Twoje ulubione teledyski... |
Wersja do druku |
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 23-07-2006, 23:05 Twoje ulubione teledyski...
|
|
|
W wolnej chwili wpadłem na pomysł na nowy temat - cała zabawa polega na podaniu linków gdzie można zobaczyć twój ulubiony/e teledyski + ewentualna jakieś krótkie uzasadnienie czemu akurat te.
Wydaje mi się że temat jest na tyle ciekawy ponieważ nie od dzisiaj wiadomo że to właśnie teledysk jest ostatecznym produktem/wynikiem tworzenia i produkcji muzyki, oczywiście większość z nich to nic ciekawego głownie polegają na szpanerstwie (czego ja to nie mam i czym nie jeżdze) bądz autoprezentacji swojego wyglądu, stylu, ubioru to ostatnie bardzo charakterystyczne dla plastikowego popu.
A więc zaczne od swoich propozycji :
1.Pearl Jam - Do The Evolution
http://www.youtube.com/watch?v=if2jP0Pl9C8&search=pearl%20jam
dlaczego: bo to świetny kawałek muzyki i animacji - i naprawdę "coś" takiego pamięta się baaardzo długo można powiedzieć że ma nawet przesłanie i napewno niesie ze sobą duży ładunek emocjonalny.
2. Rage Against the Machine-Renegades Of Funk
http://www.youtube.com/watch?v=bMAsbrizQfc&search=Rage%20Against%20The%20Machine
dlaczego: bo napewno można go potraktować jako mega bryk po kulturze HH + bardzo fajna dynamika obrazu
3. Fisz - TAJEMNICA
http://www.youtube.com/watch?v=9KWgcpsVzVY&search=fisz
bo : bardzo go lubie jak dla mnie to jeden z najbardziej ambitnych polskich twórców HH, teledysk jest mocno nastrojowy, ma właściwości odstresowujące ;) i przełamuje mit polskiego wykonawcy HH jako prymitywa i szowinisty.
4. Jamiroquai - Cosmic Girl
http://www.youtube.com/watch?v=FygoVbmffuA&search=Jamiroquai%20cosmic%20girl
dwa podstawowe powody te kosmiczne fury plus new-funk nic więcej mi do szczęscia nie trzeba :))
Licze na wasze propozycje zawsze możemy podyskutować na temat naszych faworytów |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 24-07-2006, 10:36
|
|
|
Metallica - One,
Pearl Jam - Do the Evolution
Roots - What They Do
Poza tym:
Freedom - RATM - cudeńko. Fragmenty koncertu + historia niesłusznie uwięzionego Leonarda Peltiera.
Freak On a Leash - Korn - świetne efekty i bardzo ciekawy pomysł z kulą lecącą przez miasto.
No One Knows - Queens Of The Stone Age - Jeleń polujący na ludzi :] ROTFL
Chemical Brothers - ten taki z fragmentami starych filmów kung fu...nie pamiętam tytułu :/ oprócz tego Hey Boy, Hey Girl
Sabotage, Intergalactic - Beastie Boys- większość ich teledysków jest super, ale te 2 są najlepsze.
Queens of the Stone Age - Go with The flow - 3kolorowy. Bardzo fajny efekt uzyskano wywalając kolorki.
Queens of the Stone Age - Someone's in the Wolf - podoba mi się klimat. Wszystko jakieś zielonkawe, skaczą jacyś kolesie w maskach wilków po lesie, jakaś laseczka w szlafroku biega z nożem wszyscy tańczą i ogólnie nie wiadomo co się dzieje... :)
The White Stripes - Fell in Love With a Girl - klocki Lego...genialny pomysł. Zresztą wiele teledysków TWS jest bardzo dobrych
Muse - Stockholm Syndrome - Pamiętacie jak widział świat Predator? Ten teledysk jest zrobiony właśnie w takiej 'niby podczerwieni' tylko z większą dbałością o detale niż w Predatorze. Połączone z dynamicznym kawałkiem naprawdę robi wrażenie.
