Zdarza się godzina, w czasie której taki cykl wypadania powtarza się trzy razy, zdarza się też tydzień zupełnie wolny od tego. Nie mogę wpaść na żadną regułę.
Spotkał się ktoś z czymś takim? |
_________________ Staring through eyes of hate we kill
Are we controlled or is it our own will..? |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 05-06-2008, 21:23
|
|
|
Obstawiam na wygaśnięcie okresu wynajęcia IP przez serwer DHCP (Client Lease Time). Teoretycznie podłączony komputer odnawia swój adres po upłynięciu połowy czasu wynajmu, ale np. przy hibernowaniu komputera lub blokadzie odnawiania może to nie dojść do skutku, w efekcie adres wygasa i komputer musi poprosić o nowy przydział.
Na wszelki wypadek polecam uaktualnienie firmware'u routera i sterowników karty sieciowej. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Tyczek
♩♪♫♬
|
Wysłany: 06-06-2008, 21:44
|
|
|
Miałem podobne problemy z d-linkiem.
1) Upewnij się, że masz opcję "channel" ustawioną na auto
2) Jeśli masz tryb wifi superg to, spróbuj przestawić na IEEE 802.11g
3) Nie podałeś oznaczenia d-linka, może inne osoby mają podobne problemy? Poszukaj ;] |
|
|
Korialstrasz
Mature red dragon
|
Wysłany: 06-06-2008, 22:54
|
|
|
Leasing time mam ustawiony jako infinite, a gdy to nie pomogło, wydzierżawiłem jeszcze statyczne IP (na MAC karty). Żadnej poprawy. |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 09-06-2008, 18:29
|
|
|
Masz Windows XP SP3? Jeśli na SP2 nie miałeś problemów, musisz do niego wrócić albo poczekać na nowy firmware do routera. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Korialstrasz
Mature red dragon
|
Wysłany: 09-06-2008, 18:50
|
|
|
Rany, to SP3 już zakończył swój okres Beta? Ale ja nie na czasie jestem... ^^" Ale dobrze wiedzieć, że takie ma schizy z siecią :)
Nie, mam Windows XP Home SP2 |
|
|
|
|
mattynka
Gość
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|