Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Uszkodzone HDD? |
Wersja do druku |
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 07-02-2010, 18:02 Uszkodzone HDD?
|
|
|
Ojcu spadł na ziemię Dell600. Dostał blue sceena, zresetował na chama, komunikatu nie widziałam niestety. HDD "chyba" Hitachi, nie sprawdzę teraz, bo skanuje, odzyskuje i naprawia dysk i jest na 2 poziomie dopiero ==
Po godzinie męczenia:
To co się daje:
- uruchomić XP Pro.
- wywalić z autostartu program Sagem za pomocą RegCleaner, który zwieszał uruchamianie się;
- okrężna drogą połączyć z netem (kluczyk wi-fi neostradowy) - teraz się juz nie da... bo nie widzi;
- powoli otworzyć foldery na pulpicie
To co się nie daje:
- nie da się uruchomić Sagem do neo normalnie, za to daje się przez bezpieczne usuwanie sprzętu > pokaż/właściwości/, po czym się da połączyć do sieci, chyba, że zwiesi komputer,
- nie daje się szybko otworzyć Mój komputer > właściwości, oraz czegokolwiek, co jest w Program Files, Windows, lub Pulpit - otwiera się po kilku minutach, lub zwiesza całkiem cały komputer, cały czas wyszukując.
- nie da się wejść w ZA, nie da się uaktualnić Avasta po połączeniu z netem - zwiesza komputer,
- nie da się przywrócić do ostatniego punktu przywracania - twierdzi, że pliki są niezmienione...
- za pierwszym razem po włączeniu skanowania/odzyskiwania po komunikacie "jak zresetujesz to zaczniem skanować" wywalił okienko z błędem - o ile pamiętam, Windowsowskim..., po czym się zwiesił. Teraz skanuje i odzyskuje coś (ojciec donosi z linii frontu)
- nie wyświetla Managera (ctrl+alt+del)
- w 8 przypadkach na 10, nie chce się zamknąć od razu, najpierw wyłącza Sagema, a potem rundll, po daniu zakończ teraz, za trzecim wyłączeniem idzie wyłączyć...
I tak, kilka razy miał twardy reset ==
Pytanie:
Jak sprawdzić, czy dysk jest uszkodzony fizycznie? Ojciec mówi, że on normalnie wydaje jakieś dzikie odgłosy w trakcie pracy, ale teraz cyka. Cyka cyklicznie, dwa cyki na 2 sekundy 3 sekundy przerw i znów dwa cyki. I coś mu lata w środku chyba... wyciągnęłam, obróciłam, usłyszałam, a teraz skanujemy...
Pytanie 2 retoryczne: dzie ja znajdę teraz lapcia z wejściem PCI na drukarkę == |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 07-02-2010, 18:10
|
|
|
Odpowiedź 2: na alledrogo są D600 za kwoty rzedu 500pln. ;] |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 07-02-2010, 18:17
|
|
|
Wykonaj kopię plików z dysku, i to jak najszybciej. Żadnego skanowania dysku, uruchamiania programów zanim nie będziesz danych w bezpiecznym miejscu. Najlepiej programem służącym do tego: Nortonem (Ghost / Backup Exec / 360), Acronisem (True Image) albo czymkolwiek innym. Od biedy skopiuj pliki ręcznie, zaczynając od tych ważnych.
Z Gonikiem ("zbyt dużo dysków mi na rękach umarło, żebym po takim opisie nie rozpoznała ") potwierdzamy - takie oznaki to fizyczne uszkodzenie dysku. Co do laptopa z LPT, Bór ma rację. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|