Aphex Twin - Windowlicker - Na pewno widzieliście ten zarąbisty teledysk. Koleś podjeżdża długaśną limuzyną do laseczek, one jadą z nim i po chwili zaczynają mieć jego twarz (obleśnego brzydala z brodą). No i przez resztę teledysku tańczą sobie te laseczki z ryjem kolesia, czasem przewija się ten koleś (robiąc różne dziwne ruchy) i jeszcze dwóch innych którzy próbowali poderwać laseczki z początku, ale im nie wyszło (w ogóle sama wejściówka też jest super).
Apex Twin - cośtam [ktośtam remix]
Znany jest jako Rubber Johnny.
http://www.wimp.com/rubberjohnny/ - link moze nie działać. Poszukajcie najwyżej na youtube.com
najlepiej oglądać w ciemnym pokoju w słuchawkach. Zupełny odjazd.
Ladytron - Evil (US Version) - Mój ulubiony teledysk tego zespołu. Niezbyt skomplikowany czy innowacyjny, ale mi się podoba. http://www.youtube.com/watch?v=lB9u64JuF0Y&search=ladytron |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
SG
|
|
|
|
|
Udai
|
Wysłany: 29-08-2006, 18:12
|
|
|
Dembol napisał/a: | Roots - What They Do |
Roots są genialni a ten teledysk jest klasą samą dla siebie - bardzo finezyjny pomysł na to jak pokazać swój dystans do komercjalizacji w HH i tego ciągłego pakazywania czego się to nie ma :)
Dembol napisał/a: | Freak On a Leash - Korn |
Co do tego teledysku to wizytówka Korn z ich szczytowego momentu w twórczości i niezła zabawa dla tych którzy są ciekawi jak wyglądają przedmioty codziennego urzytku przez które przelatuje kula ;)
Dembol napisał/a: | ten taki z fragmentami starych filmów kung fu |
Get Yourself High :) nie ma co można się nieźle ubawić patrząc na mimikę bohaterów tego teledysku
Dembol napisał/a: | Sabotage, Intergalactic - Beastie Boys |
Zgadzam się przy czym dla mnie zdecudowany numer jeden to Sabotage - za klimat rodem z amerykańskich policyjnych filmów i seriali z lat 80
Dembol napisał/a: | Queens of the Stone Age - Go with The flow - 3kolorowy. Bardzo fajny efekt uzyskano wywalając kolorki.
Queens of the Stone Age - Someone's in the Wolf - podoba mi się klimat. Wszystko jakieś zielonkawe, skaczą jacyś kolesie w maskach wilków po lesie, jakaś laseczka w szlafroku biega z nożem wszyscy tańczą i ogólnie nie wiadomo co się dzieje... :) |
Queens of the Stone Age faktycznie to nie tylko nie standardowe podejście do muzyki ale również do teledysków - Jeleń rulez
SG napisał/a: | Aphex? To ja polecam jeszcze obejrzenie teledysku do Come to Daddy. |
Niezły hardcore - takie Prodigy tylko bez żadnych muzycznych kompromisów - chociaż sam teledysk trochę mnie zmęczył trochę za ciężki
SG napisał/a: | Plaid - Itsu |
każdy przejaw sztuki który ma antykonsumpcyjne przesłanie ma u mnie dużego plusa :)
SG napisał/a: | Björk - All is Full of Love |
Chociaż za muzyką Björk nie przepadam (chociaż jednocześnie jestem z nią zaznajomiony) ale teledysk jest genialny ta kliniczna czystość w połączeniu z dużą ostrością + montaż androidów daje wynik w którym każde pojedyńcze ujęcie jest arcydziełem i cały teledysk przypomina swoim klimatem Ghost in the Shell
SG napisał/a: | Radiohead - Karma Police |
Dla mnie dość "wolno" poprowadzony, chociaż każdy może go zinterpretować na swój sposób jego treść na poziomie przesłania bo przynajmniej ja się takego dopatrzyłem.
