Aeon Flux -anime czy nie anime |
Wersja do druku |
anfan
|
Wysłany: 05-02-2006, 10:59 Aeon Flux -anime czy nie anime
|
|
|
Zdania są podzielone.
Lecz sprawa powinna być oczywista że to nie jest anime.
Na wielu stronach ktoś rzuci bzdurnego niusa od mtv(fantasyworld) że to nowe anime i prawie wszyscy się z tym zgadzają a naprawdę nie mają pojęcia co piszą.
Przecież to zwykła kreskówka amerykanska.Angielski głos i polskie napisy.
Na mtv germany faktycznie anime były ale na polskim jeszcze nigdy. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 05-02-2006, 11:20
|
|
|
Szczerze mówiąc, nie rozumiem sensu tego tematu. Termin "anime" ma bardzo konkretne znaczenie. W Japonii jest to każda animacja. Poza Japonią, a więc także i u nas, to animacja wyprodukowana w Japonii. Animacja wyprodukowana np. w Ameryce nie będzie anime, nawet jeśli naśladuje jego styl, czy zatrudnia japońskich animatorów. Więc chyba nie ma tu żadnych punktów kontrowersyjnych? Wyprodukowane w Japonii = anime, wyprodukowane poza Japonią = nie anime. Notabene, nie ma to żadnego związku z jakością artystyczną danego dzieła. To tylko termin techniczny, określający miejsce produkcji. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
anfan
|
Wysłany: 05-02-2006, 11:48
|
|
|
No ja właśnie próbuję się dowiedzieć czy uważacie "aeon flux" za anime czy nie?
Chodzi mi o prywatne opinie. |
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 05-02-2006, 12:12
|
|
|
A tego przypadkiem Koreańczyk nie zrobił? |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 05-02-2006, 12:19
|
|
|
Szczerze mówiąc mir to jest ganz egal, anime czy nie anime... Grunt że ciekawa produkcja, oglądałam ją z przyjemnością |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 05-02-2006, 12:26
|
|
|
anfan napisał/a: | Chodzi mi o prywatne opinie. |
A co ma termin techniczny do "prywatnych opinii"? To tak, jakbyś zapytał, czy coś jest naszym zdaniem filmem fabularnym, czy nie ;) |
|
|
anfan
|
Wysłany: 05-02-2006, 15:20
|
|
|
No pytam się was czy wiecie kto to wyprodukował.
Bo chyba nie japończycy.
A jeśli nie to nazwa anime powinna być zabroniona. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 05-02-2006, 15:27
|
|
|
Zabronione mogą być tylko nazwy w ten czy inny sposób zastrzeżone. A błędnego stosowania terminu nie można zabronić. Jeśli rosnący koło mojego domu klon nazwiesz jabłonią, to nikt Cię do więzienia nie wpakuje. A jeśli ktoś nie mający pojęcia o, powiedzmy, historii, zacznie się mienić ekspertem z tej dziedziny, to też go można najwyżej wyśmiać.
Wymienionego przez Ciebie tytułu (ja słyszę o tym po raz pierwszy) nie ma w bazie ANN, więc wnioskuję, że nie jest to produkcja japońska. Ale naprawdę nie interesuje mnie (i chyba nikogo innego na tym forum), kto gdzie i kiedy błędnie to nazwał... Tak samo jak nie interesuje mnie, kto mojego psa uważa za kanarka. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 05-02-2006, 15:40
|
|
|
Cytat: | Wymienionego przez Ciebie tytułu (ja słyszę o tym po raz pierwszy) nie ma w bazie ANN, więc wnioskuję, że nie jest to produkcja japońska. |
Wg. Wikipedii - amerykańsko / koreańska. Wg. tego, co czytałem w Mangazynie bodajrze - czysto koreańska.
Trudno powiedzieć, czy to jest anime, czy też nie. Dziś, w erze globalizacji pomału katalogowanie wg. miejsca powstania staje się błędem, a poprawniej jest odsyłać raczej do stylistyki. Kultura staje się bardzo podobna wszędzie na świecie... Mówi się już o amerykańskiej czy europejskiej mandze, to czemu nie o anime? Podział pomału zaczyna więc przebiegać na lini styl / źródło inspiracji...
Z drugiej strony: chyba jednak troche za wcześnie na przenoszenie tego na anime. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
anfan
|
Wysłany: 05-02-2006, 15:52
|
|
|
Dzięki za pomoc.
Tylko przeraża mnie trochę ta niewiedza ludzka bo już prawię każdą kreskówkę zaraz będą nazywać anime.
Odlotowe agentki i podobne też tak niektórzy nazywali.A teraz to się powtarza. |
|
|
|
|
|
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 05-02-2006, 16:55
|
|
|
Dla niektórych 'Witch' to manga, wnosząc m.in. po ilości aukcji komiksów z tej serii, w kategorii m&a na Allegro. I co z tego? Mam rwać włosy z głowy i biadolić nad stanem wiedzy wśród polskiego społeczeństwa.
Nie widziałam 'Aeon Flux', bo nie mam MTV. Coś mi się jednak wydaje, że niedługo do kin trafi film o tym samym tytule. |
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-02-2006, 19:14
|
|
|
Plakaty wersji z żywą obsadą wiszą we Wrocławskich multipleksach.
Strach się bać. |
|
|
|
|
|
anfan
|
Wysłany: 05-02-2006, 21:08
|
|
|
Jeśli chodzi o kreskówkę"Witch" to niektórzy tez myśleli na początku że to anime.
Niby podobna kreska ,a to nieprawda.Bo ja nieznam anime o kresce podobnej czy do witch czy odlotowych agentek.Anime są w inny sposób rysowane.
A największa różnica to fabuła która praktycznie w każdym anime jest głębsza niż w takich kreskówkach. |
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-02-2006, 21:12
|
|
|
Anime - animacja z Japonii.
Manga - komiks z Japonii.
To naprawdę tak trudne do pojęcia? |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 05-02-2006, 21:26
|
|
|
anfan napisał/a: | A największa różnica to fabuła która praktycznie w każdym anime jest głębsza niż w takich kreskówkach |
Marzenie i to ściętej głowy do tego...
Musiałeś widzieć bardzo mało, ale za to dobrego anime... Też bym tak chciał...
Niestety widziałem dużo anime... Różnego anime... Tylko w wyjątkowych sytuacjach było to dobre anime... Nie wiem, jaką fabułę ma Witch, ale NA PEWNO nie gorszą, niż niektóre tytuły...
Obejrzyj jeszcze ze 20-30 serii i też będziesz się smiał z tego, co mówiłeś, gdy byłeś Młodym Idealistom. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
|