Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Najgłupsze bugi w historii |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 13-11-2008, 11:54 Najgłupsze bugi w historii
|
|
|
Dzisiejsze doniesienia prasowe (trochę już nieświeże) spowodowały, że zainteresował mnie temat przepuszczonych bugów. Jakie jeszcze znacie podobnej skali błędy?
AVG uznało krytyczne pliki Windows za wirusy
Google łata najgłupszy błąd świata w Androidzie. Jak wpisało się Reebot system się resetował... |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-11-2008, 12:01
|
|
|
Jakiś czas temu (z rok? może więcej?) Avast! uznał za wirusa i wyrzucił mi plik winlogon.exe. Nie wiedzieć czemu, komputer odmówił potem wystartowania... |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 13-11-2008, 12:18
|
|
|
Również u mnie Avast! dobrał się do jakiegoś pliku systemowego (chyba system.sys :D) i cudował, ale nie pozwoliłem mu na ruszenie go z folderu. Ostatecznie Google stwierdziło, że "ten typ tak ma" i widzi w pliku trojana - zostawiłem w cholerę, po kilku aktualizacjach bazy przestał wyć. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 13-11-2008, 14:20
|
|
|
To już bardzo stare, ale w jednej z pierwszych wersji Microsoftowego IIS-a serwer ftp miał dość "ciekawe" przeoczenie, powodujące że jeśli jakiś klient spróbował wejść do katalogu o jeden poziom wyższego niż aktualny, a siedział akurat w katalogu najwyższym, to system się zawieszał (na serwerze, nie u użytkownika). |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
TrawNick
|
Wysłany: 01-04-2009, 14:11
|
|
|
To, że avast wykrył szkodliwy kod w plikach systemowych to nie oznacza, że był to bug, przecież są różne wirusy, większość z nich potrzebuje nosicieli, a wybieranie plików systemowych to ich chleb powszedni, trudno je wykryć, jeszcze gorzej usunąć. ; ) |
|
|
|
|
|
Korialstrasz
Mature red dragon
|
Wysłany: 19-04-2009, 00:14
|
|
|
z bugtraców kilku roguelików:
"Because of typo, during sieges when campfire went off, so did the game"
"Trolls sacrificing rocks no longer crash the game." (from ADOM 1.1.1 change log)
Kiedyś heurestyka AVG wykryła mi niezidentyfikowanego trojana w patchu do gry Original War. Napisałem na forum i dowiedziałem się, że patch dodaje do gry system chatu na Master Server oparty o IRC, a funkcje IRCa zaszyte wewnątrz programu antywirusy traktują "na wszelki wypadek" jako zagrożenie trojanem.
Ale rekordowy bug widziałem na forum programistów gier... ktoś napisał program który miał renderować jeden obracający się trójkąt. Tyle że zamiast trzech wierzchołków do bufora karty graficznej posyłał dwa. Gość nazwał swój program "błyskawiczny wyłączacz komputera"*. Kto mówił że sterowniki karty graficznej są idiot-proof?
* - bluescreen. |
_________________ Staring through eyes of hate we kill
Are we controlled or is it our own will..? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|