Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Ranking najlepszych reżyserów Anime |
Wersja do druku |
makabe
|
Wysłany: 28-03-2013, 20:33 Ranking najlepszych reżyserów Anime
|
|
|
Cześć wszystkim ;-)
Ostatnio miałem trochę wolnego czasu i postanowiłem stworzyć listę najlepszych twórców (reżyserów) Anime.
Lista dostępna jest pod adresem: http://gracz.org/top-10-najlepsi-tworcy-anime
Oczywiście jestem otwarty na wszelkie uwagi bądź sugestie, związana zarówno z listą jak i Blogiem.
Pozdrawiam,
Makabe
|
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 28-03-2013, 22:19
|
|
|
Shinkai.
najlepszy reżyser.
CO JA CZYTAM
Sory, ale poza rysowaniem chmur, to ten pan na dzień dzisiejszy nic wybitnego od dawna nie zrobił, a każda kolejna jego praca jest coraz słabsza.
A Oshii nie reżyserował całej trylogii Patlabora, trzeci film robił kto inny.
Poza tym to nie trylogia, bo pierwszą częścią wstępem jest seria OAV. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
makabe
|
Wysłany: 28-03-2013, 22:51
|
|
|
Odnośnie anime Patlabor to masz rację, moje niedopatrzenie. Trzecią cześć widziałem kilka lat temu i nie wiem dlaczego wydawało mi się, że i ją wyreżyserował Oshii. Nie zmienia to jednak faktu, że według mnie jest to trylogia (to, że wcześniej była OVA w odcinkach nic nie zmienia bo filmy były trzy).
Makoto Shinkai rysuje ładne chmury, może i nawet najładniejsze jakie widziałem ;-) To jednak nic w porównaniu do uczuć, które potrafi przekazać za pośrednictwem swoich dzieł. Jest dowodem na to, jak przy niewielkim nakładzie finansowym można nakręcić coś naprawdę zajebistego. Anime "Hoshi no koe" i "Ponad Chmurami" są po prostu niesamowite, "5 centymetrów na sekundę" już nie robi takiego szału ale też bardzo mi się podobało, "Hoshi o Ou Kodomo" też daje rade. Zobaczymy jak będzie z produkcjami zapowiedzianymi na ten rok.
...i tak, dobrze czytasz, Shinkai - najlepszy reżyser ;-) |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 28-03-2013, 23:59
|
|
|
makabe napisał/a: | (to, że wcześniej była OVA w odcinkach nic nie zmienia bo filmy były trzy). |
Więc uściślij, że chodzi o TRYLOGIĘ FILMOWĄ, wtedy ok. Bo Patlabor nijak nie jest trylogią sam w sobie.
makabe napisał/a: | ...i tak, dobrze czytasz, Shinkai - najlepszy reżyser ;-) |
Wyjmij z jego prac super grafikę, to na poziomie zostaną tylko Hoshi no Koe i Kumo no Mokou. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
makabe
|
Wysłany: 29-03-2013, 13:22
|
|
|
Pierwszym jego dziełem, które widziałem było właśnie "Kumo no Mukou" - zrobiło na mnie tak piorunujące wrażenie, że nie mogłem umieścić jego twórcy na innym miejscu niż pierwsze. Shinkai ma też kilka przyjemnych krótkometrażowych animacji: "Other Worlds" czy "She & Her Cat". Owszem, jego filmografia nie jest obszerna i wiele osób zapewne zarzuci mi, że jest sporo bardziej zasłużonych czy utytułowanych reżyserów ale... po prostu nie byłbym w zgodzie z samym sobą , gdybym postąpił inaczej ;-)
Tak samo mam zresztą z kinem azjatyckim . Dobrze sobie zdaję sprawę, że jest wielu "lepszych reżyserów" niż Wong Kar-Wai, ale jakoś go lubię najbardziej. No cóż, co zrobić ;-) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|