Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Haslo... jak je założyć? |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-06-2004, 11:04 Haslo... jak je założyć?
|
|
|
Już za pare dni, za dni pare zaczną mi się wakacje, wyjade do domu i...
I zostawie mój mały, wspaniały komputerek w Lublinie na pastwę losu i barbarzyńskich właścicieli stancji. Nie chcę, by ludzie, którzy wsławili się kopaniem swojego komputera tak dlugo, aż rozwalili twardy dysk choćby dotykali mojego komputera.
Jak w Windows XP założyć hasło, które uniemożliwi osobom niepowołanym dostęp do komputera? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 19-06-2004, 11:12
|
|
|
w XP to łątwo
panel sterwoania->konta urzytkowników->tam zaznaczasz Swój profil i zakładasz hasełko, najlepiej żeby było długie i nie normalne, to nikt sie nie domyśli:P
coprawda hasło to łatwo obejść, ale ejdnak jest to neico kłopotliwe, i samo hasło windowsowe powinno ci starczeć...w eventualności dodatkowe hasło na biosa możesz założyć żeby nikt sie tam nie zagościł... |
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 24-06-2004, 19:50
|
|
|
hmm...i mam pytanie, czy w Windowsie XP jest możliwość założenia hasła na jeden folder?jeżeli tak to jak to zrobić?
jeżeli wymaga to jakiegoś programu to jakiego i z kąd go wziąść?
z góry dzięki za pomoc^^"
(no i przepraszam że posty sie moje powtarzają ale co mam poradzić że nikt tutej nie pisze?) |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 18-07-2004, 11:18
|
|
|
Musisz mieć wersję Professional windowsa i partycję NTFS. Wtedy we właściwościach katalogu masz opcję do szyfrowania. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 20-07-2004, 20:40
|
|
|
Crack-opcja do szyfrowania jest, szyfruje, i nic...znacyz daje że plik zaszyfrowany i nic poza tym bo hasła nie ma i nie wymaga...to działa chyba tylko na inne profile w windowsie... |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 20-07-2004, 22:37
|
|
|
Hasłowanie jednego katalogu (pierniczyć majkrosoftowe "foldery") jest doszczętnie GŁUPIE. Zabezpieczenia w serii Windows NT oparte są na kontach użytkowników. Każdy użytkownik posiada w nim własne konto z własnym hasłem. Wtedy odebranie dostępu do swoich plików innym użytkownikom czy udostępnienie jakiegoś pliku komuś wymaga wyłącznie zmiany uprawnień dostępu, bez męczenia się z jakimikolwiek hasłami.
Wracając do pierwotnego pytania Zega. Skonwertuj system plików na NTFS, zabezpiecz konta użytkowników (włącznie z administratorem) hasłem. Powinno wystarczyć. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-07-2004, 22:45
|
|
|
Już dawno zabzpieczyłem...
Domorosły sposób zabezpieczania plików przed wścibskimi (zławsza bratem, który narzeka, że anime zajmują wiele miejsca): zmień ich rozszrzenie (np. na .doc lub .txt). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|