Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Psycho-Pass |
Wersja do druku |
lichotka
|
Wysłany: 25-02-2015, 18:57 Psycho-Pass
|
|
|
Bo zawsze warto podyskutować o starym, dobrym dylemacie "wolność czy system?".
Nie żebym uważała JoeMonstera za poważne źródło mojej wiedzy o świecie, ale ostatnio zmroził mnie #1 z poniższej listy:
KLIK
Kto wie, może jednak świat ukazany w Psycho-Pass nie jest tak znowu niemożliwy?... |
_________________ RECENZJE ANIME
http://suzuri.blog4u.pl/
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 25-02-2015, 21:56
|
|
|
To akurat jest klasyczny przykład "science reporting". Z tego co się orientuję opisują typowy system rozpoznawania gestów, a'la Kinect, tyle że wyspecjalizowany w kierunku rozpoznawania kilku konkretnych zachowań takie jak uderzenie pięścią czy kopnięcie. To "wychwytywanie zanim wystąpią" to czyste zmyślenie autora z JoeMonstera...
Żeby nie było, technologie a'la Wielki Brat jak najbardziej idą do przodu, choć akurat tutaj bardziej pasowałoby np. automatyczne wykrywanie anomalii na nagraniach monitoringu. Współcześnie myśli się o tym pod kątem anomalii typu wypadki, bójki, staruszki mdlejące na chodniku itp. ale kto wie, może za parę dekad ta sama technologia posłuży do wykrycia skradającego się dysydenta i reakcjonisty ;] |
|
|
lichotka
|
Wysłany: 26-02-2015, 18:03
|
|
|
Podejrzewam, że takie teksty sporo koloryzują i do odczytywania Crime Coefficient daleka droga. Bardziej zastanawia mnie samo to, że ludzie dążą w tym kierunku i na taką wiadomość zapewne zareagowałabym całkiem przychylnie, gdybym nie miała świeżo w pamięci Psycho-Pass. Ludzie mimo wszystko wykazują spore tendencje do polegania na technologii i teoria z powstaniem Sibyl System może okazać się nie całkiem oderwana od rzeczywistości... |
_________________ RECENZJE ANIME
http://suzuri.blog4u.pl/
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|