Widzę że nie ma więcej chętnych do pochwalenia się swoimi ulubionymi teledyskami |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
LookOUT
The Hitgirl
|
Wysłany: 29-08-2006, 19:07
|
|
|
SG napisał/a: | Aphex? To ja polecam jeszcze obejrzenie teledysku do Come to Daddy. |
Dooobreee...;} Kurde,mozna sie nastraszyc ;}
Dire Straits "Money for nothing" -Animacja niby prymitywna,ale jesli wziasc pod uwage rok w ktorym powstal ten klip(1985!),to nawet robi wrazenie...Poza tym kawalek..-Dire Straits po prostu !
Where's Your Head At - Basement Jaxx -smieszne :D
It's Like That
fajnie wywijaja ;}
a na koniec psychodela ;P
Dead Can Dance - The Carnival Is Over -poryte wg mnie,no ale ma swoj specyficzny urok ;)) |
_________________ Choice for you, is the view to a kill ,
Between the shades, assination standing still...
-Hey, ARE YOU TALKING TO ME?! |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 22-09-2006, 08:34
|
|
|
Ya Mamma - chyba pierwszy teledysk, od którego się turlałem ze śmiechu XD. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Udai
|
Wysłany: 22-09-2006, 18:44
|
|
|
Cytat: | Ya Mamma - chyba pierwszy teledysk, od którego się turlałem ze śmiechu XD.
|
Teledysk mocno fazowy i zabawny niestety mówi nam też co nieco o Fatboy Slimie który ma lepsze teledyski od muzyki |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 22-09-2006, 19:14
|
|
|
Może, kto wie. Ale w przypadku "Right here, right now" klip mi się nie podoba, a muzyka bardzo :]. W sumie to mnie to zawsze powiewa, kim jest autor i jaki jest - ważne, żeby jego dzieło mi się podobało. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-09-2006, 19:34
|
|
|
1) Queen "Innuendo"
2) Ultavox "Dancing with tears in my eyes"
3) Metallica "Unforgiven"
4) Genesis "Land of Confusion"
5) Yes "Owner of the Lonely Heart"
6) Kate Bush "Experiment 5"
7) Manowar "Courage" |
|
|
|
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 23-09-2006, 13:14
|
|
|
Rhapsody - Rain of the thousand flames :)
We are fighting with power and steel,
Fighting for Metal Metal that's real!
Brothers of Metal will always be there,
Standing together with hands in the air!
:D:D
Widze, ze ktos tutaj potrafi docenic niezwykly urok panow z wlochatymi klatami z Manowar :) |
_________________ Jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem... |
|
|
|
|
Avalia
Love & Roll
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 13-08-2009, 21:35
|
|
|
Kocham zapomniane tematy ^^'' co tam podam swoje ulubione PV tak jakby to kogoś obchodziło...
1. Arashi:
Truth - bo jak dla mnie ma klimat, piosenka pasuje mi do obrazu i pasuje do Maou (drama gdzie ów piosenka została użyta jako motyw przewodni). A po za tym jest to bardzo nie Araśkowe, taka niezwykła odmiana dla tego zespołu.
Kitto Daijoubu - tu za to jest 100% Arashi, genialne pokazanie tych panów i ich poziomu. Po za tym ciekawy pomysł na teledysk :D
2. NewS:
Sayaendou - podoba mi się połączenie prostej animacji z wyrywkami z koncertu. Do tego urocze połączenie obrazu z tekstem piosenki, brakuje mi tu tylko skaczących groszków ^o^
3. SM Town (Sam projekt SM Town jest świetny):
Let's Go On A Trip - jedna z moich ulubionych piosenek tego projektu. Połączenie koncertówki, zabawy w studiu nagrań i sesji zdjęciowej.
Ogółem u mnie lista kochanych PV jest bardzo długa ale ograniczyłam się do tych co pierwsze rzuciły mi się w oczy kiedy przeglądałam folder z PV. |
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 13-08-2009, 22:26
|
|
|
1. Helloween - I Want Out i I Can
2. Queen - Bohemian Rhapsody i I Want To Break Free
3. Mike Oldfield - Heaven's Open
4. Jakiejś true onrwegian black metalowej kapeli. Tylko jak się ona nazywała?! |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
kolka97
Gość
|
|
|
|
|
korsarz