Wyobraź sobie 10 wymiar... |
Wersja do druku |
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 22-07-2006, 08:56 Wyobraź sobie 10 wymiar...
|
|
|
Nie powiem, ciekawa teoria: http://www.tenthdimension.com/flash2.php
Żeby włączyć filmik, należy wybrać Navigation -> Imagine the tenth dimension ;)
Discuss :P |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 22-07-2006, 09:24
|
|
|
Teoria wielu wymiarów jest chyba już dość wiekowa, ale nie powiem, filmik bardzo efektowny :) Chyba po raz pierwszy mi się udalo naprawdę parę tych "dodatkowych" wyobrazić. |
|
|
BOReK
|
Wysłany: 22-07-2006, 11:12
|
|
|
Prędzej zapuszczę korzenie, niż to całe obejrzę... a jeszcze dziś mój net strasznie się wlecze (wczoraj piorun walnął w jakąś skrzynkę Toyi, przez co wywaliło mi kilka kanałów w TV... ale iskra była śliczna *_*).
EDIT: dobra, obejrzane... całkiem niezłe tłumaczenie :]. Przyda się, może mnie to czeka XD. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 22-07-2006, 20:13
|
|
|
Zaparłam się i obejrzałam. Wrażenie robi nie teoria i jej przedstawienie, a raczej ubranie tego w efektowną oprawę. Chociaż i teza niezgorsza. |
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-07-2006, 21:10
|
|
|
a co w tym mowego? ja mialam to na matmie.......... rysowalismy kostke w 6 wymiarach na przerwie..... |
|
|
|
|
|
lukim
Dołączył: 17 Lip 2006 Skąd: Nowy Tomyśl/Poznań Status: offline
|
Wysłany: 22-07-2006, 21:11
|
|
|
chore to to :P doszedłem do końca i stwierdziłem że najbardziej zapierające dech w piersiach były losy biednej mrówki ... |
_________________ ...internet nie zapomina... |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 22-07-2006, 21:44
|
|
|
Imo najlepszy byli 2D ludzie :P |
|
|
|
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 23-07-2006, 13:33
|
|
|
Jest taki dowcip...
Przychodzi świeżo upieczony inżynier do matematyka i mówi:
-Oj stary, ta algebra liniowa to dla mnie prawdziwe piekło - jakieś 17-wymiarowe przestrzenie... Przecież tego zupełnie nie mogę sobie wyobrazić. Powiedz mi, jak ty sobie to wyobrażasz?
Matematyk podumał chwilę, po czym z ucieszoną miną stwierdził:
-Ale przecież to jest trywialne! Najpierw wyobrażam sobie przestrzeń n-wymiarową, a potem kładę n=17. |
|
|
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
|
Wysłany: 23-07-2006, 17:05
|
|
|
Em. ja musze powiedzie że za chorobę nie rozumiem o co im chodzi tak naprawdę. niestety jestemzbyt przyzwyczajona do schematu: Długie; Szerokie; Wysokie; Czas żeby to jakoś rozwinąc.
Chociaż przedstawienie 10 wymiaru wydalo mi się bardzo zabawne. |
_________________ Nidere Ide Ime roechul
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.
Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo. |
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-07-2006, 00:19
|
|
|
Za dużo na 4chanie siedzisz...
Kropeczka. Eleganckie, logiczne. Pytanie czy prawidłowe. Lecz, czy to tak ważne jest? |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 27-07-2006, 08:22
|
|
|
@Sm00k - w ogóle nie siedzę, to akurat nawyk z forum Ragnainfo :> |
|
|
|
|
|
xan
Siakis taki jom.
|
Wysłany: 27-07-2006, 09:40
|
|
|
Tego filmu nie obejrzę, bo się net ślimaczy ostatnimi czasy, tak to jest jak się na limity nie zwraca uwagi.
Ale a propo 10 wymiarów polecam książkę Micho Kaku „ Hiperprzestrzeń, wszechświaty równoległe pętle czasowe i dziesiąty wymiar”
Książka jest napisana bardzo przystępnie, wszystko klarownie wytłumaczone no i najważniejsze, można się wiele dowiedzieć, o rozwoju fizyki matematyki i kosmologii, w ostatnich latach, no i troszkę zrozumieć co i jak.
Polecam, a film w swoim czasie może obejrzę o ile dostawca Internetu zezwoli. |
|
|
BishKopt
Gość
|
|
|
|
|
ghostface
|
Wysłany: 31-05-2007, 18:43
|
|
|
To jest bardzo ciekawe. Ale musiałabym obejrzeć kilka razy, żeby lepiej zrozumieć. Mam wrażenie, że na razie tylko intuicyjnie łapię te wszystkie analogie. Tylko jednej rzeczy nie pojmuję... jak mogą istnieć różne nieskończoności? Myślałam, że nieskończoność jest jedna, bo jest nieskończona, czyli obejmuje wszystkie możliwości ._. |
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 31-05-2007, 21:13
|
|
|
Istnieją różne nieskończoności np. liczb rzeczywistych (czy też punktów w linii) jest "więcej" niż całkowitych. W tym przypadku chodzi jednak, że oprócz naszego wszechświata z jego nieskończonymi możliwościami miałyby istnieć wszechświaty równoległe z innymi stałymi fizycznymi np. światło poruszające się z prędkością 60 km/h.
5 wymiar z tej listy można wg. mnie wywalić, bo to jakieś mnożenie bytów. Jak weźmiemy przestrzeń 1 wymiarową (linię) i zwiążemy jej końce to otrzymamy coś tożsamego z okręgiem (czyli punkt wędrujące po linii poruszałby się w 2 wymiarach). Wstęga moebiusa jak napisali znajduje w przestrzeni 3-wymiarowej. Nie widzę powodu, by czas potrzebował osobnego wymiaru na taką pętelkę. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
|